Eindelijk klaarheid in Fed-bailout van $ 3,5 biljoen?

De Amerikaanse Federal Reserve staat op het punt te onthullen welke banken in Wall Street in het vierde kwartaal van 2019 samen voor maar liefst $ 4,5 biljoen aan repo-leningen nodig hadden.Algemeen wordt aangenomen (en uitgedragen) dat de recente noodleningen van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, aan Wall Street werden veroorzaakt door de COVID-19-crisis. De bijgaande grafiek, die gebruikmaakt van de eigen Excel-spreadsheetgegevens over repo-leningen van de New York Fed, laat zien dat deze opvatting gevaarlijk verkeerd is.

In het laatste kwartaal van 2019 – voordat er nieuws was over COVID-19 in de VS en maanden vóórdat de Wereldgezondheidsorganisatie COVID-19 tot pandemie verklaarde – pompte de Federal Reserve $ 4,5 biljoen (ofwel: $ 4.500 miljard!) aan cumulatieve repo-leningen naar niet nader genoemde tradinghuizen op Wall Street – haar zogenaamde “primaire dealers”.

Het onderpand dat de Fed accepteerde voor de cumulatieve $ 4,5 biljoen aan leningen bestond uit $ 3,497 biljoen aan Amerikaanse schatkistpapier; $988.3 miljard aan Agency Mortgage-Backed Securities (MBS); en $ 15,839 miljard aan Agency Debt. (Schuld van een agentschap, ook bekend als een obligatie van een agentschap of een zekerheid van het agentschap, is een waardepapier, meestal een obligatie, uitgegeven door een door de Amerikaanse overheid gesponsorde instantie of een federale begrotingsinstantie.)

De nood-repo-leningen van de Fed begonnen op 17 september 2019. Van 17 september 2019 tot en met de laatste erkende operatie op 2 juli 2020 bedroegen de repo-leningen van de Fed in totaal $ 11,23 biljoen, bestaande uit het volgende toegezegde onderpand: $ 7,137 biljoen aan Amerikaans schatkistpapier; $ 4 biljoen aan Agency Mortgage-Backed Securities (MBS) en $ 91.525 miljard aan de zojuist verklaarde agentschapsschulden.

Hoe kwetsbaar waren de tradinghuizen van Wall Street in die tijd dat ze voortdurend leningen van de Fed moesten opnemen (en afbetalen) - sommige op een nachtelijke basis, andere weken achter elkaar? Een snelle graadmeter voor de diepte van de crisis in de laatste vier maanden van 2019 is om het totaal aan repo-leningen die tijdens de financiële crisis van 2008 zijn verstrekt te vergelijken met die in 2019. We hebben bijgaande grafiek voor een snelle momentopname.

De financiële crisis van 2008 was de ergste in de Verenigde Staten sinds de Grote Depressie. Eeuwenoude financiële instellingen op Wall Street stortten in als een kaartenhuis. En toch heeft de Federal Reserve van 2 januari tot en met 30 december 2008 in totaal slechts $ 3,14 biljoen aan repo-leningen aan haar primaire dealers verstrekt. In plaats daarvan besloot de Fed om een alfabetische fantasielijst van noodhulpfaciliteiten op te stellen waarmee ze in het geheim $ 29 biljoen aan cumulatieve leningen verstrekte van december 2007 tot juli 2010.

De Fed heeft veel van diezelfde noodhulpfaciliteiten uit 2008 uitgerold, beginnend in maart 2020 nadat de Wereldgezondheidsorganisatie WHO op 11 maart van dat jaar een pandemie had uitgeroepen. Als we kijken naar grafiek en we nu het precieze totaal weten van de $ 11,23 biljoen aan cumulatieve repo-leningen die de Fed van 17 september 2019 tot 2 juli 2020 heeft verstrekt, lijkt het er  op dat het grootste deel van de nood repo-leningen een stand-in operatie waren - totdat de Fed haar volledige reeks noodleningprogramma's kon uitrollen, die zij zorgvuldig omschreef als "in reactie op COVID-19".

De vraag is dus of de pandemie officieel werd uitgeroepen op 11 maart 2020 en het eerste geval van COVID-19 in de VS werd bevestigd door de CDC op 20 januari 2020..... wat veroorzaakte dan de financiële noodsituatie op Wall Street in de herfst van 2019 waarvoor biljoenen dollars aan repo-leningen (bailout) van de Fed nodig waren?

Op die vraag heeft de Fed nooit een geloofwaardig antwoord willen geven. In eerste instantie suggereerde de Fed dat de afdrachten van vennootschapsbelasting uit het systeem zouden worden afgevoerd, wat een liquiditeitscrisis tot gevolg had. Maar kijk goed naar de bijgaande grafiek. Bedrijven betaalden van 2009 tot 2018 dezelfde belastingbetalingen zonder een financiële crisis te veroorzaken of de noodzaak van biljoenen dollars aan noodrepo-leningen van de Federal Reserve.

Krachtens sectie 1103 van de Dodd-Frank-wetgeving inzake financiële hervorming van 2010 moet de Federal Reserve haar repo-leningen openbaar maken "op de laatste dag van het achtste kalenderkwartaal volgend op het kalenderkwartaal waarin de gedekte transactie werd uitgevoerd." Dat betekent dat de namen van de banken en de bedragen die ze hebben geleend (van de repo-leningen) van de Fed voor het vierde kwartaal van 2019 wettelijk verplicht zijn om deze morgen te melden.

De Fed heeft de gegevens voor 17 september 2019 tot en met 30 september 2019 al gerapporteerd als onderdeel van haar rapport voor het derde kwartaal van 2019. Die informatie werd gecensureerd door elke reguliere zakelijke nieuwszender in de VS. We kwamen met het verhaal hierover op 14 oktober van dat jaar. Het zal fascinerend zijn om te zien of het rapport van de Federal Reserve van vrijdag - nota bene op oudejaarsavond - dezelfde behandeling krijgt van de reguliere zakelijke media.

Uit eerder door de Fed vrijgegeven gegevens voor de laatste 14 dagen van september 2019 blijkt dat Goldman Sachs en Nomura Securities International (onderdeel van een Japans financieel bedrijf) enorme bedragen hebben geleend onder de 14-daagse repo-leningen van de Fed. Goldman Sachs had op 27 september $ 29,6 miljard aan 14-daagse repo-leningen uitstaan en nam op 30 september een extra eendaagse repo-lening van $ 5 miljard op. Op 27 september had Nomura $ 30 miljard uitstaan aan 14-daagse leningen.

Een andere grote leningnemer was een onderdeel van JPMorgan Chase, de grootste bank in de Verenigde Staten. Op 27 september had JPMorgan Securities in totaal $20 miljard aan 14-daagse repo-leningen uitstaan. Op 30 september nam JPMorgan Securities een extra eendaagse repo-lening van $ 8 miljard op.

Op de eerste dag van de nood-repo-leningen op 17 september verstrekte de New York Fed in totaal $ 53,15 miljard aan eendaagse repo-leningen. JPMorgan Securities was de grootste kredietnemer met $ 7,6 miljard of 14 procent van het totaal. Destijds had JPMorgan Chase $ 1,6 biljoen aan deposito's. Waarom had het $ 7,6 miljard van de Fed nodig op de allereerste dag dat de nood-repo-leningen begonnen?

Naast de $ 7,6 miljard die JPMorgan Securities op de eerste dag van de repo-operaties op 17 september had geleend, leende UBS Securities, een onderdeel van de Zwitserse multinationale investeringsbank UBS, $ 5,5 miljard of 10 procent van het totaal dat die dag werd aangeboden.

Ook BNP Paribas Securities, onderdeel van de Franse investeringsbank, nam op de eerste dag van de operatie op 17 september grote repo-leningen op, die $ 5 miljard van de $ 53,15 miljard of 9 procent van het totaal innam. Goldman Sachs nam ook $ 5 miljard of nog eens 9 procent; Citigroup leende $ 3,5 miljard; Nomura Securities leende $ 3,5 miljard; het New Yorkse filiaal van Societe Generale, een Franse multinationale investeringsbank, leende $ 3 miljard; de New Yorkse eenheid van de Bank of Nova Scotia leende $ 2,5 miljard; Barclays Capital, onderdeel van de Britse bank, nam 2,4 miljard dollar op (er waren tal van andere kredietnemers.)

Repo's (repurchase agreements) zijn een kortetermijnvorm van lenen waarbij bedrijven, banken, effectenfirma's en geldmarktfondsen elkaar leningen verstrekken door veilige vormen van onderpand te verstrekken, zoals schatkistpapier. De markt voor repo-leningen zou moeten functioneren zonder de hulp van de Federal Reserve. In plaats daarvan kondigde de Fed op 28 juli van dit jaar aan dat het nu een "Standing Repo Facility" creëert die elke weekdag $ 500 miljard zal bieden aan de 24 primary dealers van de Fed, met toevoeging van extra tegenpartijen.

We weten niet op welk tijdstip de Federal Reserve de gegevens op vrijdag zal vrijgeven, maar we komen er in het weekend zeker op terug.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][30 december 2021]

 

Afdrukken Doorsturen