De George Orwell Bank

In 2018 publiceerden Bloomberg-verslaggevers Peter Waldman, Lizette Chapman en Jordan Robertson een verbluffende uiteenzetting over hoe de Amerikaanse criminele grootbank JPMorgan Chase zijn werknemers bespioneerde, ook buiten kantooruren, met behulp van maar liefst 120 ingenieurs van het dataminingbedrijf Palantir Technologies Inc. Dat gebeurt vandaag de dag ook nog, alleen op een nog grotere schaal.



In het Bloomberg artikel lezen we: "Het eindigde allemaal toen de senior executives van de bank hoorden dat ook zij in de gaten werden gehouden, en wat begon als een veelbelovend huwelijk tussen meesters van big data en wereldwijde financiën, mondde uit in een spionageschandaal."

Maar het surveillanceprogramma eindigde niet. De bank ontwikkelde in plaats daarvan gewoon haar eigen spionagesysteem. Business Insider-verslaggever Reed Alexander heeft het schandaal nieuw leven ingeblazen met het nieuws dat het interne surveillanceprogramma bij JPMorgan Chase nu "Workforce Activity Data Utility" of WADU wordt genoemd. Volgens Business Insider bevordert het toezicht paranoia binnen de bank bij werknemers die de termen "Big Brother" en "1984" gebruiken, een verwijzing naar het boek van George Orwell.

In vervolg hierop kunnen we melden dat het bewakingssysteem nog erger is dan werknemers zich voorstellen. Hoe we dat weten? Gewoon een kwestie van het patent voor het systeem opzoeken bij het Amerikaanse octrooi- en merkenbureau U.S. Patent and Trademark Office.

Op basis van de patentinformatie die we hebben aangetroffen suggereert dit dat dit systeem voor werknemersbewaking al meer dan acht jaar bij JPMorgan Chase bestaat. Het patent werd ingediend op 13 maart 2014 en kreeg op 21 juli 2020 patentnummer 10.719.799 toegekend.

De slimme uitvinders die volgens de octrooiaanvraag met dit plan kwamen, zijn William V. Harris, Jonathan B. Teplitz en Ganesh Murugan. Het profiel van Teplitz op LinkedIn, die nu Managing Director is bij JPMorgan Chase, zegt ons dat een eerdere baan bij de bank was om "de Technology for Social Good-initiatieven te beheren". JPMorgan Chase is eigenaar van het patent.

Er is een overvloedige, overbodige woordenwaterval in deze octrooiaanvraag - waarschijnlijk om de Orwelliaanse aard van zijn bedoelingen te verdoezelen, dus hebben we hieronder enkele van de meer oogverblindende passages er uit gehaald:
- “Een computergeïmplementeerde methode voor het analyseren van de productiviteit van werknemers... waarbij het genereren van werknemersstatistieken het genereren van een digitale voetafdruk voor elke werknemer omvat..."
- “…waarbij de gestructureerde gegevens omvatten: locatiegegevens van medewerkers; gegevens over werknemersactiviteit; outputgegevens van werknemers en personeelskostengegevens..."
- "Belichamingen van het virtuele managementcomputersysteem van de uitvinding volgen de productiviteit en efficiëntie van werknemers door grootschalige verzameling en analyse van ongelijksoortige vormen van werknemersgegevens uit meerdere verschillende en gedistribueerde gegevensbronnen. De verzamelde gegevens kunnen grote ongestructureerde datasets bevatten. Het virtuele managementcomputersysteem normaliseert de verzamelde gegevens in een standaardformaat en creëert een digitaal profiel van de dagelijkse activiteiten voor elke medewerker. Het gebruik van deze digitale profielen en de combinatie van de ongelijksoortige data maakt visualisatie mogelijk van relaties die meer inzicht geven in productiviteit en resource management dan de onafhankelijke databronnen…"
- "De apparaten en systemen kunnen bijvoorbeeld bedrijfsgegevensbronnen omvatten; thuiscomputersystemen; kantoorcomputersystemen; mobiele apparaten, biometrische systemen, beveiligingssystemen en cliëntensystemen. Deze bron- en bestemmingssystemen die interacteren met de virtuele beheercomputersystemen zijn slechts exemplarisch. Er kunnen extra systemen of apparaten in de besturingsomgeving zijn opgenomen..."
- “Het gebouwinformatiesysteem kan de bouwcapaciteit en het gebruik van gebouwen volgen. Bovendien kunnen badge-, swipe- en biometrische systemen gegevens opleveren bij het volgen van het in- en uitgaan van werknemers uit gebouwen, verdiepingen, kamers en complexen.”

