Archief februari 2020

Pandemie-obligaties: een "fraude als geen ander"

Een weinig bekende gespecialiseerde obligatie die in juni 2017 zijn uitgegeven door de Wereldbank, kunnen het antwoord bevatten waarom Amerikaanse en mondiale gezondheidsautoriteiten hebben geweigerd om de wereldwijde verspreiding van het nieuwe coronavirus een "pandemie" te noemen. Die obligaties, nu vaak "pandemische obligaties" genoemd, waren bedoeld om het risico van potentiële pandemieën in (vooral arme) landen over te dragen naar financiële markten.

[28 februari 2020]  

Een kat in het nauw

Het conflict in Syrië, dat inmiddels sinds 2011 aan de gang is, had lang geleden kunnen eindigen en een politiek proces kunnen doorlopen. Sommige partijen die deze oorlog vanaf het begin hebben aangewakkerd, doen er echter alles aan om de vrede zo lang mogelijk uit te stellen. Erdogan lijkt de confrontatie met Rusland te willen aangaan.

[27 februari 2020]  

De stress tests van de FED ook dit jaar onder de maat

Eén van de beloften van de Dodd-Frank wetgeving in de VS was dat de Federal Reserve jaarlijks zou beoordelen of de grootste en gevaarlijkste banken voldoende kapitaal hebben om een zware recessie te weerstaan en of de banken beschiken over de juiste risicobeheerprogramma's om te voorkómen dat ze imploderen en een bailout moeten krijgen van van de belastingbetaler. Ook dit jaar blijkt weer dat de Fed de taak van het stress testen van de grote banken van Wall Street niet serieus neemt.

[26 februari 2020]  

De besmette wereldeconomie

De verspreiding van het Corona-virus neemt snel toe, nu Italië ook enorm is getroffen. Als een pandemie niet kan worden voorkómen, dreigt een wereldwijde recessie - en dus verdere politieke destabilisatie.

[26 februari 2020]  

De tikkende tijdbom van derivaten

Als de Amerikaanse federale overheid de gevaarlijkste bedreiging voor de financiële gezondheid van de Verenigde Staten in quarantaine wil plaatsen, zal dit zonder meer een sanering van de federaal verzekerde banken met tientallen biljoenen dollars aan derivatenhandel moeten doorvoeren.

[25 februari 2020]  

Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (V)

Een maand geleden bevestigde voormalig presidentskandidaat Hillary Clinton aan Hollywood Reporter's medewerkster Lacey Rose dat de opmerking die ze in een recente documentaire had gemaakt dat "niemand senator Bernie Sanders leuk vindt" nog steeds haar beoordeling van de situatie was. Die beoordeling was een maand geleden onzinnig en werd gisterochtend nog onzinniger toen de Amerikaanse media in heel het land een enorme overwinning voor Sanders in de caucuses van Nevada meldden, inclusief grote steun van zowel blanken als minderheden.

[24 februari 2020]  

EU wil TTIP via de achterdeur

Gaat de Europese Commissie in het geniep een handelsovereenkomst sluiten met de Amerikaanse president Trump? De aanwijzingen daarover nemen in Brussel toe - en nu waarschuwen 100 NGO's voor de nadelige gevolgen voor klimaatbescherming, diergezondheid en voedselveiligheid. TTIP 2.0 komt er aan!

[20 februari 2020]  

Nobelprijswinnaar Krugman aan leiband van Wall Street

Het krijgen van een Nobelprijs houdt misschien in dat je een knappe kop bent, maar het houdt zeker niet in dat je dat ook blijft. Op veler verzoek gaan wij een met grote regelmaat schrijven over propaganda die wij keer op keer tegenkomen. Vandaag richten wij ons vizier op Paul Krugman, een regelmatig publicist van de New York Times.

[19 februari 2020]  

FED-voorzitter trots lid van eliteclub

De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve is Jerome Powell. Hij is het trotse lid van een uiterst elitaire privé-club die een geschiedenis met zich meedraagt van racisme en sexisme.

[18 februari 2020]  

De uitgevonden vijanden

We vragen ons wel eens af: de topman van de NAVO, Jens Stoltenberg, een Noorse carrièrepoliticus, moet zelf toch nog wel wat hersens hebben.... maar waarom vecht hij voor een verloren zaak? Hij, Stoltenberg, weet dat Rusland en China het Westen in principe gunstig gezind zijn, en dat ze door Washington uitgevonden vijanden zijn, omdat de VS altijd een vijand nodig heeft om oorlogen en conflicten voort te zetten en te "bestrijden" - ten behoeve van de miljardenwinsten van het militair industrieel complex. Een artikel over een EU die in het Midden-Oosten ten strijde wil trekken, en een NAVO die toewerkt naar een totale vernietiging van de mensheid.

[14 februari 2020]  

Canada gebruikt CETA om Europese regelgeving aan te vallen

Terwijl het Nederlandse parlement gisteren debatteerde over de ratificatie van de Canada-European Union Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA), onthullen nieuwe documenten dat Canadese toezichthouders de overeenkomst hebben gebruikt om de Europese regelgeving voor voedselveiligheid te verzwakken. De onwetendheid bij voorstanders van CETA in het parlement en bij de regeringspartijen is stuitend - maar we weten inmiddels dat met domme kamerleden er domme besluiten worden genomen. Een artikel over waarom CETA een gedrocht is dat ons land veel geld en soevereiniteit kan kosten.

[13 februari 2020]  

Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (IV)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen. Vandaag: New Hampshire.

[12 februari 2020]  

Stap voor stap raken burgers alles kwijt

Stoppen met de uitgifte van het biljet van 500 euro, invoeren van bovengrenzen voor contante betalingen, de verplichting om contante transacties te melden en het einde van kleingeld-munten. Het stapsgewijs afschaffen van contant geld (en de greep op de burgers vergroten) verloopt precies volgens plan.

[11 februari 2020]  

Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (III)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen. Vandaag: Pete Buttigieg.

[10 februari 2020]  

Wat is de "deal" bij Timmermans' Green New Deal?

De door de Europese Commissie leidt tot een door Brussel geregeerde planeconomie, met daarbij behorende  overheidsregulering, zonder enige publieke inspraak of steun, waarbij vooral de financiële elite en de multinationals de winnaars zijn. Het gaat helemaal niet om het klimaat.... maar - zoals zo vaak - juist om geld en macht!

[8 februari 2020]  

Vijf over twaalf

De situatie op de financiële markten lijkt uit de hand te gaan lopen, mede (en vooral) door de acties van de centrale banken. Vooral de rol van de Amerikaanse Federal Reserve doet veel kwaad. Een artikel vol waarschuwingen.

[7 februari 2020]  

De smerige handel in schoon water

Hoe verander je water in geld? Er is een bedrijf dat het recept heel goed kent: Nestlé. Maar het gaat niet alleen om water, het gaat ook over ontbossing. De bedrijven, die door velen al als vervuilers worden beschouwd, zoals Nestlé, General Mills, IKEA, Johnson & Johnson, Kellogg, L’Oréal, Mars, PepsiCo, Procter & Gamble en Unilever, vernietigden volgens een analyse in slechts tien jaar 50 miljoen hectare bos. Dat is de grootte van Spanje. Het stelt klimaatbescherming en daarvoor toegekende prijzen in een ander daglicht.

[6 februari 2020]  

Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (II)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen. Vandaag o.m.: Mike Bloomberg.

[5 februari 2020]  

Amerikaanse (voor)verkiezingen 2020 (I)

Net als vier jaar geleden zullen wij ook dit jaar de Amerikaanse (voor)verkiezingen nauwlettend volgen, alleen al vanwege alle dubieuze en criminele randverschijnselen die die verkiezingen steeds weer kenmerken. Het is de achterkant van het nieuws, waarbij de focus vooral gericht wordt op de kandidaten en hun banden en belangen.

[4 februari 2020]  

Brexit dan eindelijk een feit

Na jaren van wachten waarbij uitstel op uitstel werd gestapeld, was het 1 februari dan echt zover: de Brexit is een feit. Premier Johnson zei in zijn eerste toespraak dat de Britten geen "moordende race naar de bodem" zullen beginnen om de concurrentiepositie van het eiland te verbeteren. Maar het zal toch een kwestie worden van vaak achterom kijken wat dáár gebeurt.

[3 februari 2020]  

Brussel blijft geschiedenis herschrijven (en waarom Von der Leyen een ordinaire graaister is)

De EU-machthebbers in Brussel beweren dat het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau werd bevrijd door de geallieerden. Maar de waarheid komt hen niet goed uit: al die arme mensen zijn uit deze hel bevrijd uit door het Rode Leger, de Sovjet Unie dus, maar dat past niet in het wereldbeeld van Brussel. Wat Iwan ook doet, het is en blijft altijd die slechte Rus.

[1 februari 2020]