Bloedrode dag op de beurzen wereldwijd

Inflatie, de rente, besluiten van de Federal Reserve: beleggers over de hele wereld kruipen in hun schulp waardoor de financiële markten (flinke) verliezen lijden.



Het is bijltjesdag op de beurzen. De Europese beurzen noteren allemaal procenten lager en in de VS noteren de toonaangevende indexen ook forse minnen. De Dow Jones index noteert op het moment van schrijven 775 punten lager op 30.628,03, een min van 2,45%; de Nasdaq noteert 4% lager en de S&P500 verliest 3,35%. Op cryptogebied kunnen we spreken van een crypto-crash. De Bitcoin verliest 15,66%, terwijl Ethereum 17,95% van zijn waarde verliest op het nieuws dat cryptocurrency-geldschieter, Celsius Network, opnames heeft bevroren.
De waarde van de crypto-markt komt onder de $ 1 biljoen, nadat het in november vorig jaar nog dp zo'n $ 3 biljoen stond.



Het 5-jaars Amerikaanse schatkistpapier heeft een piek bereikt met 3,38, een stijging van 50 basispunten in een maand, wat leidt tot een omgekeerde rentecurve ten opzichte van het 10-jaars schatkistpapier, dat vanmorgen om 9.01 uur (lokale tijd) werd verhandeld met een rendement van 3,27%. (Een inversie duidt op een toenemend recessierisico.)

Dit alles komt op het moment dat de Federal Reserve heeft aangegeven dat ze komende woensdag een nieuwe renteverhoging zal aankondigen, na de tweedaagse vergadering van haar Federal Open Market Committee (FOMC). Aandelen ontwikkelen een gewoonte om te dalen een dag nadat Fed-voorzitter Jerome Powell zijn FOMC woensdagmiddag persconferentie houdt, dus kijk uit voor de beursactiviteit komende donderdag.

De Federal Reserve heeft ook aangekondigd dat op donderdag 23 juni om 16.30 uur. (na sluiting van de beurs) het de resultaten zal bekendmaken van zijn stresstests van de G-SIB's, de Global Systemically Important Banks (daarover zometeen meer). Het kan voor de Fed niet al te geruststellend zijn dat dezelfde banken die de wereldeconomie in 2008 hebben verwoest en een verbezingwekkende bailoutoperatie van $ 29 biljoen nodig hadden, veel minder kapitaal hebben dan een jaar geleden.

De Federal Reserve probeert Bernanke's en Yellen's "te traag om te verwijderen" Fed-stimuleringsbeleid (QE1 - QE3) en Powell's Covid-gerelateerde QE4 te compenseren. De Amerikaanse centrale bank probeert nu de stimulans weg te nemen in een (misplaatste) poging om de inflatie af te koelen. Bedenk dat de dramatische prijsstijgingen werden veroorzaakt door meer dan alleen stimuleringsgeld van de Federal Reserve, het werd ook veroorzaakt door de executive orders van Joe Biden die de olie-, benzine- en aardgasprijzen opdreven en de enorme federale uitgavenrekeningen die door Biden waren ondertekend.

Het resultaat van het gapen van de Fed over het ongedaan maken van hun stimuleringsmaatregelen is het wegnemen van de honingpot. Maar de resultaten zijn verontrustend. Zowel de totale rendementsindices voor de US Treasuries en Agency Mortgage-backed Securities (MBS) zijn dramatisch gedaald sinds de inflatie is gestegen (zij staat op het hoogste punt in 40 jaar) en de Fed zal naar verwachting haar streeftarief voor februari 2023 verhogen tot 3,448% (de Fed Funds Target Rate staat momenteel op 1%). Dat is een stijging van bijna 250 basispunten van de streefrente in 8 maanden.

Enkele overzichten van Wall Street (vanochtend lokale tijd):

De rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties is met 12,1 basispunten gestegen. Wereldwijd zien we deze rentetarieven omhoog gaan.