Bovenstaande teksten roepen een groot aantal verontrustende privacyvragen op. Gebruikt JPMorgan Chase bijvoorbeeld "biometrische systemen" om het komen en gaan van werknemers te identificeren en vast te leggen? Zo ja, heeft de bank toestemming gekregen van de werknemers? In de bovenstaande paragraaf, waar wordt gesproken over het volgen van werknemers naar 'kamers', wordt dan ook bijgehouden hoe vaak een werknemer het toilet dagelijks gebruikt?

Dan is er ook nog de verhoogde bezorgdheid dat JPMorgan Chase deze werknemer zou kunnen volgen met behulp van biometrische gegevens zoals gezichtsherkenning tijdens zijn of haar komen en gaan in Manhattan. In een eerder artikel schreven we al dat JPMorgan Chase een van de plekken naast het New York City Police Department inneemt in het Lower Manhattan Security Coordination Center, een hightech surveillancecentrum dat klokje rond actief is. Dat centrum maakt gebruik van duizenden particuliere en overheidsspionagecamera's in de straten van Manhattan, die live videobeelden doorgeven over het komen en gaan van mensen.

Op foto's die we op het internet hebben aangetroffen - die door een buitenlands persbureau zijn genomen tijdens een persrondleiding door het centrum - hebben veiligheidsvertegenwoordigers van JPMorgan, Goldman Sachs, Citigroup, de New York Fed en de New York Stock Exchange werkplekken in het centrum, aangeduid met een koperen naambord.

Dat de politie van New York City een wetshandhavingsoperatie deelt met JPMorgan Chase is niets minder dan het Orwelliaanse 1984 op zich. Sinds 2014 heeft JPMorgan Chase voor een ongekende vijf strafrechtelijke misdrijven schuld bekend - zaken die door de VS waren aangespannen door het ministerie van Justitie. Dit waren geen kleine zaken. In 2014 betrof het twee misdrijven van de bank in de grootste Ponzi-scheme in de geschiedenis - de Bernie Madoff-zwendel. Een ander misdrijf gebeurde in 2015 over de rol van de bank in een kartel dat de handel in vreemde valuta oplichtte. In september 2020 kwamen er nog twee misdrijven voor toen de bank zich bezig had gehouden met "tienduizenden gevallen van onwettige handel in goud, zilver, platina en palladium... evenals duizenden gevallen van onwettige handelspraktijken in de VS. Het betrof treasury futures-contracten en iAmerikaanse schatkistbiljetten en obligaties….”

Maar die vijf misdrijven komen nauwelijks aan de oppervlakte op het strafblad van JPMorgan, met al deze misdaden die plaatsvonden met Jamie Dimon aan het roer van de bank, waarbij toezichthouders, het Congres en de raad van bestuur van de bank het behoorlijk lieten afweten en deze verantwoordelijke ceo gewoon op zijn stoel lieten zitten.

De misdaadcultuur bij JPMorgan Chase is zó ongekend dat de procesadvocaten Helen Davis Chaitman en Lance Gotthoffer in maart 2016 een boek publiceerden met de titel: JPMadoff: The Unholy Alliance between America's Biggest Bank and America's Biggest Crook. De procesadvocaten schreven de volgende adembenemende paragraaf:
“In hoofdstuk 4 vergeleken we JPMC [JPMorgan Chase] met de Gambino-misdaadfamilie om de vele gebieden aan te tonen waarop deze twee organisaties dezelfde doelen en strategieën hadden. In feite is het belangrijkste verschil tussen JPMC en de Gambino Crime Family de manier waarop de overheid ze behandelt. Terwijl het Congres er een nationale prioriteit van heeft gemaakt om de georganiseerde misdaad uit te roeien, is er een ontstellend gebrek aan belangstelling in Washington om Wall Street te decriminaliseren. Het Congres en de uitvoerende macht van de regering lijken vastbesloten om Wall Street-criminelen te beschermen, wat hun verspreiding eenvoudigweg verzekert.”

