Naar de schuilkelders!

In onze artikelenreeks over de naderende financiële crash hebben we het vandaag over de aanbevelingen van effectenmakelaars en banken, ofwel de financiële adviseurs. Kun je als particuliere belegger blindelings afgaan op hun adviezen? Uh.... nee, en we illustreren het aan de hand van een voorbeeld. Dark Pools.... brrrrrr!

Als u aandelen koopt op basis van wat uw effectenmakelaar of bankier (ofwel uw "financieel adviseur") u vertelt dat zijn onderzoeksanalisten  aanbevelen, dan moet onze kop boven dit artikel een waarschuwing voor u zijn.

Op 21 juli jl. publiceerde Philip Van Doorn, een verslaggever van Dow Jones' MarketWatch, een overzicht dat aantoont dat 82% van de bankonderzoekanalisten op Wall Street een "buy"-rating hebben op de aandelen van Citigroup. Volgens MarketBeat.com zijn onder de aandelenanalisten die "buy", "outperform" of "overweight", aanbevelingen hebben voor Citigroup, degenen die een salaris ontvangen van Goldman Sachs, Credit Suisse, Morgan Stanley, JPMorgan, Deutsche Bank, UBS, en Bank of America - die allen een gevestigd belang hebben om Citigroup te willen - en elkaar - om sterk te blijven..... omdat ze allemaal onderling verbonden zijn als tegenpartijen van derivaten.
Overenthousiaste koop-aanbevelingen...... hebben we dat niet eerder meegemaakt?

Al deze banken hierboven bevinden zich in een unieke positie om Citigroup te helpen de verhoogde koersdoelen te bereiken die zijn vastgesteld door hun onderzoeksanalisten omdat de Securities and Exchange Commission (SEC) de megabanken van Wall Street blijft toestaan om elkaars aandelen te verhandelen, evenals de aandelen van hun eigen bank, in hun eigen Dark Pools.
Dark Pools zijn, in feite, niet-gereglementeerde beurzen die actief zijn in de krochten van de grootste Wall Street-banken. Zie hierover ook de onthutsende artikelen "De duistere kant van Dark Pools" en de update hierop.

Terwijl zijn aandelenanalist het publiek bijvoorbeeld aanmoedigt om de aandelen van Citigroup te kopen, verhandelde Goldman Sach's Dark Pool in de VS, Sigma X2 genaamd, tijdens de week van 1 juli 2019 (de meest recente week dat Dark Pool-gegevens beschikbaar zijn, en waarin de feestdag 4 juli viel, toen de markten gesloten waren), 194.567 aandelen van Citigroup in 1.585 afzonderlijke transacties.
Maar Goldman Sachs bezit Dark Pools die op drie andere continenten worden verhandeld onder afzonderlijke regelgevende regimes, dus het Amerikaanse publiek heeft eigenlijk geen idee hoeveel aandelen van Citigroup worden verhandeld in Goldman's Dark Pools, of, wat dat betreft, hoeveel eigen aandelen het concern elke week verhandeld.

Gek genoeg mag Morgan Stanley drie afzonderlijke Dark Pools exploiteren, MS Trajectory Cross ATS-1 genaamd; MS-pool ATS-4; en MS RPool ATS-6. Die drie pools hebben in dezelfde week in totaal 584.400 aandelen van Citigroup verhandeld in 3.109 afzonderlijke transacties. Omdat de handel in Dark Pool schimmig is en de rapportage van transacties wordt vertraagd, is de vraag: hoe kan het publiek dan vertrouwen hebben dat de Dark Pools van Morgan Stanley geen tweezijdige markt in de aandelen van Citigroup maken, terwijl zijn bankanalist de aandelen aan het publiek aanprijst?

Waarom zou elke Wall Street-bank onderzoeksaanbevelingen over aandelen mogen doen en dan diezelfde aandelen inwisselen in een Dark Pool die het bezit, laat staan in drie Dark Pools allemaal van dezelfde eigenaar?

Gedurende dezelfde week van 1 juli verhandelde Credit Suisse's Dark Pool, Crossfinder, 399.828 aandelen van Citigroup in 2.891 afzonderlijke transacties. De Dark Pool van JPMorgan, JPM-X, verhandelde 202.904 aandelen van Citigroup in 1.085 afzonderlijke transacties, terwijl de Dark Pool van Deutsche Bank, SuperX, 129.300 aandelen verhandelde in een magere 812 afzonderlijke transacties. Merrill Lynch, onderdeel van Bank of America, bezit een Dark Pool genaamd Instinct X, het heeft 116.647 aandelen van Citigroup verhandeld in 689 afzonderlijke transacties.

De Dark Pool van UBS, UBS ATS, was de grootste Dark Pool-handelaar in de aandelen van Citigroup voor de week van 1 juli. Het verhandelde bijna een miljoen aandelen (963.468) in een totaal van 8.493 afzonderlijke transacties.

Al met al verhandelden deze en andere Dark Pools 3.836.757 aandelen van Citigroup in de week van 1 juli weg, van de openbare beurzen in de donkere krochten van Wall Street. Dat waren 25.404 afzonderlijke transacties waarvan het publiek vrijwel niets weet inclusief op welke dag die transacties plaatsvonden of op welk tijdstip van de dag ze gebeurden.

Deze overweldigende handel in Citigroup is des te verdachter omdat de aandelengrafiek van Citigroup rampzalig is. De aandelenkoers is nog steeds 87% lager dan waarvoor het in 2007 werd verhandeld, vóórdat het implodeerde in de Wall Street-crash van 2008 en het concern de grootste bailout van de Amerikaanse belastingbetaler en de Federal Reserve ontving in de wereldwijde bankengeschiedenis.

Het bedrijf heeft veel gedaan om te proberen dit feit voor beleggers te verbergen, waaronder het doen van een omgekeerde aandelensplitsing van 10 op 1 op 9 mei 2011, waardoor aandeelhouders 1 aandeel kregen voor elke 10 eerder aangehouden aandelen. Dat heeft niets bijgedragen aan de vermogenspositie van zijn aandeelhouders, het maakte de aandelenkoers slechts tien keer beter voor niet-geïnformeerde beleggers.


U zou hier serieus over moeten nadenken de volgende keer dat uw effectenmakelaar of bank u belt met een "hot buy-aanbeveling" voor elke bank in Wall Street.....

Afdrukken Doorsturen