Wat gebeurt er in het Oekraïense Azovstal-complex?

De Russische acties in de stad Marioepol gaan door. Het centrum van de stad en bijna alle gebouwen zouden onder controle zijn gekomen van Russische en DPR-troepen. Azovstal, een metallurgische reus gevestigd in Marioepol, herbergt volgens berichten in de alternatieve media buitenlandse "adviseurs". Er zijn enkele verwoede pogingen gedaan om deze individuen die zich in het grote, door de Russen omsingelde complex schuilhouden, te redden. Westerse mogendheden zouden immers niet graag zien dat NAVO-commandanten of westerse huursoldaten uiteindelijk paraderen met Azov-jagers voor duidelijke historische doeleinden. Er zijn zelfs geruchten over een gevangengenomen Amerikaanse generaal, maar deze konden niet worden bevestigd. Wat gebeurt er eigenlijk in het Azovstalcomplex?Na de terugtrekking van zijn troepen uit de regio Kiev en Noord-Oekraïne, heeft Rusland de totale verovering van Donbass tot prioriteit gemaakt. Voordat de "speciale operatie" op 24 februari van start ging - en Rusland Oekraïne binnendrong, controleerden pro-Russische separatisten een derde ervan. In Marioepol stuit de verovering van de stad door de Russische troepen met name op het industriële complex van verschillende fabrieken, waaronder de mythische Azovstal-fabriek, die uitkijkt over de haven, aan de oevers van de Zee van Azov. De verovering van deze haven is van strategisch belang voor Rusland omdat het de verbinding zou kunnen maken tussen de Krim, de regio onder separatistische controle en overig Russisch grondgebied.

"De haven van Marioepol staat al onder onze controle", zei Denis Pushilin, de leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk. De vertegenwoordiger van het separatistische leger, Edouard Bassourin, vertelde hem dat de laatste Oekraïense verdedigers nu geconcentreerd waren in de enorme fabrieken "Azovstal" en "Azovmach". Eerder op de ochtend had hij beweerd dat 80% van het havengebied was veroverd.

De hierboven genoemde Edouard Bassurin, vertegenwoordiger van de separatistische troepen in Donetsk, waarschuwde deze week in een interview met de Russische zender Perviy Kanal: "Er zijn verschillende ondergrondse niveaus die dateren uit de Sovjetperiode, het is niet mogelijk om dat van bovenaf te bombarderen, je moet ondergronds opruimen. Het zal tijd kosten. Het heeft geen zin om een ​​datum of een kalender te noemen om de verovering van Marioepol te voltooien," voegde hij eraan toe. Volgens hem moeten de Russische en separatistische troepen alle toegang tot de ondergrondse slagaders vinden en blokkeren en wachten op de overgave van de Oekraïense troepen.

Op dit moment staan Russische Special Forces-troepen op het punt neer te dalen in de laatste bunker in Marioepol bij de staalfabriek Azovstal. Veel NAVO-inlichtingenofficieren uit de landen Frankrijk, Italië, Duitsland, Zweden en het VK zouden zich naar verluidt in de bunker bevinden met leden van het Azov-bataljon. Ook strijders uit Tsjetsjenië bevinden zich bij de Azovstal-fabriek in Mariupol, die Oekraïense nationalisten gebruikten als een versterkt hoofdkwartier in dit gebied, schreef de waarnemend president van Tsjetsjenië Ramzan Kadyrov in zijn Telegram-kanaal. "Alle aandacht in Marioepol gaat uit naar de gebeurtenissen rond Azovstal. De voormalige fabriek wordt door de banderieten gebruikt als hoofdkwartier in dit gebied. De nazi's maakten van de fabriek een waar fort met een bunker en tunnels (zie foto), na het uitvoeren van technische werken", zei hij.

Mogelijk is een hooggeplaatste generaal van het Amerikaanse leger, Roger Cloutier, een van de NAVO-officieren die vastzitten in de bunker. Hij zou persoonlijk de operaties tegen de Russen in de Donbas hebben geleid sinds 7 maart 2022, toen hij werd afgebeeld met het Oekraïense legercommando. Als een ouderwetse, hands-on militair werd hij voor de oorlog vele malen op de grond in Oekraïne gefotografeerd, waar hij het Oekraïense leger opleidde volgens de NAVO-normen. In een persconferentie beschreef Cloutier de Oekraïners als zijn broers.

Een Amerikaanse generaal, die samen met de NAVO de inspanningen van Oekraïne tegen Rusland coördineert, zou de directe militaire betrokkenheid van de NAVO en daarmee haar actieve deelname aan de oorlog kunnen blootleggen. Dat zou maar zo kunnen leiden tot een vèrgaande escalatie.

