Meer informatie over handel Jeffrey Epstein vrijgekomen

Ze waren 16 jaar geheim. Nu weten we uit een vrijgekomen transcript dat openbare aanklagers in Florida al 2 jaar vóórdat ze een deal met hem sloten. wisten dat sexhandelaar Jeffrey Epstein tienermeisjes had verkracht.Een rechter in Palm Beach County heeft de documenten van de grand jury in de strafzaak tegen Jeffrey Epstein uit 2008 vrijgegeven. De documenten bevatten bijna 200 pagina's, waaronder de getuigenis van ten minste één meisje dat werd misbruikt door Epstein (er werd niet over haar leeftijd gesproken tijdens het onderzoek van de grand jury), een financier uit New York die tientallen jaren honderden minderjarige meisjes misbruikte in zijn landhuis in Palm Beach. Epstein wist serieuze aanklachten te ontlopen, deels omdat de toenmalige aanklager van Palm Beach ervoor koos hem aan te klagen voor kleine prostitutieaanklachten in plaats van een zaak wegens seksueel misbruik aanhangig te maken. De dossiers zijn 16 jaar lang verzegeld gebleven.

Eergisteren werd dus in de VS het transcript van de grand jury-procedure van 19 juli 2006 met betrekking tot seksuele aanvallen en verkrachting door Jeffrey Epstein van minderjarige meisjes in Palm Beach County, Florida, vrijgegeven door een Circuit Court. De krant The Palm Beach Post had in 2019 een rechtszaak aangespannen bij die rechtbank om het transcript vrij te geven om meer licht te werpen op hoe de officier van justitie van Florida, Barry Krischer, een kruitvat aan bewijs tegen Epstein dat was verzameld door de politie van Palm Beach had genegeerd en een sweetheart deal had gesloten onder druk van Epsteins advocaten.

Volgens wetgeving van Florida, ondertekend door gouverneur Ron DeSantis, werd bepaald dat het transcript op of na 1 juli moest worden vrijgegeven, als reactie op de grote publieke belangstelling voor de zaak Epstein.

Ondanks het bewijsmateriaal van de politie dat Epstein tientallen minderjarige schoolmeisjes seksueel had misbruikt, sloten Krischer en het Amerikaanse ministerie van Justitie een deal met Epstein waardoor hij van juni 2008 tot juli 2009 slechts 13 maanden gevangenisstraf hoefde uit te zitten. De meeste tijd zat hij in een zogenaamd werkvrijlatingsprogramma, waarbij Epstein elke dag door zijn limousinechauffeur naar kantoor werd gebracht.

Na het werkvrijlatingsprogramma zou Epstein een jaar lang onder huisarrest staan ​​in zijn woning in Palm Beach. Maar in de Netflix-documentaireserie over Epstein, Filthy Rich, gebaseerd op het gelijknamige boek, legde een politieagent uit Palm Beach uit wat er werkelijk gebeurde. Hij zei het volgende:

“Hij zou zijn proeftijd bijna dagelijks overtreden. Er zijn hier 11 pagina's met alleen maar verschillende overtredingen. Ik denk dat ik zelf 66 verschillende dagen heb gedocumenteerd waarop hij zijn proeftijd overtrad... Hij ging naar New York, naar zijn eiland, hij ging naar het vliegveld en gebruikte zijn helikopter. Wie weet waar hij naartoe ging – zonder het iemand te vertellen. Elke keer dat ik een zaak bij het proeftijdkantoor aankaartte, bleven ze me hetzelfde vertellen. 'Wat zou je willen dat we doen? Hij is een beroemdheid.' Ik bedoel, denk hier eens over na: je hebt een pedofiel die in proeftijd is – het overtreden van de proeftijd in de staat Florida is illegaal, behalve voor Jeffrey Epstein.”


Ondanks het feit dat er getuigenissen van Epsteins slachtoffers op video waren opgenomen en verklaringen die het misbruik van een groot aantal andere getuigen bevestigden, liet het Amerikaanse ministerie van Justitie deze pedofiel nog een decennium lang op vrije voeten rondreizen – door de Verenigde Staten en rond de hele wereld – ondertussen meisjes en jonge vrouwen seksueel misbruikend in zijn meerdere landhuizen, tot hij op 6 juli 2019 werd gearresteerd op federale aanklachten van sekshandel. Epstein stierf volgens officiële bronnen op 10 augustus 2019 in een gevangenis in Manhattan – iets meer dan een maand na zijn arrestatie. De New York City Medical Examiner oordeelde dat zijn dood zelfmoord was - hoewel veel aanwijzingen op iets anders wezen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie werd er waarschijnlijk toe aangezet om in 2019 eindelijk actie te ondernemen tegen Epstein, vanwege de explosieve serie artikelen van verslaggeefster Julie Brown over Epsteins seksuele misdrijven, die in november 2018 in de Miami Herald verschenen.

De berichtgeving van de Amerikaanse mainstream media over het transcript van de rechtszaak van de grand jury, dat dus vandaag werd vrijgegeven, is ronduit schandalig. Het Openbaar Ministerie van de staat Florida heeft zijn eigen zaak voor de grand jury ondermijnd door minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik op schandalige wijze af te schilderen als prostituees.

Maar er kan nog een extra bom onopgemerkt blijven in dat grand jury-transcript. Volgens de rechercheur van de Palm Beach County Police die verantwoordelijk is voor de Epstein-zaak, Joe Recarey, bezat de pedofiel niet vijf weelderige huizen – die zo vaak zijn gemeld – maar zes huizen. Recarey getuigde in de grand jury-procedure dat Epstein, naast zijn landhuis in Palm Beach, huizen bezat in New York, New Mexico, St. Thomas, Parijs en "Engeland". Hoewel de eerste vijf huizen breeduit zijn gemeld, is er voor zover we hebben kunnen natrekken geen  berichtgeving in de mainstream media geweest dat Epstein een huis in het Verenigd Koninkrijk of Engeland zou bezitten. Als dat waar is, zou dat een breed nieuw onderzoeksgebied kunnen openen, aangezien Epstein al door een slachtoffer is aangeklaagd voor het uitlenen van haar voor seks met Prins Andrew. Die zaak werd in 2022 geschikt voor naar verluidt $ 16 miljoen.

Het meest interessante aan de Epstein-zaak voor ons is gericht op het feit dat de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten, JPMorgan Chase, Epstein elke maand tienduizenden dollars aan contant geld leverde om zijn slachtoffers en de jonge vrouwen die hij inhuurde om meer schoolmeisjes te rekruteren die hij kon misbruiken, af te betalen. (JPMorgan Chase heeft een uitgebreide vestiging in Londen.)

Maar ondanks het feit dat de bank JPMorgan Chase een 'strafblad' heeft opgebouwd dat wedijvert met dat van een georganiseerde misdaadfamilie, met inbegrip van vijf aanklachten (en bekentenissen) voor begane misdrijven, moet het Amerikaanse ministerie van Justitie nog steeds een strafzaak aanspannen tegen de bank voor het helpen en aanzetten van Epstein tot zijn misdaden - ondanks een berg aan gedetailleerd bewijsmateriaal dat is vergaard door de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden, waar Epstein zijn eigen zogenaamde "pedofieleneiland" bezat en zichzelf en zijn ultra-rijke vrienden trakteerde op seksueel misbruik van jonge meisjes binnen de geïsoleerde grenzen van zijn tropische paradijs.

De openingsgetuige in de grand jury-procedure van 2006 was rechercheur Recarey, die in 2018 overleed. Tijdens zijn getuigenis legde Recarey uit dat hij rechercheur was bij de speciale onderzoeksafdeling van de Palm Beach County Police, waar hij zich bezighield met "langetermijnonderzoeken, financiële misdrijven, witteboordencriminaliteit..." Dat is uiterst relevant omdat er sterk bewijs is dat er ernstige financiële misdrijven plaatsvonden in combinatie met Epsteins seksuele misdrijven.

Eerder vrijgegeven documenten geven aan dat Recarey de Epstein-zaak agressief volgde en niet geïntimideerd werd door Epsteins macht, geld of teams van advocaten en privédetectives die vuil over de slachtoffers wilden opgraven om hun geloofwaardigheid te ondermijnen. Dit roept de vraag op: op welk punt, indien van toepassing, heeft de politie van Palm Beach County, die uiteindelijk hun zaak aan de FBI heeft overgedragen, onderzoek gedaan naar waar Epstein de tienduizenden dollars aan contant geld vandaan haalde - geld dat hij maandelijks nodig had om zijn slachtoffers en rekruteerders te betalen?

De federale rechtszaak die werd aangespannen door de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden stelde dat JPMorgan Chase "actief had deelgenomen" aan Epsteins sekshandel. Een Memorandum of Law dat pleit voor een gedeeltelijk samenvattend oordeel in de zaak, dat werd ingediend door de procureur-generaal van de Amerikaanse Maagdeneilanden, stelt de volgende punten:

“Zelfs als deelname actieve betrokkenheid vereist… is er geen echt geschil dat JPMorgan actief deelnam aan Epsteins sekshandelavontuur van 2006 tot 2019. Het Hof oordeelde dat beschuldigingen dat de bank Epstein toestond zijn rekeningen te gebruiken om tientallen betalingen te sturen naar toen bekende medeplichtigen [geredigeerd] dat Epstein buitensporige en ongebruikelijke hoeveelheden contant geld opleverde; en geldopnames zó structureerde dat die opnames niet verdacht zouden lijken en 'verder gingen dan alleen het leveren van hun gebruikelijke [bank]diensten aan Jeffrey Epstein en zijn gelieerde entiteiten' en voldoende waren om actieve betrokkenheid te beweren.”


