FTX is dood - lang leve de crypto's

De ondergang van FTX is natuurlijk allemaal niet nieuw. Dit soort slinkse dingen gebeuren al eeuwen, zij het met minder flitsende modewoorden en technologie. Toch zijn mensen elke keer weer verrast als het gebeurt, en nu FTX ter ziele is, blijven mensen gewoon doorgaan met geld pompen in crypto's.




De aanhoudende ineenstorting van cryptobedrijf FTX, dat vorige week zijn marktwaarde zag crashen en opnames stopte na een run van $ 5 miljard op door zijn gebruikers gedeponeerde activa, heeft schokgolven veroorzaakt in de cryptowereld en heeft geleid tot dalende waarderingen bij de meeste grote beurzen. De ineenstorting van FTX is direct toe te schrijven aan een mislukte bedrijfsovername/fusieovereenkomst waarbij rivaliserende firma Binance betrokken was, en waarbij werd ontdekt dat een handelsonderneming die eigendom was van en gecontroleerd werd door FTX, Alameda Research, een grote hefboomwerking had en op papier grotendeels werd gefinancierd door FTX's eigen FTT-altcoin.

De toezichthouders begonnen meer wereldwijde belangstelling te tonen toen de Japanse toezichthouder de activiteiten van FTX Japan opschortte. Terwijl de toezichthouder in de Bahama's, de Bahamas Securities Commission, de activa van FTX digitale markten en "verbonden partijen" bevroor werd er een voorlopige curator aangesteld. Over de Bahama's gesproken, er leek een paar dagen geleden veel verwarring te zijn toen FTX de opnames van haar platform hervatte. Het bleek echter te gaan om gebruikers op de Bahama's, dus we vermoeden dat het werknemers, vrienden en familie zijn. Andere onbevestigde berichten suggereerden dat SBF was gearresteerd op het asfalt van het vliegveld in de Bahama's, maar daarover hebben we geen verdere bevestiging gezien.


Het verhaal in het kort

Sam Bankman Fried. De golden boy van de Amerikaanse industrie

Hij sierde de cover van Forbes.
Sam Bankman-Fried wordt vaak SBF genoemd om te besparen op typen. Vóór deze hele sage werd zijn nettowaarde geschat op minstens $ 10 miljard, hoewel hij zelf erkende dat zijn fortuin "grotendeels illiquide" was - oftewel, het bestond voornamelijk op papier.
SBF heeft ook het kwantitatieve handelsbedrijf Alameda Research opgericht en geleid. U zult zich misschien afvragen of het niet raar is dat één persoon zowel een cryptobeurs als een marktmaker/handelsbedrijf runt? Is er geen potentieel belangenconflict, waarbij ze uiteindelijk tegen hun eigen klanten zouden kunnen handelen?
Ja. Welkom bij cryptovaluta.

SBF wordt (of werd) door veel cryptoliefhebbers ook gezien als een soort wonderkind. Zoals zo vaak het geval is, lijkt de wijdverbreide overtuiging dat hij een intellect bezit dat de gemiddelde persoon ver te boven gaat, en dat al zijn acties slechts één zorgvuldig gecoördineerde zet zijn in een doorlopend 5D-schaakspel, wat grotendeels voortkomt uit het feit dat hij een multimiljardair is (of: was).

SBF sloot "lucratieve" contracten met enkele van de grootste sportsterren ter wereld. Heeft handen geschud met politici. Zijn vermogen van $ 16 miljard daalde binnen een paar dagen met 94%.
​​De kerncijfers en het verhaal in het kort:
Sam Bankman Fried (SBF). De oprichter van FTX. Hij was een van de jongste miljardairs in de geschiedenis.
Changpeng Zhao (CZ). De oprichter van Binance. (De grootste cryptobeurs ter wereld)
FTX. De 3e grootste beurs ter wereld. Het werd een paar maanden geleden gewaardeerd op 32 miljard dollar.
Alameda Research: zijn handelsfirma. FTX en Alameda zouden afzonderlijke bedrijven zijn.
De vonk:
- Op 2 november bracht Coindesk een artikel uit over de balans van Alameda. Het beweerde dat een hoog percentage ($ 5,8 miljard van de gerapporteerde $ 14,6 miljard) van Alameda's activa $ FTT was.​
- $FTT is een ruiltoken van het FTX-netwerk - mensen waren er dol op omdat het korting gaf op handelskosten.
​- ​Het probleem? FTX en Alameda zouden afzonderlijke entiteiten zijn.
​- Ze gebruikten het als onderpand om miljarden dollars aan leningen af te sluiten.
- $FTT was relatief illiquide aangezien FTX en Alameda de meeste tokens in omloop bezaten. Dus als iemand massaal $ FTT-tokens zou verkopen, zou dit de prijs kunnen verlagen.
Het vuur:
​- Alameda's CEO, Caroline, tweets dat het CoinDesk-verhaal niet het volledige plaatje is.


