Fed-topman Powell stelt beleggers (alweer) teleur

Gisteren werd het besluit van het Federal Open Market Committee (FOMC) van de Amerikaanse centrale bank over het verhogen van de benchmarkrente van de Fed bekendgemaakt. De persconferentie van Fed-voorzitter Jerome Powell was aanleiding om flink aan het kopen te gaan op de beurs in New York. Vandaag keert de realiteit terug.



Dus, nadat Fed-voorzitter Powell gisteren tijdens zijn persconferentie zei dat er "geen tekenen zijn dat de Amerikaanse economie kwetsbaar is voor recessie", zien we vandaag de S&P 500-index bijna 3% omlaag duiken en gaat de 10-jaarsrente door de barrière van 3% heen breken.



Beleggers kochten gisteren massaal aandelen omdat men gerustgesteld was dat de Federal Reserve de rente niet met 75 basispunten had verhoogd. "Buy the dip!" riepen handelaren. Vandaag realiseert men zich echter dat Powell de rente met 50 basispunten heeft verhoogd...... Aaaaaand... it's gone!

Tijdens de persconferentie van de Federal Reserve gisteren werd de waarnemend Fed-voorzitter Jerome Powell door verslaggever Mike McKee van Bloomberg Television een reeks vragen gesteld over het monetaire beleid, waarbij die eindigde met de veelzeggende vraag: "Maakt u zich zorgen over de geloofwaardigheid van de Fed bij het Amerikaanse volk?"

Powell beantwoordde de vragen over het monetair beleid, maar ging niet rechtstreeks in op de geloofwaardigheidskwestie. McKee herhaalde toen de vraag, die als volgt werd geformuleerd: "Denkt u dat de Fed een geloofwaardigheidsprobleem heeft?"

Het antwoord van Powell geeft een alarmerend inzicht in met wie de Fed het vertrouwen wil behouden. Powell zei het volgende:
"Nee. Ik denk het niet. Een goed voorbeeld van waarom dat het geval is..... dus, in het vierde kwartaal van vorig jaar, toen we begonnen te praten over eerder afbouwen en daarna de rente verhogen dit jaar, zag je dat de financiële markten heel gepast reageerden. Niet om de maatstaf van een bepaalde dag te zegenen, maar zoals de financiële markten..... weet u, de voorwaartse rentecurve is strakker geworden als reactie op onze richtlijnen en onze acties versterken ons beleid echt. Ik bedoel, het is.... het monetair beleid voldoet nu in hoge mate aan de verwachtingen. We hebben slechts twee tariefverhogingen doorgevoerd, maar als je kijkt naar.... als je kijkt naar de financiële voorwaarden, de tweejarige [V.S. schatkistpapier] heeft..... de tweejarige (U.S. Treasury note) staat nu op 280 [2,80%]. In september stond het geloof ik op 20 basispunten. En dat gaat allemaal via de economie. Mensen voelen die hogere tarieven al. En dat is zo.... dat toont aan dat de markten denken dat ons lopende beleid geloofwaardig is. En ik denk dat dat is....... dat willen we zo houden."

In plaats van te praten over de geloofwaardigheid bij het Amerikaanse volk sprak Powell alleen over dat "de financiële markten reageren" en hoe "de markten denken dat ons lopende beleid geloofwaardig is". In feite flapte Powell de interne mentaliteit van de Fed eruit: zolang het de markten en Wall Street behaagt, heeft het alle geloofwaardigheid die het denkt nodig te hebben. Voor hoe de misvormde structuur van de Fed heeft geleid tot haar ongekende vriendjespolitiek en een op Wall Street gerichte focus, zie ons artikel: "New York Fed heeft in 2 maanden tijd $ 3 biljoen naar Wall Street gesluisd".

Helaas bezit alleen de rijkste 10 procent van de Amerikanen de overgrote meerderheid van de aandelenmarkt en de realiteit dat dit werkelijk de groep mensen is die de Fed dient is doorgedrongen tot het collectieve denken van Amerikanen. De biljoenen dollars aan bailout-operaties van de Fed aan de criminele megabanken op Wall Street tijdens en na de financiële crisis van 2008, gevolgd door de rechtszaken om die informatie geheim te houden voor het Amerikaanse volk, hebben de geloofwaardigheid van de Fed blijvend geschaad. De bailout-operaties voor 2019-2020 van dezelfde criminele banken hebben de afstand tussen de Fed en het Amerikaanse volk alleen maar groter gemaakt. (Zie bijvoorbeeld hier en hier.)

Marktonderzoeker Gallup bracht afgelopen maandag een enquête uit waaruit bleek dat het vertrouwen in de Fed's Powell onder het Amerikaanse volk lager is dan het was in Fed-voorzitter Ben Bernanke tijdens de financiële crisis van 2008 - de ergste economische crisis sinds de Grote Depressie, bijna een eeuw geleden. In april 2008 had Greenspan een vertrouwensscore van 47 procent onder het Amerikaanse volk. In de laatste peiling van Gallup, die van 1 tot en met 19 april werd gehouden onder een willekeurige steekproef van 1018 Amerikaanse volwassenen, had Powell slechts een betrouwbaarheidsscore van 43 procent.

Vóór de financiële crisis van 2008 had de Fed slechts één methode gebruikt om banken te redden - het Discount Window - dat moest worden gebruikt als laatste redmiddel voor commerciële banken, op korte termijn en tegen veilig onderpand. Hoe advocaat Rodge Cohen van Sullivan & Cromwell dat allemaal veranderde staat te lezen in ons artikel uit 2019: "Het doodgezwegen verhaal van de bailout van $29 biljoen van de Federal Reserve".

Het tradingschandaal van de Fed dat vorig jaar kortstondig de krantenkoppen haalde, heeft ook blijvende schade toegebracht aan de reputatie van de Fed en aan Powell. Talloze Fed-functionarissen zijn hierbij betrokken, waaronder Powell zelf. Maar het meest flagrante tradinggedrag, dat van Robert Kaplan, de voormalige president van de Dallas Fed, lijkt door de Fed in de doofpot te worden gestopt. De Fed zal de gegevens van Kaplan's "meer dan $ 1 miljoen" in aandelentransacties en S&P 500-futures niet vrijgeven, ondanks het feit dat Kaplan wettelijk verplicht was om die data te verstrekken voor de vijf jaar dat hij voorzitter was van de Dallas Fed. Zie ons artikel: "Tradingschandaal bij de Federal Reserve: twee topmannen gedwongen op te stappen".

De Federal Reserve is de centrale bank van de Verenigde Staten, wiens primaire missie het bepalen van het monetaire beleid is. De Fed kan die missie niet vervullen als ze tegelijkertijd probeert Wall Street tevreden te stellen. Het is dringend nodig dat het Amerikaanse Congres de Fed zijn toezichthoudende rol op de megabanken van Wall Street ontneemt en ook zijn vermogen om de trading-eenheden (casino's) van diezelfde banken te redden. Nog afgezien van de nationale veiligheid staat beslist ook de economische toekomst van de Verenigde Staten, nee, de hele wereld, op het spel. Dat de Europese Centrale Bank al flink wat jaartjes óók een dubieuze rol speelt op het wereldtoneel is een onderwerp dat we binnenkort uitputtend zullen behandelen.











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[5 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen