Premier Albanië wil een islamitisch “Vaticaan” in zijn land

Het voorstel van premier Edi Rama voor de oprichting in Albanië van een soevereine staat van de "Bektashi-orde" wordt bekritiseerd als een vreemd, gevaarlijk idee, gedreven door de noodzaak om de aandacht van de internationale media te trekken.



De premier van Albanië heeft plannen onthuld om een ​​microstaat voor soefi-moslims op te richten in de hoofdstad van het land, Tirana. Tijdens de Algemene Vergadering van de VN vorige week zei premier Edi Rama (foto hiernaast) dat de enclave voor de Bektashi-moslimminderheid "vergelijkbaar zou zijn met het Vaticaan" en zou fungeren als een "nieuw centrum van gematigdheid, tolerantie en vreedzame coëxistentie". Als het plan doorgaat, zou het de kleinste soevereine staat ter wereld zijn.

Rama benadrukte Albanië's unieke rol als een kleine Balkanstaat met een trotse erfenis van mededogen, toen hij sprak tot een internationaal publiek. Hij reflecteerde op Albanië's heldhaftige inspanningen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen het land onderdak bood aan Joodse mensen die de Holocaust ontvluchtten, en de meer recente opvang van Afghanen die de Taliban-heerschappij ontvluchtten. Deze langdurige toewijding aan humanitaire doelen, zo stelde hij, heeft Albanië gevormd tot een baken van tolerantie.

Dit voorheen ongehoorde idee werd eerder door Rama geuit in een interview met de New York Times, waarin hij zei dat het doel van deze microstaat het bevorderen van een tolerante islam was. De Bektashi-patriarch, Haxhi Dede Edmond Brahimaj, juichte Rama's idee toe en zei in een verklaring dat de 'nieuwe staat' niet over politiek ging, maar over spiritueel leiderschap.

Edmond Brahimaj, tevens leider van de Bektashi World Order, noemde het initiatief "buitengewoon" en "een wonder", maar anderen maken zich zorgen dat het geven van een staatsvorm aan een religieuze groep de sektarische relaties in het land kan verstoren. Het voorstel "wordt door politieke analisten als vreemd en absurd beschouwd", aldus Reporter.al – onderdeel van het Balkan Investigative Reporting Network.

"Zoals vaak gebeurt in Albanië waren veel experts en het publiek volledig onwetend over de details van het plan van de regering", meldt Deutsche Welle. "Voor de meesten kwam het besluit volledig uit de lucht vallen."

“Voor dit vreemde idee voor zo’n land dat te maken heeft met de territoriale integriteit van het land, dat veranderingen in de grondwet vereist, raadpleegt deze man (Rama - red.) met geen enkele Albanees, maar verkondigt het over de hele wereld, waarbij hij niet alleen ons negeert die gezien worden als vijanden, maar ook de Albanezen die hem steunen of deel uitmaken van zijn regering”, vertelde publicist Fatos Lubonja. “Dit toont de mate van groei van het autoritarisme aan, dat wil zeggen de achteruitgang van de democratie in Albanië”, voegde hij eraan toe.

Ook Afrim Krasniqi, directeur van het Instituut voor Politieke Studies, beschouwt de uitroeping van een soevereine Bektashi-staat als “een gevaarlijk idee”. “Een typisch voorbeeld dat laat zien hoe Albanië nog steeds als een persoonlijke staat wordt bestuurd en dat de politieke besluitvorming volkomen niet-institutioneel is”, aldus Krasniqi. Afgezien van de verklaringen uit New York is er sprake van juridische en constitutionele onduidelijkheid over het project, terwijl de Albanese regering geen aanvullende gegevens openbaar heeft gemaakt.


Wat is de Bektashi-orde?

Moslims vormen momenteel ongeveer de helft van de bevolking van Albanië, waarbij Bektashi's ongeveer 10% van die groep vertegenwoordigen, volgens de volkstelling van 2023. De Bektashi-bevolking is de vierde grootste religieuze groep van het land, na soennitische moslims, katholieken en orthodoxe christenen.

De Bektashi-orde is een afsplitsing van de soefi-sekte van de islam en werd in de 13e eeuw opgericht. Volgens The New York Times combineert de orde "een losse interpretatie van de Koran met mystiek, elementen van de Turkse pre-islamitische religies en toewijding aan hun overleden wijzen, de zogenaamde derwisjen". De Bektashi's worden door veel conservatieve sjiieten en soennieten als ketters beschouwd en zijn in moslimlanden al eeuwenlang het slachtoffer van vervolging. Sinds de verovering van de Balkan door het Ottomaanse Rijk in de 14e en 15e eeuw vormen ze een machtsfactor in Albanië en naburige landen als Kosovo en Macedonië.

Leden van de sekte speelden een belangrijke rol in de nationalistische opleving van Albanië tegen de Turkse overheersing. Ze propageerden een ontspannen versie van de islam en schaarden zich zo achter de seculiere zaak van onafhankelijkheid.

De beweging was ooit verspreid over het Ottomaanse Rijk, maar nadat Mustafa Kemal Ataturk in 1923 de seculiere Turkse Republiek oprichtte, verplaatsten de Bektashis hun basis naar Tirana. Van hieruit bestuurt de leider van de sekte, Edmond Brahimaj, bij volgelingen bekend als Baba Mondi, de Bektashi-gemeenschap, en is hij van plan om de Albanese microstaat te leiden wanneer deze wordt gecreëerd.


Wat zijn de plannen van de premier?

De voorgestelde microstaat van 27 hectare beslaat het bestaande complex van de beweging in een woonwijk in het oosten van Tirana.


Het Bektashi-domein beschikt over een koepelvormige vergader- en gebedsruimte, een museum dat de geschiedenis van de orde laat zien, een kliniek, een archief en de administratieve kantoren van Baba Mondi, een naar verluidt vrolijke man met een witte baard en een wespenachtige minachting voor rigide dogma's. Moslimextremisten die bommen afsteken en geweld gebruiken om hun versie van het geloof te verspreiden, zei hij, "zijn gewoon cowboys."

Ondanks dat het slechts een kwart van de omvang van Vaticaanstad is, zou het zijn eigen paspoorten, administratie en grenzen hebben. Alleen geestelijken en administratief personeel zullen in de microstaat wonen, meldt AFP. Rama zei ook dat er geen religieuze levensstijlregels binnen de staat zullen worden opgelegd - alcohol drinken zal worden toegestaan ​​en vrouwen mogen dragen wat ze willen.

De nieuwe staat Bektashi "zal geen leger, grenswachten of rechtbanken hebben", meldde The New York Times, hoewel Baba Mondi  (foto, midden)heeft aangegeven dat het "misschien een kleine inlichtingendienst nodig heeft". Leden van de sekte worden "door veel conservatieve sjiieten en soennieten als ketters gezien", aldus de krant, en zijn "eeuwenlang het slachtoffer geweest van vervolging in moslimlanden".

Baba Mondi zei dat "grootte er niet toe doet" en voegde toe: "Ik hoef geen dictator te zijn", hoewel hij toegaf dat de enige significante beperking op zijn gezag God zal zijn. Nadat hij bezoekers had getoost met raki, een vurige drank gedistilleerd uit druiven, merkte hij op dat hij geen aanspraak maakte op onfeilbaarheid. “Alleen God”, zei hij, “maakt geen fouten.”

Juridische experts zijn bezig met het opstellen van wetgeving om het plan te formaliseren, meldde de NYT, waarvoor een parlementaire goedkeuring nodig is. Om de microstaat officieel te maken, is mogelijk een grondwetswijziging nodig, aangezien de Albanese grondwet het land momenteel aanmerkt als "eenheids- en ondeelbaar".


Hoe is het plan ontvangen?

De Bektashi Orde is zoals verwacht blij met het voorstel. "De soevereiniteit van de Bektashi Orde is een belangrijke stap in het versterken van de waarden van inclusie, religieuze harmonie en dialoog in een steeds meer verdeelde wereld," zeiden sektefunctionarissen in een verklaring. Maar het idee is niet overal even goed ontvangen en veel analisten hebben hun scepsis geuit. Besnik Sinani, een research fellow bij het Center for Muslim Theology aan de Universiteit van Tübingen in Duitsland, vertelde Deutsche Welle dat hij denkt dat het plan onredelijk is en de relaties tussen religieuze groepen in Albanië zal verstoren. "De Albanese regering heeft tot nu toe geen enkel overtuigend argument aangevoerd om een ​​dergelijke stap te rechtvaardigen", aldus Sinani. Hij voegde eraan toe dat het in tegenspraak is met de "visie van de grondleggers van de Albanese staat, van wie velen Bektashi waren".

Provocerende ideeën die de aandacht trekken zijn een kenmerk van Rama's elfjarige bewind, en dat van de soevereine staat Bektash vormt hierop geen uitzondering. Volgens analisten komt Rama's uitspraak meer voort uit zijn behoefte aan aandacht dan uit een bestudeerd of doordacht project. “We hebben te maken met een poging van de premier om de aandacht te trekken van interne ontwikkelingen en aantrekkelijk te worden in de internationale media”, aldus Krasniqi, die eraan toevoegde dat dit laatste een uitvinding van het moment lijkt.

Dezelfde mening wordt gedeeld door Fatos Lubonja, die inschat dat dit een media-operatie zou kunnen zijn om de aandacht af te leiden van een reeks artikelen in de internationale media, waarin Albanië, geregeerd door Rama, als een "narcoshtet" wordt gezien. "Een narcistisch rookgordijn om in de schijnwerpers te blijven of de aandacht af te leiden van beschuldigingen in de wereldmedia van het opbouwen van een narcostaat", zei hij. De onderzoeker Sulstarova merkte ook op dat premier Rama Albanië ziet als een exotisch of toeristisch land, waar buitenlanders een Bektashi-microstaat kunnen komen bezoeken.

Hoewel Albanië één van de armste landen van Europa is, heeft het een lange geschiedenis van hulp aan mensen in nood, onderdak bieden aan Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en Afghanen die in 2021 op de vlucht waren voor de Taliban. De internationale luchthaven is vernoemd naar Moeder Teresa, de etnisch Albanese non die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor haar liefdadigheidswerk in India.

Eén land dat het nieuwe 'Vaticaan' waarschijnlijk niet zal erkennen (als het er komt) is Iran. Het land kent veel, voornamelijk ondergrondse, aanhangers van de soefi-islam , waaronder enkele Bektashi's. Toch beschouwt Iran zichzelf als de hoeder van de sjiitische islam tegen heterodoxe interpretaties van het geloof. "De Iraniërs zijn eerlijk gezegd mijn laatste gedachten", zei Rama, die opmerkte dat Albanië in 2022 de diplomatieke betrekkingen met Iran verbrak nadat het Iran in verband had gebracht met een cyberaanval op de Albanese overheids- en banknetwerken.






[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[5 oktober 2024]

 

Afdrukken Doorsturen