- Alameda heeft dus meer assets. Ze hebben geen gaten in de balans. Alles zou in orde moeten zijn. Toch?

Komen we bij Changpeng Zhao, ook bekend als CZ.

- CZ heeft zojuist aangekondigd dat hij $ 2,1 miljard aan FTT gaat dumpen die ze hebben verworven als vroege investeerder in FTX.

​- Opmerking: er wordt veel gespeculeerd waarom CZ besloot om die stap te zetten. CZ twitterde wel: "Maar we zullen geen mensen steunen die achter hun rug om lobbyen tegen andere spelers in de industrie."

Binance is een enorme crypto-beurs die wordt beheerd door Changpeng Zhao, zoals gezegd beter bekend als CZ. Niemand weet echt waar het hoofdkantoor van Binance is gevestigd, of waarom iemand die beweert een laaggeplaatste stafmedewerker te zijn, op officiële documenten wordt vermeld. Een document uit 2018 onthulde dat Binance een uitgebreid plan had bedacht om een Amerikaanse entiteit te creëren die zou worden gebruikt om toezichthouders af te leiden, terwijl ze achter de schermen in de VS gevestigde klanten hielpen om geografische beperkingen te omzeilen op de handel in crypto-derivaten met een hoge hefboomwerking die de VS reguleert.

Allemaal supernormale, bovenmaatse dingen. Niets te zien hier.

Meer over Binance in ons komende Economedian weekendmagazine.


De brand
​- Dit voedde de verhalen rond de insolventie van FTX. De FTT-prijs begint te dalen. Gebruikers beginnen geld op te nemen van FTX.
​- Alameda begint haar activa te verkopen om aan de liquiditeitsbehoeften van FTX te voldoen. CT ziet dit.
​- Het wordt SBF een beetje te heet onder de voeten. Hij schrijft een thread waarin hij FTX verdedigt. Helaas is deze nu verwijderd. Dit was niet de eerste keer dat CT tot de 'snell jongens' behoorde.
- De algemene consensus was dat voorkomen beter is dan genezen. Gebruikers trokken zich steeds verder terug.
- De bankrun is een feit - meer dan $ 5 miljard werd op zondag uit FTX gehaald.
- Een paar dagen later daalde de prijs van FTT

De as ​
Sam was een dag stil. En dan... Zoals we net schreven was de bankrun een feit - meer dan $ 5 miljard werd op zondag uit FTX gehaald.

Sam ging overstag - hij zou FTX aan Binance verkopen.

​- Iedereen haalde opgelucht adem. Maar:....dit was in afwachting van due diligence. Op dit moment wist niemand hoe erg het was.
- Binnen 24 uur...

Binance trok zich terug. ​
Hier zijn een paar theorieën over:​
1) Binance was niet van plan om te kopen. Ze willen een kijkje nemen onder de motorkap. ​
2) De cijfers waren ZO slecht. Als gevolg daarvan besloten ze zich terug te trekken.
- Er gingen geruchten dat FTX een financieel gat had van $ 8 miljard. Miljard! Niemand is groot genoeg om FTX te redden.
​- Later verontschuldigde SBF zich.



