Het Phidias-fenomeen of: hoe je politicus wordt met TikTok

Phidias Panayiotou, de TikTok-EU-parlementariër, onthult zijn inkomsten die hij ontvangt voor zijn aanwezigheid in het europarlement. De bedragen die hij noemt zijn duizelingwekkend.Vorige maand hebben we kunnen zien dat het politieke landschap in de Europese Unie werd "opgeschud"  door de verkiezing van de onafhankelijke kandidaat Phidias Panayiotou, wiens belangrijkste focus tot nu toe lag op het opbouwen van een aanhang door zijn gedurfde uitdagingen op sociale media.

Hij heeft geen politieke ervaring. Geen opvallende aanbevelingen. Geen partijvoorkeur. Wat Fidias Panayiotou wel heeft, zijn 2,6 miljoen volgers op YouTube en nog meer op TikTok. En nu heeft hij een zetel in het Europees nepparlement gewonnen namens Cyprus, één van de verschillende ongewone kandidaten die onwaarschijnlijke campagnes lanceerden om uiteindelijk lid te worden van de wetgevende macht met 720 zetels.

Phidias Panayiotou beschreef zichzelf eerder als een "professionele foutenmaker" en enkele van zijn online capriolen bestaan ​​uit het knuffelen van 100 beroemdheden - waaronder Elon Musk (zie hierna) - en het doorbrengen van een week in een doodskist. De 24-jarige heeft meer dan 2,6 miljoen abonnees op zijn socials en kreeg - ondanks het feit dat hij geen politieke ervaring heeft - met 19,4% het op twee na hoogste aantal stemmen.
"Wat er gebeurde was een schok, een wonder", aldus Panayiotou. Tegen de staatsomroep CyBC zei hij: "De partijen moeten dit zien als een waarschuwing dat ze moeten moderniseren en naar de mensen moeten luisteren."
Vorig jaar moest Panayiotou zijn excuses aanbieden nadat hij in Japan voor ophef had gezorgd met een YouTube-filmpje waarin hij treinkaartjes en de rekening voor het ontbijt in een vijfsterrenhotel ontweek. In de clip, die miljoenen keren bekeken is, is te zien hoe hij met de beroemde hogesnelheidstrein door Japan reist. Hij verstopt zich op toiletten en doet alsof hij ziek is om zo de kosten te ontlopen.

Maar op zondag vierde hij zijn overwinning met een bijeenkomst op het Eleftheriaplein in de hoofdstad van het eiland, Nicosia, waar hij zei: "We schrijven geschiedenis. Niet alleen op Cyprus, maar internationaal."

In een uitzending van Alpha Cyprus op de Cypriotische televisie, waar hij sneakers, een korte broek, een colbert en drie stropdassen droeg, gaf hij toe dat hij nog nooit had gestemd en weinig wist over politiek en de EU, maar dat hij de heerschappij van de 'nerds' in Brussel niet langer kon verdragen.

Toen Panayiotou zich in april kandidaat stelde, gaf hij toe dat het niet zijn doel was om verkozen te worden, maar om jongeren te motiveren om zich met politiek bezig te houden. Het eilandstaatje in de Middellandse Zee telt ongeveer 900.000 inwoners, waarvan er meer dan 683.000 geregistreerd stonden om te stemmen bij de verkiezingen. De opkomst in Cyprus lag net onder de 59%, een stijging ten opzichte van de 45% bij de verkiezingen in 2019. Analisten schrijven deze stijging deels toe aan de 'Phidias-factor'.
Volgens een analyse van exitpollgegevens door de nieuwssite Philenews kreeg hij 40% van de stemmen in de leeftijdscategorie 18-24 jaar en 28% van de stemmen in de leeftijdscategorie 25-34 jaar.

De 24-jarige YouTube-blogger Phidias Panayiotou heeft onthuld hoeveel geld leden van het Europees nepparlement elke maand ontvangen. Hij filmde een video in de vergaderzaal van de EU-wetgever en plaatste deze op TikTok.

Panayutu zei dat hij als Europarlementariër 8.000 euro per maand "op zak" krijgt. Naast zijn salaris ontvangt hij voor elke dag dat hij naar het parlement komt en zich in een speciaal register aanwezig meldt, nog eens 350 euro.

Er wordt nog eens 30.000 euro per maand aan het EP-lid betaald voor de salarissen van zijn team, en nog eens 5.000 per maand – voor een kantoor in zijn land. Hij krijgt 4.000 euro voor een PR-campagne voor zijn activiteiten in het Europees nepparlement.

Nog eens € 10.000 per maand wordt betaald om mensen uit te nodigen in het Europees nepparlement en hen uit te leggen wat Europarlementariërs zoal doen (behalve inchecken en meteen het pand verlaten). "Ik heb hier in Brussel ook een chauffeur, en business class-tickets om terug te gaan naar mijn land", zei Panagioti.

