Federal Reserve: van de banken, voor de banken

In een periode van zes dagen in maart 2020 crashte de Dow 5.676 punten; de Federal Reserve reageerde met bijna $ 1 biljoen aan repo-leningen voor 24 trading-instellingen.De Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, heeft een "dubbel mandaat": om de inflatie te bestrijden en "maximale duurzame werkgelegenheid" te behouden. De Federal Reserve heeft géén mandaat om een bepaald niveau voor de Dow Jones Industrial Average na te streven of om beurscrashes te voorkómen door geld uit het niets bij te drukken en naar de trading-instellingen op Wall Street door te sluizen.

Maar onder Fed-voorzitter Ben Bernanke tijdens de Wall Street-crisis in 2008 en Fed-voorzitter Jerome Powell in 2019-2020, is het precies dàt wat de Federal Reserve besloot te doen.

Het grootste deel van de Amerikaanse aandelenmarkt is in handen van de rijkste 10% van de Amerikanen. Dus wanneer de aandelenmarkt wordt gered door de Federal Reserve, wat twee jaar geleden openlijk gebeurde van 9 maart tot 16 maart 2020, komt het er eigenlijk op neer dat de Federal Reserve in feite de rijken redt.

De Federal Reserve begon haar noodrepo-leningen activiteiten op 17 september 2019 – maanden vóórdat er ergens ter wereld een geval van COVID-19 werd gemeld. Het was de eerste keer dat de Federal Reserve intervenieerde met noodrepo-leningen sinds de financiële crisis van 2008. De repo-leningen van de Federal Reserve gingen door tot in de herfst van 2019 en in 2020.
Op maandagochtend 9 maart 2020 haalde het nieuws over het coronavirus de krantenkoppen, niet alleen in de VS maar over de hele wereld en dat had grote invloed op de effectenbeurzen. De Dow Jones Industrial Average (Dow) daalde die dag 2.013,76 punten. De Federal Reserve reageerde die dag met één repo-lening van $ 112.932 miljard, die het naar 24 trading-instellingen op Wall Street doorsluisde - de zogenaamde 'primary dealers'.

De Federal Reserve had de financiële markt voorlopig tot rust gebracht en op dinsdag 10 maart 2020 dikte de Dow 1.167,14 punten aan. (We kunnen er van uitgaan dat de winst werd geholpen door het feit dat de Federal Reserve op 10 maart twee repo-leningen had uitgevoerd, waarmee in totaal $ 168,625 miljard werd doorgesluisd.)

Maar op woensdag 11 maart 2020 sloeg de paniek opnieuw toe, waarbij de Dow 1.464,94 punten verloor, ondanks het feit dat de Federal Reserve een eendaagse repo-lening van $ 132,375 miljard had uitgevoerd. De Federal Reserve interpreteerde dit als een teken dat de trading-instellingen van Wall Street hun neus opstaken voor kortetermijnleningen en langetermijnleningen van de Federal Reserve wilden. De Amerikaanse centrale bank zou hun wensen de volgende dag op grote schaal inwilligen.

Op de vroege donderdagochtend 12 maart was er opnieuw paniek ontstaan. Voordat de aandelenmarkt om 9.30 uur lokale tijd in New York openging, waren de S&P 500-futures met 5 procent gedaald en waren ze "locked", limit-down. Dat leidde kort na de opening van de beurs om 9.30 uur in New York tot een duikeling van 7 procent in de S&P 500 Index. Die neergang veroorzaakte een reactie die de handel gedurende 15 minuten tot 9.50 uur opschortte. Tegen de tijd dat het stof was neergedaald bij de sluitingsbel, had de Dow 2.352,60 punten verloren.

Maar nu we de details kennen van wat de Federal Reserve toen op 12 maart heeft gedaan, komt bij ons de vraag op of de aandelenmarkt die dag 10.000 punten had kunnen verliezen zònder de acties van de Federal Reserve.

In plaats van één repo-leningoperatie op 12 maart voerde de Federal Reserve vier afzonderlijke operaties uit. Dit is hoe dat gebeurde: om 8 uur op 12 maart verstrekte de Federal Reserve repo-leningen met een looptijd van 25 dagen van $ 50 miljard; om 8.30 uur verstrekte de Federal Reserve repo-leningen met een looptijd van 14 dagen van $ 45 miljard; om 9.00 uur (een half uur voordat de aandelenmarkt zou openen), voerde de centrale bank haar derde repo-lening van de dag uit, waarbij 103,1 miljard dollar aan eendaagse repo-leningen werd verstrekt; en om 13:45 uur tenslotte repo-leningen met een looptijd van 84 dagen en in totaal $ 78,4 miljard. Het totaal van de repo-leningen van de Federal Reserve voor die ene dag bedroeg $ 276,5 miljard.

