Rondhangen bij de Deutsche Bank

Deutsche Bank: de Duitse financiële moloch die een jarenlange reputatie heeft van het manipuleren van markten, het ontduiken van belastingen, het omkopen van buitenlandse functionarissen, het overtreden van internationale sancties, het oplichten van klanten en het witwassen van geld voor Russische miljardairs. Ook een bank waarbij klokkenluiders aan een minder goed eind komen.De Financial Times meldde vandaag dat "de Duitse federale politie, strafrechtelijke aanklagers en de financiële waakhond BaFin van het land vanmorgen het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Frankfurt binnen zijn gevallen", aldus een verklaring van openbare aanklagers.

De inval komt slechts vier dagen nadat het lichaam van Valentin (Val) Broeksmit, 46, afgelopen maandag om ongeveer 7.00 uur lokale tijd werd ontdekt in El Sereno, net buiten Los Angeles. Het lichaam van Broeksmit is door een schoonmaakploeg gevonden op de campus van Woodrow Wilson High School in Los Angeles, meldt KCBS-TV.
Hij was voor het laatst gezien op 6 april, meldt Forensic News. Val Broeksmit was de zoon van William Broeksmit die op 26 januari 2014 opgehangen werd gevonden in zijn huis (foto) in Londen, in het zuiden van Kensington. De senior Broeksmit was een senior executive bij Deutsche Bank die betrokken was bij het beoordelen van risico's op de balans van de bank. Hierover hebben wij eerder geschreven.

Volgens een profiel van Val Broeksmit - foto aan einde artikel - geschreven door David Enrich in de New York Times op 1 oktober 2019, had de jongere Broeksmit “een cache van vertrouwelijke bankdocumenten” bemachtigd die door zijn vader waren achtergelaten en die een “verleidelijk” kijkje gaven in de interne werking van Deutsche Bank. Val Broeksmit deelde de documenten met de FBI.
The Times plaatste een profiel van hem in 2019, en men schreef: "Hier is het hoe het met klokkenluider gaats: ze zijn meestal gebrekkige boodschappers. Daniel Ellsberg, Chelsea Manning, Edward Snowden - elk van hen werd afgedaan als egoïstisch, beschadigd, roekeloos en gek. Maar toch allemaal gebruikten ze, ongeacht hun motieven, geheime documenten om de loop van de geschiedenis te veranderen."

Enrich legt uit wat er destijds rond Deutsche Bank gebeurde: “Federale en staatsautoriteiten zwermden rond Deutsche Bank. Een deel van het onderzoek was gericht op de twee decennia durende relatie van de geldschieter met president Trump en zijn familie. Andere aandachtsgebieden kwamen voort uit de lange geschiedenis van crimineel wangedrag van Deutsche Bank: het manipuleren van markten, het ontduiken van belastingen, het omkopen van buitenlandse functionarissen, het overtreden van internationale sancties, het oplichten van klanten, het witwassen van geld voor Russische miljardairs.”

Russische miljardairs zijn nu weer in het nieuws en Donald Trump heeftt een boete van $ 10.000 per dag opgelegd gekregen voor het niet overhandigen van documenten aan het kantoor van de procureur-generaal van de staat New York.

David Enrich had in mei 2019 een eerder stuk geschreven voor de New York Times waarin hij beschrijft hoe een klokkenluider van de Deutsche Bank, Tammy McFadden, en vier van haar collega's hun pogingen door de bank zagen geblokkeerd toen ze probeerden verdachte activiteitenrapporten op bankrekeningen verbonden aan Donald Trump en zijn schoonzoon/adviseur Jared Kushner in te dienen. De verdachte activiteitenrapporten (SAR's) hadden moeten worden ingediend bij het federale agentschap FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network), maar werden vernietigd door een eenheid van de bank die geld beheert voor de superrijken.

De lijkschouwer heeft nog geen doodsoorzaak vrijgegeven voor de jongere Broeksmit. De dood van zijn vader werd als zelfmoord beschouwd. De twee Broeksmits zijn niet de enige personen die verbonden zijn aan Deutsche Bank die dood zijn aangetroffen. Op 24 oktober 2014 werd het lichaam van Calogero Gambino, 41, gevonden door zijn vrouw, hangend aan een trapleuning in hun huis in Manhattan. Gambino was een advocaat voor Deutsche Bank die had samengewerkt met Amerikaanse regelgevers over de betrokkenheid van Deutsche Bank bij de manipulatie van de rentebenchmark, Libor.

Het is ook niet de eerste keer dat er bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank een inval is gedaan. Zoals we eerder meldden, werd op 29 november 2018 bij het hoofdkantoor van Deutsche Bank in Duitsland een inval gedaan door 170 leden van de wetshandhaving. Aanklagers zeiden destijds dat "Deutsche Bank klanten hielp bij het vinden van offshore-organisaties in belastingparadijzen door illegaal verkregen geld over te maken zonder de autoriteiten te waarschuwen voor vermoede witwaspraktijken." Op 24 september 2019 viel de Duitse politie voor de tweede keer in minder dan een jaar tijd het hoofdkantoor van Deutsche Bank binnen.

Wellicht kunt u zich nog herinneren uit eerdere artikelen van ons dat wij aangaven dat Deutsche Bank een belangrijke tegenpartij is op het gebied van derivaten van de megabanken van Wall Street. De bank had in 2019 ernstige problemen en in de dagen voordat haar handelseenheid, Deutsche Bank Securities Inc., in het geheim duizenden miljarden dollars aan cumulatieve leningen begon op te nemen via repo-leningen van de Federal Reserve.

De poging van Deutsche Bank om te fuseren met Commerzbank mislukte in april 2019. Het kondigde een plan aan om in juli 2019 18.000 werknemers te ontslaan en had plannen om een good bank/bad bank op te richten, waarbij de giftige activa die het van plan was te verkopen, werden geïsoleerd. Deutsche Bank had in drie van de voorgaande vier jaar verliezen geleden. De koers van het aandeel heeft in de afgelopen twaalf jaar 90 procent van zijn waarde verloren en werd in september 2019 dicht bij een historisch dieptepunt verhandeld. De maandag nadat de noodrepo-leningen begonnen, kondigde Deutsche Bank aan dat het klanten en personeel uit haar prime broker unit (die leningen verstrekt aan hedgefondsen) aan BNP Paribas zou overdragen, samen met zijn elektronische handelsactiviteiten.

Uit nieuw vrijgegeven documenten van de Federal Reserve blijkt dat Deutsche Bank op 17 september 2019, de eerste dag van de noodrepo-leningoperaties van de Fed, $ 1,5 miljard leende in een eendaagse lening. Op 24 september had Deutsche Bank haar eendaagse repo-leningen verhoogd tot 7 miljard dollar. Op 25 september verhoogde Deutsche Bank haar eendagsleningen tot $ 9 miljard. Op 27 september nam Deutsche Bank een lening van $ 3 miljard met een looptijd van 14 dagen en meer dan $ 6 miljard in een lening van drie dagen.

Uit latere documenten die door de Fed zijn vrijgegeven, blijkt dat Deutsche Bank in het vierde kwartaal van 2019 een cumulatief, voor de looptijd gecorrigeerd totaalbedrag van $ 1,39 biljoen heeft geleend van het repo-leningprogramma van de Fed en nog eens $ 1,24 biljoen in het eerste kwartaal van 2020. De Fed zal gegevens vrijgeven voor het tweede kwartaal van 2020 op 30 juni van dit jaar. De Fed publiceert de informatie op kwartaalbasis na een vertraging van twee jaar.

De eenheden van Deutsche Bank werden ook in het geheim met bailouts gered door de Fed tijdens en na de financiële crisis van 2008. Volgens een audit uitgevoerd door het Amerikaanse Government Accountability Office leenden eenheden van Deutsche Bank in totaal $ 354 miljard aan cumulatieve leningen uit de bailout-programma's van de Fed, waarbij het grootste deel van dat bedrag afkomstig was van de Term Securities Lending Facility (TSLF) die liep vanaf 11 maart 2008 tot 1 februari 2010.

Zoals we eerder op ons Economedian-blog hebben gemeld heeft Deutsche Bank ook een ongelooflijke geschiedenis van boetes opgelopen voor haar illegale activiteiten. Hieronder een kleine greep:
- 23 april 2015: Deutsche Bank pleit schuldig te zijn voor haar rol bij het manipuleren van de benchmarkrente die bekend staat als Libor. Het betaalt boetes ter hoogte van $ 2,519 miljard aan verschillende toezichthouders.
- 17 januari 2017: Deutsche Bank bereikt een schikking met het Amerikaanse ministerie van Justitie waarin het akkoord gaat met het betalen van $ 7,2 miljard aan boetes en restitutie voor zijn ongepaste "verpakking, securitisatie, marketing, verkoop en uitgifte van door woninghypotheken gedekte effecten (RMBS) tussen 2006 en 2007.”
- 30 januari 2017: Deutsche Bank krijgt een boete van in totaal $ 630 miljoen door Amerikaanse en Britse regelgevers voor claims dat het meer dan $ 10 miljard witgewassen heeft namens Russische investeerders.
- 29 januari 2018: Deutsche Bank moet van de Commodity Futures Trading Commission $ 30 miljoen boete betalen voor het manipuleren van de handel op de edelmetaalmarkt.
- 8 november 2019: Nomura en Deutsche Bank, samen met tal van medewerkers, werden veroordeeld in een proces in Italië voor het helpen van de Toscaanse bank Monte dei Paschi di Siena bij het plegen van fraude bij derivatenovereenkomsten om verliezen te helpen verbergen.
- 18 januari 2020: De Commodity Futures Trading Commission legt Deutsche Bank een boete op van $ 10 miljoen om twee zaken te schikken: één met betrekking tot het niet correct rapporteren van swaptransacties en de andere wegens spoofing.
- 7 juli 2020: Het New York State Department of Financial Services schikt een civiele zaak met Deutsche Bank voor $ 150 miljoen over haar betrokkenheid bij kindersekshandelaar Jeffrey Epstein.
- 13 oktober 2020: Het openbaar ministerie in Frankfurt, Duitsland heeft Deutsche Bank een boete van € 13,5 miljoen opgelegd voor het niet tijdig indienen van verdachte activiteitenrapporten met betrekking tot mogelijke witwasactiviteiten.
- 8 januari 2021: Het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Securities and Exchange Commission schikken een aanklacht tegen Deutsche Bank voor $ 120 miljoen voor het overtreden van de Foreign Corrupt Practices Act. De aanklachten hadden betrekking op het betalen van steekpenningen aan buitenlandse functionarissen om opdrachten binnen te krijgen.

We vragen ons af hoe een seriëel criminele organisatie de steun blijft krijgen van overheidsinstanties, waar dan ook. "Deutsche Bank vormt de grootste bedreiging voor systeemrisico’s in het wereldwijde financiële stelsel", was al te lezen in een rapport van het Internationaal Monetair Fonds uit 2016.

De bank die Georg von Siemens in 1870 in Berlijn had opgericht speelde een hoofdrol in de industrialisatie van Duitsland tegen het einde van de negentiende eeuw. Het fungeerde als grootbank van het nazi-bewind, waarbij door haar onder meer de bouw van vernietigingskamp Auschwitz werd gefinancierd. Na de Tweede Wereldoorlog was Deutsche Bank een mede-aanjager van het Duitse Wirtschaftswunder. Een conservatieve, traditionele bank, verankerd in de politiek en aandeelhouder van het Duitse bedrijfsleven..... verworden tot niets meer dan een criminele zombiebank - en nog steeds volop gesteund door centrale banken.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][29 april 2022]

 

Afdrukken Doorsturen