Het 'vredesproject' EU is veranderd in een oorlogsproject

Het EU-nepparlement heeft zojuist gestemd dat Oekraïne “legitieme militaire doelen in Rusland” mag aanvallen. De meerderheid van de parlementsleden was het met het besluit eens. De opstelling van die 'volksvertegenwoordigers' is onverantwoord. Dit maakt de weg vrij voor verdere escalatie van de oorlog – een confrontatie tussen de NAVO en Rusland op het slagveld komt zelfs nog dichterbij.




Er wordt veel verwarrend gepraat over de staat van de oorlog in Oekraïne. Westerse politici lijken niet te kunnen beslissen wat ze willen in Oekraïne: overwinning of een staakt-het-vuren. In het pro-Oekraïense kamp is de gedachte dat de Russische president Vladimir Poetin het hele land wil veroveren, maar dat is belachelijk. De strijdkrachten van Rusland (AFR) zijn er in tien jaar van strijd niet in geslaagd om alleen de Donbas onder controle te krijgen, dus het idee om zelfs maar het oosten tot aan de Dnipro te veroveren is lachwekkend. Poetin hoeft het land niet te veroveren. Hij hoeft het alleen maar te vernietigen tot het punt dat het voor de Amerikanen niet meer nuttig is. En de kwestie waar de $500 miljard-$1 biljoen vandaan moet komen die nodig is om het land weer op te bouwen, is ook niet opgelost.

Enerzijds doet Zelensky krachtige uitspraken over zijn "overwinningsplan" dat hij binnenkort aan de Amerikaanse president Joe Biden zal presenteren. Bankova (het Oekraïense equivalent van het Kremlin) heeft gezegd dat het een sterke militaire component heeft en dat er geen sprake is van een staakt-het-vuren of concessies van grondgebied. Anderzijds meldde Bloomberg onlangs dat sommige EU-leden "actief op zoek zijn naar een uitweg" uit de oorlog. Wat op tafel ligt, is simpelweg een staakt-het-vuren-deal vóór de winter en om de hele kwestie van grondgebieden uit te stellen tot later.

Dit komt in de context van de VS die stilletjes toegeven dat ze de bodem van hun wapenvoorraad aan het leegschrapen zijn. Zelensky klaagt al sinds april dat het Westen erg traag is geweest met het leveren van de wapens die deel uitmaken van het Amerikaanse hulppakket van 61 miljard dollar. De meeste nieuwe toewijzingen van geld en wapens zijn allemaal afkomstig uit Europa.

Tegelijkertijd verkeert de G7-lening van $ 50 miljard in de problemen, dankzij een Hongaars veto. De VS dringt erop aan dat de leningherziening over een lange periode plaatsvindt - om toegang te garanderen tot de winsten van de bevroren reserves van de Russische Federatie - maar dat is het deel waar Hongarije bezwaar tegen maakt. Zonder deze garantie lijkt het erop dat de VS ook niet meer zal deelnemen aan het verstrekken van meer geld.

Over het algemeen hebben veel analisten gezegd dat de VS zich begint terug te trekken, omdat ze verder kijken dan de oorlog en de relaties met Rusland zouden willen herstellen (hoewel we van dat laatste niet overtuigd zijn). Daarom houden ze afstand door de leveringen aan Oekraïne te vertragen, hebben ze niet deelgenomen aan de levering van F-16's (die allemaal uit Europa komen) en willen ze Oekraïne specifiek niet toestaan ​​om zijn raketten te gebruiken om doelen in Rusland te raken.

Europa probeert steeds meer de touwtjes in handen te nemen, maar is ook verdeeld over het Oekraïne-verhaal. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz was net in Kazachstan, waar president Kassym-Jomart Tokajev hem vertelde dat Rusland “onoverwinnelijk” was. Scholz weigert ook om Oekraïne toe te staan ​​zijn raketten op Rusland te gebruiken en hij heeft ook net de financieringsallocaties gehalveerd. Waarschijnlijk is hij één van degenen die op zoek is naar de uitgang.

Daartegenover heeft de führerin van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, haar nieuwe kabinet van commissarissen gevormd en het is opmerkelijk voor alle noorderlingen aan tafel. Ze had nauwelijks een agressiever team kunnen samenstellen door mensen uit Estland, Litouwen, Noorwegen etc. te kiezen. Het is zeker niet representatief voor de houding ten opzichte van Rusland binnen de EU en ze is volledig vrij om benoemingen te doen die ze wil (de EU vindt zich desondanks erg democratisch) en geen van deze mensen, inclusief Von der Leyen zelf, is op enigerlei wijze verplicht aan welke kiezer dan ook, aangezien er geen verkiezingen bij betrokken zijn bij het opzetten van het uitvoerend orgaan van de Europese Commissie (EC).

Hoe groot is dit probleem? Dat is onmogelijk te zeggen, maar stel het zo: Von der Leyen is totaal niet geschikt voor de rol van staatsvrouw om deze oorlog te beëindigen; ze bereidt zichzelf voor op een lange oorlog en zal de verdeeldheid die al zichtbaar is in de EU hebben verdiept – vooral als Bloomberg gelijk heeft en sommige lidstaten nu meer dan ooit bereid zijn om die ingeslagen weg te beëindigen. Dit verzwakt ook de Franse president Emmanuel Macron verder, na zijn verkiezingsdebacle, die zichzelf heeft proberen op te werpen als staatsman.

En het Europees nepparlement? Willen die 425 Europarlementariërs de Derde Wereldoorlog riskeren? Hopelijk niet! Maar wat ze wel of niet willen, wordt volgens de huidige resolutie sowieso irrelevant.

Feit is: 425 parlementariërs hebben met 131 stemmen tegen en 63 onthoudingen een resolutie aangenomen die veel te bieden heeft. “Zonder het opheffen van de huidige beperkingen zou Oekraïne zijn recht op zelfverdediging niet volledig kunnen uitoefenen.” Met andere woorden: sta Oekraïne eindelijk toe zogenaamde ‘legitieme’ doelen diep in Rusland te raken. Waar dit toe zal leiden? De strategie daarachter is een eed van openbaarmaking van het vredesbeleid – en in elk geval een diplomatieke eed.

De leden van het Europees nepparlement riepen ook op tot de voortdurende uitbreiding van de sancties tegen Rusland, de versnelling van een lening van € 50 miljard aan Kiev met de betaling van de opbrengsten uit de bevroren Russische tegoeden en de voorbereiding van een wetgevend kader voor de volledige confiscatie van Russische bezittingen. In hun resolutie riepen de parlementsleden ook op tot een actievere accumulatie van geld voor wapens voor Kiev door het organiseren van vrijwillige fondsenwerving onder de bevolking van de EU-landen in de context van de vermindering van de financiering voor dergelijke uitgaven door de landen.

Wie gelooft dat Rusland zich na ruim tweeënhalf jaar oorlog zal terugtrekken èn zich zal terugtrekken uit een aanval op eigen grondgebied met wapens uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS gelooft waarschijnlijk ook in Sinterklaas. Alle observaties wijzen erop dat Rusland de uitkomst van de oorlog in Oekraïne als fundamenteel beschouwt voor zijn veiligheidsbelangen. Het principe van druk en tegendruk heeft tot nu toe geresulteerd in honderdduizenden dode, verminkte en getraumatiseerde soldaten aan beide kanten. En de mogelijkheden voor escalatie, vooral aan Russische zijde, zijn nog lang niet uitgeput.

De EU als supranationale instelling zou de kans hebben om op te treden als stem van vrede over de natiestaten en NAVO-lidstaten die toch al veel te diep in oorlog verwikkeld zijn. In plaats daarvan giet zij met deze resolutie een versneller in de oorlog. Moet het echt gaan branden? Moet Europa opnieuw het toneel van een wereldoorlog worden? Het publiek moet kijken naar een EU die de indruk wekt dat zij resoluut richting oorlog beweegt. De door Von der Leyen uitverkoren haviken wijzen duidelijk in die richting (op wie van hen heeft ú gestemd?).


Om de krijgshaftige toon op het niveau van het EU-nepparlement te begrijpen, is hier een fragment uit het persbericht:
“Het Parlement benadrukt dat onvoldoende aanvoer van munitie en wapens en beperkingen op het gebruik ervan de inspanningen tot nu toe kunnen ondermijnen, en betreurt dat het niveau van de bilaterale militaire hulp van EU-landen aan Oekraïne afneemt. De leden van het Europees Parlement herhalen hun oproep aan de lidstaten om hun belofte van maart 2023 na te komen om een ​​miljoen munitie aan Oekraïne te leveren en de levering van wapens, luchtverdedigingssystemen en munitie, waaronder de TAURUS-kruisraket, te versnellen. Ze herhalen ook hun standpunt dat alle EU-landen en NAVO-bondgenoten zich collectief en individueel moeten engageren om jaarlijks minstens 0,25% van hun BBP te besteden aan militaire steun aan Oekraïne.”

