Nieuws voordat het nieuws is

 

Wij willen gewoon àlles weten!

Buiten onze zoekmachine en rekenmodellen, de technische en de fundamentele analyses èn bedrijvenonderzoek is er natuurlijk een allesbepalende factor bij onze activiteiten: het nieuws. Gebeurtenissen, vooral onverwachte, kunnen van grote invloed zijn op de beurs, de politiek, de economie.... u en wij.

Veel beleggers geven het lot van hun investeringen in handen van professionals. Zij gaan er van uit dat handelaren, net als analisten, dié informatie tot hun beschikking hebben die noodzakelijk is om goed beslagen ten ijs te komen.
Helaas werkt het in de praktijk meestal niet zo.

Afgezien van de kwestie wiens belangen handelaren en adviseurs vertegenwoordigen: dat van u of van hun werkgever waar zij financieel van afhankelijk zijn, is het zo dat zij veelal afgaan op wat bestaande nieuwsbronnen hen kunnen vertellen. Allereerst natuurlijk Bloomberg en Reuters, de persbureau's die veelal vooraan staan waar het de nieuwsgaring betreft. Daarnaast kopen zij ook informatie in van marktpartijen die zeggen additionele informatie te kunnen verstrekken.

Wij denken dat deze professionals een fundamentele denkfout maken in hun besluitvormingsproces. Zij gaan namelijk uit van nieuws dat reeds gebeurd is - of zij baseren zich op geruchten onder collega's (in dat geval kunt u beter aan andere beleggingsspecialist zoeken).
Kortom: zij lopen achter de feiten aan, en ù handelt waarschijnlijk óók te laat.
Het is ook logisch: op welk ander nieuws dan dat wat gebeurd is kun je je baseren?

Deze kwestie heeft ons jaren geleden aan het denken gezet. De vraag was: hoe komen wij aan informatie vóórdat de grote nieuwsleveranciers ermee in de publiciteit komen? Is die informatie wel te achterhalen? En zo ja, hoe komen wij daar achter?

Voor wat dat laatste betreft: dat kan. En de bronnen? Sites van de mainstream en alternatieve media en bedrijven, forums, social media en weblogs. Waar anders vind je zóveel informatie (van personen) over hun werkgevers dan op het internet? Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat mensen over hun werk praten, en velen vinden het ook stoer vertrouwelijke zaken aan de grote klok te hangen, omdat men dat toch maar mooi het "eerst" gemeld heeft (en men zich onaantastbaar waant - immers vaak anoniem).
Wij hanteren de volgende stelregel: als er van één persoon "nieuws" komt over een gebeurtenis/bedrijf/organisatie/persoon is het een gerucht. Komt het van tien personen dan kàn het nog een gerucht zijn, òf er kan ook enige waarheid in zitten. Komt hetzelfde bericht van 20, 30 personen, uit verschillende bronnen, dan is het een punt van aandacht.

Met dit gegeven gaan wij aan de slag. Nadat de ons ter beschikking staande zoekmachines dit soort informatie gevonden hebben, kijken wij wat het waarheidsgehalte van deze informatie is. En geven we uiteraard onze mening en visie op zaken en gebeurtenissen.

Dat is Economedian: feiten in plaats van propaganda! En onze mening krijgt u er vanzelfsprekend bij.