Amerikaanse toezichthouders kijken weg bij enorme pump-and-dump-praktijken

De slimste jongens in de klas noemen de bitcoin "een kolossale Pump-and-Dump-praktijk" en "een grote criminele zwendel", maar federale toezichthouders kijken de andere kant op.


Anne Goldgar schreef in haar boek "Money, Honor, and Knowledge in the Dutch Golden Age" uit 2007 over de Nederlandse tulpenzeepbel dat "de fl. 1000 die men in januari 1637 zou kunnen betalen voor een hypothetische Admirael van der Eyck-bol", men ook een "bescheiden huis in Haarlem" of "bijna drie jaar loon van een meestertimmerman" zou kunnen kopen.
Als je dat vergelijkt met Amerikaanse dollars in 2007, het jaar dat haar boek werd uitgebracht, zegt Goldgar dat het hetzelfde zou zijn als een tulpenbol voor $ 12.000 zou worden verkocht.

Goldgar merkt op dat, terwijl historici naar deze tijdperiode hebben teruggekeken, de tulpenmanie van de jaren 1630 in ons land een "synoniem voor idiotie" is geworden.

De Schotse journalist Charles Mackay schreef in zijn klassieker uit 1841 over marktbubbels, "Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds", het volgende over de tulpenbubbel: “De woede onder de Nederlanders om ze te bezitten was zo groot dat de gewone industrie van het land werd verwaarloosd.... "

Vier eeuwen hebben de neiging tot idiotie blijkbaar niet genezen wanneer de aantrekkingskracht van rijkdom lonkt. De marktkapitalisatie van de bitcoin is nu meer dan $ 1 biljoen, ondanks het feit dat het door absoluut niets wordt ondersteund. Geen enkele minachting voor de bitcoin door de slimste jongens in de klas kan de onophoudelijke stijging van het schepsel stoppen. De bitcoin is sinds september meer dan vervijfvoudigd en werd gisteren verhandeld voor meer dan $ 56.000.

Bitcoin is grondig in diskrediet gebracht door enkele van de slimste mensen in de investeringsgemeenschap en de wereldwijde financiën, maar dat heeft de oudste futuresbeurs in de VS, CME Group, er niet van weerhouden om futures en optiehandel op bitcoin aan te bieden. De federale regulator van CME Group, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), legt in deze podcast uit dat alles wat CME Group hoefde te doen om zijn bitcoin-futures te lanceren, was om zijn plan "zelf te certificeren" bij zijn toezichthouder, de CFTC. Het zelfgecertificeerde plan is misschien prima - het is het onderliggende product op basis van niets dat de toezichthouder lijkt te hebben genegeerd.

De CME Group heeft beurzen die voorzien in futures-handel op basis van èchte dingen: zoals melk, tarwe, sojabonen, olie, benzine, ethanol enzovoort. Dit zijn echte zaken die de economische groei in de Verenigde Staten voeden en/of een natie van 331 miljoen mensen voeden.

Om Mackay te parafraseren in Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds om de huidige bitcoin-rage in de VS (en de wereld) samen te vatten: de woede onder speculanten om bitcoin te verhandelen was zo groot dat de schade die op de lange termijn zou worden berokkend aan de reputatie van integriteit in de Amerikaanse markten, eenvoudigweg werden genegeerd door het Amerikaanse Congres en de toezichthouders.

Eén van de meest gerespecteerde investeerders in Amerika, Warren Buffet, vatte de bitcoin in mei 2018 zó samen:  de bitcoin is "waarschijnlijk rattengif in het kwadraat". In januari van hetzelfde jaar vertelde Buffet bij CNBC in een interview: "In termen van cryptocurrencies kan ik over het algemeen met bijna zekerheid zeggen dat ze slecht zullen eindigen."

Eveneens in 2018 schreef Bill Harris, de voormalige CEO van Intuit en PayPal, een gedetailleerde kritiek op de bitcoin voor Vox, onder de kop: "Bitcoin is de grootste zwendel in de geschiedenis."

Harris legt uit:
"Naar mijn mening is het een kolossaal pump-and-dump-plan, zoals de wereld nog nooit heeft gezien. In een pump-and-dump-spel "pompen" promotors de prijs van een effect op, wat een speculatieve waanzin veroorzaakt, en "dumpen" ze vervolgens een deel van hun bezit tegen kunstmatig hoge prijzen. En sommige cryptocurrencies zijn pure fraudeurs. Ernst & Young schat dat 10 procent van het geld dat is ingezameld voor het aanvankelijke aanbieden van munten, is gestolen."

Als Bitcoin een pump-and-dump-spel is, zal niets dat plan op korte termijn méér helpen dan de handel in futures met een hoge hefboomwerking, zo gunstig ondergebracht door de CME Group en zijn even meegaande federale regulator, de CFTC.

Harris uit ook kritiek op de stelling dat de bitcoin een intrinsieke waarde heeft. Hij schrijft: “Het helpt om te begrijpen dat een bitcoin helemaal geen waarde heeft. Promotors beweren dat cryptocurrency waardevol is als (1) een betaalmiddel, (2) een zaak van waarde en/of (3) een ding op zich. Geen van deze beweringen is waar.
1. Betaalmiddel. Bitcoins worden bijna nergens geaccepteerd, en sommige cryptocurrencies nergens. Zelfs als het wordt geaccepteerd, is een valuta waarvan de waarde op één dag 10 procent of meer kan schommelen, nutteloos als betaalmiddel.
2. Een zaak van waarde. Extreme prijsvolatiliteit maakt de bitcoin ook ongewenst als waardeopslag. En de opslagplaatsen - de cryptocurrency-handelsbeurzen - zijn veel minder betrouwbaar en veilig dan gewone banken en brokers.
3. Een ding op zich. Een bitcoin heeft geen intrinsieke waarde. Het heeft alleen waarde als mensen denken dat andere mensen het voor een hogere prijs zullen kopen - de Greater Fool-theorie."