De aandelenmarkten? De Dow noteerde al vroeg 621,93 punten in de min en de NASDAQ daalde toen 3%. Trouwens, de aandelenmarkten zijn over de hele wereld flink gedaald.



Grondstoffen? Ook hier geldt: alle grondstoffen staan in het rood behalve maïs (eten we haast niet) en aardgas. Kopers van grondstoffen liggen op schema om producenten in 2022 $ 5,2 biljoen (!) meer te betalen dan in 2019, gelijk aan 5% van het wereldwijde bbp - meldt Citigroup. Zo'n schok zou even groot zijn als wat werd ervaren tijdens de oliecrisis van het begin van de jaren zeventig, als onderdeel van het mondiale bbp.



En dan hebben we nog deze enge grafiek van de hypotheekrente in de VS. De 30-jaars hypotheekrente van Bankrate is nu maximaal 5,78%. Op de grafiek vindt u ook WIRP. Dat is een statistische functie die is ontwikkeld door Bloomberg en die gebruikmaakt van futures en opties van fondsen om de impliciete waarschijnlijkheid van toekomstige FOMC-beslissingen af te leiden. Het kan worden gebruikt om de kansen op een renteverhoging op elk van de FOMC-vergaderingen te berekenen met behulp van futures-handelsgegevens.




Sinds hun slotkoersen van afgelopen vrijdag hebben vijf Amerikaanse megabanken die de kern vormen van het Amerikaanse financiële systeem $ 300 miljard minder gemeenschappelijke aandelenmarktkapitalisatie dan een jaar geleden op 10 juni 2021.

Citigroup, dat het het slechtst heeft gedaan wat betreft procentuele daling, heeft op jaarbasis 38% verloren met een daling van de marktkapitalisatie van $ 56,6 miljard. De aandelenkoers van JPMorgan Chase is op jaarbasis met 25 procent gedaald, maar door het verlies aan marktkapitalisatie ziet Citigroup eruit als de Mount Everest. JPMorgan Chase zag zijn marktkapitalisatie in één jaar tijd met 120 miljard dollar verdampen. Dat komt omdat het een bizar grote 2,94 miljard uitstaande aandelen heeft die flink aan waarde hebben ingeleverd.

Bank of America heeft op jaarbasis 20% verloren met een marktkapitalisatieverlies van $68,67 miljard. Morgan Stanley is op jaarbasis met 16% gedaald met een marktkapitalisatieverlies van $ 25 miljard; en Goldman Sachs heeft op jaarbasis 23% moeten inleveren met een daling van de marktkapitalisatie van $ 29,85 miljard.

Deze vijf megabanken die volgens het Office of Financial Research de kern van het Amerikaanse financiële systeem vormen, hebben zoals gezegd op jaarbasis een gecombineerde $300 miljard aan marktkapitalisatie verloren en de Federal  Reserve verstrakt nog steeds het monetaire beleid.

Maar dat is nog niet eens het slechtste nieuws. Amerikaanse megabanken zijn sterk verbonden met buitenlandse megabanken door middel van biljoenen (!) dollars aan fictieve derivaten. Ondanks de economische verwoesting in 2008 (door derivaten) zijn de Federal Reserve en het Amerikaanse Congres doorgegaan met het toestaan van buitenlandse megabanken als tegenpartij bij de derivaten van Amerikaanse megabanken. (Amerikaanse megabanken dienen ook als tegenpartij bij elkaars derivaten.)

De aandelenkoersen van buitenlandse megabanken doen het nog slechter dan die van Amerikaanse megabanken. De ADR van Credit Suisse sloot vrijdag op de New York Stock Exchange op $ 6,17, een daling op jaarbasis van meer dan 40%. Nomura heeft meer dan 30% op jaarbasis verloren, terwijl de al jaren in problemen verkerende Deutsche Bank, die in 2007 een aandelenkoers van $ 120 had, vrijdag in New York sloot op $ 9,98. (Met een American depositary receipt (ADR) kunnen buitenlandse bedrijven hun aandelen noteren op Amerikaanse beurzen).
 











[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 juni 2022]

 

Afdrukken Doorsturen