Misdaad loont

De Amerikaanse rechter Jed Rakoff heeft in het verleden regelmatig gegeten met de voorzitter van het advocatenkantoor dat zojuist een grote overwinning heeft behaald in zijn rechtbank in de JPMorgan Sex Trafficking rechtszaak. Een voorbeeld van de juistheid van het gezegde dat misdaad loont. Vooral in de VS waar de grens tussen de financiële sector en de rechtspraak allang verdwenen is.In 2017 brachten Simon & Schuster het boek The Chickenshit Club uit van de Pulitzer-prijswinnende public interest-schrijver Jesse Eisinger. De titel is afgeleid van de veronderstelling dat de aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie zich te veel zorgen maken over het verliezen van een zaak of het schaden van hun vermogen om zevencijferige vergoedingen bij de grote advocatenkantoren in Wall Street te ontvangen als zij hun werk als aanklagers naar behoren doen. Afgezien van dat verhaal, dat op briljante wijze is geanalyseerd door Eisinger, onthult het boek een verbluffend feit over de Amerikaanse rechter Jed Rakoff van de federale districtsrechtbank van Manhattan – een man die zijn uiterste best heeft gedaan om zichzelf bij de mainstream media te positioneren als de beschermer van het algemeen belang.

Eisinger schreef het volgende: "Karp, zestien jaar jonger, en Rakoff begonnen om de paar maanden te dineren, vaak met hun vrouwen en andere advocaten, in restaurants in Manhattan: Il Gattopardo, de Leopard, Telepan." "Karp" in die zin verwijst naar Brad Karp, de voorzitter sinds 2008 van het grote advocatenkantoor Paul, Weiss, Rifkind, Wharton & Garrison LLP. Het advocatenkantoor van Karp staat er vooral om bekend recidivisten op Wall Street, zoals Citigroup en JPMorgan Chase, uit de handen van justitie te houden.

De federale wetgeving in de VS vereist dat federale rechters zelfs maar de schijn van belangenverstrengeling dienen te vermijden. Hoe kan het dan zijn dat een voormalige federale aanklager en een ervaren federale rechter als Rakoff denkt dat het gepast is om te dineren met een kopstuk van het advocatenkantoor wiens partners regelmatig in zijn rechtszaal zijn om hem te vragen zaken tegen hun Wall Street-cliënten te seponeren?

De vrouw van Rakoff, Ann, heeft naar verluidt in het verleden ook financiële conflicten gehad. Volgens de financiële openbaarmakingsformulieren van rechter Rakoff en het LinkedIn-profiel van zijn vrouw was Ann Rakoff van september 2006 tot augustus 2015, een tijdsbestek van bijna negen jaar, uitvoerend directeur van het Corporate Law Centre aan de Fordham University School of Law – niettegenstaande het feit dat ze nooit rechten heeft gestudeerd of een rechtenlicentie heeft gehad. (De huidige uitvoerend directeur is wel in  rechten afgestudeerd.)

De volgende advocatenkantoren die vóór Rakoff werkzaam waren, staan op de Fordham Law-website vermeld als dat zij schenkingen hebben gedaan, variërend van $ 100.000 tot $ 249.000, aan de rechtenfaculteit gedurende een aantal jaren: Wachtell Lipton, Kirkland & Ellis, Skadden Arps, Davis Polk, samen met enkele anonieme donateurs. Het salaris van Ann Rakoff wordt niet openbaar gemaakt, en hoeft ook niet te worden bekendgemaakt, op de financiële openbaarmakingsformulieren van rechter Rakoff.

We herinnerden ons de ongetwijfeld sameklijke diners van rechter Rakoff met Brad Karp van Paul Weiss toen Rakoff onlangs een grote zaak tegen bestuursleden van de criminele organsiatie JPMorgan Chase verwierp, die door Paul Weiss-advocaten bij Rakoff werd aangespoord om te seponeren. Rakoff vaardigde een bevel van 1,5 pagina uit om de zaak af te wijzen, gebruikmakend van het argument dat Paul Weiss suggereerde dat hij dat zou moeten doen, zonder een met redenen omklede beslissing te nemen – die volgens Rakoff op een toekomstige datum zal verschijnen. (Wat was de grote haast om Paul Weiss dit goede nieuws te brengen, behalve dat hij er meteen over kon opscheppen?)

De zaak voor Rakoff is één van de drie afzonderlijke rechtszaken – allemaal toegewezen aan dezelfde rechter – waarin de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten, JPMorgan Chase, wordt beschuldigd van jarenlang de andere kant opkijken en het niet indienen van de wettelijk verplichte Suspicious Activity Reports (SAR's) met wetshandhavers, terwijl de laffe sekshandelaar van minderjarige meisjes, Jeffrey Epstein, zijn illegale premie witwaste via zijn rekeningen bij de bank - terwijl hij in ruil daarvoor lucratieve klanten naar de bank stuurde. De andere twee zaken werden aangespannen door slachtoffers van Epstein en door de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Epstein een privé-eilandcomplex bezat.

In de zaak die vorige week door Rakoff werd geseponeerd, verdedigt Paul Weiss bestuursleden van JPMorgan Chase in een aandeelhoudersrechtzaak die is aangespannen door twee pensioenfondsen. De aanklacht in de rechtszaak is dat specifieke bestuursleden, samen met voorzitter en CEO van JP Morgan Chase, Jamie Dimon, en een voormalig bestuurder (Jes Staley), hun fiduciaire taken niet hebben uitgevoerd door de activiteiten van Epstein te negéren gedurende de meer dan 15 jaar dat hij geld verdiende door het witwassen van zijn rekeningen bij de bank.

De rechtszaak liet een nieuwe bom vallen en documenteerde dat sommige bestuursleden van de bank daadwerkelijk betrokken waren bij zakelijke transacties met Epstein.

In het oordeel van Rakoff staat dat hij de zaak afwijst omdat de "eisers er niet in geslaagd zijn een pre-suit eis te stellen aan de raad van bestuur van JPMorgan of afdoende beweren dat het zinloos zou zijn om dit te doen." Maar in feite hebben de aanklagers precies aangegeven waarom ze geen eis hebben gesteld aan de raad van bestuur van JPMorgan Chase, door het volgende te schrijven op pagina's 59-60 van hun aanklacht:
“Eisers hebben geen verzoek ingediend bij het bestuur om deze actie in te stellen, omdat het pre suit verzoek (een brief voorafgaand aan de rechtszaak) niet nodig is... Het verzoek is niet nodig omdat er redelijke twijfel bestaat dat ten minste de helft van het bestuur op het moment dat deze klacht wordt ingediend naar behoren een onafhankelijk en belangeloos zakelijk oordeel zou kunnen uitoefenen bij het beantwoorden van een verzoek. De eis dat het bestuur 12 leden heeft... daarvan missen minstens negen bestuurders onafhankelijkheid, zijn niet ongeïnteresseerd, of beide.”

Een sterker argument voor de eisers zou kunnen zijn geweest dat deze raad van bestuur zó weinig aandacht heeft voor hun fiduciaire plicht dat ze niet hebben gereageerd om hun voorzitter en CEO Jamie Dimon te ontslaan, nadat de man die aan het roer van de bank staat voor vijf misdrijven schuld heeft bekend. Daarentegen hebben ze hem een bonus van $ 50 miljoen gegeven na de vierde en vijfde bekentenis in 2020.

Wat betreft de ongepaste conflicten die deze raad heeft verwijzen wij naar eerdere artikelen (uit 2020 en 2022) op onze site. Dat ging o.a. om het feit dat JPMorgan Chase zijn rol niet bekendgemaakt heeft bij de financiering van een lening van $ 1,8 miljard voor een deal met een skiresort die was gekoppeld aan een "onafhankelijk" bestuurslid van de bank.

Eén van de redenen waarom Rakoff misschien wilde dat deze specifieke rechtszaak uit zijn historie zou verdwijnen, is dat het een heleboel verontrustende vragen oproept over de vertroeteling van deze criminele onderneming als een federaal verzekerde bank.

De eisers die JPMorgan-aandeelhouders vertegenwoordigen, en die zojuist door Rakoff op een zijspoor zijn gezet, verstrekten in hun aanklacht de volgende verbluffende details over de geschiedenis van het witwassen van geld bij JPMorgan Chase:
- Van 2003 tot en met 2014 heeft JPM honderden transacties afgehandeld voor een totaalbedrag van bijna $2 miljard voor Dmytro Firtash, een Oekraïense oligarch die gezocht wordt voor strafrechtelijke vervolging in de Verenigde Staten.
- Van 2010 tot 2015 stuurde en ontving een lege vennootschap die werd beheerd door Semion Mogilevich, een Russische maffiafiguur die wordt beschreven als de 'Boss of Bosses', meer dan $1 miljard aan transacties via JPM. Mogilevich staat sinds 2009 bovenaan de lijst van meest gezochte personen van de FBI.
- Van 2012 tot en met 2016 heeft JPM meer dan 63 miljoen dollar overgemaakt voor bedrijven die banden hebben met Alejandro 'Piojo' Isturiz, een voormalige Venezolaanse overheidsfunctionaris die door de Amerikaanse autoriteiten is aangeklaagd als speler in een internationaal witwasprogramma.
- Van 2013 tot en met 2016 heeft Jho Low, een financier die door autoriteiten in meerdere landen wordt beschuldigd het brein te zijn achter de verduistering van meer dan 4,5 miljard dollar uit een Maleisisch fonds voor economische ontwikkeling genaamd 1Malaysia Development Berhad, of 1MDB, via JPM meer dan 1,2 miljard dollar overgemaakt.
- Van 2016 tot en met 2017 heeft JPM ten minste $ 6,9 miljoen aan transacties voor Paul Manafort doorgesluisd, in de 14 maanden nadat hij ontslag nam uit de presidentiële campagne van Donald Trump in 2016 te midden van beschuldigingen van witwassen en corruptie die voortkwamen uit zijn werk met een pro-Russische politieke partij in Oekraïne.
- Zelfs nadat JPM naar verluidt de rekeningen van Epstein bij de bank in 2013 had gesloten, bleef een huidige JPM-medewerker Epstein ontmoeten in een herenhuis in Manhattan tot ten minste 2017.
- In december 2019 kreeg JPM te maken met een opgelegde boete voor zijn KYC [Know Your Customer]-tekortkomingen. Toezichthouder FINRA heeft JPM een boete van $ 200.000 opgelegd wegens het niet toezicht houden op bewaarrekeningen, resulterend in schendingen van de KYC-regels van 2014 tot 2018.

Een ander problematisch aspect van het gedrag van Rakoff in de JPMorgan-Epstein-zaken is dat Rakoff in een openbare rechtszitting voor de media verklaarde dat de schikkingsovereenkomst tussen JPMorgan Chase, zijn externe raadsman WilmerHale en de advocaten van de slachtoffers van Epstein “een heel mooie schikking was. ”, terwijl hij blindelings de zware voorwaarden voor de slachtoffers negeerde.

Rechter Rakoff heeft ook een griezelig vermogen om zeer gevoelige corruptiezaken toegewezen te krijgen waarbij JPMorgan Chase betrokken is, terwijl hij brede beschermende bevelen ondertekent die de vuile details aan het zicht van het publiek onttrekken.
In november 2021 bijvoorbeeld, beschuldigde een voormalige advocaat en compliance officer van JPMorgan Chase, Shaquala Williams, in een rechtszaak (in de rechtbank van Rakoff) dat de bank twee reeksen boeken bijhield terwijl ze de vereisten van een niet-vervolgingsovereenkomst met het Amerikaanse ministerie van Justitie ontweek.
Williams uitte ook de beschuldiging dat een voormalige overheidsfunctionaris met een hoog risico, op onverklaarbare manieren verbonden met Jamie Dimon, ongepast werd betaald door de bank via een "noodbetalingsmethode". Uit getuigenverklaringen bleek dat ten minste één van die voormalige overheidsfunctionarissen die ongepaste betalingen ontvingen, Tony Blair, de voormalige premier van het Verenigd Koninkrijk, was daar één van (wij schreven in oktober vorig jaar dat JPMorgan Chase in alle stilte een klokkenluiderszaak schikte over beschuldigingen van het bijhouden van twee sets boeken en ongepaste betalingen aan Tony Blair.)

Terwijl Rakoff de mainstream media vertelt dat het publiek recht heeft op transparantie en de feiten in deze zaken tegen Wall Street-banken, is hier een screenshot van de tientallen "onder zegel ingediende" documenten die onlangs op de rol zijn gezet in de Maagden Eilanden-zaak tegen JPMorgan Chase - zonder enig kritisch woord van de zijde van Rakoff.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][15 augustus 2023]

 

Afdrukken Doorsturen