Er bestaat geen beter bewijs om te illustreren dat de Federal Reserve zich op het niveau van de aandelenmarkt richt m.b.t. de acties die ze op 12 maart heeft ondernomen. (De Federal Reserve heeft de namen van de trading-instellingen en de bedragen die ze hebben ontvangen van haar meevallers gedurende twee jaar achtergehouden. Het werd afgelopen donderdag gedwongen die informatie vrij te geven op grond van de Dodd-Frank financiële hervormingswetgeving. Sinds afgelopen donderdag heeft geen enkele mainstream media de namen gemeld van de trading-instellingen die dit repo-leninggeld van de Federal Reserve hebben ontvangen.)

De geldkraan van de Federal Reserve op donderdag 12 maart 2020 bracht de markt mooi tot rust. Op vrijdag 13 maart sloot de Dow 1.985 punten hoger, geholpen door nog eens $ 86,25 miljard aan repo-leningen van de Federal Reserve in drie afzonderlijke operaties op diezelfde dag, 13 maart.

Helaas waren de trading-instellingen op maandag 16 maart op zoek naar nieuwe financiële steun van de Federal Reserve. De Dow sloot die dag nog eens 2.997 punten lager met een Dow-slotstand van 20.188.52. Vanaf het slot van de Dow op vrijdag 6 maart tot het slot van de Dow op maandag 16 maart had de Dow Jones Industrial in totaal 5.676 punten verloren doordat de Federal Reserve maar liefst $944.132 miljard – bijna een biljoen dollar – naar de trading-instellingen op Wall Street had gesluisd.

De volgende dag, 17 maart, kondigde de Federal Reserve een nieuw reddingsplan aan, de Primary Dealer Credit Facility. We komen deze week bij onze abonnee's terug op die ondoorzichtige operatie van de Federal Reserve.

Zoals bijgaande grafieken aangeven waren het in die handelsperiode van zes dagen niet de depositobanken die leningen verstrekten aan het Amerikaanse volk die deze meevallers van de Federal Reserve kregen. Het waren trading-instellingen op Wall Street, waarvan vele in het bezit waren (en zijn) van gigantische buitenlandse banken.

De grootste begunstigde was JP Morgan Securities, de trading-eenheid van JPMorgan Chase, die tijdens die zes handelssessies 135,5 miljard dollar van de Federal Reserve leende in repo-leningen, waarvan een groot deel tegen 0,25% rente, terwijl de moederbank op haar creditcards tweecijferige rentetarieven in rekening bracht aan consumenten.

De op één na grootste begunstigde van de vrijgevigheid van de Federal Reserve gedurende die zes dagen was de Amerikaanse trading-eenheid van de Japanse investeringsbank Nomura, die 125 miljard dollar van de Federal Reserve aanpakte. De derde in de rij was de eeuwige Wall Street-bad boy, Citigroup Global Markets, die tijdens die slechts zes tradingsessies $ 96,5 miljard leende. Nummer vier in de rij was de Amerikaanse trading-eenheid van de Britse bankgigant Barclays, die $ 95,551 miljard leende, net achter Citigroup.

Tel daarbij Goldman Sachs op voor $ 72,2 miljard en het Amerikaanse trading-onderdeel van de Franse wereldbank, BNP Paribas, voor $ 65,6 miljard en het laat zien dat alleen al deze zes banken $ 590 miljard voor hun rekening namen van de totale $ 944 miljard over die zes handelssessies. Om het anders te zeggen: slechts zes trading-instellingen van het totaal van 24 pakten 62,5% van het totaal voor alle deelnemende trading-instellingen.

Dit roept een andere belangrijke vraag op. In termen van Amerikaanse peer-banken per activa staan Bank of America en Wells Fargo gelijk met JPMorgan Chase. Maar als u de grafiek bovenaan dit artikel nauwkeurig bekijkt, is het duidelijk dat Bank of America en Wells Fargo niet de liquiditeitsproblemen hadden die de zes grootste kredietnemers ondervonden tijdens deze paniek op de aandelenmarkt. Het zou goed zijn als het Amerikaanse Congres gaat uitzoeken waaròm en dat het het Amerikaanse volk inwijdt in de geheimen. We hebben niet de illusie dtat dat zal gebeuren.

En het laatste aspect van al deze ondoorzichtige acties die de Federal Reserve heeft ondernomen met haar repo-leningen die zouden moeten worden behandeld door hoorzittingen van het Congres, is waarom het publiek hier niets over leest of hoort, of de grafieken op deze pagina door de mainstream media voorgeschoteld krijgt. Die mainstream media in Amerika, maar in grote mate ook hier, hebben allemaal verslaggevers die exclusief zijn toegewezen om elke beweging van de Federal Reserve (en bij ons de DNB en de ECB) te verslaan, maar diezelfde media hebben een algemeen nieuwsverduistering ingevoerd over dit kritieke onderwerp.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][5 april 2022]

 

Afdrukken Doorsturen