Russische centrale bank stelt verbod op cryptocurrencies voor

De Russische centrale bank heeft vandaag een verbod voorgesteld op het gebruik en delven van cryptocurrencies om de financiële stabiliteit, de soevereiniteit van het monetair beleid en het welzijn van het land te beschermen.



De Russische centrale bank heeft vandaag voorstellen gedaan om cryptocurrencies aan te pakken, een besluit dat, indien aangenomen, de snelgroeiende virtuele geldsector zou kunnen verstoren, aangezien Rusland één van de grootste crypto-mijnlanden ter wereld is.

Russische autoriteiten hebben jarenlang kritiek geuit op cryptocurrencies vanwege de angst dat ze kunnen worden gebruikt voor illegale activiteiten en hebben opgeroepen tot regulering. Die autoriteiten hebben cryptocurrencies in 2020 een wettelijke status verleend, maar het gebruik ervan bij betalingen werd nooit toegestaan.

De centrale bank riep op tot het versterken van het verbod op cryptocurrency-betalingen, het verbieden van crypto-mining en het aanscherpen van wetten op de handel in virtueel geld. "Het gebruik van cryptocurrencies vormt een aanzienlijke bedreiging voor het welzijn van Russische burgers en de stabiliteit van het financiële systeem", aldus een rapport van de centrale bank. Het voegde eraan toe dat de snelle groei van cryptocurrencies wordt aangedreven door "speculatieve vraag" die leidt tot de vorming van een "zeepbel".

Beperkingen op het bezit van cryptocurrency zijn niet voorzien, zei Elizaveta Danilova, hoofd van de afdeling financiële stabiliteit van de centrale bank.

Als onderdeel van het algemene crypto-verbod verklaarde de Russische centrale bank ook dat commerciële banken en andere financiële instellingen moeten worden verhinderd om cryptocurrency-overdrachten mogelijk te maken. Volgens het rapport zal een dergelijke stap alle mogelijkheden voor crypto-naar-fiat-transacties elimineren.

Afgezien van het verbieden van cryptohandel en investeringen, riep de Russische centrale bank zoals we net vertelden ook op tot een verbod op cryptocurrency-mining, daarbij verwijzend naar bezorgdheid over het energieverbruik. Bitcoin en andere cryptocurrencies worden "gedolven" door krachtige computers die concurreren met anderen die zijn aangesloten op een wereldwijd netwerk om complexe wiskundige berekeningen op te lossen. Het proces slurpt elektriciteit en de energie daarvoor is vaak afkomstig van fossiele brandstoffen.

In termen van wereldwijde hash-snelheidsverdeling is Rusland de op twee na grootste bitcoin-mijnlocatie achter de VS en Kazachstan (hoewel dit land mogelijk een exodus van mijnwerkers meemaakt vanwege de angst voor aanscherping van de regelgeving na de onrust eerder deze maand), blijkt ons uit gegevens van de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index (CBECI).

Het rapport voegde eraan toe dat crypto's lijken op financiële "piramideschema's" omdat hun waarde toeneemt met de opkomst van nieuwe spelers op de markt. De centrale bank schat het jaarlijkse transactievolume van Russische burgers in crypto's op $ 5 miljard. De centrale bank zei ook dat de totale marktkapitalisatie van cryptocurrency in december de lieve som van $ 2,3 biljoen bereikte, 1% van de wereldwijde financiële activa.

Bloomberg citeerde eerder bronnen die zeiden dat de Russische binnenlandse veiligheidsdienst, de FSB, had gelobbyd bij het hoofd van de centrale bank, Elvira Nabiulina, voor een verbod. De FSB sprak zijn bezorgdheid uit over Russen die de moeilijk te traceren transacties vaak gebruiken om "ongewenste organisaties", zoals oppositiegroepen, te steunen.

De stap van de Russische centrale bank is de laatste in een wereldwijd hardhandig optreden tegen cryptocurrency, aangezien regeringen van Azië tot de Verenigde Staten zich zorgen maken dat particulier geëxploiteerde en zeer volatiele digitale valuta hun controle over financiële en monetaire systemen zouden kunnen ondermijnen. In september intensiveerde China zijn optreden tegen cryptocurrencies met een algemeen verbod op alle cryptotransacties en mijnbouw, het maken van bitcoins en andere belangrijke munten en het onder druk zetten van crypto- en blockchain-gerelateerde aandelen.

In tegenstelling tot soortgelijke crypto-aankondigingen - en herhalingen van die aankondigingen - door China, haalde de markt de schouders op over de plannen, iets dat deskundigen niet ontgaan is. De koers van de bitcoin schoot omhoog bij de opening van Wall Street, omdat investeerders denken dat het nieuws dat Rusland van plan is om cryptocurrency te "verbieden" geen invloed zal hebben op de koers (die is nu, 19.45 uur, zo'n 3% hoger). Een hack van $ 34 miljoen van handelsplatform Crypto.com kon het enthousiasme evenmin drukken.

Update 21 januaru, 11.11 uur:
Kennelijk begint het besef bij investeerders door te dringen dat de Russische stap wel degelijk grote gevolgen kan hebben: de koers van de bitcoin is onder de $ 40.000-grens gedoken (stand: $ 38.949; -5,9%).





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[20 januari 2022]

 

Afdrukken Doorsturen