Visum-schandaal Polen in aanloop naar verkiezingen

Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken bevindt zich midden in een visum-voor-geld-schandaal. De vice-minister van Buitenlandse Zaken heeft ontslag genomen en zeven andere functionarissen zijn aangeklaagd.



De aanhoudende toestroom van vluchtelingen uit de hele wereld sinds 2015 – maar vooral uit het Midden-Oosten en Afrika – plaatst de EU en haar lidstaten voor steeds grotere hindernissen. De autoriteiten zijn al lang uit het oog verloren hoeveel migranten er naar Europa komen en vooral wie er naar ons toe komt. Het enige dat zeker is, is dat de overgrote meerderheid van de geschoolde werknemers die beloofd zijn door bondskanselier Angela ("Wir schaffen das!") Merkel, dat niet zijn!

Terwijl sommige EU-landen, zoals ons eigen land, zeggen er min of meer naar te streven om de binnenkomende stroom illegale migranten in te dammen, of op zijn minst doen alsof ze dat doen, lijkt Polen precies het tegenovergestelde te doen. Een visumschandaal doet Polen op zijn grondvesten schudden. Een maand voor de parlementsverkiezingen in Polen verspreidt een schandaal van enorme proporties bij het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zich steeds verder en zou de verkiezingen voor de regerende PiS-partij kunnen bederven.

Het gaat zoals zo vaak bij een overheid over corruptie, ditmaal bij de afgifte van visa. Poolse consulaten zouden werkvisa hebben verkocht aan burgers van Afrikaanse en Aziatische landen en de Poolse autoriteiten zouden illegale migranten een visum hebben gegeven voor Polen of het Schengengebied, daarbij de ongewenste bijwerkingen over de schutting van de buurlanden gooiend. Dat verstrekken van die via gebeurde op voorwaarde dat ze bereid en in staat waren te betalen. De Poolse regering wil graag gezien worden als het puntje van de speer in de strijd tegen illegale migratie.

Illegaal dus, vooral omdat er naar verluidt tot zo'n 40.000 dollar is betaald voor de bijbehorende visa en die mogelijk in de zakken van hooggeplaatste politici in Warschau zijn terechtgekomen. In het epicentrum van het schandaal bevinden zich minister van Buitenlandse Zaken Zbigniew Rau en zijn plaatsvervanger Piotr Wawrzyk.

Wawrzyk zou er bij zijn baas op hebben aangedrongen om elk jaar “minstens 400.000 buitenlandse werknemers” naar Polen te halen en daarbij de afgifte van visa voor ongeveer twintig landen, voornamelijk in het Midden-Oosten en Azië, te vergemakkelijken. In de komende jaren zouden naar verluidt in totaal wel twee miljoen migranten op deze manier ongecontroleerd het Schengengebied moeten binnenkomen, in de wetenschap dat slechts heel weinig van hen in Polen zullen blijven.

Deze Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken werd ontslagen vanwege het schandaal, en zeven anderen, waaronder zijn assistent, zijn aangeklaagd wegens het aannemen van steekpenningen in ruil voor het afgeven van officiële visa. Zijn ontslag kwam op dezelfde dag dat het Poolse Anticorruptiebureau (CBA) een huiszoeking uitvoerde bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Nu melden Poolse media dat Wawrzyk in het ziekenhuis ligt na een zelfmoordpoging.

De naam van de persoon die is aangeklaagd (en die volgens de Poolse privacywetgeving alleen Edgar K. mag heten in verband met dit visumcorruptieschandaal) en die dus banden heeft met de vice-minister van Buitenlandse Zaken is van een aantal overheidswebpagina's verwijderd. Ook zijn enkele foto's van hem naast de staatssecretaris verwijderd.

Deze Edgar Kobos was niet in dienst van het ministerie, maar werd in 2021 door Wawrzyk benoemd om de Poolse jeugd te vertegenwoordigen bij de Verenigde Naties. Berichten in de media, met name door Gazeta Wyborcza, een vooraanstaand dagblad met kritiek op de regering, beweren dat Kobos namens het ministerie druk uitoefende op functionarissen om het visumaanvraagproces te bespoedigen voor personen wier namen hij per e-mail naar consulaten stuurde. Hij werd in april drie maanden vastgehouden op beschuldiging van corruptie, maar zit, hoewel hij nog steeds met deze aanklachten wordt geconfronteerd, niet langer in hechtenis, aldus nieuwswebsite Wirtualna Polska. De vermeende misdaden van Edgar K. zijn deze maand echter pas publiekelijk bekend geworden nadat het ontslag van Wawrzyk de media ertoe aanzette de zaak te onderzoeken.

Als we de redenen voor het ontslag in een bredere context bekijken, kan worden opgemerkt dat de broers en zussen van Piotr Wawrzyk betrokken waren bij het controversiële Visa Decision Center-project in Łódź, wat kosten met zich meebracht. Dit project werd bekritiseerd vanwege de hoge visumkosten. Buitenlanders betalen ongeveer 4-5 duizend dollar voor een visum, en voor sommige landen zoals Bangladesh of Pakistan zijn deze bedragen zelfs nog hoger. Bovendien zijn er suggesties dat oneerlijke actoren dit systeem mogelijk hebben "omzeild" door plaatsen in de wachtrij te reserveren en gaten in het visumafgifteproces te exploiteren.

