Fed gaat waarschijnlijk rente met 50 basispunten verhogen

In de VS zal het Federal Open Market Committee (FOMC) om 14.00 uur lokale tijd (20.00 uur bij ons) haar besluit over het verhogen van de benchmarkrente van de Federal Reserve (Fed) bekendmaken, samen met zijn plannen om de balans van de Fed van $ 9 biljoen te verkleinen. De aankondiging zal worden gevolgd door een persconferentie van Fed-voorzitter (Pro Tempore) Jerome Powell die om 14.30 uur (20.30 bij ons) begint.Powell wacht nog steeds op de volledige bevestiging van de Amerikaanse Senaat voor een tweede termijn als Fed-voorzitter, vandaar de aanduiding "Pro Tempore."

Wall Street verwacht een renteverhoging van 50 basispunten (een halve procent), waardoor de Fed Funds-rente binnen een bandbreedte van 0,75 tot 1 procent komt. Wall Street houdt niet van grote renteverhogingen van de Fed, omdat vijf van de megabanken met een betonnen reddingsboei van $200 biljoen (!) aan derivaten om hun nek zitten, met dubieuze tegenpartijen aan de andere kant van veel van die transacties. Over die $ 234 biljoen aan derivaten schreven wj onlangs nog een artikel in ons Economedian Weekendmagazine.

De laatste keer dat de Fed de rente op een vergadering met een half punt verhoogde, was op 21 maart 2000 – meer dan twee decennia geleden. Tijdens die FOMC-bijeenkomst ging de Fed Funds-rente van 6 procent naar 6,50 procent.

De Fed herinnert zich waarschijnlijk dat tussen 21 maart 2000 en 21 maart 2002 de Nasdaq-aandelenzeepbel 60 procent van zijn waarde verloor, waarbij tal van bubble-bedrijven die daar genoteerd stonden, instortten. De Fed weet dat ze dit keer een vergelijkbaar resultaat kan verwachten met de Nasdaq, na een reeks renteverhogingen door de Fed.

Andere vergelijkingen met historische marktdalingen beginnen in de mainstream zakelijke media te verschijnen. Op 29 april meldde Barron's dat "de S&P 500-index in de eerste vier maanden van het jaar met 13% is gedaald, de slechtste start sinds 1939." Nergens om, maar 1939 was tijdens de Grote Depressie.

Bij de sluiting van de markt in New York, gisteren, heeft de S&P 500-index dit jaar tot nu toe 12,39 procent verloren, terwijl de Nasdaq voor 19,69 procent het schip in ging - wat tam is in vergelijking met wat sommige van hun belangrijkste componenten hebben gedaan. Netflix is bijna 70 procent gedaald; Facebook heeft bijna 40 procent verloren; en PayPal is met meer dan 50 procent omlaag gegaan. En dat gebeurde terwijl de benchmarkrente van de Fed nog steeds in de buurt van het nulgrensbereik zweeft.

Wat u vandaag van Powell zult horen op zijn persconferentie is een groot deel van het zorgvuldig uitkiezen van woorden. Let op hoe vaak Powell stopt met het spontaan beantwoorden van de vraag van een verslaggever, terwijl hij op zijn podium zoekt naar een tabblad in een groot notitieboekje en zijn antwoord rechtstreeks uit het boek begint voor te lezen. Dit gebeurde regelmatig op Powells persconferenties en laat zien hoe nerveus Powell is uit angst dat hij een driftbui op Wall Street veroorzaakt.

Waar u vandaag waarschijnlijk geen vraag van een verslaggever over zult horen, is waarom Powell voor de Senaatscommissie voor banken getuigde dat de grote banken een "bron van kracht" waren tijdens de ergste periode van de pandemie, terwijl de Fed in het geheim biljoenen dollars in cumulatieve reddingsleningen aan het doorsluizen was naar zowel binnenlandse als buitenlandse mondiale banken.

Dan hebben we ook nog het handelsschandaal van de Fed. Aanstaande zaterdag is het acht maanden geleden dat het handelsschandaal van de Fed in het nieuws kwam. Dit is het ergste handelsschandaal in de 109-jarige geschiedenis van de Federal Reserve, en toch heeft het publiek niets gehoord van het Amerikaanse ministerie van Justitie of de Securities and Exchange Commission over de vraag of een van beide een formeel onderzoek heeft ingesteld naar het schandalige gedrag van Board-members - wat allemaal de uitgesproken geur van handel met voorkennis met zich meedraagt.

Naast de afkeer van het publiek over het handelsschandaal, had Powell het lef om de eigen inspecteur-generaal van de Fed te vragen om het onderzoek naar het handelsschandaal op zich te nemen. In tegenstelling tot de inspecteur-generaal van het Amerikaanse ministerie van Justitie en meer dan 30 andere federale agentschappen, wordt de inspecteur-generaal van de Federal Reserve niet voorgedragen door de president van de Verenigde Staten en bevestigd door de Amerikaanse senaat. In plaats daarvan wordt de inspecteur-generaal van de Fed aangesteld door het “hoofd” van de Federal Reserve Board of Governors; hij rapporteert aan diezelfde Raad van Bestuur; en hij kan worden ontslagen door de Raad van Bestuur met een tweederde meerderheid.

De persconferentie van de Fed is vanaf 14.30 uur lokale tijd (20.30 uur bij ons) live te zien via deze link.

Update:
Wall Street verwachtte een stijging van 50 basispunten.... en kreeg die ook.Powell zei in zijn toespraak dat 50 basispunten 'op tafel' liggen voor 'de volgende paar vergaderingen'. Het ziet ernaar uit dat er tot februari 2023 nog 9 renteverhogingen komen.De Dot Plots van de Fed laten een afkoeling zien van de renteverhogingen door de Fed tot 2024 en daarna. Voor wat zo'n prognse waard is...Powell wil de balans van de Fed omlaag brengen om de inflatie terug te dringen. Het plan houdt in dat $30 miljard aan staatsobligaties en $ 17,5 miljard aan door hypotheken gedekte effecten van de hand worden gedaan. Peanuts, natuurlijk.De Amerikaanse 2-jaarsrente keldert nadat Powell heeft gezegd dat de Fed niet actief overweegt om verhogingen van 75 basispunten door te voeren.Die uitspraak zorgt ervoor dat de aandelenkoersen stijgen, net als de crypto's, waaronder de bitcoin.Powell werd door journalisten gevraagd of de Fed een geloofwaardigheidsprobleem heeft. Hij zei van niet. Wat ze wel hebben is een gevoel voor humor, afgaande op zijn antwoord.We gaan de toespraak van de Fed over hun besluit nog eens goed nalezen, maar aangezien de Fed sterk gepolitiseerd is maakt het ons niet echt uit wat ze zeggen. Alleen wat ze doen.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][4 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen