EU blijft gewoon Russisch gas importeren

Landen in de Europese Unie blijven gewoon Russisch gas kopen via Oostenrijk, ondanks beweringen van het tegendeel..

Russisch gas blijft naar verschillende Europese landen stromen die beweren de gastoevoer te hebben afgesloten, heeft Alexey Miller, CEO van Gazprom, verteld. Dergelijke leveringen vinden ook plaats via een gasknooppunt in Oostenrijk en voor de landen van Zuidoost-Europa.

"Moleculen in de belangrijkste gaspijpleiding hebben geen nationale kleur. Swa-poperaties komen heel vaak voor en we weten dat Russisch gas wordt geleverd aan veel landen die hebben verklaard dat ze weigeren Russisch gas te consumeren”, zei hij. Gazprom levert bijvoorbeeld op contractbasis gas voor Europa aan de Oostenrijkse hub, vanwaar het naar andere EU-landen gaat, maar ook naar de landen van Zuidoost-Europa. "Russisch gas is uiteraard niet in kleine hoeveelheden op de Europese markt verkrijgbaar. En ik zou nogmaals willen benadrukken dat zelfs in de landen die verklaren dat er geen Russisch gas op hun nationale markt is, dit niet het geval is”, voegde Miller eraan toe.

Gazprom levert gas aan het grote Europese gasknooppunt in Baumgarten in Oostenrijk, gas dat wordt aangeleverd via het grondgebied van Oekraïne, met name via het Russische compressorstation Suja, aldus het hoofd van Gazprom. Russisch gas zal via Oekraïne naar Oostenrijk blijven stromen, zelfs als het huidige doorvoercontract tussen Moskou en Kiev niet wordt verlengd, beloofde de Oekraïense vice-premier Olga Stefanyshina in een interview met de Oostenrijkse televisiezender ORF.

De Oekraïense vertegenwoordiger verzekerde Wenen dat Kiev een “betrouwbare partner” is en na het verstrijken van het bestaande contract gas van Rusland naar Oostenrijk zal blijven transporteren. Stefanishina sprak de hoop uit dat de EU-lidstaten in ruil daarvoor groen licht zouden geven om onderhandelingen met haar land (Oekraïne) te starten om zich bij het blok aan te sluiten.

De gasleveringen van Gazprom aan Europa (EU en Oekraïne) zijn in augustus met op maandbasis 6,4% gestegen en hebben in 2023 een nieuw record van 2,73 miljard kubieke meter (bcm) bereikt, volgens berekeningen van de EOA en gegevens van het Europese  transmissieplatform (ENTSOG). Dit is het hoogste maandcijfer sinds augustus 2022, toen de Russische staatsgasgigant zijn leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding stopzette na een motorolielek bij de laatste werkende turbine van het Portovaya-compressorstation.

Ondertussen steeg het totale gasvolume dat Gazprom in augustus leverde via de TurkStream-pijpleiding die door Turkije loopt naar een recordhoogte van 1.446 mcm, vergeleken met 1.297 mcm in juli, een stijging van op maandbasis 11,5%. Zoals we eerder dit jaar hebben opgemerkt streeft Gazprom ernaar zijn gastransporten via de TurkStream-pijpleiding te vergroten, waarbij de gemiddelde dagelijkse gasstromen momenteel boven de 46 miljoen mcm worden gehouden.

De huidige gasdoorvoerovereenkomst van Kiev met Moskou loopt tot 2024, en Oekraïense functionarissen zeggen dat de kansen om over een nieuwe deal te onderhandelen klein zijn. Er is “noch de intentie noch het initiatief om het te verlengen”, zei Alexei Chernyshov, het hoofd van het Oekraïense staatsenergiebedrijf Naftogaz.

Dankzij EU-bemiddeling werd de huidige vijfjarige overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne in 2019 ondertekend, slechts 24 uur voordat de vorige overeenkomst afliep. Volgens de overeenkomst stemde Gazprom ermee in om in 2020 65 miljard kubieke meter gas door Oekraïne te transporteren en tussen 2021 en 2024 40 miljard kubieke meter gas per jaar. Volgens Stefanishyna zal Kiev samenwerken met EU-partners om een ​​oplossing te vinden om Oostenrijk van Russisch gas te blijven voorzien, ook al wordt het juridisch en politiek ingewikkeld.

De Oostenrijkse energiegigant OMV heeft volgens ORF een langetermijnleveringscontract met Moskou tot 2040. Het concern heeft onlangs ook een contract getekend voor een tienjarige levering van vloeibaar aardgas [LNG] met BP. Maar waar BP zijn vloeibaar gas nog meer vandaan haalt, is onbekend.

Sinds het begin van de oorlog en de EU-brede terugtrekking uit de Russische gasleveranties heeft Rusland nieuwe routes gezocht voor zijn export naar Europa – met aanzienlijk succes. Want wat niet langer rechtstreeks via de pijpleidingen naar EU-landen stroomt, komt nu via de alternatieve route van vloeibaar-aardgastankers en nieuwe leveringspartners. Volgens een schatting van de Britse milieu- en mensenrechten-ngo Global Witness hebben de EU-landen in de eerste helft van 2023 ongeveer 40% méér LNG uit Rusland geïmporteerd, met een waarde van 5,29 miljard euro, vergeleken met 2021, d.w.z. vóór de oorlog begon.

Maar wanneer het cijfer voor 2023 wordt vergeleken met dezelfde periode in 2021, voorafgaand aan het besluit van het Kremlin om de speciale militaire operatie te voeren tegen Oekraïne, resulteert dit in een stijging van 39,5%, een beschamend percentage voor een blok dat de actie krachtig heeft veroordeeld als een illegale, brute invasie en een meedogenloze poging om de onafhankelijkheid van Oekraïne te ondermijnen.

Om de zaken nog ongemakkelijker te maken, zijn er drie EU-lidstaten te vinden onder de vijf grote klanten van Russisch LNG in de eerste zeven maanden van dit jaar: China kwam bovenaan met 8,7 miljoen mcm aan aankopen, gevolgd door Spanje (7,5 miljoen mcm), België (7,1 miljoen mcm) ), Japan (7 mcm) en Frankrijk (4,5 mcm).

Als kustlanden zijn Spanje, België en Frankrijk drukke bestemmingen geworden voor LNG-schepen, die hun voorraden moeten lossen op geavanceerde terminals waar de afgekoelde vloeistof weer in gasvorm wordt omgezet en naar energiecentrales wordt gestuurd. Nederland, Griekenland, Portugal, Finland, Italië en Zweden werden door Global Witness ook vermeld als huidige consumenten van Russisch LNG. De cijfers zijn gebaseerd op verzendgegevens verkregen van Kpler, een analysebedrijf.

In totaal heeft de EU tussen januari en juli naar schatting 52% van alle Russische LNG-export gekocht, een marktaandeel dat de grens van 49% in 2022 en 39% in 2021 overschrijdt. De kooplust van dit jaar komt uit op € 5,29 miljard, aldus Global Witness, een bedrag dat twijfel doet rijzen over de inspanningen van de Europese Commissie om de oorlogskas van het Kremlin te verzwakken, de geldpot die fundamenteel wordt ondersteund door de internationale verkoop van fossiele brandstoffen.

Het grote publiek wordt vaak de "schokkende" details onthouden: in juli bijvoorbeeld sloot de EU een overeenkomst met Azerbeidzjan voor aanzienlijke leveringen van LNG - 20 miljard kubieke meter tegen 2027. In november sloot Azerbeidzjan een nieuwe overeenkomst om gasleveringen te ontvangen van het Russische bedrijf Gazprom. De EU betaalt dus Azerbeidzjan veel geld voor het leveren van Russisch gas. Overigens heeft laatstgenoemd land ook een twijfelachtige reputatie op het gebied van de mensenrechten met zijn Albanese minderheid, waarvan een groot deel nu uit het land vlucht - maar zoals bekend zijn de "normen en waarden" van de Europese Unie ook niet méér dan holle retoriek.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][12 november 2023]

 

Afdrukken Doorsturen