Door het creëren van het “visa-consul”-systeem verloor het diplomatieke ministerie feitelijk de controle over de rij mensen die een legale toegang tot Polen aanvraagden. Sommigen stonden een half jaar in de rij voor een visum, anderen verrassend kort. Niemand hield toezicht op deze beweging. Polen heeft de gehele technische exploitatie van dit systeem uitbesteed aan een extern bedrijf.

We lezen in een Poolse krant: “Er zijn onregelmatigheden op het niveau van de Poolse consulaire diensten, die leiden tot de massale uitgifte van visa die toegang tot het Schengengebied mogelijk maken aan buitenlanders uit landen waar een terroristische dreiging bestaat.” Als iemand zich eenmaal in het Schengengebied bevindt, kan die persoon zich daar min of meer vrij bewegen.

Hoeveel potentiële terroristen zullen op deze manier een visum hebben verkregen? Donald Tusk, de huidige oppositieleider van de PO en voormalig voorzitter van de EU-Raad, spreekt over 250.000 verkochte werkvisa, twee parlementariërs van dezelfde partij spreken zelfs over 350.000, en een Poolse krant bericht zelfs over 600.000 verwelkomde nieuwe EU-burgers. Het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt echter dat het onderzoek van de officier van justitie betrekking heeft op 268 visagevallen - misschien dat die selectie daarvan op postcode is uitgevoerd maar dat is onze bescheiden mening. In ieder geval: deze zeer verschillende cijfers bestrijken een periode van ongeveer tweeënhalf jaar waarin dit visumverhaal zich afspeelde.

Als de beschuldigingen over de honderdduizenden visa waar zijn, dan heeft de Poolse regering een probleem, maar dat geldt ook voor andere EU-landen. Alle mensen met een door Polen afgegeven visum worden er dan van verdacht een gekocht en dus illegaal visum te hebben. Maar het kan ook zijn dat de cijfers over honderdduizenden verkochte visa onjuist zijn. Dat zijn er eigenlijk maar een paar honderd, zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken beweert. In dat laatste geval wordt er geen nieuw probleem bedacht, maar wordt een klein probleem door de media tot een groot probleem gemaakt. Omdat één van de rechtse regeringen die uiterst impopulair is in de EU, aan de macht is in Polen en voortdurend in botsing komt met Brussel - en omdat er over een paar weken parlementsverkiezingen zijn in Polen. De tactiek om vóór de verkiezingen een ongewenste regeringspartij bij een schandaal te betrekken, is niet nieuw en ook niet onbekend.
 

Overigens waren er in 2005 ook visumschandalen in Oostenrijk en Duitsland; Eind september 2004 lazen we in een Berlijnse krant: “Er is weer een schandaal aan het ontstaan ​​bij het ministerie van Buitenlandse Zaken (AA) met betrekking tot de afgifte van visa...” Het ging over omkoping van AA-werknemers in de Albanese hoofdstad Tirana. En in Oostenrijk werden tot 50.000 visa (zo werd in de media gezegd) voor nominale waarde verkocht bij ten minste zeven Oostenrijkse ambassades in Europa (vóór de uitbreiding van de EU) en in Afrika. Later werd vernomen dat een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken tot twee jaar gevangenisstraf was veroordeeld. Of het voorwaardelijk of onvoorwaardelijk is, werd niet vermeld.

De Europese Commissie, zelf continu het middelpunt van schandalen (o.a. declaraties, reis- en verblijfkosten en handel en wandel van de top wat betreft dealtjes sluiten en privé-vliegtuiggebruik), vindt dat Polen het allemaal zelf maar moet oplossen.

Afgelopen zomer was er ook een schandaal over een visum in Duitsland. Een Afghaan vroeg in Pakistan een visum aan voor Duitsland. Met een vals paspoort, dat als zodanig werd herkend. En hij betaalde de visumkosten met vals geld. "Bild" ontdekte dat er een instructie was van de juridische afdeling van het Groene Ministerie van Buitenlandse Zaken om de man toe te staan ​​naar Duitsland te reizen. Er stond: “Er bestaat eigenlijk geen twijfel over de identiteit van de aanvrager, vals paspoort of niet...”

Door ervaring wijzer geworden voerden Duitse regeringsfunctionarissen inmiddels gesprekken met hun Poolse tegenhangers en vroegen hen om opheldering te geven over het aantal visa dat werd afgegeven in het kader van dit illegale programma (visa in ruil voor steekpenningen).

Het CBA-onderzoek dat rechtstreeks verband houdt met Wawrzyk heeft waarschijnlijk ook betrekking op corruptie binnen het visumsysteem. Deze hele kwestie lijkt niet alleen een ernstig schandaal te zijn, maar ook potentieel belastend voor de regering zelf. Het aftreden van Wawrzyk is dus het resultaat van ernstige vermoedens van corruptie en onregelmatigheden in het visumsysteem, evenals van de invloed van de familie Wawrzyk op controversiële projecten binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bijzonder pittig: de onthullingen komen net op het moment dat Warschau de bouw heeft aangekondigd van een metershoog hek langs de rivier de Bug, de natuurlijke grens tussen Polen en Wit-Rusland. Terwijl de regering van premier Mateusz Morawiecki officieel blijft optreden als voorvechter van de veiligheid aan de buitengrenzen van de EU, vult zij (of haar ambtenaren of andere belanghebbenden) op de achtergrond vooral haar eigen portemonnee.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 september 2023]

 

Afdrukken Doorsturen