De Amerikaanse Maagdeneilanden hadden de rechtbank eerder al gewaarschuwd voor de onvoorstelbare bedragen aan contant geld die Epstein van de rekeningen die hij bij JPMorgan Chase aanhield kon halen zonder dat de bank de wettelijk verplichte Suspicious Activity Reports (SAR's) bij de politie had ingediend. In het hierboven gelinkte Memorandum werd de enorme berg contant geld opgeteld en werd het volgende geschreven:

“Tussen september 2003 en november 2013, ofwel ongeveer tien jaar, verwerkte JPMorgan meer dan 5 miljoen dollar aan uitgaande contante transacties voor Epstein, waarbij het zijn eigen beleid negeerde dat grote contante opnames ontmoedigde….”


Advocaten van de Amerikaanse Maagdeneilanden citeren interne e-mails bij JPMorgan Chase waaruit blijkt dat werknemers van de bank op de hoogte waren van Epsteins “[contante] ontvangsten… van bedragen van $ 40.000 tot $ 80.000, meerdere keren per maand”, terwijl ze er ook van op de hoogte waren dat Epstein zijn minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik contant betaalde.

Nadat de advocaten van JPMorgan Chase een vernietigende campagne hadden gevoerd om de Amerikaanse Maagdeneilanden in de mainstream media te vernederen vanwege de onwelgevallige politieke banden van de bank met Epstein, werd de zaak geschikt: de bank betaalde de Amerikaanse Maagdeneilanden 75 miljoen dollar.

De betrokkenheid van JPMorgan Chase bij de sekshandelring van Epstein werd ook beweerd in een class action-rechtszaak tegen JPMorgan Chase die werd aangespannen door advocaten David Boies en Bradley Edwards namens de slachtoffers van Epstein. Tijdens een hoorzitting op 13 maart 2023 in de zaak betoogde Boies in openbare zitting dat JPMorgan Chase een privéjet van het hedgefonds van de bank, Highbridge Capital, had gebruikt om meisjes te vervoeren voor Epsteins sekshandeloperatie. Een gewijzigde klacht van 13 januari 2023 ingediend door het advocatenkantoor van Boies bevatte de volgende details over die bewering:

“Als ander voorbeeld van de voordelen die JP Morgan en [Jes] Staley haalden uit de hulp aan Epstein, was de overname van Highbridge een zeer winstgevende deal voor JP Morgan.
In 2004, toen Epsteins sekshandel- en misbruikoperaties op volle toeren draaiden, zorgde Epstein voor een andere grote financiële beloning voor JP Morgan.
Epstein was een goede vriend van Glenn Dubin, de miljardair die Highbridge Capital Management leidde.
Via Epsteins connectie is gemeld dat Staley ervoor heeft gezorgd dat JP Morgan een meerderheidsbelang in Dubins fonds heeft gekocht, wat heeft geresulteerd in een aanzienlijke winst voor JP Morgan. Deze regeling was winstgevend voor zowel Staley als JPMorgan, wat JP Morgan verder heeft gestimuleerd om de verdachte activiteiten in Epsteins rekeningen te negéren en te helpen bij zijn sekshandelavontuur.
Ondanks dat Epstein niet FINRA-gecertificeerd was, kreeg Epstein bijvoorbeeld meer dan 15 miljoen dollar betaald voor zijn rol in de Highbridge/JP Morgan-deal.
Bovendien heeft Highbridge, een volledige dochteronderneming van JP Morgan, nog in 2012 jonge vrouwen en meisjes verhandeld in haar eigen privéjet van Florida naar Epstein in New York.”


Nu de strafrechtelijke afdeling van het Amerikaanse ministerie van Justitie nog steeds geen actie heeft ondernomen tegen JPMorgan Chase voor het vermeende witwassen van geld voor Epstein, en de rechtszaak Boies/Edwards namens de slachtoffers door JPMorgan Chase is geschikt voor 290 miljoen dollar (waarbij de advocaten van de slachtoffers 87 miljoen dollar aan juridische kosten en 2,5 miljoen dollar aan onkosten krijgen, terwijl de slachtoffers niets anders krijgen dan de verplichting om hun claims vrij te geven), is er geen enkele garantie dat het grote publiek ooit echte transparantie zal krijgen.

Volgens gerechtelijke documenten in de Epstein/JPMorgan Chase-zaken leidde Epstein een 'seks-gerelateerde sekte'. Volgens een verklaring van een JPMorgan-bankier was de enige geldgenererende business die Epstein had het onderhouden was van zijn 'netwerk'. Volgens getuigenverklaringen was het vervullen van de seksuele fantasieën van machtige mannen in Epsteins 'netwerk' de manier waarop hij zes weelderige huizen en honderden miljoenen dollars aan rijkdom verwierf. Bekende namen die in eerder verschenen documenten werden genoemd zijn o.a. Bill Clinton (“Clinton likes them young”), Stephen Hawking, Bill Gates en zoals gezegd de Britse prins Andrew. En dan is er nog de onaangename realiteit dat rechter Jed Rakoff van het federale districtsgerecht, die de Epstein/JPMorgan Chase-zaken in Manhattan voorzat, het grootste deel van de getuigenverklaringen en duizenden andere documenten geheim heeft gehouden.

N.B. Over de Epstein-zaak hebben wij met regelmaat geschreven, bijvoorbeeld hier.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][3 julii 2024]

 

Afdrukken Doorsturen