Tijdlijnen

2014 - Sam Bankman-Fried (SBF), de zoon van twee professoren in de rechten van Stanford, studeert af aan het MIT met een graad in natuurkunde en een minor in wiskunde.
2017 - SBF richtte Alameda Research op, een in Hong Kong gevestigde private-equityfirma die handelde in cryptocurrency tussen beurzen.
2019 - SBF richtte de crypto-beurs FTX op, die snel uitgroeide tot een van 's werelds grootste.
2021 - FTX haalde $ 900 miljoen op tegen een waardering van $ 18 miljard dollar. Beleggers waren onder meer Softbank, Sequoia, Thoma Bravo, Third Point, Coinbase Ventures en andere grootmachten. Later dat jaar verhuisde het hoofdkantoor van FTX van HongKong naar de Bahama's.
Januari 2022 - FTX kondigde een venture-tak aan genaamd FTX ventures, die meer dan $ 2 miljard zou ophalen. FTX haalde vervolgens nog eens $ 400 miljoen op in een serie C-ronde tegen een waardering van $ 32 miljard.
Februari 2022 - FTX plaatste een advertentie tijdens de Super Bowl en promootte zichzelf als een 'veilige en gemakkelijke manier om in crypto te komen'.
Juli 2022 - FTX redde het zwaaiende cryptobedrijf BlockFi.
En toen kwam november.



Er kwam een token dat door FTX op zijn beurs werd uitgegeven, genaamd FTT, wat staat voor FTX Token, maar eigenlijk zou het Funny Transaction Token moeten heten. De waarde van het token is heel duidelijk gekoppeld aan de toekomstige gezondheid en het welzijn van FTX. Een afzonderlijke, concurrerende beurs, Binance, had vroeger een belang in FTX, maar in 2021 kocht FTX dat belang terug en gaf Binance daarvoor een hoop FTT's. Op 7 november zei de CEO van Binance dat ze al hun FTT's op de open markt zouden verkopen. Omdat het token erg illiquide was en de inzet van Binance erg groot was, wist iedereen dat het de prijs zou drukken, dus natuurlijk haastte iedereen zich om hun FTT's te verkopen vóórdat Binance verkocht. Het is niet verwonderlijk dat de prijs van FTT aanzienlijk is gedaald.

Misschien enigszins verrassend bezat Alameda Research een ton aan FTT (het grootste deel van de balans). Nu lijkt het erop dat FTX Alameda een aantal activa van klanten heeft geleend om te handelen of om wat dan ook mee te doen (oeps). De koers van FTT daalde, wat een gat in de balans van FTX sloegt, wat hun vooruitzichten twijfelachtiger maakte, waardoor FTT weer daalde, en dat ging allemaal door totdat het licht uit ging.

SBF heeft inmiddels zijn functie als CEO neergelegd en is vervangen door John J. Ray III, de advocaat die anderhalf decennium eerder belast was met het ontwarren van de ineenstorting van Enron. EWe gaan er maar van uit dat dat goed is, want het zal veel tijd vrijmaken voor SBF om met zijn advocaten samen te werken en zijn juridische verdediging voor te bereiden. Wat niet goed is, is dat we de ware omvang van het gat in de balans van FTX niet weten en wie er nog meer door wordt getroffen, hoewel we veronderstellen dat dit het gemakkelijker maakt om de huidige waarde van FTX in te schatten, een waarde die zeker veel dichter bij nul ligt.


Online poker

Hoewel veel mainstream media meldden over de ineenstorting van FTX en zich concentreerden op de mislukte deals tussen de miljardair-eigenaar-oprichters van FTX, Sam Bankman-Fried, en Binance, Changpeng "CZ" Zhao, omvat het verhaal ook de betrokkenheid van ten minste één duistere figuur in online pokergeschiedenis, Daniel S. Friedberg, die fungeert als FTX's Chief Regulatory Officer. Friedberg is gepositioneerd in een centrale rol om ervoor te zorgen dat FTX in overeenstemming blijft met financiële beurzen en licentieregimes over de hele wereld.

Friedberg speelde een prominente en beruchte rol in de doofpotaffaire van het insider-bedrogschandaal bij UltimateBet in het midden van de jaren 2000, en hij hielp bij het orkestreren van enkele van de twijfelachtige juridische stappen waardoor de in Portland, Oregon gevestigde site de Amerikaanse wetshandhavingsinspanningen kon omzeilen gedurende zijn bestaan. Die zakelijke en juridische stappen omvatten de oprichting van een vals-frontoffice in Canada dat op zijn beurt een IPO op de London Stock Exchange mogelijk maakte, een gefingeerde verkoop van het bedrijf aan Tokwiro Enterprises (een entiteit opgericht door het voormalige hoofd van de Kahnawake-natie, Joseph Tokwiro Norton), licenties in verschillende offshore "rubber stamp" jurisdicties, en uiteindelijk een schimmige fusie met een ander online-pokerbedrijf, Absolute Poker, dat ook doorspekt was met insiderfraude en verlamd was door zijn eigen bedriegersschandaal.

Friedberg, die als algemeen adviseur van FTX fungeerde voordat hij de regelgevende rol van het bedrijf op zich nam, werd onlangs door Steven Stradbrooke van Coingeek omschreven als "bijna komisch ongeschikt" voor de baan. De beschrijving lijkt toepasselijk, gezien Friedbergs lange geschiedenis van het niet naleven van de regelgeving van verschillende jurisdicties, maar deze eerder ontweken.

Friedberg is niet eens de enige voormalige advocaat van UltimateBet (UB) die een thuis heeft gevonden bij een groot cryptobedrijf. Stuart Hoegner, een andere voormalige UB-advocaat, bekleedt een vergelijkbare functie voor naleving van de regelgeving bij rivaliserend cryptobedrijf Tether, een van de vele handelsbeurzen die deze week een klap kreeg vanwege het aanhoudende "Alameda" -probleem van FTX. En een derde voormalige UB-advocaat, Sanford "Sandy" Millar, runt een advocatenkantoor in Californië dat gespecialiseerd is in cryptokwesties.

De huidige activiteiten van de voormalige UB-advocaten vertegenwoordigen een van de donkere realiteiten van de crypto-ruimte, in die zin dat de licht gereguleerde industrie een magneet was voor bedrijfstypes die al aan de randen van de legaliteit speelden. Friedberg, in de zin van de branche te bevlekt door schandalen – om nog maar te zwijgen van Black Friday bij online poker – kon waarschijnlijk geen zinvol werk vinden binnen een meer gereguleerde online gokruimte. Nadat hij het grootste deel van het afgelopen decennium heen en weer geslingerd werd tussen zijn eigen praktijk in Seattle en een paar advocatenkantoren, kwam hij in crypto terecht.

Als onderdeel van UltimateBet probeerde Friedberg actief de financiële blootstelling van UltimateBet te minimaliseren in de nasleep van het 'God Mode'-schandaal waarbij UB mede-eigenaar Russ Hamilton betrokken was als de belangrijkste van verschillende interne bedriegers aan de online tafels van UB. Toen de omvang van Hamilton's diefstallen via meer dan twee dozijn UB-accounts bekend werd, kwamen Friedberg en anderen bijeen om te beslissen hoe het schandaal het beste kon worden opgelost en hoe ze konden beperken hoeveel ze zouden moeten terugbetalen aan bedrogen spelers.

Bij de vergaderingen was ook Hamilton aanwezig, die volledig bekende over zijn diefstallen, waarvan een deel van het geld ging om zijn eigen huisdierenproject, de Ultimate Blackjack Tour, te ondersteunen. Maar in een poging zichzelf te beschermen tegen te veel beschuldigingen, nam Hamilton in het geheim belangrijke gesprekken met Friedberg, de president van Excapsa (oorspronkelijk ieLogic) en UB-oprichter Greg Pierson en anderen op.

Tijdens het opgenomen gesprek dat jaren later werd vrijgegeven door Hamilton's oude computergoeroe, Travis Makar, nadat bepaalde verjaringstermijnen waren verstreken, zei Friedberg tegen Hamilton dat de beste strategie om met het explosieve schandaal om te gaan was om te verklaren dat een "Voormalig adviseur van het bedrijf profiteerde van een serverfout door de [software] client te hacken."

De leugen weerspiegelde de strategie van de andere grote online site die probeerde de gevolgen van zijn eigen insider-bedriegers-schandaal, Absolute Poker (en primaire AP-cheater Scott Tom), te beheersen, hoewel in beide gevallen datasporen uiteindelijk de leugens blootlegden. Friedberg zei verder tegen Hamilton dat hij moest beweren dat hij ook een van de slachtoffers was, verwijzend naar de grote leugen van UB, of "anders gaat het niet lukken".

De volledige aard van de oneerlijke kern van Friedberg werd echter onthuld toen hij de verzamelde groep vertelde dat hij de financiële impact van de terugbetalingen aan UB-spelers wilde beperken. Friedberg wist dat UB terugbetalingen moest doen aan enkele van de grootste slachtoffers, zoals Prahlad Friedman, en aan de meest ijverige aanklagers, zoals Mike "tmbopoline" Fosco. Friedberg is echter te horen op de geheime bandopname en zegt over de terugbetalingen: "Als we het terug konden brengen tot vijf [miljoen], zou ik blij zijn", toen UB Brass al wist dat het bedrog in de loop van de tijd mogelijk hoog was. gedurende enkele jaren tot misschien wel vijf keer zoveel.


De lange geschiedenis van Daniel Friedberg met UltimateBet gaat helemaal terug tot aan de start van het bedrijf. In die tijd was Greg Pierson een reizende vertegenwoordiger van een houtbedrijf met een idee voor een online site vergelijkbaar met enkele van de eerste sites die ooit zijn gelanceerd, waaronder Planet Poker, PartyPoker, Paradise Poker en andere. Pierson speelde zelf poker, en een toevallige ontmoeting met een vriend van Phil Hellmuth aan een pokertafel in een rivierbootcasino in Dubuque, Iowa, leidde ertoe dat Pierson investeringsvoorstellen deed voor twee profs uit Wisconsin, Hellmuth en Duane "Dewey" Weum.

Weum werd eigenlijk de eerste pokerprofessional die investeerde in de startup van Pierson en ondertekende de deal tijdens een ontmoeting met Pierson in een restaurant in Stoughton, Wisconsin. Hellmuth meldde zich kort daarna aan als investeerder en dat is waar Friedberg bij het UB-verhaal in beeld kwam. Friedberg studeerde, net als Hellmuth, aan de Universiteit van Wisconsin-Madison, en hij was destijds de bedrijfsadvocaat van Hellmuth.

UltimateBet was niet van de ene op de andere dag een succes en het bedrijf faalde in het begin bijna twee keer. In eerste instantie was het initiële investeringsgeld op. Hellmuth en Weum gebruikten hun connecties in de pokerwereld om vele andere professionele spelers aan te trekken, waaronder Hamilton en zijn zakenpartner, Mansour Matloubi, als investeerders.

Het tweede bijna-faillissement van UB deed zich voor toen de site tijdens het eerste jaar werd overspoeld door uitgebreide creditcardfraude. Dat bracht moederbedrijf ieLogic ertoe om een antifraudesoftwarepakket genaamd ieSnare te ontwikkelen dat zo effectief was dat het bedrijf het in licentie kon geven aan andere online bedrijven. ieLogic splitste zich later op in twee bedrijven, waarbij iovation verantwoordelijk was voor de softwarezaken en Excapsa werd opgericht om de pokerbusiness te runnen. Friedberg (die zijn Hellmuth-connectie had omgezet in een fulltime baan bij ieLogic, inclusief een deel van het eigendom), was samen met Hoegner en anderen bij alles betrokken, inclusief het in Canada geregistreerde Excapsa dat Friedberg in 2004 als lege vennootschap oprichtte voor de $ 100 miljoen grote beursintroductie aan de London Stock Exchange.

De creditcardfraudeproblemen hebben UB bijna de kop gekost, maar het donkerste deel van het verhaal betrof Pierson en Hamilton. Begin 2003 werd ontdekt dat de vrouw van Pierson, Janelle, betrokken was bij een jarenlange affaire met een 16-jarige student op de school waar ze lesgaf. Pierson verdween uit de ieLogic-kantoren en was meer dan een week onbereikbaar, en dook later op in Costa Rica. Enige tijd later bleek dat Hamilton rond deze tijd een aanzienlijke persoonlijke lening had verstrekt aan Pierson, die mogelijk te maken had met juridische kosten in verband met de affaire van zijn vrouw, zo niet extra blootstelling aan civiele schikkingen.

Later in 2003 begon het insider bedrog met voorkennis bij UB. Wat toevallige waarnemers van het bedriegers-schandaal misschien nooit volledig hebben erkend, is dat Russ Hamilton geen programmeerervaring of -kennis had en dat zijn technische goeroe, Makar, geen toegang had tot het interne programmeerproces van UltimateBet. Het voortdurende bedrog in de "God-modus" werd gedaan via een softwaretestmodule die door Pierson en andere UB-managers opnieuw moest worden ingeschakeld en onderhouden via meerdere client-software-updates. Elke keer dat de standaard UB-gebruikersclient werd ge-update werd ook een parallelle insider "God Mode"-versie bijgewerkt. De officiële verklaringen waarin de enige schuld voor het bedrog aan Hamilton werd toegeschreven, waren aantoonbaar onjuist.

De rol van Friedberg bij het navigeren van de zakelijke zorgen van UltimateBet door troebel juridisch water betrof twee afzonderlijke gevallen waarin kernbestuurders zichzelf verrijkten op kosten van de gemeenschappelijke aandeelhouders. De eerste betrokken aandeelhouders op UltimateBet werden verkocht aan concurrent Absolute Poker, een proces dat eind 2006 begon toen de U.S.'s Unlawful Internet Gambling Enforcement Act (UIGEA) van kracht werd. UB en AP fuseerden uiteindelijk spelerspools en vormden het kortstondige Cereus Network als het laatste deel van de deal waarbij Excapsa de online pokerbusiness verliet.

Excapsa werd gedwongen door het bereik van de UIGEA om zijn beursgang (IPO) in Londen terug te trekken, maar de kerneigenaren van de site hadden al geld verdiend vanaf de lancering. Het geld van de verkoop aan Absolute Poker ging in een ingewikkeld faillissement/liquidatieproces dat jaren duurde om door een Canadese rechtbank te komen. Prominente aandeelhouders ontvingen stukken van de meer dan $ 20 miljoen afkomstig van de verkoop aan AP, naast aandelen van andere liquide activa, maar minderheidsinvesteerders werden uitgesloten van het proces.

Ondertussen zorgde Friedberg ervoor vastgelijmd te blijven aan de geldbron. Als onderdeel van de gecompliceerde deal met UB, waaronder de vervalste operationele claims van Tokwiro Enterprises, stapte Friedberg over van UB naar AP in ongeveer dezelfde rol. Absolute Poker had zijn eigen grote klasse van ongedekte belanghebbenden, terwijl de oprichters en primaire investeerders van het bedrijf ook aandelen hadden in een tweede, meer geheime eigendomsgroep, die mogelijk ook werd gebruikt om inkomsten van het bedrijf over te hevelen.

De leidinggevenden van AP hebben een belangrijk investeringsvehikel, Madeira Fjord genaamd, in en uit verschillende jurisdicties verplaatst, terwijl het probeerde zijn activa en inkomstenstromen af te schermen. Tegen de tijd dat Black Friday in 2011 aanbrak, was AP het doelwit van Noorse belastingambtenaren voor wat werd beweerd de grootste belastingfraude in de geschiedenis van dat land te zijn.

Het was echter allemaal een shell-game. De inkomstenstromen van Absolute Poker, in de loop der jaren geschat op honderden miljoenen dollars, waren omgeleid naar onbereikbare investeringen verspreid over de hele wereld. De gewone aandeelhouders bleven achter met een lege portemonnee, omdat ze slechts centen op de dollar hadden gekregen voor wat minstens een handvol jaren een lucratief rendement had moeten opleveren. Onder de afgewezen aandeelhouders bevonden zich leden van een brandweervakbond in de staat Washington en een medische praktijk in Florida die waren binnengelokt door de belofte van gemakkelijk geld van een groeiende online pokersite.

Friedberg zou zelfs eenzijdig een aandelenoptie ongeldig hebben gemaakt die was verleend aan een van de merkvertegenwoordigers van Absolute Poker, Mark Seif, die naast zijn betalingen aan het merk een klein eigendomsaandelenpakket had gekregen. De intrekking was op dat moment hoe dan ook grotendeels symbolisch, gezien de wereldwijde zakelijke problemen van AP, maar het was nog een andere indicator van de werkwijze van Friedberg.


Sam Bankman-Fried

Onlangs hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie (DOJ) en de Securities and Exchange Commission de start aangekondigd van een onderzoek naar de activiteiten en financiën van FTX. Afzonderlijk heeft FTX-oprichter Bankman-Fried in het openbaar excuses aangeboden voor de wanhopige situatie van zijn bedrijf in de vorm van een lange Twitter-thread, waarin hij toegaf: "Ik heb het verpest en had het beter moeten doen." (zie hierboven weergegeven tweet)

Bankman-Fried onthulde verschillende andere interessante items in de thread, waaronder hoe enorm hij de hefboomwerking en potentiële blootstelling van FTX verkeerd inschatte. Bankman-Fried verklaarde ook dat de afzonderlijke Amerikaanse crypto-operatie van FTX veilig was, en dat alleen het wereldwijde dotcom-platform, FTX International, met een licentie in Antigua, Gibraltar en elders, werd getroffen, hoewel dat weinig troost bood aan klanten van de grotere wereldwijde operatie. .


Bankman-Fried maakte ook bekend dat Alameda Research, de door FTX gecontroleerde entiteit die grote hoeveelheden zelf gecreëerde crypto-activa bezat, de handel zou beëindigen. Het belegerde FTX-hoofd verklaarde ook dat alle beschikbare liquide middelen zouden worden gebruikt om de vorderingen van gebruikers op de site te betalen.

Elk onderzoek, of het nu in de VS of in andere rechtsgebieden wordt uitgevoerd, zal zich zeker richten op onjuiste voorstellingen van FTX met betrekking tot haar activiteiten en die van Alameda, evenals de ware aard van de FTT-altcoin die het platform heeft uitgegeven en waarmee geld is verdiend. Dergelijke onderzoeken zullen natuurlijk de rol bekijken die de andere juridische en zakelijke adviseurs van Friedberg en Bankman-Fried speelden bij het creëren van de wereldwijde cryptoplatforms van FTX.

Coingeek's Stradbrooke behoort tot een groeiend aantal crypto-gebruikers en waarnemers uit de industrie die beweren dat Bankman-Fried's aanwerving van Friedberg zelf een enorme rode vlag was, gezien het verleden van Friedberg. "De aanwezigheid van Friedberg op de loonlijst van FTX betekent dat Sam Bankman-Fried (SBF) ofwel zijn due diligence niet heeft gedaan voordat hij werd aangenomen, of dat hij op de hoogte was van de zonden van Friedberg in het verleden en dat het hem niets kon schelen", schreef Stradbrooke. "Geen van deze opties schildert Sam Bankman-Fried in een al te vleiend licht."


Waar is het geld van FTX naartoe gegaan?

De leidinggevenden die de failliete crypto-beurs FTX runnen hebben mogelijk snelheidsrecords gebroken voor hoe snel ze andermans geld konden uitgeven. Ze waren gewoon niet goed in het beheren ervan namens hun investeerders of het beschermen ervan voor hun crypto-beursklanten.

Sam Bankman-Fried, de inmiddels ex-CEO van FTX, woonde in een luxe penthouse van 1.100 vierkante meter met vijf slaapkamers met uitzicht op de Atlantische Oceaan in een prestigieus resort op de Bahama's, dat te koop werd aangeboden voor $ 39,5 miljoen op dezelfde dag dat FTX faillissement aanvroeg. Dat blijkt uit onderzoek door het Britse nieuwsmedium The Guardian. The Block meldt dat een FTX-gerelateerde entiteit genaamd FTX Property Holdings "in 2022 $ 74.230.193 aan onroerend goed op de Bahama's heeft uitgegeven. Het grootste deel van dat geld, $ 67.440.193 ging naar entiteiten rond Albany Bahamas, een luxe condo-resort in New Providence."

Volgens gegevens van de Amerikaanse Federal Election Commission heeft Bankman-Fried tijdens de laatste verkiezingscampagnecyclus $ 36 miljoen naar de campagnekas van de Democraten gesluisd. Ryan Salame, de co-CEO van FTX Digital Markets, de Bahamaanse dochteronderneming van FTX, strooide 23 miljoen dollar in de campagnekas van de Republikeinen en een Super PAC die hij oprichtte om hen te ondersteunen, American Dream Federal Action.

Salame is ook op koopjesjacht geweest in Lenox, Massachusetts, en heeft meer dan $ 5 miljoen uitgegeven aan restaurants en commerciële gebouwen. Salame exploiteerde de restaurants onder de merknaam Lenox Eats, maar die website lijkt de afgelopen dagen dichtgegooid te zijn. Gelukkig hebben we een webcache gevonden die details geeft over Salame's koopbuien in Lenox. (Salame groeide op in het nabijgelegen Sandisfield, Massachusetts.)

Wat de financiële boeven bij FTX die zijn ondergang veroorzaakten, des te merkwaardiger maakt, is dat Salame's officiële biografie stelt dat hij een gecertificeerd accountant is en "een Master in Finance van de Georgetown University" heeft, en dat hij "werkte voor Ernst & Young, een van de grootste en meest gerespecteerde wereldwijde accountantskantoren.”

Nog eens $ 20 miljoen uit FTX ging naar een advertentie- en marketingcampagne met bekende celebrities als Tom Brady, het footballicoon, en zijn toenmalige vrouw, model Gisele Bündchen. Dan was er ook nog de $ 135 miljoen die ging om de naamrechten te bemachtigen voor het stadion waar de Miami Heat speelt, dat werd omgedoopt tot de FTX Arena. Miljoenen meer gingen naar reclameboodschappen van andere sportberoemdheden, waaronder Shaquille O'Neal; Trevor Lawrence; David Ortiz en Udonis Haslem.

Miljoenen dollars gingen ook naar het betalen van de forse juridische kosten die werden berekend door één van Wall Street's favoriete advocatenkantoren, Sullivan & Cromwell, de onderneming die betrokken was bij crypto-acquisities door FTX en zijn zusterbedrijven, die ook tientallen miljoenen dollars kosten. Ook heeft FTX.US tussen 2021 en 2022 $ 690.000 uitgegeven aan meer dan een dozijn lobbyisten die zijn ingehuurd om te lobbyen bij leden van het Amerikaanse CONgres. Ingehuurde lobbybedrijven waren onder meer Conaway Graves Group, Empire Consulting, Rich Feuer Anderson en T Cap Solutions.

Er zijn ook berichten in de media, die we (nog) niet onafhankelijk hebben kunnen verifiëren, dat Bankman-Fried (of FTX) een Gulfstream G450 bezat. Volgens de gegevens van Aircraft Bluebook voor 2022 kost een gebruikte Gulfstream G450 tussen $ 9 miljoen voor een model uit 2005 en $ 21,5 miljoen voor een model uit 2017. De G450 wordt niet meer geproduceerd.

Als we de FTX-personeelssalarissen en -bonussen toevoegen, samen met piloten, huishoudsters en onkostenrekeningen, is het niet moeilijk om te zien hoe FTX $ 1,8 miljard van zijn investeerders er doorheen jaagde en zich vervolgens vergreep aan de fondsen van zijn klanten.


Tot slot

Er zijn nog allerlei opdoemende vragen.
- Handelde Alameda winstgevend, of was het een geldverliezende operatie die een enorm transactievolume op FTX genereerde waardoor FTX meer geld van investeerders kon ophalen?
- Hoeveel ervan was simpelweg het pompen en lossen van alt-tokens?
- Gebruikte SBF geld van klanten om de durfkapitaalinvesteringen en andere inspanningen van FTX te financieren?
- Is het niet duidelijk dat FTX andere mislukte deelnemers redde om zichzelf meer tijd te kopen?
- Is het eigenlijk niet krankzinnig dat de voormalige Chief Regulatory Officer van FTX, Dan Friedberg, de advocaat was die vooraan stond in het Ultimate Bet online poker-valsschandaal van 2008?

Alsof dit alles nog niet genoeg is, is het vermeldenswaard dat SBF en FTX de belangrijkste politieke donoren in de VS waren, schijnbaar hard werkten om genoeg wetgeving door te drukken zodat ze legitiem genoeg zouden lijken om institutioneel geld op te halen. En nu zijn er nog twee belangrijke ontwikkelingen:
1. Na de verklaring van de vrijwillige faillissementsprocedure lijkt het erop dat veel FTX-fondsen (> $ 600 miljoen) in beweging zijn. Vermoedelijk een hack; het zal niemand verbazen om te horen dat het een inside job was.
2. Waarschijnlijk zijn er een stel FTX-medewerkers gevlucht naar landen zonder uitleveringsplicht aan de VS.

Onze visie op dit alles is het volgende: de gerelateerde grote krantenkoppen kunnen dienen als een goede herinnering dat er geen echte waardecreatie plaatsvindt in de crypto-ruimte. De meeste activiteiten zijn slechts waardeoverdracht, voornamelijk in de schatkist van oplichters. Zolang de mensen die zelfsoevereiniteit, vertrouwenloze systemen en decentralisatie prijzen, hun geld blijven steken in gecentraliseerde praktijken die worden beheerd door duistere mensen om de belofte van rijkdom met weinig moeite na te jagen, vermoeden we dat die herinneringen in een gestaag tempo zullen blijven komen.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[15 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen