Saoedi-Arabië dreigde Europese schulden te verkopen als G-7 Russische activa in beslag zou nemen

Saoedi-Arabië heeft de westerse pogingen om sancties tegen Rusland op te leggen nauwlettend gevolgd, te midden van zorgen dat dezelfde middelen tegen Riyad zouden kunnen worden gebruikt.Rusland vond een invloedrijke bondgenoot tegen de G-7 (VS, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië, Frankrijk, Canada en de EU): Saoedi-Arabië. Oekraïne zal het zonder de bevroren Russische tegoeden moeten stellen die het Westen het land heeft beloofd nadat de G7-landen een waarschuwing van Riyadh hadden ontvangen.

Volgens een artikel van Bloomberg News waarschuwde Saoedi-Arabië dat het een deel van zijn Europese staatsschulden zou kunnen verkopen als vergelding voor de stap van de G7 om bijna 300 miljard dollar aan bevroren Russische tegoeden in beslag te nemen.

De verhulde dreiging werd eerder dit jaar door het ministerie van Financiën van Saoedi-Arabië doorgegeven aan enkele G7-partners, toen de groep overwoog om Russische tegoeden in beslag te nemen met de bedoeling dat geld aan te wenden om Oekraïne te steunen.

Volgens Bloomberg heeft Saoedi-Arabië specifiek gewezen op de euroschulden die Frankrijk heeft uitgegeven.

Riyadh maakt zich al maanden zorgen over westerse pogingen om de activa van het Kremlin in beslag te nemen. In april meldde Politico dat Saoedi-Arabië, samen met China en Indonesië, in het geheim lobbyde bij de EU tegen confiscatie.

Maar de dreiging van Saoedi-Arabië om de schulden van EU-lidstaten af ​​te lossen, zou een serieus teken zijn van macht en bereidheid van het koninkrijk om zijn economische macht te gebruiken om westerse beleidsmakers te beïnvloeden.

In juni stemde de G-7, die bestaat uit de VS, Canada, het VK, Frankrijk, Duitsland, Italië en Japan, ermee in om Oekraïne $ 50 miljard aan leningen te verstrekken die zouden worden gedekt door de winsten die werden gegenereerd door Russische activa. De stap bleef steken bij het voornemen van een volledige inbeslagname van de ongeveer $ 322 miljard aan Russische centrale bankactiva die in het Westen zijn bevroren.

Volgens Bloomberg heeft de waarschuwing van Saoedi-Arabië waarschijnlijk geleid tot verzet van sommige EU-lidstaten tegen een krachtigere aanpak, ondanks de lobby van de VS en het VK voor een directe inname.

De dreiging van Saoedi-Arabië onderstreept de bezorgdheid van rijke Golfstaten dat het Westen in de toekomst soortgelijke economische maatregelen als tegen Rusland ook op buitenlandse bezittingen van Golfstaten zou kunnen toepassen, als er weer kritiek komt op mensenrechtenschendingen in de Golfstaten of op hun buitenlandse beleidsbeslissingen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft Saoedi-Arabië het hof gemaakt. Hij rekent erop dat het olierijke koninkrijk de isolatie van Moskou op het wereldtoneel kan doorbreken en de energiemarkt kan versterken. Hij bracht in december een zeldzaam bezoek aan Saoedi-Arabië en de VAE. Wij meldden toen dat Poetin toestemming vroeg aan kroonprins Mohammed bin Salman voordat hij Houthi-rebellen in Jemen bewapende met anti-scheepskruisraketten. De leider van Saoedi-Arabië, die een brute oorlog voerde tegen de door Iran gesteunde Houthi's, drong er bij Poetin op aan de groep niet te bewapenen, en Rusland stemde toe.

Saoedi-Arabië concurreert met Rusland om de positie van grootste exporteur van ruwe olie ter wereld.

Net als andere Golfstaten is de munteenheid van Saoedi-Arabië gekoppeld aan de dollar en wordt olie in dollars verkocht. Hierdoor wordt de positie van de dollar als wereldreservevaluta versterkt. In januari 2023 gaf Saoedi-Arabië aan dat het overwoog om in andere valuta dan de Amerikaanse dollar te handelen, nadat er berichten waren dat het met China in gesprek was over de verkoop van ruwe olie in yuan.

Het is niet duidelijk hoeveel Europese schulden Saoedi-Arabië heeft, maar de netto buitenlandse valutareserves van de centrale bank bedragen $445 miljard. Saoedi-Arabië heeft $135,9 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties, waarmee het op de 17e plaats staat onder investeerders in Amerikaanse obligaties. Saoedi-Arabië heeft dus niet genoeg Europese obligaties om de aandelenmarkt te laten instorten, maar functionarissen in Europa vrezen een 'domino-effect' als andere landen Riyadh volgen. Als dit gebeurt en er een massale uitverkoop van Europese effecten volgt, zal er een grootschalige crisis volgen in Europa, dat al verliezen lijdt na het opleggen van sancties tegen Rusland. Uiteraard zal Wall Street ook flinke klappen krijgen.

Een andere zorg voor de Europese Unie is dat de meeste van de momenteel bevroren Russische tegoeden – ongeveer 200 miljard dollar – zich in het in België gevestigde financiële bedrijf Euroclear bevinden. “De EU kan Euroclear niet aanpakken”, zei een hoge functionaris in Brussel. - “Euroclear beheert duizenden miljarden euro’s en het faillissement ervan zou veel groter zijn dan de EU-begroting. We moeten risico en beloning in evenwicht brengen."

Het is alweer een jaar geleden dat de Europese Centrale Bank (ECB) de Europese Commissie in privégesprekken had gewaarschuwd geen rente te gebruiken op bevroren Russische tegoeden, bleek toen uit een interne memo van de raad van bestuur van de ECB. Maar evengoed hebben EU-wetgevers wel degelijk een ​​deel van de inkomsten gebruikt voor de bodemloze put in de wederopbouw van Oekraïne. Volgens de Financial Times vreest de ECB dat een dergelijke actie andere centrale banken met grote deviezenreserves ertoe zou kunnen aanzetten de euro “de rug toe te keren”, vooral als de EU besluit alleen op te treden in plaats van in overleg met de G-7.

De belofte van de Amerikaanse president Joe Biden om van Saoedi-Arabië een 'paria' te maken vanwege de moord op Jamal Khashoggi, de in stukken gehakte columnist van de Washington Post, bevestigde de angst dat Washington zich op een dag tegen zijn decennialange bondgenoot zou kunnen keren.

Biden is inmiddels van koers veranderd en oefent druk uit op Saoedi-Arabië om een ​​normalisatiedeal met Israël te sluiten en een rol te spelen in het bestuur van de Gazastrook na de oorlog.

[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][9 julii 2024]

 

Afdrukken Doorsturen