Systeembesmetting banken Wall Street al realiteit

Zouden de Amerikaanse centrale bank, de Fedderal Reserve, of de mainstream media niet weten dat de systemische besmetting bij de banken van Wall Street Bank al een feit is?




Tijdens de laatste persconferentie van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell - op 21 september  - zei hij dat er "goede redenen zijn om aan te nemen dat dit een redelijk sterke economie zal blijven". Helaas kunnen de VS geen sterke economie hebben zonder sterke banken die willen en kunnen lenen. En er zijn serieuze stormfronten op dat vlak die de Fed-voorzitter en de westerse mainstream  media ervoor kiezen te negéren.

Vorige week wierpen meerdere nieuwszenders de vraag op of de problemen bij Credit Suisse een teken waren van een ander 'Lehman-moment'. Een "Lehman-moment" verwijst naar de voormalige 158-jarige Wall Street-investeringsbank, Lehman Brothers, die op 15 september 2008 failliet ging tijdens een zich uitbreidende financiële crisis op Wall Street. Omdat Lehman het enige grote Wall Street-bedrijf was dat de Federal Reserve failliet liet gaan (in plaats van een bailout-operatie te orkestreren), is het al die jaren ten onrechte beschouwd als de katalysator voor het bloedbad dat daarop volgde. Zoals we zometeen zullen uitleggen, ligt die rol nu bij Citigroup.



Volgens documenten die zijn vrijgegeven door de Financial Crisis Inquiry Commission (FCIC) had het op het moment van het faillissement van Lehman Brothers meer dan 900.000 uitstaande derivatencontracten en had het de grootste banken op Wall Street gebruikt als tegenpartijen bij veel van deze transacties. Uit de FCIC-gegevens blijkt dat Lehman meer dan 53.000 derivatencontracten had met JPMorgan Chase; meer dan 40.000 met Morgan Stanley; meer dan 24.000 met Citigroup's Citibank; meer dan 23.000 met Bank of America; en bijna 19.000 met Goldman Sachs.

Hieronder ziet u een aandelenkoersgrafiek van hoe besmetting er in 2008 op Wall Street uitzag. Let op het sterk gecorreleerde koerspatroon van de aandelen in 2008 en het sterk gecorreleerde koerspatroon van de aandelen in de grafiek hierboven in 2022.



Lehmans verwevenheid met andere grote Wall Street-firma's heeft zeker een deel van de systemische besmetting op Wall Street in 2008 aangewakkerd. Maar de echte boosdoener was Citigroup - een roekeloos handelshuis op Wall Street dat zowel toen als nu een grote federaal verzekerde commerciële bank bezat, Citibank. Dit zijn slechts enkele van de krantenkoppen over Citigroup die lang voordat Lehman failliet ging het daglicht zagen:

10 januari 2008, Wall Street Journal: "Citigroup, Merrill zoeken meer buitenlands kapitaal", waarbij werd opgemerkt: "Twee van de grootste namen op Wall Street gaan opnieuw met de pet rond bij buitenlandse investeerders."

17 januari 2008, Los Angeles Times: "Citigroup verliest bijna $ 10 miljard"

5 maart 2008, MarketWatch: "Citigroup CEO zegt bedrijf 'financieel gezond'" met de openingszin waarin wordt uitgelegd dat "de chief executive van Citigroup woensdag probeerde de angsten van beleggers weg te nemen, een dag nadat het aandeel een meerjarig dieptepunt had bereikt..."

20 april 2008, New York Times: "Citigroup boekt een verlies en plant 9000 ontslagen", legt uit dat de bank een verlies van $ 5,1 miljard rapporteerde en banen zou moeten schrappen.

26 juni 2008, Wall Street Journal: "Citigroup: elke dag minder en minder waard", deelt het nieuws dat het aandeel een derde waard was van het hoogste punt in 52 weken.

23 juli 2008, Bloomberg News: "Citigroup ontrafelt terwijl Reed spijt heeft van universeel model."

Op 14 juli 2008 meldde Bloomberg News dat Citigroup niet alleen $ 2,2 biljoen aan activa op zijn balans heeft, maar ook $ 1,1 biljoen aan "mysterieuze" activa van zijn balans heeft, waaronder "trusts om door hypotheek gedekte effecten te verkopen, financieringsvehikels om kortlopende schuld uit te geven en collateralized debt obligations, of CDO's (obligatie met als onderpand een pakket van hypotheken - red.), om obligaties opnieuw te verpakken.”

Sheila Bair, voorzitter van de Federal Deposit Insurance Corporation in 2008, schreef het volgende over Citigroup in haar boek Bull by the Horns:
“Tegen november [2008] was de zogenaamd solvabele Citi weer op de been en had het nog een overheidsbijdrage nodig. De markt geloofde niets van de strategie van de OCC en de New York Fed om het eruit te laten zien alsof Citi even gezond was als de andere commerciële banken. Citi had sinds het tweede kwartaal van 2007 geen winstgevend kwartaal meer gehad. De verliezen waren niet toe te schrijven aan oncontroleerbare 'marktomstandigheden'; ze waren toe te schrijven aan zwak management, hoge hefboomwerking en het nemen van buitensporige risico's.
Het had grote verliezen als gevolg van hun blootstelling aan een virtuele hitlijst van leningen met een hoog risico; subprime-hypotheken, 'Alt-A'-hypotheken, 'designer'-creditcards, hefboomleningen en slecht onderschreven commercieel onroerend goed. Het had zich volgepropt met exotische CDO's en effecten met veilingkoers. Het nam verliezen op kredietverzuimswaps die waren aangegaan met zwakke tegenpartijen, en het had vertrouwd op onstabiele volatiele financiering – veel kortlopende leningen en buitenlandse deposito's.
Als je een definitieve lijst wilde maken van alle slechte praktijken die tot de crisis hadden geleid, hoefde je alleen maar naar de financiële strategieën van Citi te kijken... Bovendien waren er door de OCC vrijwel geen zinvolle toezichtmaatregelen genomen tegen de bank. of de NY Fed... In plaats daarvan stonden de OCC en de NY Fed toe te kijken terwijl die zieke bank grote dividenden bleef betalen en deed alsof ze gezond was."

Let eens op de zin in de bovenstaande paragraaf die luidt: "Het nam verliezen op kredietverzuimswaps aangegaan met zwakke tegenpartijen..." Bair beschreef de situatie in 2008. Kijk nu eens naar het artikel dat vorige week op onze Economedian-site stond: "Wall Street neemt weer bijna onbeheersbare risico's". Het is niets minder dan een aanklacht tegen het Amerikaanse Congres dat dit kan gebeuren nadat derivaten in 2008 de grootste economische ineenstorting van de VS sinds de Grote Depressie hebben veroorzaakt.

Het officiële rapport van de Financial Crisis Inquiry Commission meldde, na een diepgaand onderzoek naar de ineenstorting van 2008, het volgende over Credit Default Swaps:
“OTC-derivaten hebben op drie belangrijke manieren bijgedragen aan de crisis. Ten eerste voedde één type derivaat - credit default swaps (CDS) - de hypotheek-securitisatiepijplijn. CDS werden verkocht aan beleggers om zich te beschermen tegen de wanbetaling of waardedaling van hypotheekgerelateerde effecten die worden gedekt door risicovolle leningen..."

“Ten tweede waren CDS essentieel voor het creëren van synthetische CDO's. Deze synthetische CDO's waren slechts weddenschappen op de prestaties van echte hypotheekgerelateerde effecten. Ze vergrootten de verliezen van de ineenstorting van de huizenbubbel door meerdere weddenschappen op dezelfde effecten toe te staan en hielpen ze door het financiële systeem te verspreiden..."

“Toen de huizenzeepbel barstte en er een crisis volgde, stonden derivaten ten slotte in het middelpunt van de storm. AIG, dat niet verplicht was kapitaalreserves opzij te zetten als buffer voor de bescherming die het verkocht, werd gered toen het niet aan zijn verplichtingen kon voldoen. De regering heeft uiteindelijk meer dan $ 180 miljard toegezegd vanwege de bezorgdheid dat de ineenstorting van AIG tot enorme verliezen zou leiden in het wereldwijde financiële systeem. Bovendien zorgde het bestaan van miljoenen derivatencontracten van alle soorten tussen systeemrelevante financiële instellingen – ongezien en onbekend in deze ongereguleerde markt – voor onzekerheid en escaleerde paniek, waardoor overheidssteun aan die instellingen versneld werd.”

Vandaag is de Bank of England in volle crisismodus en heeft ze een nieuwe noodhulpfaciliteit opgezet die sterk lijkt op die welke door de Federal Reserve werd gebruikt tijdens de financiële crisis van 2008. En nogmaals, derivaten vormen de kern van het probleem.

De Fed van haar kant kondigde vorig jaar aan dat ze, voor het eerst in haar 109-jarige geschiedenis, een Standing Repo Facility had gecreëerd waar ze op permanente basis $ 500 miljard beschikbaar zal stellen om de overmoed op Wall Street te redden. De Fed-voorzitter heeft de bevoegdheid om die $ 500 miljard op tijdelijke basis naar zijn "discretie" te verhogen.

En alsof dit alles nog niet misselijkmakend genoeg is, is de Fed-voorzitter die de Federal Reserve in stelling bracht voor eindeloze bailout-operaties op Wall Street, kwantitatieve versoepeling en destructieve inmenging in de markten – Ben Bernanke – één van de drie die vandaag de Nobelprijs voor economische wetenschappen ontvingen. Dit verzin je niet.

Dus de architect van de Grote Financiële Crisis, die het pas zag lang nadat iedereen het zag, krijgt de Nobelprijs voor het bestuderen van zijn mislukkingen en het helpen veroorzaken van de volgende financiële crisis als de Vader van Quantitative Easing...... Ach ja, de financiële crisis.... eerst zeggen dat die niet gaat gebeuren, vervolgens de omstandigheden scheppen dat het gaat gebeuren, vervolgens gebeurt het, en dan ontvang je de Nobelprijs voor het feit dat je het hebt laten gebeuren.... En dat voor een voormalig centrale bankier in een land dat nu opgezadeld zit met een onaflosbare schuldenpositie van pak 'm beet $ 30.000 miljard (wat dat betreft verdient de huidige Fed-voorzitter Jerome Powell de prijs).

















[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[10 oktober 2022]

 

Afdrukken Doorsturen