Aan het einde van de video stelt hij een vraag die veel burgers vaak bezighoudt, vooral te midden van opeenvolgende economische crises. "Denk je dat we te veel of te weinig betaald krijgen voor wat we doen?"

Commentaren op zijn vraag waren er voldoende:
"Het heet corruptie",
"Je wordt schromelijk te veel betaald",
"Dus je krijgt €60.000 per maand om de wereld tot een hel te maken? Mooi",
"Dit is veel en oneerlijk vergeleken met de mensen die hard werken",
"Wat jammer, dit is gewoon belachelijk",
"Weet je, politici zouden hoge salarissen moeten krijgen, zodat ze geen steekpenningen aannemen",
"Het is niet genoeg om om te kopen",
"Te veel gezien het feit dat ze maar rondhangen".
Een andere volger van Panagioti schreef dat hij in het zuiden van Italië van 600 euro per maand leeft.

Phidias Panayiotou maakte als onafhankelijke kandidaat een grote indruk. Hij wist bijna 20% van de stemmen te behalen bij de Europese verkiezingen en eindigde als derde in de peilingen.


Panayiotou won een zetel in het Europees nepparlement zonder ooit een politieke video te hebben gemaakt. Op zijn YouTube-kanaal staan ​​video's waarin hij Elon Musk ontmoet nadat hij twee weken buiten het SpaceX-gebouw heeft gewacht om hem te omhelzen, de 10 gevaarlijkste sporten heeft uitgeprobeerd, een tijdje per maand een VR-helm draagt, hoe hij gratis op een luchthaven woont gedurende 10 dagen, hoe hij een week lang traint als Shaolin-krijger.

Na zijn verkiezing zei hij dat hij geen plannen had om zich bij een partij aan te sluiten, maar dat hij zou proberen zijn eigen fractie te vormen met andere onafhankelijke parlementsleden.Trouwens: kiezers in de 27 landen waar het parlement zetelt, hebben bij de laatste EP-verkiezingen ook kandidaten gekozen die in de gevangenis zitten, uit hun delegatie zijn gezet en zich hebben teruggetrokken uit de verkiezingen, maar die toch een zetel hebben gewonnen.

Hieronder een nadere blik op de ongebruikelijke kandidaten die europarlementariër zijn geworden: leden van het Europees nepparlement die zo'n 400 miljoen kiesgerechtigde mensen vertegenwoordigen.


Cyprus

Panayiotou's eerste claim to fame was een knuffel die hij gaf aan miljardair-ondernemer Elon Musk, plus een assortiment aan humoristische video's. Zijn verkiezing, alleen aangewakkerd door zijn populariteit op sociale media, schudde de politieke klasse van het eiland op in wat velen zagen als een afwijzing van de diepgewortelde partijcultuur.
De 24-jarige die alleen bij zijn voornaam, Phidias, door het leven gaat, won bijna een vijfde van de stemmen bij de verkiezingen, waarmee hij op de derde plaats stondt achter de traditionele partijkandidaten van de centrumrechtse partij DISY en de communistisch gewortelde AKEL. Het is een primeur in een land waar de machtige politieke partijen al lang ijzersterke loyaliteit hebben verdiend door gunsten te verlenen.
Secretaris-generaal Stefanos Stefanou van AKEL betreurde de uitkomst, die hij omschreef als een “nieuwe realiteit waarin burgers voor niet-politiek kiezen als een politieke keuze” om hun ongenoegen over de politieke cultuur van het land te uiten.


Spanje

Gewapend met twee sociale media-accounts en een uitgesproken anti-immigratiebeleid schudde een social media-influencer het extreemrechtse Spanje wakker door drie van de 61 zetels in het Europees nepparlement te bemachtigen. De bestuurder was een nationaal-populistische figuur die bekend stond onder de pseudoniem Alvise Perez, 34, oprichter van de partij “Party is Over”. De 34-jarige was tot aan de verkiezingsavond volkomen onbekend bij Spanjaarden buiten de besloten internetkringen van extreemrechts in het land. Nu neemt hij twee bondgenoten mee om de zetels te vullen die hij heeft gewonnen in het machtige Europese parlement dat vergadert in Straatsburg en Brussel.
Perez vierde het met een aantal luidruchtige aanhangers voor een achtergrond bedekt met het onorthodoxe logo van zijn partij: een cartoontekening van een eekhoorn met een Guy Fawkes-masker dat populair werd door de film "V for Vendetta" uit 2005. Fawkes is het bekendste lid van het verijdelde complot uit 1605 om het Britse parlement op te blazen en wordt sindsdien geassocieerd met protestbewegingen.
“Het feest is voorbij, want ik moet helaas zeggen dat Spanje een partij is geworden voor criminelen. Spanje is een partij geworden voor de corrupten, huurlingen, pedofielen en verkrachters,” vertelde Alvise de joelende menigte.
“The Party Is Over” won meer dan 4% van de uitgebrachte stemmen in Spanje en trok 800.000 stemmen. Het kwam overeen met de drie zetels die andere gevestigde partijen wonnen, waaronder het juniorlid van de linkse coalitieregering van Spanje. De extreemrechtse partij Vox van Spanje behaalde zes zetels, waarmee het zijn aandeel in 2019 verdubbelde, maar het zou waarschijnlijk beter hebben gepresteerd als Alvise zijn schurkenpoging niet had gelanceerd.


