Federal Reserve weigert Amerikaanse grootbanken aan te pakken

De Federal Reserve heeft de kapitaalverhogingen voor de gevaarlijke Amerikaanse megabanken en hun derivaten voor een periode van jaren uitgesteld.




Als in de Verenigde Staten de volgende megabank failliet gaat door zijn blootstelling aan derivaten, kunnen we de namen van Jamie Dimon en Patick McHenry toevoegen aan die van de voormalige Republikeinse Congresleden Randy Hultgren en Kevin Yoder. Het zijn vier van de mannen die de weg vrijmaakten voor een nieuwe crisis in de derivatenbankensector.

Dimon en McHenry zijn de nieuwste hoofdrolspelers in de rampzalige geschiedenis van derivatenregulering in de VS.

Dimon is de voorzitter en CEO van de meest risicovolle, grootste en criminele bank in de Verenigde Staten, JPMorgan Chase. Nadat zijn bank in 2012 $ 6,2 miljard verloor door te gokken in derivaten in Londen – met behulp van spaargelden van cliënten van zijn federaal verzekerde bank – zou Dimon, voor rationele geesten, de minst gekwalificeerde kandidaat lijken om advies te geven aan zijn banktoezichthouders over hoeveel kapitaal de grootste banken in de VS moeten aanhouden om hun gigantische handels- en derivatenrisico's te compenseren.

Helaas heeft rationeel denken geen waarde in een kleptocratie. Om dezelfde reden dat de raad van bestuur van Dimon hem een ​​bonus van 50 miljoen dollar gaf nadat hij de vierde en vijfde justitiële aanklacht van zijn bank had afgehandeld, kan Dimon nog steeds zijn gewicht in de schaal leggen en federale banktoezichthouders intimideren, zodat ze zijn schoothondje zijn geworden.

Een korte toelichting op Dimons strijd met de toezichthouders op de bankensector over de kwestie van voldoende kapitaal is op zijn plaats.

Op 27 juli van vorig jaar publiceerden de Federal Reserve, FDIC en Office of the Comptroller of the Currency (OCC) een voorstel om hogere kapitaalniveaus te eisen bij banken met $ 100 miljard of meer aan activa. Veel van deze banken hadden in het voorjaar van 2023, via bankruns op spaargelden, vrij duidelijk aangetoond dat ze systemische besmetting door het hele Amerikaanse banksysteem konden verspreiden.

De drie federale banktoezichthouders hebben een zeer royale periode van 120 dagen voor commentaar van het publiek op het voorstel gegeven. De megabanken hoefden pas op 1 juli 2025 te beginnen met de overgang naar de nieuwe regels, en volledige naleving zou pas na een belachelijk lange periode van vijf jaar plaatsvinden: op 1 juli 2028.

Op 12 september 2023 maakte het megabankkartel zijn woede en intentie om terug te slaan bekend in een brief van 7 pagina's waarin het voorstel werd aangevallen. Het kartel eiste dat de drie federale instellingen alle "bewijs en analyses waarop de overheidsinstellingen zich baseerden" zouden overhandigen bij het doen van het voorstel.

Eén van de ondertekenaars van de brief was het Bank Policy Institute (BPI), waarvan de raad van bestuur bestaat uit de CEO's van de grootste banken van Wall Street. BPI wordt voorgezeten door niemand minder dan.... Jamie Dimon.

BPI lanceerde vervolgens een reclamecampagne die grofweg verdraaide wat de kapitaalverhoging zou doen, door te beweren dat het werkende gezinnen zou schaden. (Dit zijn dezelfde megabanken die de Amerikaanse economie in 2008 opbliezen, miljoenen Amerikanen werkloos maakten, miljoenen werkende gezinnen in faillissement joegen en een geheime bailout-operatie van $ 29 biljoen (!) van de Federal Reserve kregen - omdat ze onvoldoende kapitaal hadden. Deze megabanken vormden vervolgens hun eigen coalitie om voor de rechter te vechten tegen de Federal Reserve die de details openbaar maakte van de biljoenen dollars aan doorlopende leningen die deze banken hadden ontvangen van december 2007 tot medio 2010. Ze verloren die strijd.

Het Bank Policy Institute huurde vervolgens Eugene Scalia in, een advocaat-partner bij het grote advocatenkantoor Gibson & Dunn, om opties te overwegen voor het mogelijk aanklagen van de Federal Reserve en de andere banktoezichthouders over de voorgestelde hogere kapitaalregels. Van Scalia werd verwacht dat hij zou beargumenteren, als de zaak voor de rechter zou komen, dat de banktoezichthouders geen goede kosten-batenanalyse hadden uitgevoerd voordat ze de kapitaalregel voorstelden.

