Geld en (misbruik van) macht: Wall Street

Vijf van die acht systeembanken in de VS vormen het grootste risico voor de financiële stabiliteit, omdat ze samen $ 200,18 biljoen (ja: biljoen, duizend miljard) aan derivaten (nominaal bedrag) of 86% van alle derivaten in handen hebben van alle banken van het land, blijkt uit gegevens van het Office of the Comptroller of the Currency – de federale toezichthouder van nationale banken in de VS. Een artikel over (misbruik van) macht en geld op Wall Street.



Er zijn acht Global Systemically Important Banks (G-SIBS, wereldwijd belangrijke systeembanken) in de VS. Dit zijn: JPMorgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Bank of New York Mellon, Morgan Stanley, State Street en Wells Fargo. Dit zijn de banken die het grootste risico vormen voor de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem. Zij worden gecontroleerd met behulp van de stresstests van de Federal Reserve.

Vijf van die acht banken vormen het grootste risico voor de financiële stabiliteit, omdat ze samen $ 200,18 biljoen (ja: biljoen, duizend miljard) aan derivaten (nominaal bedrag) of 86% van alle derivaten in handen van alle banken van het land hebben, blijkt uit gegevens van het Office of the Comptroller of the Currency – de federale toezichthouder van nationale banken in de VS.
Die banken zijn: JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America.

In elke hoorzitting van het Senate Banking or House Financial Services Committee, die zal onderzoeken of deze megabanken het Amerikaanse financiële systeem opnieuw zouden kunnen opblazen - zoals ze deden in 2008 - worden deze vijf banken geacht aan tafel te zitten om de hoorzitting geloofwaardig te maken. Maar om de een of andere reden - wat hoe je het ook bekijkt goed mis is - zijn Goldman Sachs en Morgan Stanley niet verschenen aan de getuigentafel tijdens zowel de hoorzitting op woensdag bij het House Financial Services Committee als op de hoorzitting op de dag erna, donderdag, bij de Senate Banking Committee. De CEO's van de andere banken zullen aanwezig zijn om te worden ondervraafgd over hun meest recente misdaden.

Ter herinnering: beide banken werden vorig jaar door dezelfde commissies meegenomen in de grote bankhoorzittingen. Dit jaar zijn, in plaats van Goldman Sachs en Morgan Stanley, nieuwe toevoegingen aan het getuigenpanel uit het niets opgedoken. De CEO's van PNC, U.S. Bank en Trust zijn toegevoegd aan het getuigenpanel tijdens zowel de hoorzittingen van de Senaat als van het Huis, ondanks het feit dat geen van deze banken is aangewezen als wereldwijd belangrijke systeembank; komen qua rangschikking bij lange na niet in de buurt van Goldman Sachs en Morgan Stanley als het gaat om blootstelling aan derivaten; of speelden zij een sleutelrol bij het opblazen van het Amerikaanse financiële systeem in 2008.

Onderzoekers van het eigen Office of Financial Research (OFR) van de regering, opgericht onder de Dodd-Frank-wetgeving voor financiële hervorming van 2010 om systeemrisico's in het financiële systeem te bewaken, delen ook de mening dat op de vijf megabanken van Wall Street waarnaar hierboven wordt verwezen, volgens het Congres en de toezichthouders van de federale banken nauwlettend toezicht moet worden gehouden.

In een uitgebreid rapport in februari 2015 luidden OFR-onderzoekers de alarmbel dat die vijf megabanken enorme risico's vormden voor de financiële stabiliteit van de VS. Scores voor systeemrisico's waren gebaseerd op omvang, onderlinge verwevenheid, vervangbaarheid, complexiteit en grensoverschrijdende activiteiten. OFR-onderzoekers Meraj Allahrakha, Paul Glasserman en H. Peyton Young stelden het als volgt:
“Hoe groter de bank, hoe groter de potentiële overloop als deze in gebreke blijft; hoe hoger de hefboomwerking, hoe vatbaarder het is om onder stress in gebreke te blijven; en hoe groter de connectiviteitsindex, des te groter is het aandeel van de wanbetaling dat in het banksysteem terechtkomt. Het product van deze drie factoren geeft een globale maatstaf voor het besmettingsrisico dat de bank vormt voor het financiële systeem. Vijf van de Amerikaanse banken hadden bijzonder hoge besmettingsindexwaarden – Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, Bank of America en Goldman Sachs.”

Het is zeker niet zo dat Goldman Sachs of Morgan Stanley hun boekhouding zó hebben opgeschoond dat ze niet langer onderwerp voor commissies van het Amerikaanse Congres hoeven te zijn. Op 8 mei van dit jaar schreven wij op Economedian o.a. het volgende:
"We moeten helaas constateren dat de 10-Q die Goldman Sachs op 2 mei bij de SEC heeft ingediend, voor het kwartaal eindigend op 31 maart 2022, zelfs onze goed gedocumenteerde beoordeling van Wall Street als een misdaadsyndicaat heeft overtroffen. Goldman Sachs heeft vrijwel alles wat het bedrijf doet vermeld als doelwit van een lopend onderzoek, ondanks het feit dat het bedrijf en een dochteronderneming strafrechtelijk zijn aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie in het plunderings- en omkopingsschandaal dat bekend staat als 1MDB in oktober 2020, waarbij GS heeft toegegeven schuldig te zijn aan de aanklachten, en moest het bedrijf meer dan $ 2,9 miljard betalen.
Het goede nieuws is dat de Dark Pools van Goldman Sachs één van de gebieden is die onderwerp zijn van de SEC-onderzoeken."

Op 4 augustus verstrekte Goldman Sachs de volgende informatie toen het zijn kwartaalrapport (10-Q) bij de Securities and Exchange Commission indiende:
"Het bedrijf werkt samen met het Consumer Financial Protection Bureau in verband met een onderzoek naar de creditcard account management praktijken van GS Bank USA, inclusief met betrekking tot de toepassing van restituties, creditering van niet-conforme betalingen, oplossen van factureringsfouten, advertenties en rapportage aan credit bureaus.”

Volgens ons onderzoek van de klachten die zijn ingediend in de database van het Consumer Financial Protection Bureau, beweren honderden Apple-creditcardhouders door Goldman Sachs flink in de problemen gebracht wanneer frauduleuze afschrijvingen plaatsvinden op hun Apple-creditcard en tal van andere problemen. Dan was er ook nog het bericht afgelopen vrijdag door Bloomberg News dat de federaal verzekerde online bank van de Goldman Sachs Bank USA, Marcus, onderzocht werd door de Federal Reserve. Het artikel geeft deze sombere beoordeling van een spaarbank waar de Amerikaanse belastingbetaler financieel borg voor staat: "Halverwege het jaar schatte de eigen interne prognose van de bank dat het bedrijf dit jaar een recordverlies van meer dan 1,2 miljard dollar zou boeken."

"“De cash burn is de afgelopen maanden des te pijnlijker geworden naarmate een pandemische golf van Wall Street-deals afneemt, waardoor Marcus een beladen onderwerp is onder Goldman-managers. Investeringsbankiers en handelaren die zich schrap zetten voor banenverlies of lagere bonussen, concurreren met een divisie die ooit in 2022 break-even moest draaien, maar in plaats daarvan meer dan $ 4 miljard heeft opgeslokt sinds de oprichting in 2016. Dat is exclusief Goldman's overname van de aanbieder van leningen op afbetaling GreenSky Inc. in een deal die vorig jaar aanvankelijk werd gewaardeerd op meer dan $ 2,2 miljard op wat het hoogtepunt van de markt voor fintech-ondernemingen bleek te zijn.”

Er vindt op dit moment een onderzoek plaats over Morgan Stanley door het Amerikaanse ministerie van Justitie naar de manier waarop het bloktransacties heeft afgehandeld, aldus Bloomberg News. Het heeft verschillende van zijn handelaren met verlof gestuurd terwijl dat onderzoek voortduurt.

Er is ook de onbeantwoorde vraag hoeveel meer Archegos-type family office hedgefondsklanten er onder de radar op de loer liggen bij Morgan Stanley, die eigenaar is van twee federaal verzekerde banken. Morgan Stanley gaf toe vorig jaar $911 miljoen te hebben verloren toen Archegos opblies met derivaten gecreëerd door Morgan Stanley en andere megabanken van Wall Street.
Zie ons artikel: "Amerikaanse autoriteiten houden feiten achter in Archegos-zaak".

Vorig jaar hielden de Senate Banking en House Financial Services Committees in het vroege voorjaar hun Big Bank-hoorzitting. We waren benieuwd wanneer de hoorzitting dit jaar zou plaatsvinden en kregen steeds te horen dat het eraan zat te komen. De mysterieuze verdwijning van Morgan Stanley en Goldman Sachs uit de hoorzittingen van deze week kan eenvoudigweg het gevolg zijn van de weigering van hun CEO's om voor het Congres te verschijnen. Aangezien beide firma's worden onderzocht, zouden hun legioenen advocaten de CEO's kunnen hebben geadviseerd om de uitnodiging om te verschijnen eenvoudigweg af te wijzen.

Maar dat is geen antwoord op de vraag waarom de commissies hun verschijning niet per dagvaarding zouden hebben geëist. Volgens de Congressional Research Service heeft het Senate Banking Committee een regel aangenomen die een meerderheid van stemmen vereist om een dagvaarding voor documenten of getuigen uit te vaardigen. Het hoogste lid van de Senate Banking Committee, de Republikein Pat Toomey uit Pennsylvania, lijkt niet iemand die ermee instemt om de CEO van Goldman Sachs te dagvaarden. Sinds 2011 is Goldman Sachs de op twee na grootste campagnedonor van Toomey.

Volgens de Congressional Research Service kan de voorzitter van het House Financial Services Committee, Democraat Maxine Waters, een dagvaarding uitvaardigen zolang ze eerst "overlegt" met het betreffende lid. Momenteel is dat lid de rechtse Republikein Patrick McHenry uit North Carolina, wiens top-10 grootste campagnedonoren in de huidige verkiezingscyclus onder meer Wall Street-megabanken, private equity-bedrijven en vermogensbeheerders omvatten.

