VS streven naar een strategische dialoog met Rusland

Het jongste Amerikaanse voorstel voor een systematische hervatting van de strategische dialoog met Rusland kan gezien worden als een teken van positief denken. Historisch gezien heeft de Sovjet-Amerikaanse strategische dialoog alle grote kwesties en de meeste kleine kwesties die de internationale veiligheid aangaan, op de agenda gezet.

Bijna vier weken na de aanval van Hamas op Israël heeft Rusland geen haast om het dilemma van de regering-Biden over de ineenstorting van de veiligheid in het Midden-Oosten uit te buiten. De westerse mainstream media waren het er unaniem over eens dat Rusland in de coulissen wachtte om de kans te grijpen zodra de VS hun oog van de bal in Oekraïne zouden halen. Zoiets gebeurde echter niet.

De oorlog in Oekraïne verloopt op de automatische piloot. Het kompas is ingesteld, de dobbelstenen zijn geworpen en de analyse blijft stabiel met betrekking tot de strategische doelstellingen die president Vladimir Poetin in februari vorig jaar heeft vastgesteld. Rusland heeft het gevoel dat het de overhand heeft gekregen in de oorlog en dat is onomkeerbaar.

Het tegenoffensief van Oekraïne is mislukt en de gevechten zijn momenteel beperkt tot twee sectoren van de frontlinie, terwijl Russische troepen de veiligheid van de Donetsk-regio versterken en proberen de controle terug te krijgen over de gebieden in het noorden in de grensgebieden van de Donbass en de Charkov-regio van waaruit ze zich terugtrokken om tactische redenen, afgelopen september en oktober.

Toch is Moskou nog niet aan zijn grote offensief begonnen, zoals velen hadden voorspeld. Eén plausibele verklaring is dat Moskou de maalstroom door het Midden-Oosten ziet razen. Moskou is bijzonder gevoelig voor eventuele overloopeffecten naar Syrië.

Met het oog op de formidabele Amerikaanse marineopbouw in het oostelijke Middellandse Zeegebied met de inzet van twee groepen vliegdekschepen, heeft president Vladimir Poetin bekendgemaakt dat Russische gevechtsvliegtuigen, uitgerust met hypersonische Kinzhal-raketten, door het luchtruim boven de Zwarte Zee vliegen en duizenden doelen kilometers verderop kunnen treffen met een snelheid van Mach 9, die geen enkel bestaand raketafweersysteem kan onderscheppen. Het volstaat te zeggen dat de oorlog in Oekraïne uitputtend blijft.

Vreemd genoeg voerde Rusland woensdag een gesimuleerde nucleaire aanval uit tijdens een oefening onder toezicht van Poetin, uren nadat het Russische parlement had gestemd om de ratificatie door het land van het mondiale kernstopverdrag (CTBT) in te trekken. De oefening moet worden gezien in de bredere context van mondiale strategische stabiliteit. In een verklaring van het Kremlin stond: “Het doel van de trainingsoefening was om het paraatheidsniveau van de militaire commando-organen te controleren, evenals de vaardigheid van de leiding en het operationele personeel in het aansturen van de troepen (strijdkrachten) onder hun bevel.” Alles klopt echter in deze buitengewone tijden.

Op het meest voor de hand liggende niveau is het Palestijns-Israëlische conflict een manifestatie van de groeiende onevenwichtigheid in het bestaande systeem van internationale betrekkingen. Er ontstaan ​​nieuwe oorlogen; al lang bestaande conflicten muteren (bijvoorbeeld Nagorno-Karabach). In de VN noemde Pakistan vorige week Palestina en Kasjmir de onafgemaakte zaken van de VN in het postkoloniale tijdperk. Noord-Korea en Iran zijn brandhaarden waarvoor geen militaire oplossing bestaat.

In de komende maanden zal Washington Israël zonder twijfel militaire en diplomatieke steun blijven verlenen, maar een uitgebreide Israëlische operatie van maanden in Gaza zal de verspreiding van Amerikaanse middelen betekenen die op andere gebieden nodig zouden kunnen zijn. Het conflict in Gaza onderstreept de noodzaak van een heroverweging van de Amerikaanse opvattingen over mondiale hegemonie. Het feit blijft dat de VS, ondanks hun zelfbenoemde status als de ‘onmisbare natie’ (Madeline Albright) en de garant van een ‘op regels gebaseerde orde’, er niet in zijn geslaagd de laatste uitbarsting van conflicten in het Midden-Oosten te voorkómen.

Het jongste Amerikaanse voorstel voor een systematische hervatting van de strategische dialoog met Rusland kan dan ook gezien worden als een teken van positief denken. Het zal geen verrassing zijn dat Moskou een bestudeerde onverschilligheid ten opzichte van het Amerikaanse voorstel heeft getoond. Maar dat hoeft niet als het laatste woord te worden opgevat. Historisch gezien heeft de Sovjet-Amerikaanse strategische dialoog alle grote kwesties en de meeste kleine kwesties die de internationale veiligheid aangaan, op de agenda gezet.

De grote vraag is daarom de timing van het Amerikaanse voorstel. Tegen de achtergrond van de toenemende stormen in het Midden-Oosten probeert de regering-Biden waarschijnlijk de zenuwen te kalmeren door gesprekken met Rusland over mondiaal strategisch evenwicht voor te stellen, aangezien de vangrails in de wapenbeheersing niet langer bestaan. Dit is één ding.

In ieder geval zou de “neutraliteit” van Rusland in een conflict in het Midden-Oosten ook een overweging kunnen zijn. Op dezelfde manier begrijpen de westerse leiders dat de oorlog tegen Rusland praktisch verloren is – hoewel ze dit niet publiekelijk zullen toegeven – en dat betrokkenheid bij Rusland nodig is.

Nogmaals, hoewel de VS Israël aanzienlijke militaire en diplomatieke steun hebben verleend en Israël blijven beïnvloeden om het conflict niet te laten escaleren, zijn er variabelen in de situatie en zal elke grote brand in het Midden-Oosten een enorme concentratie van materiële en financiële middelen vereisen die zelfs voor een supermacht beperkt zijn, aangezien er ook andere onopgeloste problemen in de wereld zijn.

Het wegvallen van het vertrouwen in de Russisch-Amerikaanse banden schaadt de Amerikaanse belangen. Fundamenteel moet ook worden begrepen dat Moskou zelfs vandaag de dag, na bijna twintig maanden van strijd tegen de NAVO en de VS in de moordvelden van Oekraïne, streeft naar een duurzame betrokkenheid bij Washington en de bereidheid om tegemoet te komen aan wederzijdse belangen.

Van zijn kant gedraagt ​​Rusland zich als een verantwoordelijke macht ten aanzien van de crisis in Gaza. Er is geen greintje bewijs dat aantoont dat Rusland als ‘spoiler’ heeft gehandeld. Integendeel, Moskou heeft zijn geloofsbrieven geprojecteerd als een potentiële vredestichter die goede betrekkingen onderhoudt met alle belangrijke spelers – Israël, Hamas, Iran en andere regionale staten.

In feite brengen de recente opmerkingen van president Biden over de situatie in Gaza het standpunt van de VS tamelijk dicht bij dat van Rusland. Biden las het volgende voor uit een voorbereide tekst tijdens een gezamenlijke persconferentie met premier Anthony Albanese van Australië: “Israël heeft het recht en, ik zou eraan willen toevoegen, de verantwoordelijkheid om te reageren op de slachting van zijn volk. En we zullen ervoor zorgen dat Israël krijgt wat het nodig heeft om zichzelf tegen deze terroristen te verdedigen. Dat is een garantie…
Maar dat neemt niet weg dat het – om te opereren en zich aan te passen aan de oorlogswetten voor Israël – alles moet doen wat in zijn macht ligt – Israël moet alles doen wat in zijn macht ligt, hoe moeilijk het ook is, om onschuldige burgers te beschermen. En het is moeilijk. Ik wil ook even de tijd nemen om vooruit te kijken naar de toekomst die we zoeken.
Israëliërs en Palestijnen verdienen het in gelijke mate om zij aan zij te leven in veiligheid, waardigheid en vrede. En er is geen weg meer terug naar de status quo zoals die er op 6 oktober uitzag. Dat betekent dat ervoor moet worden gezorgd dat Hamas Israël niet langer kan terroriseren en Palestijnse burgers niet langer als menselijk schild kan gebruiken.
Het betekent ook dat wanneer deze crisis voorbij is, er een visie moet zijn op wat daarna komt. En naar onze mening moet het een tweestatenoplossing zijn.”

Poetin had dit niet anders kunnen overbrengen. Er heerst in Moskou een gevoel van verwachting dat de VS en hun bondgenoten, gezien de zich ontwikkelende omstandigheden op het gebied van de regionale veiligheid, “hun idee zullen heroverwegen om Rusland koste wat het kost te verslaan in het Oekraïense conflict” – zoals een denktanker van het establishment schreef in het door het Kremlin gefinancierde rapport  waarover het door Brussel voor ons weggecensureerde nieuwskanaal RT vorige week schreef.

Het vertrouwen ontbreekt, zo luidde de conclusie, dat “compromisjes zonder volledige overweging van de Russische belangen” moeilijk te bereiken zijn, maar “een cruciale fase in de (wereld)orde… krijgt voor onze ogen vorm.”

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][30 oktober 2023]

 

Afdrukken Doorsturen