Scalia is de zoon van wijlen opperrechter Antonin Scalia, die er geen kwaad in zag om veel gratis vakanties voor privébelangen te accepteren terwijl hij in het hooggerechtshof zat. Eugene Scalia is ook de advocaat die eerder een bijl hanteerde om belangrijke elementen van de Dodd-Frank-wetgeving voor financiële hervormingen van 2010 uit te hollen.

Alleen al de suggestie dat de Federal Reserve in een gênante, krantenkoppen halende rechtszaak zou kunnen belanden met de banken waarop zij toezicht houdtt – waarbij de beroepsprocedures de zaak jarenlang zouden rekken – had het beoogde intimiderende effect.

De zwakke Fed-voorzitter Jerome Powell verscheen op 7 maart van dit jaar voor de Senate Banking Committee voor zijn regelmatig geplande Semi-annual Monetary Policy Report. Nadat Republikeinen in de commissie enthousiast waren over Powells bereidheid om de kapitaalregels te heroverwegen, opnieuw op te stellen of opnieuw voor te stellen, was het tijd voor de Democratische senator Elizabeth Warren om Powell te ondervragen. Warren was woedend dat Powell, nadat hij in 2023 had beloofd de vicevoorzitter van de Fed voor toezicht, Michael Barr, te steunen bij het doorvoeren van kapitaalhervormingen om meer bankruns en systemische besmetting te voorkómen, nu bezweek voor de druk van de bankensector.

Senator Warren zei dat de 37 grootste Amerikaanse banken die getroffen zouden worden door de strengere kapitaalregels “tientallen miljoenen dollars hebben uitgegeven aan advertenties tijdens de American Football-lwedstrijden op zondagavond en nog eens miljoenen aan een leger lobbyisten om hier in het Congres druk te zetten.” Warren vertelde Powell het volgende: "Ondanks alles wat u vorig jaar zei toen de banken er niet in slaagden de aanbevelingen van vicevoorzitter Barr te steunen om de regels voor grote banken te verscherpen, zegt de openbare verslaggeving nu dat u binnen de Fed inspanningen levert om de kapitaalregel te verzwakken. U vertelde gisteren zelfs aan de vertegenwoordigers van het House Financial Services Committee dat u denkt dat het 'zeer aannemelijk' is dat u de regel intrekt."

Warren concludeerde met het volgende: “U bent de leider van de Federal Reserve en toen de druk vorig jaar hoog opliep, had u het er veel over om de banken strenger aan te pakken. Maar nu zijn de grote banken daar niet blij mee en bent u hierin slap geworden. Het Amerikaanse volk heeft een leider bij de Fed nodig die de moed heeft om deze banken te trotseren en ons financiële systeem te beschermen.” In een brief van 17 juni vroeg Warren Powell om een ​​reactie op berichten dat “u pleit voor een halvering” van de kapitaalverhoging die vereist is onder de voorstellene.

Dimon kreeg hulp bij zijn poging om federale banktoezichthouders te intimideren en te dwingen de kapitaalvoorstellen van Patrick McHenry, de Republikeinse voorzitter van de Commissie Financiële Diensten van het Huis van Afgevaardigden, terug te draaien.

Volgens een bericht in de Financial Times van afgelopen dinsdag dreigde McHenry dat als de Federal Reserve zijn kapitaalvoorstel niet zou herzien, het Congres een beroep zou doen op de Congressional Review Act, die het Congres de mogelijkheid geeft om regels van federale instellingen terug te draaien.

De lange en korte versie van deze pest- en intimidatiecampagne is dat Michael Barr, de vicevoorzitter van de Fed voor toezicht, dinsdag een toespraak hield in het Hutchins Center on Fiscal and Monetary Policy van het Brookings Instituut en formeel capituleerde voor de voorgestelde kapitaalhervormingen. De kapitaalverhoging voor de megabanken wordt nu door de Federal Reserve voorgesteld met een stijging van 9 procent, meer dan de helft minder dan het oorspronkelijke voorstel dat in juli 2023 voor commentaar van het publiek werd ingediend.

Wat die dubieuze biljoenen dollars aan derivaten betreft, lijkt het erop dat de Federal Reserve van plan is om de grootste banken in de VS  hun eigen interne modellen te laten gebruiken om dat risico te beoordelen. De toezichthouders op de banken moeten nu hun nieuwe kapitaalvoorstel opnieuw ter commentaar van het publiek indienen, maanden of jaren onderhandelen om een ​​definitieve regelgeving uit te vaardigen en vervolgens een invoeringsperiode van meerdere jaren aanbieden. Dit betekent dat dit besluit voor onbepaalde tijd wordt uitgesteld.

Op dit moment is het niet duidelijk of de FDIC en de OCC meegaan in de capitulatie van de Federal Reserve voor de eisen van de grootste banken van Wall Street.








[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[13 september 2024]

 

Afdrukken Doorsturen