Kortom: een strategie die tot nu toe heeft gefaald, moet worden voortgezet en uitgebreid. Meer wapens, kruisraketten en heel veel geld voor de wapenindustrie? Wil deze EU nog steeds gezien worden als een vredesproject? Het klinkt als (en is) de verlengde Europese arm van het Amerikaanse militair-industriële complex. Iedereen die zich zo gedraagt ​​in deze ernstige, politiek vèrreikende oorlog tussen Rusland en Oekraïne handelt onverantwoord in de richting van de vrede in Europa.

Ondertussen graaft Poetin zich ook in voor een lange oorlog. Kyrylo Boedanov, spionmeester van Oekraïne en hoofd van het Hoofddirectoraat van Inlichtingen van het Ministerie van Defensie van Oekraïne, zei afgelopen weekend dat Rusland volgend jaar met ernstige economische problemen te maken zal krijgen. Dat is nog maar de vraag, hoewel de Russische economie afkoelingsverschijnselen vertoont en de groei naar verwachting in 2025 zal stoppen. Rusland heeft echter nog steeds genoeg middelen en als je de Oekraïense economie nauwlettend in de gaten houdt, is het duidelijk dat Kiev in 2025 grotere problemen zal hebben dan Rusland.

Ten slotte zien we, gezien de langzame ineenstorting van de frontlinie in Donbas, meer pessimistische commentaren in het Westen naar buiten komen. Robert Lee, een beroemde militaire analist, zei afgelopen weekend dat hij geen Oekraïense overwinning kan zien, "als de oorlog zijn huidige koers blijft volgen."

Veel mensen vragen zich af of we op het punt staan van de Derde Wereldoorlog. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Lammy waren vorige week in Kiev om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te ontmoeten, de comedian die steeds wanhopiger is om toestemming te krijgen om door de NAVO geleverde langeafstandsraketten te gebruiken om doelen diep in Rusland te raken. Er was een reeks rapporten voorafgaand aan de vergadering die zeiden dat de deal in principe rond was. Vooral de Britten hebben gezegd dat ze het goed vinden dat Kiev zijn Storm Shadow-raketten in Rusland gebruikt, maar Washington is over het algemeen nerveuzer.

De verwachting was dat Blinken de toestemming in Kiev zou ondertekenen, maar er werd aangenomen dat hij ook met een lange lijst beperkingen zou komen, zoals het verbieden van Russische olieraffinaderijen en elektriciteitscentrales; militaire vliegvelden zouden daarentegen legitieme doelen en de belangrijkste focus moeten zijn. Zoals het was, werd er geen deal gesloten, wat benadrukt hoe gespannen de situatie is.

Zoals we al eerder meldden, is het grootste probleem van Oekraïne dat het land zich niet kan verdedigen tegen de zware Russische FAB- glijbommen en dat het de straaljagers die de bommen hebben afgevuurd, ver van de Oekraïense grenzen moet zien te verdrijven.

Deze noodzaak is dubbel zo groot sinds de inval in Koersk, aangezien de elite-eenheden van de strijdkrachten van Oekraïne (AFU) die nu in het gras in het zuiden van Rusland kamperen, een makkelijk doelwit zijn sinds ze zijn teruggedrongen in hun invasie. De Russische kant meldde vorige week dat Oekraïne al 7.000 man in Koersk heeft verloren, wat ongeveer de helft zou zijn van de geschatte omvang van de gestuurde expeditiemacht - als dat waar is – maar wie weet wat de werkelijke aantallen zijn?  Hoe dan ook, het is duidelijk dat de AFU in Rusland onder grote druk staat en de raketvergunning is hard nodig om die druk te verlichten.

Uit recente (betrouwbare?) informatie blijkt dat het sterftecijfer in Oekraïne drie keer hoger is dan het geboortecijfer. En nog eens 600.000 mensen zijn dit jaar vertrokken, voorafgaand aan wat een ijskoude winter belooft te worden. Aangezien 80% van de vluchtelingen vrouwen en kinderen zijn (mannen mogen niet weg), is de kans klein dat de meesten van hen naar huis terugkeren om het land opnieuw te bevolken. De VN voorspelt dat de bevolking van Oekraïne zal halveren tot slechts 15 miljoen mensen ten opzichte van het niveau van voor de oorlog.

De Russische viceminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov zei dat het Kremlin overweegt de export van uranium te verbieden, wat de VS, die nog steeds sterk afhankelijk is van de import van Russisch uranium en minstens vijf jaar verwijderd is van het zelf produceren van voldoende uranium, de tering zou geven. Dit is één van de vreemde dingen aan deze oorlog: ondanks de sancties gaat het bedrijfsleven gewoon door. De reden dat de veertien sanctierondes zo ineffectief zijn geweest, is dat ze vol zitten met uitzonderingen, omdat de EU in ieder geval nog steeds zo afhankelijk is van een heel smorgasbord aan Russische input. Het lijkt erop dat iedereen zwaar heeft onderschat hoe belangrijk Russische grondstoffen zijn en hoe diep ze al geïntegreerd waren in de wereldeconomie.

Als het Kremlin van plan is om door te gaan met het verbod op uraniumexport (en vermoedelijk te volgen met soortgelijke verboden op nikkel, titanium, kunstmest, staal, aluminium, etc. etc.) dan zal de ironie zijn dat deze Russische "sancties" veel meer schade aan het Westen zullen toebrengen dan westerse sancties aan Rusland hebben toegebracht. Russische vrouwen zijn het zonder hun Chanel-handtassen gaan redden, maar het Westen zal het veel moeilijker vinden om de grondstoffen te vervangen die het nog steeds van Rusland koopt.

Washington is al bang voor escalatie sinds het begin van deze oorlog. Toen de oorspronkelijke zending tankvernietigende Javelin-raketten voor de oorlog werd geleverd, had Oekraïne strikte orders om ze helemaal niet te gebruiken in de Donbas-strijd tegen de separatisten, behalve als Rusland binnenviel, wat uiteindelijk ook gebeurde.

Maar nu lijkt het erop dat we heel dicht bij de rand van een wereldoorlog zijn gekomen. De Russische president Vladimir Poetin had verklaard dat als de toestemming om NAVO-raketten te gebruiken wordt gegeven, het Westen “direct” in de oorlog zou zijn met Rusland – en hij heeft geen ongelijk. Natuurlijk is het Westen er al zwaar bij betrokken, maar het argument tot nu toe is dat het Westen Rusland niet aanvalt, maar alleen zijn vriend helpt zichzelf te verdedigen – en Rusland heeft deze lijn geaccepteerd.

Oekraïne zou allang verloren hebben als het Westen het niet had geleverd, en tegelijkertijd is het een publiek geheim dat de VS Oekraïne realtime-intel geeft om de door de VS gemaakte HIMAR-raketten op Russische commandoposten te richten en een stel Russische generaals te doden in het eerste jaar van de oorlog, etc. Er zijn zelfs geloofwaardige berichten dat Amerikaanse speciale troepen zoals JSOC op de grond in Oekraïne zijn, en logistieke en inlichtingenondersteuning bieden aan AFU-commandanten, als ze zelf al niet aan de gevechten deelnemen. Het Kremlin waarschuwde in februari dat WO III "onvermijdelijk" zou zijn als de NAVO troepen naar Oekraïne zou sturen.

Tot nu toe heeft het Kremlin dit alles genegeerd, simpelweg omdat het de overhand heeft en het laatste wat het wil is daadwerkelijk oorlog voeren met de NAVO – een strijd die het waarschijnlijk conventioneel niet zal kunnen winnen. Poetins argument is dat het één ding is om munitie naar de AFU te sturen voor gebruik in Oekraïne, maar het is iets heel anders om NAVO-raketten te gebruiken om Russische militaire doelen in Moeder Rusland zelf aan te vallen. Het eerste is passieve steun, maar het tweede is een actieve aanval op Rusland en een oorlogsdaad.

Blinken snapt dit, vandaar de waarschuwing. De Amerikanen zouden het op dezelfde manier zien als, laten we zeggen, Rusland een raket vanuit Cuba of Mexico afvuurt en een militaire basis buiten, laten we zeggen, Miami raakt. Het is het scenario van 1962 nogmaals uitgevoerd.

Dus, wat zal er gebeuren als Kiev toestemming krijgt, wat zeer waarschijnlijk lijkt? Er zijn twee manieren om dit op te delen: het nut van de dreiging van WO III; en de kans dat WO III daadwerkelijk begint.

Ten eerste, zoals velen hebben opgemerkt, blijft de oorlog in Oekraïne Poetins rode lijnen overschrijden en gebeurt er niets. De inval in Koersk is daar het beste voorbeeld van. Het is dus verleidelijk om zijn bluf opnieuw uit te dagen met de toestemming voor raketten, en dat kun je doen als je de NAVO gelooft wanneer het zegt dat er niet voor terug deinst dat het oorlog zal voeren met Rusland, omdat het Westen ervan uit gaat dat Rusland zal verliezen.

Een argument tegen de dreiging ​​van Poetin om desnoods WOIII te beginnen is dat de Chinezen dat niet toestaan. Een eventuele nederlaag van Rusland zou China isoleren en het in een veel zwakkere positie brengen ten opzichte van zijn eigen aanvaringen met de VS. En China heeft de mogelijkheid om de Russische economie bijna van de ene op de andere dag te laten instorten als het dat wil.

Poetins "directe" opmerkingen zijn een herhaling van de dreiging van kernbommen/WOIII die hij al vele malen heeft geuit en deze dreiging alleen al - ongeacht hoe reëel deze is - is extreem nuttig. Het heeft direct geresulteerd in het "enige, maar niet genoeg" beleid op wapenleveringen, zoals de levering van Leopard 2 tanks of F-16 gevechtsvliegtuigen, en zware beperkingen op wat Oekraïne in Rusland mag aanvallen.

Het heeft geresulteerd in de bizarre situatie waarin Rusland vrij is om elk doelwit in Oekraïne aan te vallen met zijn raketten, maar er is een de facto vliegverbod over heel Rusland, inclusief de grensregio's, opgelegd aan Oekraïne door Washington. Rusland parkeerde Katushka-raketwerpers op de Belgorod-snelweg, net achter de grens, en bestookte Charkov, en Oekraïne was machteloos om terug te slaan (tot mei, toen de regels wat werden versoepeld). Dit beleid is een direct gevolg van de dreiging van een direct conflict, maar opnieuw werd die rode lijn overschreden en gebeurde er niets.

Het probleem is dat Poetin in elke fase van deze oorlog, beginnend met de invasie zelf, de meest extreme optie heeft gekozen die hem ter beschikking stond. We moeten hier nog aan toevoegen dat - vanuit het standpunt van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky - het de comedian niet kan schelen of zijn conflict de wereld meesleept in WO III. Waarom zou hij dat ook doen? Enerzijds is hem vanaf het begin verteld dat het Westen hem zal steunen met alles wat hij nodig heeft om te winnen; die belofte, gedaan door onze voormalige premier Mark Rutte en zijn secundant Kajsa Ollongren. Ook door Boris Johnson, tot die de vredesdeal van Istanbul de grond in boorde – een goede deal. Verder staat Oekraïne voor een existentiële bedreiging en sterven zijn mensen bij honderdduizenden. Zijn eerste en enige plicht is om hen te redden. Dus als Duitsers, Fransen en Amerikanen zich bij zijn strijd aansluiten, zal dat leiden tot de overwinning, is de perceptie.

Blinken zei onlangs nog maar eens een keer: “Wij geloven in een Oekraïense overwinning,” wat een flagrante leugen is, zoals blijkt uit zijn terughoudendheid om toestemming te geven voor het gebruik van langeafstandsraketten, die het tij van de oorlog zouden kunnen keren.

Als gevolg van dit alles is de sluipende escalatie een stap dichter bij een totale oorlog gekomen. We bevinden ons nu op een zeer gevaarlijke plek, simpelweg omdat er nog maar heel weinig escalatiemogelijkheden voor ons liggen. Nog maar een maand geleden was Oekraïne op weg naar een staakt-het-vuren-deal, en nu zijn we op een steenworp afstand van WO III.>









[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[20 september 2024]

 

Afdrukken Doorsturen