De schuldenval van Oekraïne

De VS en andere westerse landen verstrekken nu al grote bedragen om Oekraïne te helpen zichzelf op korte termijn te verdedigen en het gemakkelijker maken om aan wapens zoals Stinger-, Javelin- en Stormer-raketsystemen te komen. Terwijl bedrijven zoals Raytheon Technologies kapitalen verdienen aan de wapenleveranties laat Oekraïne zich in een schuldenval slepen. Al het geleverde materiaal zal door Oekraïnse burgers betaald moeten worden, wat generaties lang kan duren, en zal het door oorlog verscheurde land veranderen in een nieuwe kolonie van de VS.Hoewel Rusland in oorlog is met Oekraïne, noemde president Vladimir Poetin "Oekraïne" niet één keer tijdens zijn toespraak op de viering van de Dag van de Overwinning in Moskou.  Hij benadrukte de veiligheidszorgen van Rusland, maar vermeed opruiende opmerkingen die een gevaarlijke escalatie van de situatie zouden kunnen aanwakkeren.
Daarentegen maakte de regering van de Amerikaanse president Joe Biden maandag geen geheim van haar voornemen om het vuur aan te wakkeren en het conflict te verlengen. Hij drong er bij het CONgres op aan om snel een wetsvoorstel voor aanvullende hulp van $ 33 miljard voor Oekraïne goed te keuren voordat het Pentagon geen geld meer heeft om tegen de derde week van mei wapens uit zijn voorraden naar het door oorlog verscheurde land te sturen, terwijl president Biden tegelijkertijd goedkeurde een lening-lease-wet in te voeren die het proces van het sturen van militaire hulp aan Oekraïne zal versnellen.

Het blijft een vreemde zaak maar de 33 miljard dollar die Biden vraagt voor Oekraïne steeks sterk af bij de 22,5 miljard dollar die hij van het Congres vraagt voor het bestrijden van COVID-19. Nog belachelijker, aangezien de gevallen van COVID-19 in de VS toenemen en er wordt voorspeld dat de VS deze herfst en winter mogelijk 100 miljoen COVID-19-infecties tegemoet kunnen zien. Biden riep in een verklaring eergisteren het Congres op om de hulp aan Oekraïne eerst goed te keuren, om vervolgens verder om extra financiering om COVID-19 aan te pakken een beslissing te nemen.

De Verenigde Staten geven niets om Amerikaanse levens en zullen zeker geen rekening houden met de levens van Oekraïners. De regering-Biden heeft prioriteit gegeven aan militaire hulp aan Oekraïne, omdat Washington een oorlog bij volmacht (proxy war) tegen Rusland voert door militaire hulp aan Oekraïne te leveren. De VS hopen het conflict tussen Rusland en Oekraïne te gebruiken om Rusland te verzwakken. Daartoe heeft het land zijn leveringen van wapens, munitie, kogelvrije vesten en andere uitrusting naar Oekraïne opgevoerd om het conflict te verlengen.

De VS en andere westerse landen verstrekken nu al grote bedragen om Oekraïne te helpen zichzelf op korte termijn te verdedigen en het gemakkelijker maken om aan wapens zoals Stinger-, Javelin- en Stormer-raketsystemen te komen. Bedrijven zoals Raytheon Technologies hebben hun aandelenkoers de afgelopen zes maanden met meer dan 15 procent zien stijgen, aangezien dit concern en andere gigantische wapenfabrikanten geheime vergaderingen met het Pentagon bijwonen om te beoordelen hoe ze kunnen profiteren van de wens van Oekraïne zich te wapenen tegen de Russische invasie.

Zoals bekend bestaat er niet zoiets als een "free lunch". Ook hier niet. Méér Amerikaanse wapens hebben ertoe geleid dat méér Oekraïners zijn omgekomen. Erger nog, de Ukraine Democracy Defense Lend-Lease Act of 2022, die door Biden werd ondertekend, zou Oekraïne in een schuldenval slepen en het door oorlog verscheurde land veranderen in een nieuwe kolonie van de VS. De wet stelt de VS in staat om het militaire lening-leaseprogramma te gebruiken om de overdracht van wapens, militaire uitrusting, medicijnen en voedsel naar Oekraïne te versnellen. Uiteraard zal het ontvangende land later met geld over de brug moeten komen.

"Het zal Oekraïne aan ketenen binden. Oekraïne zal zowel de hoofdsom als de rente moeten betalen voor de verschillende wapens en uitrusting die het ook in de toekomst van de VS zal ontvangen. De VS is een zakenman. Het zal geen zaken doen die zal zichzelf verliezen toebrengen", zei militair expert Song Zhongping. We brengen nog even de uitspraak van de bekende Henry Kissinger in herinnering, die zei dat de VS geen vrienden heeft, alleen belangen. Hoe Oekraïne de schulden gaat terugbetalen is een steeds grotere vraag. Dat wil zeggen, op voorwaarde dat het land bestaat tegen de tijd dat Rusland er klaar mee is. Of ze daarna nog kunnen, suggereert dat schuldenvallen allesomvattend zijn en een nieuwe vorm van hegemonie.

Het lening-leaseprogramma is niet goedkoop, en Amerika's kwade bedoelingen zijn duidelijk. Steun Oekraïne om hen tot de laatste druppel Oekraïens bloed te laten vechten door ze zogenaamde militaire hulp te bieden, en vraag vervolgens toekomstige generaties Oekraïners om te betalen voor alle munitie, uitrusting en voedsel die de VS hebben geleverd.

De lening-leasewet actualiseert een wet uit 1941 die de VS gebruikten om hun bondgenoten te helpen tijdens de Tweede Wereldoorlog (WO II). Onder lening-lease kreeg Groot-Brittannië tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens van de VS. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam Groot-Brittannië een hypotheek op zijn overzeese koloniën in ruil voor Amerikaanse wapens. De terugbetalingen gingen meer dan een halve eeuw door - ze werden pas in 2006 voltooid, 61 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog.
De Sovjet-Unie, die 27 miljoen mensenlevens verloor in de strijd tegen nazi-Duitsland, moest decennialang haar schulden terugbetalen en moest volgens de overeenkomst met de Amerikanen andere zaken zoals platina, goud en hout naar de VS verschepen. De betalingen werden net als met Britten, pas in 2006 voltooid.

Dan kunt u zich voorstellen hoe het lening-leaseprogramma Oekraïne in de komende decennia zal onderwerpen aan de invloed van de VS. En Zelensky denkt en zegt tegen zijn landgenoten dat hij voor onafhankelijkheid strijdt.

"De VS zijn de grootste begunstigde van een langdurige oorlog in Oekraïne. Het militair-industriële complex van het land heeft een aanzienlijke som geld verdiend aan conflicten. De grootste verliezer zal Oekraïne en zijn bevolking zijn", zei Song, en benadrukte dat Oekraïne meer gefragmenteerd zal worden en meegesleurd worden in een moeras van armoede, achterlijkheid en schulden, terwijl de VS voortdurend meer wapens injecteert en pogingen voor een vreedzame oplossing dwarsboomt. De VS is een vampier die geld verdient aan chaos en oorlog. Het bloed van Oekraïners zal door de VS worden opgezogen, niet alleen nu, maar ook nadat de oorlog al decennialang voorbij is.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][10 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen