VS willen Russische Arctic LNG 2-project elimineren

Om ervan verzekerd te zijn haar milieu-vernietigende LNG voor hoge prijzen aan haar "bondgenoten" te kunnen blijven verkopen, werkt Washington nauw samen met partnerlanden aan de handhaving van de laatste reeks sancties tegen opnieuw een Russische entiteit: het Arctic LNG 2-project van Novatek. Na het opblazen van de NordStream pijpleidingen gooien de VS het nu dus over een andere boeg.

Het Witte Huis is van plan het Russische Arctic LNG 2-energieproject de nek om te draaien, aldus (in iets andere bewoordingen) de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken voor Energie Jeffrey Payette.

Rusland zal zijn plannen om de productie van vloeibaar aardgas (LNG) te verhogen tot 100 miljoen ton per jaar niet opgeven vanwege Amerikaanse sancties, zei woordvoerster Maria Zakharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren. In een nieuw pakket sancties dat deze maand werd aangekondigd, richtten de Verenigde Staten zich op genoemde Russische entiteit die betrokken is bij de ontwikkeling, exploitatie en eigendom van een enorm project in Siberië, dat bekend staat als Arctic LNG-2.

Het project in het noordelijke deel van het schiereiland Gidan wordt beheerd door de Russische LNG-producent Novatek. Het zal drie LNG-treinen hebben, met een totale jaarlijkse productiecapaciteit van 19,8 miljoen ton. De eerste trein werd in juli gelanceerd en de overige twee zijn gepland voor 2024 en 2025.

Tijdens een hoorzitting van de Amerikaanse Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen over de nationale veiligheidsbelangen van de VS in Oekraïne zei Payette: “Vorige week hebben we bijvoorbeeld nieuwe sancties opgelegd aan Arctic LNG 2, het vlaggenschipproject van Novatek. “Ons doel is om dit project te beëindigen”, benadrukte hij, en hij beweerde dat het project bedoeld was om van Rusland de grootste exporteur van vloeibaar aardgas ter wereld te maken.

Volgens Payet worden de plannen van Rusland onderdrukt door sancties die zijn opgelegd door samenwerking tussen de VS en hun G7- en niet-G7-bondgenoten.

De Amerikaanse functionaris zei ook dat het Witte Huis “samenwerkt met de landen die historisch afhankelijk zijn geweest van Russische energie en betalen voor de middelen van het Kremlin.” Payet beweert dat dit in de EU “redelijk succesvol” is gedaan.

“We moeten ons blijven concentreren op het Aziatische front”, voegde hij eraan toe, waarbij hij benadrukte dat de huidige prijsplafondcoalitie zou helpen dat doel te bereiken.

Volgens Payet is het prijsplafond van $60 per vat voor de Russische olie-export over zee, dat in december door de EU en de G7-landen werd opgelegd, erin geslaagd de energie-inkomsten van Moskou te verlagen, terwijl de Russische ruwe olie op de wereldmarkt werd gehouden en verdere destabilisatie werd vermeden.

Eerder deze week zei de Japanse minister van Economie Yasutoshi Nishimura dat sancties tegen het Arctic LNG 2-project een grote negatieve impact zouden kunnen hebben op het bedrijfsleven in Japan, en voegde eraan toe dat Tokio met de G7 zou samenwerken om een ​​stabiele energievoorziening te behouden.

Ook had Japan eerder gemeld dat het de Russische LNG-projecten in Sakhalin en het Noordpoolgebied vrij van sancties zou houden en bleef het land architecturale en technische diensten verlenen. Het Japanse Mitsui & Co. en de Japan Organization for Metals and Energy Security hebben een belang van 10% in Arctic LNG 2. Het Franse TotalEnergies heeft ook een belang van 10% in het project, dat het derde grootschalige LNG-project in Rusland is, na het  Arctic LNG-project van Novatek en Portovaya van Gazprom.

Novatek zelf heeft inmiddels het nieuws over de sancties ver van zich afgeschoven. De uitvoerend voorzitter, Leonid Mikhelson, vertelde de Russische media dat de sancties “veel lof zijn voor ons professionalisme”, en voegde eraan toe dat de VS de sancties hebben opgelegd om de LNG-prijzen hoog te houden en die vooral ten goede te komen aan Amerikaanse LNG-producenten die te kampen hebben met hogere productiekosten.

TotalEnergies, dat zoals gezegd een direct belang van 10% heeft in Arctic LNG 2 en een totaal belang van 21,5% via zijn belang in het Russische gasbedrijf Novatek, zei vorige week dat het de impact van het Amerikaanse besluit op zijn investeringen in het project aan het beoordelen was. Het Chinese CNPC en CNOOC Ltd hebben ook elk een belang van 10% in het project.

Het gigantische LNG-project was aanvankelijk afhankelijk van westerse technologieleveranciers als Technip en Siemens, maar deze bedrijven moesten zich vorig jaar terugtrekken vanwege sancties en zij namen hun uitgebreide ervaring met geavanceerde energieprojecten mee. De eerste trein was voor ongeveer 90% voltooid toen ze in 2022 vertrokken, maar ontwikkelaar Novatek heeft de eerste vloeibaarmakingsfabriek kunnen voltooien dankzij de vervanging door Chinese leveranciers.

De enorme fabriek is gebouwd bovenop een betonnen zwaartekrachtgebaseerde structuur (GBS), die in juli van Moermansk naar de Arctische haven van Sabetta werd gedreven en opzettelijk op een voorbereide permanente locatie werd afgezonken. De inbedrijfstelling van de eerste fabriek bevindt zich nu in een afrondende fase. Volgens Novatek-directeur Maxim Mikhalev is de GBS van de tweede trein voltooid en zijn de bovenzijden in aanbouw op de werf van het bedrijf in Moermansk. De totale voltooiing bedroeg eind april ongeveer 80%, waardoor trein twee op schema ligt voor levering op het schiereiland Gydan in 2024. De infrastructuur aan de kust in de haven van Ultrenneye is bijna volledig voltooid, zegt het bedrijf.

Rusland wil de productie van overzees onderkoeld gas stimuleren nu de rechtstreekse gasexport via pijpleidingen naar Europa, ooit een belangrijke bron van inkomsten voor Moskou, is gekelderd te midden van ingrijpende westerse sancties die zijn opgelegd vanwege het conflict in Oekraïne, en het (letterlijk en figuurlijk) opblazen door de VS van het NordStream-project. En we zeiden "rechtstreekse gasexport" omdat EU-lidstaten toch Russisch gas blijven kopen, maar dan via omwegen (en hogere prijzen dan voorheen).

“Niemand in ons land zal grootschalige plannen voor dit project of soortgelijke projecten laten varen. De ontwikkeling van de LNG-infrastructuur is onze prioriteit in de energiesector”, vertelde Zakharova tijdens een wekelijkse briefing. Arctic LNG-2 zou het derde grootschalige LNG-project van Rusland zijn en is ontworpen om Rusland te helpen zijn gestelde doel te bereiken om in 2035 20% van de mondiale LNG-markt voor zijn rekening te nemen, tegen ongeveer 8% op dit moment.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][10 november 2023]

 

Afdrukken Doorsturen