Oekraïne heeft een 'nazi'-probleem waar het Westen niet over wil praten

Het kartel van westerse landen, dat overigens snel en prompt antisemitisme veroordeelt, kijkt de andere kant op, ja, bewapent en moedigt openlijk fascistische groepen met neonazistische neigingen aan, als dat hen helpt hun tegenstanders te dwarsbomen en hun hegemonie opnieuw te bevestigen.



Veelal gaan de beschuldigingen en aantijgingen tegen Rusland en ook alle discussies en analyses over Rusland, Oekraïne en de Oekraïne-oorlog terug tot 24 februari, de dag van de onmiskenbare invasie van Oekraïne door het Russische leger. Enkel en alleen; waarom doen al die politici en de mainstream media dit in hemelsnaam met al die talloze discussieprogramma's op talloze tv-zenders en in talloze kranten (die vaak woord-voor-woord rapporten en meningen van welke instanties dan ook of dezelfde persberichten bevatten) alsof er vóór 24 februari 2022 niets bestond en gebeurde in Oekraïne?

Omwille van de waarheid, wat op veel plaatsen niet gewenst is - vooral in het geval van Oekraïne, moeten de tijd en gebeurtenissen vóór 24 februari ook worden meegenomen. Daarvoor moeten we teruggaan naar de Maidan putsch in 2014. Er kunnen andere redenen zijn, maar in de periode van 2014 tot 24 februari 2022 is er in ieder geval één reden – vanuit Russisch oogpunt – voor de Russische invasie van Oekraïne gevonden - maar waarover nauwelijks wordt gesproken. Deze putsch, waarbij de rechtmatige Oekraïense president Janoekovitsj werd gedwongen naar Rusland te vluchten, was in eerste instantie gepland, gefinancierd en uitgevoerd door de VS, maar ook de Europese Unie was er nauw bij betrokken.

De VS gaven later toe dat ze $ 5 miljard hadden geïnvesteerd in deze "regimeverandering"; onder andere in de vorm dat Oekraïne werd toegelaten tot het Amerikaanse "State Partnership Program". Een programma van "uitwisseling van ervaringen, vaardigheden en knowhow" tussen de Nationale Garde van Californië en het Oekraïense leger. Oekraïne is getraind in westerse oorlogstactieken en moderne westerse wapens. Ter voorbereiding op een oorlog tegen Rusland?

Vervolgens, in de nasleep van de Maidan-coup en represailles tegen de door Rusland gedomineerde regio's van Donbass in het oosten van Oekraïne, werd er een referendum gehouden door separatisten vóór of tegen afscheiding van de regio's Lugansk en Donetsk.

Het referendum resulteerde in een overweldigende meerderheid voor afscheiding en de proclamatie van "Volksrepublieken", zoals lokale peilingen bevestigden aan de internationale media. Tegen deze "volksrepublieken" voerde het Oekraïense leger een langdurige oorlog, waarover lange tijd nauwelijks bericht is geweest. In 2015 werd het akkoord van Minsk ondertekend om een ​​staakt-het-vuren in de regio tot stand te brengen. De OVSE moest toezicht houden op de terugtrekking van zware wapens en het staakt-het-vuren. Buitenlandse huurlingen moesten ook Oekraïne verlaten. De twee regio's zouden een speciale status krijgen en er zouden internationaal gecontroleerde verkiezingen worden gehouden.

