Amerikaanse autoriteiten houden feiten achter in Archegos-zaak

In de VS loopt nog steeds het onderzoek naar het omvallen van het family office hedgefonds Archegos door het ministerie van Justitie, maar bij alle gegevens die bekendgemaakt worden ontbreken drie namen van megabanken van Wall Street: JPMorgan, Citigroup en Bank of America.Vorige week woensdag hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie, de Securities and Exchange Commission (SEC) en de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een aanklacht ingediend tegen leidinggevenden van Archegos Capital Management, het family office hedgefonds dat op de een of andere manier in staat was om de meest geavanceerde tradinghuizen op Wall Street te misleiden door het geven van een margeschuld van 85 tot 90 procent op geconcentreerde aandelenposities - waarvan er één in een gedetailleerd rapport een "fraude" was genoemd.
Archegos blies zichzelf op met die margeschuld in maart 2021, waardoor een handvol van deze geavanceerde handelsfirma's verliezen leden van in totaal meer dan $ 10 miljard dollar.

De klacht die is ingediend door het Amerikaanse ministerie van Justitie is de enige klacht van de drie federale instanties die de betrokken banken op Wall Street noemen – hoewel het de banken afschildert als ongelukkige slachtoffers van de fraude in plaats van mede-samenzweerders. De aanklacht van de Securities and Exchange Commission verwijst eenvoudigweg naar de banken als CP1 tot en met CP8, een afkorting van "counterparty (tegenpartij) 1" tot en met "counterparty (tegenpartij) 8", terwijl de klacht van de Commodity Futures Trading Commission eenvoudigweg verwijst naar de banken van Wall Street als tegenpartijen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt negen tradinghuizen van Wall Street, die op hun hoogtepunt maar liefst 125 miljard dollar aan margeleningen aan Archegos hadden uitstaan, bij naam. Die bedrijven zijn:
- Credit Suisse
- Deutsche Bank
- Goldman Sachs
- Jefferies
- Macquari
- Mitsubishi UFJ Financial Group
- Morgan Stanley
- Nomura
- UBS.

Maar nu is er iets raars aan de hand, want in de klacht van het ministerie van Justitie wordt ook opgemerkt dat Archegos in totaal 12 tegenpartijen had, en niet 9. Waarom heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie de andere drie bedrijven niet bij naam genoemd? Een mogelijkheid is dat deze drie bedrijven tot de vijf grootste federaal verzekerde depositobanken in de VS behoren en dat hun betrokkenheid bij een onbetrouwbaar hedgefonds en aandelen van een bedrijf dat 'fraude' wordt genoemd, niet goed is voor het vertrouwen van het publiek in het Amerikaanse banksysteem. Maar als het ministerie van Justitie niet de hele waarheid naar buiten wil brengen, hoe kan het Amerikaanse volk dan weten welke financiële hervormingen het van het Congres moet eisen?

Hoog op de verdachtenlijst van de drie niet nader genoemde firma's staan de handelseenheden van JPMorgan Chase, Citigroup en Bank of America. Alle drie de bedrijven meldden grote belangen in een van de dubieuze, sterk geconcentreerde aandelenposities van Archegos - GSX Techedu - slechts drie maanden vóórdat zowel Archegos als GSX Techedu omvielen.

Volgens de deponeringen bij de SEC voor de periode eindigend op 31 december 2020, hadden de volgende banken van Wall Street de volgende posities in GSX Techedu:
- Goldman Sachs, meer dan 20 miljoen aandelen met een putoptie op slechts 3,45 miljoen aandelen;
- Morgan Stanley, meer dan 14 miljoen aandelen;
- UBS, meer dan 11 miljoen aandelen;
- Bank of America, meer dan 5,8 miljoen aandelen;
- Citigroup, meer dan 4,8 miljoen aandelen; en
- JPMorgan Chase, meer dan 4 miljoen aandelen.

De International Financing Review meldde in mei vorig jaar het volgende met betrekking tot JPMorgan, Citigroup en Archegos:
“JP Morgan en Citigroup begonnen vorig jaar Archegos te onderzoeken als een potentiële prime brokerage-klant – na lobby door de investeringsbankiers van de twee banken – maar de vooruitgang werd opgehouden door zogenaamde know-your-client-processen die werden geëist door risico- en compliance-afdelingen, vertelden bronnen, en Archegos ontplofte voordat die processen waren voltooid. Beide banken wilden geen commentaar geven.
Als gevolg daarvan had geen van beide banken enige blootstelling aan Archegos toen een aantal van de aandelen met een hoge hefboomwerking van het fonds eerder dit jaar misgingen, waardoor een groep rivaliserende kredietverstrekkers meer dan $ 10 miljard aan verliezen leed."

Als dat verhaal klopt, wat deden JPMorgan Chase en Citigroup dan met het bezit van grote hoeveelheden aandelen van een van Archegos' geconcentreerde aandelenposities - GSX Techedu - op 31 december 2020? (Volgens het ministerie van Justitie zouden banken de aandelen van Archegos opkopen om de total return swaps die ze met Archegos waren aangegaan af te dekken. Die swaps (derivaten) leverden tegen betaling het marktrendement op die aandelen op voor Archegos, terwijl het Archegos de kans bood om te ontsnappen aan het indienen van deponeringen bij de SEC die de volledige omvang van haar bezit openbaar zouden maken.

Lang voor het uiteenspatten van Archegos was een van de aandelen die het volgens het ministerie van Justitie actief manipuleerde GSX Techedu, een Chinees online opleidingsbedrijf. Het probleem met geavanceerde banken van Wall Street die deze aandelen na 18 mei 2020 bezaten, is dat op die datum shortseller Muddy Waters een gedetailleerd rapport van 25 pagina's over GSX Techedu had uitgebracht waarin de volgende beschuldigingen werden geuit:
"We hebben GSX geshort omdat we tot de conclusie zijn gekomen dat het een bijna totale fraude is.
We hebben geconcludeerd dat te minste 70% van de gebruikers nep is, en we denken dat het vrij waarschijnlijk is dat ten minste 80% van de gebruikers nep is."

GSX Techedu ontkende dat het fraude pleegde, maar bood weinig overtuigend bewijs om de beschuldigingen in het Muddy Waters-rapport te weerleggen. Slechts drie weken voordat de ineenstorting van het Archegos-hedgefonds in maart vorig jaar begon, meldde het mediabedrijf SupChina de volgende beoordeling van GSX Techedu:
“SupChina beoordeelde interviews met huidige GSX-medewerkers, uitgevoerd door StrandPoint, een particuliere investeringsmaatschappij. Er was één consistent thema: het bedrijf blies zijn statistieken op voor verschillende bedrijfsactiviteiten. Een medewerker schetste een proces waarbij docenten werden verzonnen om nep-ouders zogenaamd een levendiger discussie over WeChat-groepen te laten geven. Een andere medewerker gaf toe dat de onlineverkopen vorig jaar waren gedaald ten opzichte van hun concurrenten, ondanks de recordcijfers in hun financiële rapporten. Eén van de topdocenten was bijzonder kortaf: '99% van de cv's van docenten is nep', zei hij."

De 59,6 miljoen aandelen van GSX Techedu die op 31 december 2020 in het bezit waren van de meest geavanceerde wereldwijde banken ter wereld, met legioenen privédetectives en voormalige Amerikaanse inlichtingenfunctionarissen in dienst, vertegenwoordigden 48 procent van de float (aandelen beschikbaar voor handel) in GSX Techedu – een bedrijf dat zoals gezegd op 18 mei 2020 door Muddy Waters als fraude werd bestempeld.

GSX Techedu sloot het handelsjaar af op 31 december 2020 met een aandelenkoers van $ 51,71. De 59,6 miljoen aandelen die in het bezit waren van de slimste banken op Wall Street vertegenwoordigden een marktwaarde van iets meer dan $ 3 miljard. Vanmorgen, om 9.48 uur lokale tijd, werden die aandelen verhandeld tegen $ 1,64, wat 59,6 miljoen aandelen een waarde van $ 97,7 miljoen toekent.

De vraag is natuurlijk: wat was hier aan de hand dat het Amerikaanse ministerie van Justitie de feiten niet met het Amerikaanse volk wil delen? En de tweede vraag is logischerwijs: zijn er nog meer van deze gevallen bij de Amerikaanse overheid bekend waar het grote publiek geen weet van heeft?
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][2 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen