Run op de bank in de VS

De aandelenkoersen van banken hebben klappen opgelopen terwijl bankruns in de VS aan kracht winnen bij federaal verzekerde, niet-traditionele banken.

Als u een nieuwsdagboek bijhoudt, noteer dan 9 maart 2023 als de dag waarop een regelrechte bankrun begon bij niet-traditionele banken in de VS.

Spaarders bij banken waren al nerveus nadat de federaal verzekerde Silvergate Bank woensdagavond aankondigde dat het zou sluiten en liquideren. De beursgenoteerde aandelen hadden op dat moment al meer dan 90%t van hun marktwaarde verloren in de afgelopen 12 maanden.

Silvergate had enkele jaren geleden de fatale beslissing genomen om DE bank te worden voor cryptobedrijven, waaronder het ineengestorte fraude-huis van Sam Bankman-Fried, FTX en Alameda Research. Toen details over zijn twijfelachtige activiteiten met betrekking tot de ondernemingen van Bankman-Fried naar voren kwamen, nam 68% van Silvergate's deposito's met betrekking tot cryptobedrijven een vlucht in het laatste kwartaal van 2022. Nadat Silvergate op 1 maart in een SEC-aanvraag had bevestigd dat er een onderzoek naar zijn gedrag gaande was bij het Amerikaanse ministerie van Justitie, en dat het twijfels had over zijn vermogen om zijn activiteiten voort te zetten, was zijn lot bezegeld.

Maar afgelopen week raakten voor de tweede keer in minder dan twee weken spaarders in paniek over het lot van een andere federaal verzekerde bank. Deze keer is het Silicon Valley Bank (SVB) die net als Silvergate Bank een "bij uitstek geschikte" bank was geworden voor een speciale nicheklant. In plaats van crypto was zijn niche venture capital-outfits en private-equityfirma's.

Silicon Valley Bank is geen kleine bank. Volgens de registratiedossiers had het op 31 december 161,4 miljard dollar aan binnenlandse deposito's en 13,9 miljard dollar aan buitenlandse deposito's.


De bank bracht woensdag zowel beleggers als spaarders in paniek toen ze zei dat ze $ 2,25 miljard meer in aandelen zou uitgeven (waardoor andere aandeelhouders zouden verwateren) en dat ze een verlies van $ 1,8 miljard had genomen op vrijwel al haar voor verkoop beschikbare obligaties. De aandelenkoers reageerde door in één handelssessie 60,41% lagert te sluiten. Sindsdien is het beeld er niet beter op geworden. Wat betreft het potentieel voor een voortzetting van de dpaardersrun op de bank voelt SVB waarschijnlijk de pijn van de volgende paragraaf die onlangs in de Wall Street Journal verscheen:
“Garry Tan, president van de startup incubator Y Combinator, plaatste dit interne bericht aan oprichters in het programma: ‘We hebben geen specifieke kennis van wat er gebeurt bij SVB. Maar elke keer dat u problemen over de solvabiliteit hoort bij een bank, en het kan als geloofwaardig worden beschouwd, moet u het serieus nemen en prioriteit geven aan de belangen van uw startup door uzelf daar niet bloot te stellen aan meer dan $ 250.000 (aan blootstelling). Zoals altijd gaat je startup dood als je om wat voor reden dan ook geen geld meer hebt.’ ”

Het bedrag van $ 250.000, verwijst naar het bedrag van de federale depositoverzekering per deposant, per verzekerde bank.

Helaas verspreidde de paniek zich gisteren snel naar andere banken – zowel grote als kleine. PacWest Bancorp (PACW) verloor eergisteren bij de sluitingsbel 25,45% van zijn marktwaarde, terwijl First Republic Bank (FRC) met 16,51%t daalde. Megabanken op Wall Street waren ook niet immuun voor de gevolgen: Bank of America (BAC) verloor 6,20%t, terwijl de grootste bank in de VS, JPMorgan Chase (JPM) – die ook vecht met rechtszaken en escalerende pers over zijn banden met overleden kindersekshandelaar Jeffrey Epstein – daalde met 5,41%.

De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC), wiens Deposit Insurance Fund (DIF) deposito's bij verzekerde Amerikaanse banken moet compenseren in het geval van een bankfaillissement, merkte in februari op dat de niet-gerealiseerde verliezen bij Amerikaanse banken voor obligatiebezit in totaal $ 620 miljard bedroegen, aan het einde van het vierde kwartaal van vorig jaar. Wanneer de rente stijgt, zoals het afgelopen jaar dramatisch is gebeurd, daalt de huidige marktwaarde van obligaties die zijn uitgegeven tegen lagere vergrendelde rentetarieven. Dat is doorgaans geen probleem voor banken – tenzij er een stormloop is door spaarders om hun geld van de bank te halen en de bank gedwongen wordt de obligaties met verlies te verkopen om liquiditeit aan te trekken.

Regelgevers van de staat Californië sloten de Silicon Valley Bank tijdens markturen op vrijdag, waardoor chaos ontstond in de bankensector op de aandelenmarkt. De Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) is aangesteld als curator bij de bank. De FDIC heeft vrijdag een verklaring afgegeven waarin staat dat alleen verzekerde spaarders (degenen met $ 250.000 of minder bij de bank) maandag volledige toegang tot hun geld zullen hebben.

Op 31 december had Silicon Valley Bank $ 209 miljard aan activa en $ 175 miljard aan totale deposito's, waarmee het de op een na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis is, na Washington Mutual, dat in september 2008 failliet ging tijdens de financiële crisis van Wall Street. Tragisch genoeg was volgens de documenten van de SEC meer dan $150 miljard aan de deposito's van Silicon Valley Bank onverzekerd, waardoor honderden van de tech-startup-bedrijven die het bediende, onzeker zijn over hoe ze de loonlijst volgende week rond kunnen krijgen.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][11 maart 2023]

 

Afdrukken Doorsturen