Biden geeft "eerste gebruik"-kernwapenbeleid af aan haviken Pentagon

De Amerikaanse president is te zwak om te pleiten voor een campagnebelofte om alleen kernwapens te gebruiken als reactie op het eerste gebruik door tegenstanders.




Het is niet ongebruikelijk, het is zelfs vanzelfsprekend, dat politici campagnebeloftes na verkiezingen diep achterin de onderste lade van hun bureau stoppen. Zo ook de Amerikaanse president. Eén van die beloften die Joe Biden op het campagnepad deed, was een "no first use" van kernwapens.

Dat was toen, maar hoe staat het met nu.

"De nieuwe Nationale Defensiestrategie van het Pentagon verwierp de limieten voor het gebruik van kernwapens die lang werden verdedigd door voorstanders van wapenbeheersing en in het verleden door president Joe Biden", meldt Bloomberg.

Onder verwijzing naar ontluikende dreigingen uit China en Rusland, zei het ministerie van Defensie in het document dat donderdag werd vrijgegeven dat "tegen de jaren 2030 de Verenigde Staten voor het eerst in hun geschiedenis zullen worden geconfronteerd met twee grote kernmachten als strategische concurrenten en potentiële tegenstanders." Als reactie daarop zullen de VS "een zeer hoge lat voor nucleaire werkgelegenheid handhaven" zonder uit te sluiten dat de wapens worden gebruikt als vergelding voor een niet-nucleaire strategische bedreiging voor het thuisland, Amerikaanse troepen in het buitenland of bondgenoten. (Vetgedrukt toegevoegd.)

Volgens de Nationale Defensiestrategie van de VS, die werd uitgesteld nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen, zou een beleid van het niet gebruiken van kernwapens, behalve als reactie op een nucleaire aanval, resulteren in een onaanvaardbaar risiconiveau in het licht van het bereik van niet-nucleaire capaciteiten, ontwikkeld en ingezet door concurrenten die op strategisch niveau schade kunnen toebrengen.”

Kortom, de haviken in het Pentagon hebben Biden's privilege, een president die te zwak en cognitief gehandicapt is om zijn campagnebelofte te verdedigen, verworpen.




Deze visie is interessant omdat Joe Cirincione lid is van de Council on Foreign Relations en zichzelf op zijn Twitter-profiel presenteert als een nationale veiligheidsexpert. In het verleden waarschuwde de CFR voor nucleaire proliferatie, hoewel de schuld voor de uitbreiding van het aantal kernwapens uiteraard en uitsluitend bij "de anderen", Rusland, China en Noord-Korea, werd gelegd.

In 2017 zei Biden, toen nog vice-president van Obama: "In onze Nuclear Posture Review van 2010 hebben we een toezegging gedaan om de voorwaarden te creëren waaronder het enige doel van kernwapens zou zijn om anderen af ​​te schrikken van het lanceren van een nucleaire aanval."
Dienovereenkomstig hebben de VS in de loop van hun regering het primaat van kernwapens in hun nationale veiligheidsbeleid sinds de Tweede Wereldoorlog gestaag verminderd - terwijl zij hun vermogen hebben verbeterd om tegenstanders af te schrikken en te verslaan - en hun bondgenoten gerust te stellen - zonder afhankelijk te zijn van kernwapens.
Gezien de Amerikaanse niet-nucleaire capaciteiten en de aard van de dreigingen van vandaag de dag, is het moeilijk om een ​​aannemelijk scenario voor te stellen waarin het eerste gebruik van kernwapens door de Verenigde Staten noodzakelijk zou zijn. Of er zin in hebben.
(Vetgedrukt toegevoegd.)

Zintuiglijk en niet-psychotisch gedrag hebben er niets mee te maken. Kernwapens zijn nodig, in de verwrongen geesten van het Pentagon en politici, om een ​​ander 'primaat' te behouden - dat ervoor zorgt dat het geweld en de diefstal van het neoliberalisme stevig verankerd blijven.



Nu de verbintenis tot niet-eerste-gebruik in de prullenbak ligt en de haviken van het Pentagon, berucht om hun gretigheid om gewelddadig gedrag te vertonen dat tot nu toe meer dan een miljoen mensen het leven heeft gekost (Irak, Afghanistan, Libië, Syrië), hebben de controle over de kernwapens en zullen beslissen wanneer ze worden gebruikt.

De leugens die door Biden en de oorlogspropagandamedia van het Amerikaanse bedrijfsleven zijn verspreid - dat Rusland "tactische" kernwapens in Oekraïne zal gebruiken - hebben de nationale veiligheidsstaat een excuus gegeven om levensbeëindigende kernwapens eindelijk in de categorie van bruikbare wapens te plaatsen.



In het verleden hebben de VS het principe van het "eerste schot" geëerbiedigd, met dien verstande dat men de situatie zó probeerde te draaien dat de "tegenstander" het eerste schot loste, waarna de VS helemaal los kon gaan. Zo zorgde de regering Roosevelt ervoor dat Japan "het eerste schot loste" om het meeslepen van de VS naar de Tweede Wereldoorlog te rechtvaardigen. Oorlogssecretaris Henry Stimson, een oud CFR-lid, schreef in zijn dagboek: "De vraag was hoe we ze in de positie moesten brengen om het eerste schot af te vuren zonder onszelf al te veel aan gevaar bloot te stellen...". Stimson had de leiding over het Manhattan-project en pleitte voor de atoombombardementen op Japan om de oorlog te beëindigen.

De Amerikaanse president Biden zegt dat de wereld voor het eerst sinds de Koude Oorlog het nucleaire "Armageddon" riskeert. De Russische president Poetin maakt "geen grapje" wanneer hij dreigt kernwapens te gebruiken om zijn invasie van Oekraïne voort te zetten, zegt Biden u.afp.com/i3NT
Oekraïense brandweerlieden zoeken naar overlevenden na een staking in Zaporizja op 6 oktober tijdens de Russische invasie van Oekraïne

We zijn ervan overtuigd dat dit recente besluit van Biden de Doomsday Clock nóg dichter bij middernacht zal brengen.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[7 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen