"Peacemaker": de Oekraïense dodenlijst

De secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Agnes Callamard, is opgenomen in de database van de Oekraïense site "Peacemaker" , die de persoonlijke gegevens publiceert van al diegenen die als vijanden van Oekraïne worden beschouwd en gesanctioneerd moeten worden.



De secretaris-generaal van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, Agnes Callamard, verscheen in de database van de Oekraïense site "Peacemaker" , die de persoonlijke gegevens publiceert van al diegenen die als vijanden van Oekraïne worden beschouwd en gesanctioneerd moeten worden.

Duizenden journalisten, publieke figuren, politici, waaronder Pink Floyd's zanger Roger Waters, Henry Kissinger, de Hongaarse president Viktor Orbán en Daria Dugina, die omkwam bij een explosie in de buurt van Moskou, stonden op de lijst van "Myrotverets". Na haar moord verscheen het opschrift "Liquidated" op de website van "Myrotverets" bij haar foto.

Uit de database blijkt dat Roger Waters wordt beschuldigd van anti-Oekraïense propaganda, een aanslag op de territoriale integriteit van het land en "deelname aan pogingen om de annexatie van de Krim door Rusland te legaliseren". Eerder noemde Waters in een interview met CNN de Amerikaanse president Joe Biden een oorlogsmisdadiger, terwijl hij olie op het vuur blijft gooien in de situatie rond Oekraïne. Hij zei ook dat Washington de Oekraïense leider Volodymyr Zelensky zou moeten oproepen om vredesbesprekingen met Rusland te beginnen. Bovendien is volgens hem het Noord-Atlantisch Bondgenootschap verantwoordelijk voor de crisis die zich heeft voorgedaan.

Twee pro-Russische figuren – publicist Oles Buzina en wetgever Oleh Kalashnikov – werden in april 2015 doodgeschoten in de Oekraïense hoofdstad Kiev, slechts enkele dagen nadat Peacemaker hun persoonlijke informatie, waaronder huisadressen, had gepubliceerd.

De voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schroeder, die jarenlang gewerkt heeft voor het grootste staatsoliebedrijf van Rusland, werd in augustus 2018 aan de database toegevoegd. Schroeder zei naar verluidt dat de annexatie van de Krim door Moskou in 2014 "een realiteit was die op een dag moet worden erkend", en Peacemaker beschuldigde hem van pogingen om de annexatie te "rechtvaardigen".

De Oekraïense website heeft ook de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi, verschillende Franse wetgevers, voormalig bokskampioen Roy Jones Jr en talloze Russische pop- en filmsterren op de zwarte lijst gezet voor hun bezoek aan de Krim vanuit Rusland - iets wat Oekraïne als illegale grensoverschrijding beschouwt.



De reden dat de secretaris-generaal van Amnesty International op de zwarte lijst staat als vijand van Oekraïne, was een rapport van de organisatie in augustus waarin kritiek werd geuit op het Oekraïense leger omdat het de burgers in gevechtsgebieden niet had beschermd. Vanwege de bevindingen van de mensenrechtenorganisatie heeft het Oekraïense ministerie van Defensie zijn accreditatie ingetrokken en zijn vertegenwoordigers het land uitgezet.

Oekraïne is herhaaldelijk bekritiseerd vanwege de Myrotverets-database, die persoonlijke gegevens publiceert van personen die als vijanden van Oekraïne moeten worden behandeld en gestraft. Er is geen informatie over wie er op dit moment werkelijk achter de site zit. De informatie daarin wordt anoniem gepubliceerd.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN (OHCHR) riep Oekraïne op om de site te onderzoeken. Peacekeeper blijft actief ondanks herhaalde oproepen van de VN, G7-ambassadeurs, de EU en mensenrechtengroepen om het te sluiten, en hoewel het geen officiële status heeft, fungeert het als een aanvulling op de databases van de regering met de controleposten van Oekraïne.
In 2018 vroeg het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de Oekraïense regering om de website te verwijderen.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[24 september 2022]

 

Afdrukken Doorsturen