Een ander campagnegeldspoor zou mogelijk kunnen verklaren waarom Goldman Sachs en Morgan Stanley toestemming voor afwezigheid kregen, dus zonder een dagvaarding waardoor hun aanwezigheid werd afgedwongen. Jones Day, het advocatenkantoor dat de regering van Donald Trump domineerde en op de dag dat Trump werd ingehuldigd 12 van zijn juridische partners naar posities in de uitvoerende macht stuurde, is ook lange tijd raadsman van zowel Goldman Sachs als Morgan Stanley. Vreemd genoeg gaven de werknemers van Jones Day en hun familieleden 74,62% van hun campagnedonaties aan de Republikeinen bij de presidentsverkiezingen van 2016 die Trump in het Witte Huis plaatsten, terwijl in de huidige campagnecyclus 68% van hun donaties naar de Democraten ging, voor maar liefst $338.654 aan campagnedonaties tot nu toe.

Volgens gegevens over campagnefinanciering bij de Federal Election Commission, de federale verkiezingscommissie, hebben individuele partners van Jones Day een aantal zeer genereuze donaties gedaan aan de Democraten. Hilda Galvan, de partner-in-charge van het kantoor van Jones Day in Dallas, overhandigde in december een cheque van $ 36.500 aan het Democratic National Committee.

Het Democratic Congressional Campaign Committee (DCCC) ontving in februari een donatie van $ 10.000 van Edward Nalbantian, Van de  counsel bij Jones Day, die een “speciale focus heeft op over-the-counter (OTC) derivaten ging.....”nog eens $ 5.000 in februari naar het DCCC van Cynthia Cwik, die haar werkgever als Jones Day vermeldde, hoewel ze daar momenteel niet als advocaat op hun website verschijnt. In juni vorig jaar gaf juridisch partner Robert Rawson 10.000 dollar aan de Ohio Democratic Party. En in september vorig jaar droeg Jones Day-partner in Financial Markets, Linda Hesse, $ 5.000 bij aan het Democratic Senatorial Campaign Committee (DSCC).

Zou het kunnen zijn dat iemand van Jones Day tijdens de hoorzittingen van deze week over een afwezigheid voor Goldman Sachs en Morgan Stanley heeft onderhandeld?

Jones Day was externe adviseur voor de politieke campagnes van Trump 2016 en Trump 2020 en vertegenwoordigde Trump in rechtszaken om te voorkómen dat stemmen werden geteld bij de verkiezingen van 2020. Een artikel in het New York Times Magazine vorige maand door David Enrich, met als ondertitel "Het onvertelde verhaal van de druk van Jones Day om de Amerikaanse regering en rechtbanken naar rechts te bewegen", omschreef Jones Day als volgt:
“De invloed van Jones Day lijkt toe te nemen. Dit jaar heeft het vergoedingen geïnd van een opmerkelijk assortiment prominente Republikeinse spelers: een politiek actiecomité van Trump; gematigden zoals senator Susan Collins; Trump-bondgenoten zoals Dr. Mehmet Oz; hardliners zoals vertegenwoordiger Kevin McCarthy uit Californië, de minderheidsleider van het Huis (van Afgevaardigden - red.), en senator Ron Johnson uit Wisconsin - om nog maar te zwijgen van een assortiment super PAC's die marginale kandidaten ondersteunen zoals Herschel Walker, de voormalige N.F.L.-ster die zich kandidaat stelt voor een Senaatszetel in Georgië. [Jones Day-partner Noel] Francisco vertegenwoordigde onlangs voormalig procureur-generaal Bill Barr voor het House committee die de aanval van 6 januari op het Capitool onderzocht. McGahn is onlangs begonnen met het vertegenwoordigen van senator Lindsey Graham terwijl hij vecht tegen een dagvaarding van de grand jury om te getuigen over de inspanningen van Trump om de verkiezingsresultaten in Georgië ongedaan te maken."

De "McGahn" waarnaar in de bovenstaande zin wordt verwezen, is Don McGahn, een juridisch partner van Jones Day die de eerste advocaat van het Witte Huis van Trump werd. McGahn is teruggekeerd naar Jones Day. Op de website staat dat hij nu beschikbaar is voor "belangrijke zaken die navigatie vereisen en beweringen van overheidsgezag uitdagen". En wie heeft er nog meer geprobeerd het overheidsgezag de afgelopen 40 jaar te ondermijnen"De libertaire miljardair Charles Koch en zijn conglomeraat van fossiele brandstoffen, Koch Industries. Jones Day heeft een lange geschiedenis in het juridisch vertegenwoordigen van Koch Industries, haar dochterondernemingen en ten minste één van haar frontgroepen, Freedom Partners.

Het punt dat we willen maken is dat zolang het Amerikaanse Congres er niet in slaagt om ingrijpende hervormingen van de campagnefinanciering door te voeren, het vertrouwen in het Congres en de Amerikaanse regering zal blijven eroderen en dat de bedreigingen voor zowel de democratie in Amerika als het financiële systeem zullen blijven groeien.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 september 2022]

 

Afdrukken Doorsturen