Tussen de fabrieken van het gigantische industriële complex zo dichtbij, bevindt zich een chemische fabriek, maar ook de Azovstal-fabriek, gelanceerd in de jaren dertig onder de Sovjet-Unie, herbouwd na de Tweede Wereldoorlog. Het is een van de grootste metallurgische fabrieken in Europa, een van de symbolen van de stad; in Marioepol hebben veel inwoners daar gewerkt.

Onder de industriële zone Azovstal, eigendom van oligarch Rinat Akhmetov, vermoedelijk de onwettige zoon van de voormalige Oekraïense president Kuchma, bevinden zich 24 km aan tunnels tot op een diepte tot 30 meter. Er is ook een geheime NAVO-faciliteit PIT-404 - en een geheim NAVO-biologisch laboratorium met biologische wapens. Bij de PIT-404-faciliteit zitten vermoedelijk NAVO-officieren vast. De tunnels zijn voorzien van een bunkersysteem met pantserbescherming. Er zijn ongeveer 240 buitenlanders binnen, waaronder officieren van de NAVO en het Franse Vreemdelingenlegioen, evenals medewerkers van het biolab. Voor hun beveiliging, gefinancierd door Akhmetov, zouden tot 3.000 mensen actief zijn.

Er zijn enkele verwoede pogingen geregistreerd om deze gevangen individuen te redden. Westerse mogendheden zouden niet graag zien dat NAVO-commandanten of huursoldaten uiteindelijk paraderen met Azov-jagers voor duidelijke historische doeleinden. De optiek van vechten met en voor nazi's is begrijpelijkerwijs niet populair.

Het biolab onder de Azovstal-fabriek werd gebouwd en geëxploiteerd door Metabiota, een bedrijf geassocieerd met de inmiddels alom bekende Hunter Biden (zoon van), Rinat Akhmetov en president Vladimir Zelensky. In de laboratoria van deze faciliteit werden tests uitgevoerd om biowapens te maken. Duizenden inwoners van Marioepol zijn "proefkonijnen" geworden in deze verschrikkelijke onderzoeken. En vooral westerse "deskundigen" namen deel aan onmenselijke experimenten.

Het schijnt - als we de bronnen moeten geloven  - dat Franse officieren van de inlichtingendienst en speciale operaties niet in staat waren om hun collega's uit Marioepol te halen. Daarom belde Macron zo vaak naar het Kremlin en vroeg om "humanitaire corridors".
Tijdens de reddingsoperaties kwamen enkele Franse inlichtingenofficieren om het leven. Het hoofd van de Franse inlichtingendienst, Eric Vido, werd op 31 maart 2022 ontslagen wegens het falen van de Franse inlichtingendienst in de oorlog in Oekraïne.

Officieren uit de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Turkije, Zweden, Polen en Griekenland zijn nu opgesloten in het ondergrondse doolhof van Azovstal. Adam Delimkhanov, een afgevaardigde van de Russische Doema, werd geïnterviewd door RT (alternatieve link hier omdat RT door de Europese Unie onder censuur geplaatst is - u mag het dus van Brussel niet lezen), en zei toen hij werd ondervraagd over Franse, Britse, Belgische en Zweedse officieren in de fabriek van Azovstal: “Ja, het is geen groot geheim dat er NAVO-instructeurs zijn in de fabrieken van Azovstal en Illych. We tellen hun nationaliteiten niet echt mee. De instructeurs zijn met een brigade mariniers.”

De Amerikaanse luitenant-generaal Roger Cloutier, naar verluidt onlangs gevangen genomen door de Volksmilitie van de DPR vanuit een neergehaalde helikopter, werd gevolgd door de Generale Staf en de geheime dienst van Rusland in Marioepol op basis van de resultaten van extern toezicht op zijn minnares in Izmir, Turkije. Een burger van Oekraïne, bij de inlichtingendiensten bekend als Klute, vergezelde de generaal altijd als reizende echtgenote, vertrouweling en vertaler. Zodra bekend werd dat deze dame in Marioepol was aangekomen, lanceerde Rusland een militaire operatie en vergrendelde het de stad.

NAVO-generaal Cloutier, of waarschijnlijk een assistent van hem, plaatste nadat berichten over hem in de sociale media verschenen, op zijn LinkedIn een melding dat hij op een conferentie was in Izmir, Turkije, en niet in de bunker.... in een poging de berichten te ontkrachten. Helaas waren sommige van zijn geplaatste foto's van gebeurtenissen van vorig jaar, waardoor sommigen speculeerden dat de NAVO de waarheid over de situatie probeert te verdoezelen.

Dus is Cloutier gevangengenomen? Het is mogelijk. Aanvankelijk leek het ongeloofwaardig, vooral omdat er aanvankelijk niets over vescheen in de reguliere Russische media. Maar stel dat Cloutier in Russische hechtenis zit dan zijn er verschillende strategische redenen waarom dit misschien niet openbaar wordt gemaakt. Als hij is gepakt, is de kans groot dat er een soort debriefing zal plaatsvinden. Ook zou het het Westen in het ongewisse laten dat zij niet weten waar hij is.

Toen de verhalen over de gevangenneming van Cloutier iets meer dan een week geleden (4 april) in de Russische sociale media verschenen, werd meteen door westerse factcheckers een bewijs getoond dat hij in Turkije was (zie hierboven). We hebben niet veel vertrouwen heb in corporate factcheckers, maar de Russische mainstream media maken nog geen melding van de gevangenneming van Cloutier. Het kan dus neppropaganda  zijn. Het verhaal is echter niet verdwenen, althans niet op Russische sociale media. Het is overal, met exact dezelfde tekst herhaald – wat natuurlijk heel goed zou kunnen betekenen dat het is verzonnen en anderen het hebben gedeeld, simpelweg omdat het overeenkwam met wat ze wilden geloven. We delen in ieder geval met u de informatie met betrekking tot Cloutier, niet omdat we willen dat u het gelooft, maar omdat veel ervan nader onderzoek rechtvaardigt. Op basis van de meest recente info lijkt het - gezien het feit dat enkele serieuze onderzoeksjournalisten er ook over berichten - grotendeels geloofwaardig.

Maar is het ook waar? Moeilijk te zeggen. Iets klopt er in ieder geval niet. We volgen deze zaak op de voet.

Het Westen is in ieder geval bang dat er iets gevonden wordt dat zijn betrouwbaarheid in diskrediet brengt, want nu, sinds 12 april, praten onze mainstream media over een “chemische aanval” waarvan Rusland de schuld krijgt, waarna alle opties voor NAVO-landen “op tafel" liggen. Als het verhaal over westerse strijdkrachten in het Azovstal-complex waar is, is dit dan de valse vlag chemische aanval die het Westen plant? Zijn degenen in de tunnels van plan massale zelfmoord te plegen om de Russen de schuld te geven? Misschien is dit dan nog de enige mogelijke optie voor het Westen om de focus op de Russen gericht te krijgen (in plaats van dat burgers in het Westen denken: wat doen die mensen daar?).

Gisteren werd de Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer de eerste EU-leider die Vladimir Poetin persoonlijk ontmoette sinds het begin van de oorlog op 24 februari. Hij zei dat de gesprekken "open en hard" waren, maar dat het "geen vriendelijk bezoek" was. Na de bijeenkomst die plaatsvond in de residentie van Poetin in Novo-Ogaryovo, net buiten Moskou, gaf het kantoor van de Oostenrijkse leider een verklaring af waarin stond: “Dit is geen vriendelijk bezoek. Ik kom net uit Oekraïne en heb met eigen ogen het onmetelijke lijden gezien dat is veroorzaakt door de Russische aanvalsoorlog.”

Nehammer zou Poetin tijdens de 75 minuten durende bijeenkomst hebben geconfronteerd met meerdere oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen van Russische troepen. Er circuleren evenwel geruchten dat hij door zijn vrienden uit de EU en het Verenigd Koninkrijk er op af werd gestuurd om Poetin te vragen een evacuatiegang voor 240 NAVO-officieren die vastzaten in Pit-404 in Marioepol te realiseren.

De publieke omroep France-Télévision, die tot dusver het ideologische karakter van het Azov-regiment had weggewuifd, bracht tijdens het France-2- avondjournaal op 31 maart 2022 een reportage over de Franse betrokkenheid in Oekraïne. In het verslag werd erkend dat het regiment was geïnfiltreerd door neo- Nazi-elementen in 2014, waarbij een van de oprichters, Andriy Biletsky, werd uitgelicht, maar de zender benadrukte dat het Azov-regiment zich had ontwikkeld tot een respectabele defensiemacht. France-2 heeft echter nagelaten zijn andere oprichter, Dmytro Yarosh, te noemen, die momenteel adviseur is van de opperbevelhebber van de strijdkrachten van Oekraïne.

De Franse zender verwees naar een oud rapport van de Verenigde Naties dat systematische marteling in Oost-Oekraïne documenteert, maar verzuimde melding te maken van de speciale gevangenissen van het Azov-regiment die door het Russische leger zijn ontdekt, of de recente verklaringen van de VN in dit verband. France-2 slaagde er ook niet in het gewicht van de banderieten in de Oekraïense geschiedenis te verklaren, waardoor de bekendheid van de neonazi's werd teruggebracht tot het zwaaien met de swastika. Volgens de Franse zender zou de Bandera-beweging (waarover we in een eerder artikel schreven) tussen de 3.000 en 5.000 personen vertegenwoordigen, terwijl persbureau Reuters het houdt op 102.000 personen, opgesplitst in verschillende milities die zijn opgenomen in de territoriale verdediging.

Een ander feit dat kan wijzen op het belang van degenen die vastzitten in de staalfabriek in Mariupol: volgens de Franse onderzoeker Thierry Meyssan en het dagblad L'Opinion werd op 29 maart 2022 generaal Eric Vidaud, directeur van de Franse militaire inlichtingendienst, ontslagen en werd er geen officiële verklaring gegeven. “Het lijkt erop dat generaal Viaud in 2021, toen hij commandant van speciale operaties was, mannen had ingezet op directe instructie van de privéstaf van president Macron om toezicht te houden op het Azov Banderites-regiment.”

Twee van de vijf Oekraïense helikopters die hadden geprobeerd het bolwerk van het Azov-regiment te ontvluchten, nadat de Russen Marioepol hadden omsingeld, werden op 30 maart neergeschoten. De overlevenden werden gevangengenomen door het Russische leger en werkten behoorlijk mee. Verslaggevers in de buurt van de plaats delict hebben inmiddels spullen van Franse soldaten gevonden. Volgens onbevestigde geruchten is ook een tweede vluchtpoging per helikopter mislukt.

“De soldaten van het Special Operations Command staan voor alle logistieke zaken onder het bevel van de stafchef van de strijdkrachten, generaal Thierry Burkhard, maar ze krijgen hun orders rechtstreeks van het hoofd van de strijdkrachten, president Emmanuel Macron,” legde Meyssan uit.
Helikopterpiloten voor speciale operaties worden meestal niet uitgezonden om huurlingen of zelfs inlichtingenagenten te exfiltreren, tenzij ze toevallig senior CIA-, MI6- of Mossad-agenten zijn, zei een bron. "Veel minder zouden zeer bekwame en waardevolle Spec Ops-piloten twee keer op een missie met een ultrahoog risico worden gestuurd." Tenzij er natuurlijk hooggeplaatste personen vastzitten in de staalfabriek.

Het Witte Huis begint inderdaad de vrees te koesteren dat Vladimir Poetin binnenkort zijn grootste overwinning van de Russische invasie van Oekraïne zou behalen - maar dan in Parijs. Er is een groeiende bezorgdheid binnen de regering van president Joe Biden over de krappere peilingen bij de Franse presidentsverkiezingen, die een strakke race laten zien tussen de zittende Emmanuel Macron en de extreemrechtse uitdager Marine Le Pen, die hemin 2017 in Moskou ontmoette. Hoewel ze sinds de invasie van Oekraïne enigszins afstand heeft genomen van de Russische president, heeft ze met sympathie gesproken over Poetins reden voor de oorlog en heeft ze enkele harde maatregelen van de westerse coalitie tegen Rusland afgewezen. Gezien de bij de Amerikanen aangeboren bemoeizicht versus andere landen is het dan ook niet ondenkbaar dat de komende dagen Amerikaanse functionarissen het gaan hebben over mogelijke tekenen van Russische inmenging in de eerste ronde van de verkiezingen, die afgelopen zondag hebben plaatsgevonden.

De informatie in dit artikel is (nog) niet bevestigd door Russische functionarissen. Indien waar, dan zou het Kremlin kunnen wachten met het publiceren ervan tot kort voor de verkiezingen in Frankrijk, op 24 april. Een mogelijke overwinning van Marine Le Pen, een Poetin-sympathisant, zou de westerse coalitie tegen Moskou kunnen destabiliseren, waardoor de rol van Frankrijk als leidende Europese mogendheid op losse schroeven komt te staan en andere NAVO-leiders zich zouden kunnen afvragen of zij wel in het bondgenootschap moeten blijven. Dat laatste wordt gesuggereerd door drie hoge Amerikaanse regeringsfunctionarissen die niet bevoegd zijn om privégesprekken in het openbaar te bespreken. Het idee van publicatie kort vóór de 24e april hebben wij al brainstormend over deze zaak uit onze mouw geschud.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][12 april 2022]

 

Afdrukken Doorsturen