In juli 2019 lanceerde professor en econoom Nouriel Roubini van de universiteit van New York een vernietigende analyse van de bitcoin. In een Bloomberg-interview zei Roubini het volgende:
“Cryptovaluta's zijn niet eens valuta's. Ze zijn een grap ... De prijs van de bitcoin is in een week tijd met hoeveel, 30 procent, gedaald. Het gaat de ene dag 20 procent omhoog, de volgende dag stort het in. Het is geen betaalmiddel, niemand, zelfs deze blockchain-conferentie niet, accepteert bitcoin voor het betalen van conferentiekosten, omdat je met bitcoin maar vijf transacties per seconde kunt doen. Met het Visa-systeem kun je 25.000 transacties per seconde doen... de onzin van Crypto. Het is een mislukking. Niemand gebruikt het voor transacties. Het verhandelt een sh*tcoin voor een andere sh*tcoin. Dat is de hele handel of valuta in de ruimte waar sprake is van prijsmanipulatie, spoofing, wash-trading, pompen en dumpen, frontrunning. Het is gewoon een grote criminele zwendel en niets anders."

Later in het interview voegde Roubini dit toe: "Er zijn miljoenen gedegenereerde gokkers die sukkels zijn in de detailhandel, en ze gaan iets creëren waar ze niet 10 keer, niet 50 keer, maar 100 keer gebruik van kunnen maken. Het is erger dan die drugsverslaafden die je gratis crack-cocaïne geven om je verslaafd te maken en vervolgens zorgen dat je blut raakt…. "

Eén van de oudste en goed geïnformeerde investeringsbanken ter wereld, UBS, waarvan de wortels teruggaan tot 1862, publiceerde op 19 januari van dit jaar een sombere kritiek op de bitcoin door het UBS-redactieteam. Het maakte de volgende punten:
"Het beperkte en zeer onelastische aanbod van de bitcoin verergert de volatiliteit ervan, en onze analyse suggereert dat institutionele speculatie dit zou kunnen verergeren.
Beperkt gebruik in de praktijk en buitengewone prijsvolatiliteit suggereren ook dat veel kopers op zoek zijn naar speculatieve winsten.
Schommelingen in het beleggerssentiment of nieuwe rondes van hardhandig optreden en beteugeling van de regelgeving vormen risico's, vooral wanneer bubbelachtige handelsomstandigheden zich voordoen.
Daarom raden we beleggers aan activa te zoeken met traditionele waarderingsmodellen.
Omdat er geen rente wordt gegenereerd, vertrouwen cryptocurrency-waarderingsmodellen steevast op theoretische toekomstige modellen, die niet kunnen worden gegarandeerd.
Wij denken dat beleggers die hun vermogen op lange termijn willen beschermen en vergroten, discipline moeten blijven betrachten en uiterste voorzichtigheid moeten betrachten bij cryptocurrency-speculatie... "

In het verleden zochten beleggers hun heil in goud als er angst was voor een ineenstorting van de markt. In onderstaande grafiek kunt u zien dat de financiële omstandigheden in de VS zich op een lokaal dieptepunt bevinden (niet verwonderlijk gezien het feit dat de Federal Reserve 24 uur per dag, 7 dagen in de week, en dat al jarenlang geld bijdrukt). Rond de uitbraak van Covid-19 en de (over)reactie van de Federal Reserve sprongen goud en zilver omhoog en zakte goud alleen om onlangs weer omhoog te gaan. Cryptocurrencies - in de grafiek als voorbeeld Ethereum - gaan nu door het dak...... een signaal dat veel beleggers dáár nu in vluchten?

Is de explosieve groei in cryptocurrency Ethereum een gevolg van angst? Angst dat vanwege al te gemakkelijke financiële omstandigheden en met "dank" aan explosief bijdrukken een bubbel zullen veroorzaken die op het punt staat te barsten?

Het UBS-redactieteam eindigde met het volgende:
"Oogverblindende winsten en verhalen over snelle fortuinen kunnen serieuze investeerders verleiden, maar speculatie in cryptocurrency is een gok, geen investering." Maar aangezien de handel in futures op de bitcoin plaatsvindt op één van de grootste en oudste futuresbeurzen in de VS, onder de neus van federale toezichthouders en het Congres, lijkt dat erop te wijzen dat Washington "gokken" onderschrijft als één kenmerk van de Amerikanse financiële markten.
"


Update:
Een digitaal token dat maandag werd gelanceerd onder de naam Internet Computer is al één van de grootste cryptocurrencies ter wereld, met een marktwaarde van ongeveer $ 45 miljard. Het debuut van Internet Computer vindt plaats terwijl cryptocurrencies, variërend van bitcoin tot dogecoin, overal worden besproken, van kranten tot praatprogramma's, en de prijzen van veel munten stijgen. De totale marktwaarde van alle cryptocurrencies bedraagt nu $ 2,48 biljoen (!), tegen minder dan $ 1 biljoen aan het begin van het jaar. Maar net als in de aanloop naar 2017 zullen veel van de zogenaamde alt-munten waarschijnlijk met een plof op aarde neerkomen.

[Alle links, bronnen, documenten e.d. zijn uitsluitend bestemd voor abonnee's][12 mei 2021]

 

Afdrukken Doorsturen