Of het akkoord van Minsk alleen is gebroken door Rusland, alleen door Oekraïne, alleen door de twee Volksrepublieken of door alle betrokkenen, staat ter discussie. Elke partij ziet het anders. Uiteindelijk was er sprake van ongeveer 14.000 dodelijke burgerslachtoffers (voornamelijk Russen) in de Volksrepublieken en hadden de vijandelijkheden in Oekraïne enorme proporties aangenomen.
Toen werd, niet erg geloofwaardig, gemeld dat het Oekraïense leger alleen met zware wapens op grote, lege flatgebouwen aan het schieten was. De volksrepublieken, die door geen enkele staat worden erkend, hebben om voor de hand liggende redenen Rusland om steun gevraagd. Dat en het feit dat er in deze oorlog altijd strijders waren van het controversiële Azov-bataljon, die nooit een geheim maakten van hun nazi-sentimenten en openlijk hun nazi-symbolen zoals de Schwarze Sonne, de Wolfsangel en natuurlijk de swastika meedroegen, kan voor Poetin de beslissende factor zijn geweest voor zijn "speciale operatie".



Nadat ze Rusland er niet van hebben weerhouden Oekraïne binnen te vallen, hebben de westerse landen en hun mainstream mediakanalen een propagandaoorlog ontketend, waarbij oude foto's van conflicten uit het verleden worden gedeeld om Rusland te demoniseren en het Oekraïense leiderschap wordt geprezen omdat het standhoudt tegen de invasie, schijnbaar om hun eigen tekortkomingen te verdoezelen.

De Russische invasie van Oekraïne vond plaats te midden van verhoogde spanningen tussen Moskou en de NAVO-landen, waarbij de eerstgenoemden bezorgd waren over hun precaire veiligheidsapparaat terwijl de laatstgenoemde piekerde over de uitbreiding ervan in Oost-Europa. Zelfs terwijl de NAVO en de VS een propaganda-oorlog opzetten om de Russische invasie tegen te gaan, hebben ze een oogje dichtgeknepen voor een slepend probleem dat een cruciale rol leek te spelen in de berekening van Poetin om een gewapend conflict in Oekraïne te voeren.

En dat is het zich voortslepende “nazi”-probleem van Oekraïne. In de loop der jaren heeft de neo-nazistische ideologie niet alleen wortel geschoten in het Oekraïense geweten, maar heeft ze ook de instemming van de Oekraïense regering gekregen. Dit heeft natuurlijk tot bezorgdheid geleid in Moskou, wat duidelijk werd in de toespraak van Poetin, enkele dagen voor het Russische militaire offensief in Oekraïne.

In zijn toespraak tot het Russische volk op 24 februari rechtvaardigde Poetin de agressie van zijn land tegen Oekraïne als een vredesmissie en stelde hij de aanstaande militaire operatie van de Russische strijdkrachten voor als "denazificatie" van Oekraïne. "We zullen proberen Oekraïne te demilitariseren en te denazificeren en degenen die talloze bloedige misdaden hebben begaan tegen vreedzame mensen, waaronder Russische staatsburgers, voor het gerecht te brengen", zei Poetin terwijl hij hiermee een militaire inval in het naburige Oekraïne rechtvaardigde.

Maar het Westen heeft, in hun gretigheid om hun betrokkenheid bij de huidige crisis in Oekraïne goed te praten, deze Russische zorgen onderschat en de schuld volledig op de autoritaire en revisionistische impulsen van president Vladimir Poetin geschoven. Ze beweren dat Poetin wordt gedreven door zijn verlangen om de "historische fouten" te corrigeren, die zij toeschrijven aan zijn weigering om het uiteenvallen van de USSR en het daarmee gepaard gaande verlies van Russisch prestige en macht te accepteren.

Poetin, zo beweren ze, is vervuld van een vastberaden ijver om iets te doen aan wat hij beschouwt als onrechtvaardig en historisch onrecht dat door de westerse mogendheden in zijn land is aangericht. Dat is echter een eendimensionale en enigszins bevooroordeelde kijk op de aanhoudende crisis. Wat de NAVO en de Verenigde Staten niet willen benadrukken, bewust, is de sluipende opkomst van de neonazi-aanhangers in Oekraïne, die er niet voor terugdeinzen om intimidatie en zelfs geweld te gebruiken om hun agenda te bevorderen, en die dat vaak doen met de impliciete goedkeuring van overheidsinstanties.



Eén van die neonazistische groeperingen die de steun van de Oekraïense staat geniet, is de hierboven genoemde Azov-beweging, een van de 30-tal particulier gefinancierde "vrijwilligersbataljons", die in een groot deel van de frontlinie met het Oekraïense leger strijdt tegen de pro-Russische separatisten in het oosten van het land, in de onrustige periode van het land. Het Azov-bataljon staan niet alleen bekend om hun reputatie als meedogenloos op het slagveld, maar ook om het aanhangen van een militante ideologie die in de Tweede Wereldoorlog in Duitsland (en ver daarbuiten) verwoestingen aanrichtte.

Het Azov-bataljon werd in 2014 gevormd als een vrijwillige militie tijdens de botsingen in Odessa en werd al snel opgenomen in de Nationale Garde van Oekraïne.
In feite is het Azov-bataljon een inspiratiebron voor blanke supremacisten over de hele wereld. Bij de oprichting in 2014 verklaarde Andriy Biletsky, een ervaren fascist en de oprichter van de vrijwilligersgroep, dat het de missie van de groep is om Oekraïne in staat te stellen "de blanke rassen van de wereld te leiden in een laatste kruistocht voor hun overleving… tegen de door Semieten geleide Untermenschen.”

Het logo van het Azov-bataljon had nazi-ondertonen, bestaande uit twee emblemen - de Wolfsangel en het Sonnenrad - die door de Anti-Defamation League als neonazistische symbolen werden gekenmerkt. Beide symbolen - Wolfsangel en Sonnenrad - zijn op grote schaal gebruikt door haatgroepen in verschillende delen van de Verenigde Staten, wat de invloed van de Oekraïense groep op het motiveren van supremacistische en onverdraagzame organisaties over de hele wereld aangeeft.

De onverdraagzaamheid van de neonazistische groep bleek onlangs in volle glorie toen het Twitter-account van de Nationale Garde van Oekraïne een video-tweet publiceerde waarin werd beweerd dat de Azov-jagers hun kogels bedekten met varkensvet om te worden gebruikt tegen Tsjetsjeense troepen die aan Russische zijde vechten. De eigenlijke tweet luidde: "Azov-jagers van de Nationale Garde smeerden de kogels in met reuzel tegen de Kadyrov-orks."

Tsjetsjenië is een Russische republiek ten noorden van Georgië. Tsjetsjeense troepen zijn de strijdkrachten die verantwoordelijk zijn voor de Tsjetsjeense verdediging. De republiek is geen onafhankelijke entiteit en is onderworpen aan de Russische wet- en regelgeving. Het gebruik van reuzel was echter opzettelijk, bedoeld om de religieuze gevoelens van de bevolking van Tsjetsjenië, van wie de meerderheid moslim is, te schaden. Varkens worden als taboe beschouwd in de islam en moslims is religieus opgedragen om geen varkens in welke vorm dan ook aan te raken.

Terwijl de Oekraïense regering extremistische organisaties zoals Azov Bataljon koestert, zijn het hun Europese buren die de dupe worden van deze neonazistische ideologie die zich snel over de hele wereld verspreidt. Volgens Lower Class Magazine, een linkse Duitse publicatie, heeft Azov een semi-ondergronds korps genaamd de 'Misanthropic Division' dat vers bloed trekt onder de gelederen van neonazistische jongeren in Frankrijk, Duitsland en Scandinavië. De nieuwe rekruten krijgen een training met zware en moderne wapens, waaronder tanks, in Oekraïense kampen, samen met fascistische mede-inductanten.

Foto: Vrijwilligers van de extreemrechtse groep Azov Bataljon

Naar verluidt worden buitenlandse Azov-vrijwilligers gemotiveerd door de oproep van de "Reconquista" - een streven om de Oost-Europese naties onder de heerschappij van een blanke supremacistische dictatuur te plaatsen, geïnspireerd door de nazi-Reichskommissariat-regel die Oekraïne controleerde ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Een reeks Azov-vrijwilligers in Oekraïne koestert deze droom om Oekraïne te herstellen als een blanke supremacistische natie die grote stukken land van naburige Europese landen onder controle heeft.

Onlangs heeft een lid van de Democratische Senaat in de Verenigde Staten, Bob Menendez, wetgeving ingevoerd om Oekraïne $ 500 miljoen te schenken voor de aankoop van wapens en om Rusland wat hij de "moeder van alle sancties" noemde op te leggen als het zou durven aanvallen. Wat echter opviel was het ontbreken van enig mechanisme om te controleren of de wapens die van de Amerikaanse hulp waren gekocht, zouden worden gebruikt door blanke supremacistische organisaties zoals het Azov-bataljon. De Amerikaanse wetgevers hadden er geen moeite mee dat de wapens die ze aan Kiev schonken, in handen kwamen van antisemitische organisaties zoals het Azov-bataljon, zolang ze hen maar hielpen Rusland te ontmoedigen een aanval op Oost-Oekraïne uit te voeren.

Foto: Nazi hakenkruis-vlag gezwaaid door een team van Oekraïense Azov Bataljon-jagers. Opmerkelijk is de aanwezigheid van de NAVO-vlag.

Een ander Noord-Amerikaans land, Canada, wordt ook beschuldigd van het koesteren van neonazi's en oorlogsmisdadigers in Oekraïne. Eerder vorig jaar uitten veel Joodse groepen hun bezorgdheid over de betrokkenheid van Canadese troepen bij het opleiden van neonazi's en oorlogsmisdadigers uit Oekraïne. Ze wezen op een video waarop te zien is hoe Oekraïense parachutisten een lied zongen om Stepan Bandera te prijzen, een antisemiet en nazi-collaborateur wiens organisatie in verband werd gebracht met de moord op meer dan 100.000 Joden en Polen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een litanie van mensenrechtenschendingen is op de lijst gezet tegen Azov en andere neonazistische groeperingen in Oekraïne. Zelfs de Verenigde Naties en Human Rights Watch hebben Azov en soortgelijke andere groepen beschuldigd van het begaan van wreedheden bij het nastreven van hun onverdraagzame doelstellingen. Ze staan er ook om bekend dat ze sympathiseren met nazi-collaborateurs en regelmatig fakkelmarsen organiseren voor nazi's die tijdens de Tweede Wereldoorlog onuitsprekelijke wreedheden tegen joden hebben verricht. Veel van deze neonazi's zijn ook ontkenners van de Holocaust en beweren dat de Holocaust een constructie was die door de Joden was verzonnen om de blanke suprematie in toom te houden.

Verschillende joodse groepen, waaronder het Holocaust Memorial Museum in de Verenigde Staten, het Simon Wiesenthal Center, de National Coalition Supporting Eurasian Jewry, Yad Vashem en het World Jewish Congress, behoren tot prominente organisaties die Kiev hebben veroordeeld voor het rehabiliteren van nazi-collaborateurs - een duidelijk kenmerk van de extreemrechtse bewegingen in Europa.




Maar aanhangers van over de hele wereld, die over zichzelf struikelen om landen die niet aansluiten bij hun ideologie aan de kaak te stellen, kiezen er gemakshalve voor om het kwaad aan hun eigen kant te verdoezelen. De westerse naties, die overigens snel antisemitisme veroordelen, kijken de andere kant op, sterker: ze bewapenen en moedigen openlijk zulke fascistische groepen met neonazistische neigingen aan, die ze behandelen als een proxy-macht om de dreiging te bestrijden die uitgaat naar hun hegemonie.