Chaitman en Gotthoffer hebben dit voor de goede orde toegevoegd: “Als Jamie Dimon een criminele instelling runt, zou hij daarvoor moeten worden vervolgd. En de rechtshandhaving heeft het perfecte instrument voor een dergelijke vervolging: de Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act (RICO).” In feite gebruikte het Amerikaanse ministerie van Justitie het RICO-statuut, dat doorgaans is voorbehouden aan ondernemingen in de georganiseerde misdaad, om edelmetaalhandelaren bij JPMorgan Chase in 2019 aan te klagen vanwege het veranderen van de edelmetaalhandelsbalie bij de bank in een afpersingsonderneming.

Volgens nieuwsberichten werken sommige van die handelaren mee aan het onderzoek van het ministerie van Justitie. In april vorig jaar spande Donald Turnbull, een voormalig Global Head of Precious Metals Trading bij JPMorgan Chase, een federale rechtszaak aan tegen de bank.Turnbull werkte aan hetzelfde bureau voor edele metalen dat door het Amerikaanse ministerie van Justitie als een afpersingsonderneming werd beschouwd toen het in 2019 aanklachten deed. De advocaten van Turnbull beweerden dat de bank valse beschuldigingen tegen Turnbull verzonnen had als voorwendsel om hem te ontslaan, terwijl zijn dienstverband feitelijk beëindigd werd wegens medewerking aan het onderzoek van het ministerie van Justitie.

Turnbull behoorde niet tot de handelaren die door het ministerie van Justitie werden aangeklaagd. Desalniettemin beweert Turnbull in de rechtszaak dat de aangeklaagde handelaren betere voordelen uit het werk ontvingen toen ze werden ontslagen dan hij. Ondanks dat hij een ernstig zieke vrouw had stelt Turnbull in de rechtszaak dat JPMorgan Chase zijn ziektekostenverzekering had opgezegd, hem geen ontslagvergoeding had betaald en zijn niet-verworven aandelen had ingenomen. En twee voormalige vrouwelijke advocaten die bij de bank werkten, hebben ook verklaard dat fraude binnen de bank wordt gedoogd.

Dit alles roept de vraag op wat het echte motief is voor JPMorgan Chase om zijn werknemers uitgebreid te bewaken.

U vraagt ​​zich misschien af ​​wat onze nieuwsgierigheid ertoe heeft aangezet om patentaanvragen op dit bewakingssysteem te zoeken. Dat komt omdat we weten dat de bank enorme salarissen betaalt voor méér softwareontwikkelaars dan Google, en dat de bank dus verwacht een octrooibescherming te krijgen voor zijn geld.

Dimon schreef in zijn (jaarlijkse) aandeelhoudersbrief van 2014 dat JPMorgan "bijna 30.000 programmeurs, applicatieontwikkelaars en informatietechnologie-medewerkers" in dienst heeft. Volgens Anish Bhimani van JPMorgan (in een interview in 2013) heeft JPMorgan "meer softwareontwikkelaars dan Google en meer technologen dan Microsoft… we kunnen dingen op een schaal bouwen die nog nooit eerder zijn gedaan.” Echter, alleen omdat je dingen kunt doen die nog nooit eerder zijn gedaan, wil nog niet zeggen dat je dat moet doen - of het nu gaat om het volgen van de bewegingen van medewerkers van kamer naar kamer of het verzamelen van een strafblad waar de Gambino-misdaadfamilie jaloers op is.

De Amerikaanse Senaatscommissie voor banken houdt binnenkort haar jaarlijkse hoorzitting met alle CEO's van de megabanken op Wall Street, waaronder Jamie Dimon. Jezou denken dat commissieleden genoeg vragen hebben over deze ongekende misdaadgolf bij de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten, waarom Dimon nog steeds aan ceo is en wat er werkelijk aan de hand is met dit uitgestrekte bewakingssysteem voor werknemers.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[8 juli 2022]

 

Afdrukken Doorsturen