Italië: Meloni en centrumrechtse alliantie duidelijke verkiezingswinnaars

De resultaten van de verkiezing laten een duidelijke overwinning zien voor de "Coalizione Destra" met de nieuwe premier Giogia Meloni, die met haar partij Fratelli di Italia ongeveer 26,4% behaalde en daarmee de duidelijke nummer 1 is. Samen met de partnerpartijen van Salvini en Berlusconi heeft de alliantie duidelijke meerderheden in beide kamers van het parlement, de Senaat en de Tweede Kamer.



Terwijl de eerste eurofiele politici en de gelijkgestemde mainstream media na het bekendworden van de uitslag al spoedig vol op het fascisme-orgel begonnen te spelen en zelfs Poetin de schuld gaven van de uitslag van de verkiezingen, zijn we hen onder meer een totaal andere verklaring verschuldigd: een onvrijwillige campagnereclame voor de winnaars werd gehouden door EC-topvrouw Ursula von der Leyen met haar totalitair ogende idealen die moeilijk te rijmen zijn met democratische waarden. De politicus, die controversieel is vanwege talloze schandalen, dreigde de Italianen met consequenties als ze daadwerkelijk stemmen zoals verwacht, want in Brussel hebben ze instrumenten in handen om het land te straffen. Net zoals de ongekozen technocraten hebben gedaan met Polen en Hongarije.

Haar uitspraak wekte verbazing in heel Europa en wakkerde de woede aan die in Italië al toenam over EU-president Von der Leyen en de huidige staat van de EU. Op het EU-hoofdkwartier in Rome trokken burgers van de Eeuwige Stad de EU-vlag van het gebouw en verwisselden deze voor de Italiaanse driekleur. Ook in Polen is de woede over de totalitaire, fascistisch-achtige dreigementen van Von der Leyen nog steeds groot.

Gezien het feit dat Giorgia Meloni, in tegenstelling tot mevrouw Von der Leyen, daadwerkelijk is gekozen volgens democratische regels, volgens de wil van het volk, wacht iedereen reikhalzend welke martelwerktuigen de EC-president, die zonder enige vorm van democratisch handelen op haar stoel werd gezet, tevoorschijn zal toveren om de "democratie te redden" in de EU stichtende lidstaat Italië.

Gisteren mengde ook paus Franciscus zich onverwachts in de verkiezingscampagne tijdens zijn reis naar Zuid-Italië. Hij waarschuwde Italianen om niet op 'immigratiepolitieke partijen' te stemmen, waarmee hij vermoedelijk de rechtse alliantie bedoelde. "Men moet geen muren optrekken tegen onze broeders en zusters die ons in eenzaamheid gevangen houden”. Franciscus zelf wordt onder Italianen beschouwd als een van de meest impopulaire pausen aller tijden.

Meloni, Fratelli, Lega en Forza Italia zijn duidelijk rechts en hebben wortels in de oude fascistische bewegingen. Maar wat vandaag de dag interessanter is, is hun kenmerk als nationalist versus globalist. Grofweg betekent dit in het Westen dat ze eerst opkomen voor de belangen van hun eigen natie en haar burgers en niet voor de belangen van de VS als geheel en de Amerikaanse oligarchen en het industrieel-financiële complex.

Door de Europese crisis let de gemiddelde mens, gesmoord door elektriciteits- en gasrekeningen, niet op ideologische obsessies, maar op wat hij nog op tafel kan zetten. Met dat in gedachten lijkt het onwaarschijnlijk dat het potentiële lawaai van de overwinning van Fratelli d'Italia de verwachtingen van soortgelijke partijen elders zal temperen.

De eerste test zal zijn hoe de nieuwe regering onder premier Meloni zich opstelt ​​ten opzichte van het energie- en klimaatbeleid van de EU. Zullen de gas- en elektriciteitsprijzen blijven proberen de bevolking in armoede te drijven en kleine en middelgrote bedrijven failliet te laten gaan? Zullen sancties tegen Rusland blijven proberen om nog grotere energietekorten in de EU te creëren, of zal Italië de kant van Hongarije kiezen en een veto uitspreken over de sancties en een beleid dat de VS ten goede komt en EU-burgers schaadt?

Natuurlijk vertegenwoordigen Meloni en haar coalitie ook de klassieke programma's van de rechtse partijen, zoals het beperken van migratie, vooral vanuit Afrika via de Middellandse Zee. Ook is het afwachten hoe het coronabeleid van deze regering eruit gaat zien. In Italië is er nog steeds een maskerplicht in het openbaar vervoer en binnenshuis als de afstand niet kan worden gehandhaafd - maar naar onze waarneming, onlangs in Rome, houdt niemand zich eraan. In ieder geval had Meloni zich eerder uitgesproken tegen verplichte vaccinatie en discriminatie van niet-gevaccineerden.

Het ideologische speelveld is door de Italiaanse verkiezingsuitslag verbreed, zodat heilig geachte onderwerpen bespreekbaar zijn geworden. Enkele andere van deze kwesties zijn klimaatverandering en energiesoevereiniteit.

Italië is in ieder geval al gematigder omgegaan met het energiebeleid dan bijvoorbeeld ons land. Diesel kost tussen de 1,70 en 1,90 euro op de snelweg in Italië, benzine rond de 1,50 tot 1,60 euro. Dit is slechts iets hoger dan de prijzen in de afgelopen jaren.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[26 september 2022]

 

Afdrukken Doorsturen