Ondergrondse explosie op Amerikaanse kernproeflocatie

In haar streven de wereldwijde wapenwedloop in een hogere versnelling te gooien hebben de VS afgelopen woensdag een ondergrondse explosie uitgevoerd op een kernproeflocatie in Nevada.

De VS hebben een ondergrondse explosie uitgevoerd op een kernproeflocatie in Nevada, net nadat Russische wetgevers hadden ingestemd met de terugtrekking uit een internationaal verdrag dat alle kernproeven verbiedt - een verdrag dat de VS hebben geweigerd te ratificeren. Deze proef is een nieuwe stap in het streven van de VS om een voorloperspositie te houden (krijgen) in de wereldwijde wapenwedloop. Een race waar het de VS Europa in dreigt mee te slepen.

Bij het experiment bij de Nevada National Security Facility (NNSS), afgelopen woensdag, waren ‘chemische explosieven en radiotracers betrokken’, zei de National Nuclear Security Administration (NNSA) van het Amerikaanse ministerie van Energie in een verklaring.

“Deze experimenten bevorderen onze inspanningen om nieuwe technologieën te ontwikkelen ter ondersteuning van de Amerikaanse nucleaire non-proliferatiedoelstellingen”, zei Corey Hinderstein, plaatsvervangend administrateur van de NNSA voor nucleaire non-proliferatie op defensiegebied. "Ze zullen de mondiale nucleaire dreiging helpen verminderen door de detectie van ondergrondse nucleaire explosieproeven te verbeteren."

Verschillende Amerikaanse laboratoria hebben gegevens verzameld met behulp van verschillende soorten sensoren die “zullen helpen bij het valideren van nieuwe voorspellende explosiemodellen en detectie-algoritmen”, aldus het persbericht.

De Amerikaanse test vond plaats slechts enkele uren nadat de Russische Staatsdoema een wetsvoorstel had aangenomen om de ratificatie van het Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty (CTBT) uit 1996 in te trekken. Deze stap is volgens Moskou gericht op het bereiken van gelijkheid met de VS, die de internationale overeenkomst nooit heeft geratificeerd.

Michail Ulyanov, de Russische gezant bij de VN in Wenen, merkte op dat Rusland niettemin een onofficieel moratorium op kernproeven zou blijven handhaven nadat de terugtrekking uit het CTBT is afgerond, tenzij het land gedwongen wordt om anders te doen. "Zeg nooit nooit. Onder bepaalde omstandigheden kunnen tests worden hervat. Ik denk dat een dergelijke ontwikkeling negatief zou zijn voor de moderne wereld, voor het behoud van de stabiliteit”, zei hij in een interview met de Russische media. "We hebben al genoeg turbulentie in de internationale betrekkingen en we zouden niet graag willen dat daar nog een krachtige factor aan wordt toegevoegd."

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat als de VS de kernproeven hervat, wat volgens hem zou kunnen worden gedaan als onderdeel van een modernisering van zijn arsenaal, Moskou dit voorbeeld zal volgen. Geen van beide landen heeft sinds het begin van de jaren negentig kernproeven uitgevoerd. De laatste test in Moskou was in 1990, vóór de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Het CTBT werd aanvankelijk opgesteld in 1996 en is ondertekend door 187 landen en geratificeerd door 178. De Verenigde Staten, China, Egypte, Iran en Israël hebben het ondertekend maar niet geratificeerd, terwijl India, Noord-Korea en Pakistan het niet hebben ondertekend.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][20 oktober 2023]

 

Afdrukken Doorsturen