Hoe kan bij de huidige crisis de S&P500-aandelenindex recordhoogten blijven noteren?

Hoe kan het dan dat een aandelenmarktindex nu steeds weer nieuwe recordhoogten neerzet wanneer investeerders uitstappen en de meerderheid van de aandelencomponenten in de S&P 500 ver van hun recordhoogten verwijderd zijn?



De aandelenindex van de S&P 500 bereikte vrijdag een nieuw record en sloot af op 3508,01 - de eerste keer dat de index boven de 3500 sloot. In feite zette de S&P 500 vorige week elke dag een recordhoogte neer. Hier zijn de feitelijke slotcijfers:

Maandag 24 augustus: 3.431,28
Dinsdag 25 augustus: 3.443,62
Woensdag 26 augustus: 3.478,73
Donderdag 27 augustus: 3.484,55
Vrijdag 28 augustus: 3.508,01


Refinitiv Lipper onderzoekt al 18 jaar fondsstromen naar en uit de aandelenmarkt. Volgens Refinitiv Lipper hadden aandelenbeleggingsfondsen en aandelen ETF's in de week die eindigde op woensdag 26 augustus een gecombineerde negatieve uitstroom van - $ 7,8 miljard. Voor de week die eindigde op woensdag 19 augustus hadden aandelenfondsen en aandelen-ETF's een negatieve uitstroom van - $ 6,6 miljard.

Tel de twee weken bij elkaar op en je hebt investeerders die netto $ 14,4 miljard uit aandelenfondsen haalden. Waar ging het geld heen?
Het ging voor het grootste deel naar belastbare obligatiefondsen.

Hoe kan het dan dat een aandelenmarktindex nu steeds weer nieuwe recordhoogten neerzet wanneer investeerders uitstappen en de meerderheid van de aandelencomponenten in de S&P 500 ver van hun recordhoogten verwijderd zijn?

De S&P 500 bestaat uit ongeveer 500 bedrijven. De index is gewogen naar marktkapitalisatie, een systeem dat de marktkapitalisatie van een bedrijf deelt door de totale marktkapitalisatie van de index, om zijn invloed in de index te bepalen.

Als je zes bedrijven hebt die dit jaar dramatisch beter presteren dan andere aandelen, en slechts vijf daarvan (Alphabet (moederbedrijf van Google), Amazon, Apple, Facebook en Microsoft) maken meer dan 20% uit van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500, dan kun je een afwijking krijgen in de prijsstelling van de bredere index.

Je kunt het ook anders bekijken: als deze zes aandelen er niet waren, zou de hele S&P 500-index negatief zijn voor het jaar 2020 (tot nu toe). Jeffrey Gundlach van DoubleLine, een ervaren marktwaarnemer, noemt dit een "klassieke bearmarktrally-activiteit".

Op Wall Street staat het bekend als "distributie". Dat is wanneer de kleine man wordt verleid in de aandelenmarkt te stappen met de illusie dat de index van de recordhoogte naar de andere schiet. Het is echter vooral goed voor de uitstekendd geïnformeerde insiders die het nodige "domme" geld willen hebben om hun aandelen op te dumpen.

Hier volgt de idiote manier waarop de genoemde zes aandelen hebben gepresteerd in het midden van de grootste economische crisis sinds de Grote Depressie. We gebruiken de slotkoersen op woensdag 26 augustus om het samen te laten vallen met de sluitingsdatum van het Rifinitiv Lipper-fondsenstroomrapport):

Amazon sloot de handelsdag op 2 januari 2020, de eerste handelsdag van het jaar, op 1.898,01. Op woensdag 26 augustus sloot het op 3.441,85 - een stijging van 81% in minder dan 8 maanden.

Op 2 januari 2020 sloot Apple de handelsdag af op 300,35. Op woensdag 26 augustus sloot Apple op 506,09 - een stijging van 68,5%.

Netflix, de streaming-entertainmentdienst, sloot op 2 januari op $ 329,81 en was bij de slotbel op 26 augustus gestegen tot $ 547,53 - een stijging van 66%.

In dezelfde periode steeg Facebook van $ 209,78 naar $ 303,91 - een winst van 45%. Microsoft ging van $ 160,62 naar $ 221,15 - een winst van 38%, terwijl Alphabet, het moederbedrijf van Google, achterbleef bij de andere vijf aandelen met een winst van slechts 17%.

Zou er een onzichtbare kracht kunnen zijn die deze aandelen een kunstmatige "boost" geeft? Onze eerste gedachte was om te kijken wat er gaande is in de Dark Pools. Dit zijn in feite niet-gereguleerde effectenbeurzen die op een wonderlijke wijze mogen opereren binnen de grote Wall Street-banken. Voor de week van 10 augustus, de laatste week waarin gegevens beschikbaar zijn bij de toezichthoudende instantie van Wall Street, bekend als FINRA, waren Dark Pools van UBS, Credit Suisse, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley (en tal van anderen) actief in het verhandelen van elk van de bovenstaande zes hoogvliegende aandelen.

Bovendien mogen diezelfde banken van Wall Street koopratings voor de aandelen afgeven (wat hun makelaars ertoe aanzet om de aandelen met hun klanten te bespreken). Ondanks het feit dat de SEC interne e-mails vond waaruit bleek dat bankanalisten aandelen naar het publiek duwden (die ze in interne e-mails "dogs" en "crap" noemden tijdens de aanloop naar de dot.com-crisis), hebben de banken van Wall Street toestemming gekregen om dóór te gaan met het uitgeven van koop-ratings van bedrijven aan wie ze zelf leningen verstrekken, het "underwriting" van hun aandelen- en schuldenaanbod en het op een ondoorzichtige manier verhandelen van hun aandelen in Dark Pools.

Amazon bijvoorbeeld, de grootste hoogvlieger van de bende van zes, heeft momenteel een "koop"-rating van Goldman Sachs en UBS; een "overwogen" rating van JPMorgan en Morgan Stanley; en een "outperform"-rating van Credit Suisse, om maar een paar van die banken te noemen die hun aandelen ook verhandelen in hun interne Dark Pools.

Hoe lang deze enorme zeepbel in omvang kan toenemen? Veel langer dan het gezonde verstand suggereert, vooral wanneer de Federal Reserve haar wanbeleid blijft volhouden met rentetarieven van nul procent en duizenden miljarden dollars aan reddingsoperaties. Hoe lang kan het Amerikaanse CONgres de opgetuigde structuur van de aandelenmarkt negeren?
Kennelijk alleen totdat de miljardairs van Wall Street bij wet verboden wordt obscene sommen geld te kunnen bijdragen aan campagnecommissies van de Amerikaanse president, politici en het CONgres.

[Bronnen en links uitsluitend voor abonnee's]

Afdrukken Doorsturen