Duitsland

Maximilian Krah, de lijsttrekker van de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland, werd uit zijn delegatie gezet vanwege een reeks campagneschandalen, maar werd toch gekozen. De 47-jarige Europarlementariër sinds 2019 maakte op X, voorheen bekend als Twitter, bekend dat de nieuwgekozen wetgevers van zijn partij ervoor hebben gestemd hem uit hun fractie te sluiten. "Ik denk dat dit verkeerd is en een vernietigend signaal afgeeft aan onze kiezers, vooral onze jonge kiezers", aldus Krah.
De Alternative für Deutschland, of AfD, eindigde als tweede in Duitsland met 15,9% van de stemmen. Dat is beter dan de 11% in 2019, maar nog steeds ver onder de peilingen van begin dit jaar. Sindsdien heeft de partij een reeks tegenslagen gekend, waaronder schandalen rondom Krah en de andere topkandidaat van de partij voor het Europees nepparlement, Petr Bystron.
Krah, die bij een advocatenkantoor werkt en in de Oost-Duitse stad Dresden woont, werd nauwlettend in de gaten gehouden nadat autoriteiten in Brussel zijn kantoor in het Europees nepparlement doorzochten in verband met een assistent die vorige maand werd gearresteerd op verdenking van spionage voor China. Duitse mainstream media hebben ook beweerd dat hij, net als Bystron, nauwe banden heeft met Rusland.
Vorige maand wekte Krah de woede van zijn partij en daarbuiten op toen hij tegen een Italiaanse krant zei dat niet alle leden van de elite SS-eenheid van de nazi's, die betrokken was bij grote oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog, oorlogsmisdadigers waren. De partij zei destijds dat zijn misstappen hadden geleid tot "enorme schade" en dat hij zou aftreden uit het bestuur. Krah probeerde de beslissing te bagatelliseren. "Het is niet het einde van de wereld", zei hij.


Griekenland

Een gevangengenomen politicus won één van de zeven zetels in het Europees nepparlement die de conservatieve regerende Griekse partij Nieuw Democratie wist te bemachtigen.
Fredi Beleris, een lid van de etnische Griekse minderheid in Albanië met een dubbele nationaliteit, werd vorig jaar verkozen tot burgemeester van de Albanese stad Himare. Maar hij werd nooit beëdigd omdat hij werd gearresteerd op beschuldigingen en veroordeeld tot twee jaar cel vanaf maart.
Beleris ontkent de beschuldigingen en bondgenoten beschrijven zijn gevangenneming als politiek gemotiveerd.


Italië

De Italiaanse activiste Ilaria Salis, 40, is namens de Groenen en Linkse Alliantie (AVS) gekozen tot kandidaat voor het Europees nepparlement. Ze staat in Hongarije onder huisarrest en staat daar terecht voor het aanvallen van extreemrechtse demonstranten.
Meer dan 170.000 kiezers schreven de naam van Salis op het stembiljet in een poging haar uit Hongarije, waar ze al een jaar en vier maanden vastzit, naar huis te halen.
"Ze kan het niet geloven. We moeten de klus klaren en er alles aan doen om haar zo snel mogelijk weer thuis te krijgen,'' aldus Angelo Bonelli, woordvoerder van de Europese Groenen en parlementslid voor de AVS-partij.
Salis werd een bekende figuur in Italië nadat er beelden opdoken waarop te zien was dat ze geboeid en geketend in een Hongaarse rechtszaal zat.


Polen

Twee kandidaten van de oppositiepartij Recht en Rechtvaardigheid wonnen een zetel, ondanks hun eerdere veroordelingen wegens machtsmisbruik.
De voormalige minister van Binnenlandse Zaken Mariusz Kaminski, 54, en zijn voormalige plaatsvervanger, Maciej Wasik, 58, zaten eerder dit jaar kort gevangen voordat ze gratie kregen van president Andrzej Duda, die banden heeft met de conservatieve partij.
Een derde, Grzegorz Braun van de extreemrechtse, anti-Oekraïense Confederatiepartij, won een zetel nadat hij in december de kaarsen op een menora had gedoofd die in de gangen van het Poolse parlement waren aangestoken ter gelegenheid van de Joodse feestdag Chanoeka.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][8 julii 2024]

 

Afdrukken Doorsturen