Voor het Westen zijn blanke supremacistische en neonazistische groepen zoals het Azov Bataljon nobele outfits, die momenteel betrokken zijn bij het ondersteunen van hun inspanningen om Rusland onder controle te houden. Ze beschouwen het Azov-bataljon en soortgelijke groepen niet als een wereldwijde bedreiging voor democratie, vrede en raciale gelijkheid. In plaats daarvan behandelen ze ze als een stok om hun tegenstanders mee te (ver)slaan, zonder zichzelf in het lelijke moeras te slepen.

De verheven morele principes waar het Westen vaak aanspraak op maakt, in zijn schijnheilige poging om zichzelf als moreel superieur aan hun tegenstanders te presenteren, zijn tenslotte niet heilig. Ze zijn extreem kneedbaar, afhankelijk van de huidige doelen en doelstellingen van het Westen, zoals blijkt uit het huidige geval van hun steun aan neonazistische troepen. De Russische invasie van Oekraïne dreigde echter het Westen te ontmaskeren vanwege zijn morele decadentie. Om deze hachelijke situatie te vermijden, verdoezelden de Verenigde Staten en de NAVO het geflirt van Oekraïne met de neonazi's, terwijl ze tegelijkertijd een propaganda-blitzkrieg op gang brachten, het internet overspoelden met aangrijpende beelden van conflicten en de reactie van het Oekraïense leiderschap op de zich ontvouwende crisis verheerlijkten.

Op 21 februari 2022 verklaarde de Russische president Poetin dat het akkoord van Minsk mislukt was, kondigde aan en ondertekende de erkenning van de internationaal niet-erkende Volksrepublieken Donetsk en Lugansk als onafhankelijke staten en gaf opdracht voor de inzet van Russische troepen in de door de separatisten gecontroleerde gebieden. En dankzij de erkenning van de twee Volksrepublieken als onafhankelijke staten en het voldoen aan hun verzoek om steun, menen sommige deskundigen dat de Russische invasie geen invasie is die in strijd is met het internationaal recht. Andere rechtsgeleerden hebben natuurlijk een andere mening.

In feite is de lont voor deze hopelijk niet enorm escalerende oorlog ontstoken met de Maidan-coup, eigenlijk daarvóór al met de start van het US State Partnership Program. De EU versnelde het lopende proces door president Janoekovitsj een EU-associatieovereenkomst voor te leggen, die hij weigerde te ondertekenen. Eén van de redenen kan de eis van Oekraïne om het NAVO-lidmaatschap zijn geweest. Dit is waar de gebroken belofte van de NAVO aan de toenmalige Sovjet-president Gorbatsjov (om niet naar het oosten uit te breiden) in het spel komt. Vervolgens kwam de oostelijke uitbreiding van de NAVO met de voormalige Oostbloklanden, die nu EU-lid zijn, tot aan de Russische grens. Zelensky's verklaring op de Veiligheidsconferentie van München op 19 februari 2022 dat hij Oekraïne opnieuw met kernwapens wilde (laten) bewapenen, heeft mogelijk óók een rol gespeeld bij Poetin's "speciale operatie".

Dat van die kernwapens moeten we eerst maar eens zien gebeuren, maar Zelensky is duidelijk op oorlogspad en kan het Westen zomaar in een kernoorlog duwen. Om deze kwestie te begrijpen, moet eerst kort een fundamentele achtergrond worden gepresenteerd: de Oekraïense regering heeft consequent beloofd dat het de Krim zal heroveren, het schiereiland dat in 1783-1954 deel uitmaakte van Rusland toen Sovjetleider Chroesjtsjov het aan Oekraïne overdroeg, waarbij het zich na de Maidan-coup in 2014 vervolgens losmaakte van Oekraïne om zich weer bij Rusland te voegen. Rusland heeft daar zijn soevereiniteit hersteld, nadat een referendum in 2014 op de Krim meer dan 90% steun van de kiezers voor Rusland opleverde om dit te doen. Dat is de achtergrond.

Op 1 juni jl., toen het Witte Huis aankondigde dat het wapens naar Oekraïne zou sturen die zouden kunnen worden gebruikt voor de invasie van Rusland. De Russische regering kondigde toen aan *) dat ze niet zal toestaan ​​dat de Amerikaanse regering die bijzonder gevaarlijke wapens naar Oekraïne stuurt, en dat er WO III zal komen als Amerika ze wel aan Oekraïne levert. Rusland begon toen ook onmiddellijk met de militaire voorbereidingen voor een nucleaire aanval, voor het geval Washington de belofte van Biden nakomt om die wapens aan Oekraïne te leveren.

Washington, zei Jonathan Finer, plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis, had Oekraïne om garanties gevraagd dat de raketten Rusland niet zouden raken. Op 3 juni wees de Oekraïense regering dat verzoek af.
Op het moment dat Biden die aankondiging op 1 juni deed, merkte Reuters op dat "Biden het plan aankondigde om Oekraïne nauwkeurige HIMARS-raketsystemen te geven nadat hij van Kiev de verzekering had gekregen dat het deze niet zou gebruiken om doelen op Russisch grondgebied te raken."

Ofwel de Amerikaanse regering liegt over deze kwestie, of anders liegt de Oekraïense regering. Als Oekraïne Biden “verzekerd” heeft dat die wapens niet zullen worden gebruikt om Rusland binnen te vallen, dan bewijst de aankondiging van Oekraïne op 3 juni dat Oekraïne loog toen het die “garanties” gaf. Als Oekraïne Biden niet zulke "garanties" gaf, dan loog Biden.

Als Oekraïne Amerikaanse wapens gebruikt om Rusland binnen te vallen, zullen - volgens het bestaande internationale recht - de V.S.  deelnemen aan die invasie. Rusland zou een goede zaak hebben dat (gezien de feiten die hier zojuist zijn genoemd), en die deelname kan dan opzettelijk of anderszins nalatig zijn. Het zou niet onbedoeld van de kant van Amerika zijn geweest. Rusland zou dan op zijn minst aan Amerika vragen of die deelname opzettelijk of in plaats daarvan nalatig was.
Als Amerika zegt "nalatig", dan zou Rusland vragen wat Amerika zal doen om die kwestie recht te zetten. Als Amerika in plaats daarvan zegt "opzettelijk", dan zal er vanaf dat moment een "hot war" tussen Rusland en Amerika bestaan.

De verliezer in een "hete oorlo"g tussen Rusland en Amerika zal het conflict escaleren tot een nucleaire oorlog om te voorkómen dat het door de andere kant wordt veroverd. Dat betekent niet alleen WO III, maar een nucleaire WO III, en zou alle bondgenoten van elke kant vernietigen. Zelfs neutrale landen zou het ernstig besmetten, en wereldwijd eindigen in een nucleaire winter, die mogelijk een einde zou maken aan al het leven zoals het heeft bestaan op deze planeet.

De Russische invasie van Oekraïne verdient zonder twijfel de sterkste veroordeling, maar dat ontslaat het Westen niet van het veroordelen van een ideologie die verantwoordelijk was voor het storten van de wereld in een oorlog meer dan 8 decennia geleden. En nu is er al 3 maanden een oorlog in Oekraïne, die Rusland is begonnen, Oekraïne heeft uitgelokt en de VS wilde. En waarvan de hele wereld  de gevolgen nu al voelt.



*) waar nodig plaatsen wij ook links van artikelen van Russia Today en Sputnik. Omdat de Europese Commissie van mening is dat EU-burgers niet in staat zijn zelf te oordelen over de inhoud van deze russische nieuwsmedia, hebben zij deze sites laten blokkeren, in feite betreft het hier het uitoefenen van censuur. Omdat wij onze lezers die informatie niet willen onthouden plaatsen wij indien nodig een link naar de betreffende artikelen met behulp van de archief-functie van het internet.











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[6 juni 2022]

 

Afdrukken Doorsturen