De bodemloze geldput van Wall Street

De Federal Reserve Bank van New York, kortweg de New York Fed heeft sinds september vorig jaar meer dan $ 9 biljoen aan bailout-operaties rondgepomp. Zij krijgt marktadvies van gigantische hedgefondsen.


De New York Fed, de bodemloze geldput in tijden van nood voor de tradinghuizen van Wall Street, heeft vergaderingen gehouden met hedgefondsen om hun input voor de markten te krijgen. Daarover straks meer, maar eerst de nodige achtergrondinformatie.

Miljoenen mensen hebben de film The Big Short gezien, gebaseerd op het gelijknamige bestsellerboek van Michael Lewis. Een belangrijk personage in de film is Mark Baum, gespeeld door Steve Carell. Het personage is gebaseerd op Steve Eisman, die tijdens de financiële crisis van 2008 werkzaam was bij FrontPoint Partners LLC, een hedgefondseenheid van Morgan Stanley. Zoals algemeen wordt erkend, was FrontPoint aan het shorten met subprime woninghypotheken die waren verpakt in CDO's (Collateralized Debt Obligations). Shorting betekent een weddenschap sluiten dat een financieel instrument waarde verliest. FrontPoint hoopte in feite dat Amerikaanse huiseigenaren uit hun huizen zouden worden gegooid en dat hun subprime-hypotheken waardeloos zouden worden.

Maar dat is niet het enige dat FrontPoint aan het shorten was. Lewis schrijft in zijn boek dat Eisman tijdens de financiële crisis, terwijl hij bij FrontPoint werkte, "Bank of America, samen met UBS, Citigroup, Lehman Brothers en een paar anderen, had geshort". Lewis merkt verder op dat "ze Morgan Stanley niet mochten shorten omdat ze eigendom waren van Morgan Stanley, maar als ze het hadden gekund, zouden ze het wel hebben gedaan."

De New York Fed had de leiding over bijna alle geheime $ 29 biljoen (ofwel $ 29 duizend miljard) aan bailout-operaties tijdens de financiële crisis van 2007 tot 2010. Het Amerikaanse Congres heeft deze leningen nooit goedgekeurd of wist zelfs waar het geld naartoe ging. Nadat de Federal Reserve een meerjarige rechtszaak had verloren om zijn bailout-operaties voor het Amerikaanse volk geheim te houden, werd bekend dat Morgan Stanley één van de grootste ontvangers was van bailout-geld, met een cumulatief totaal van $ 2,04 biljoen (wat blijkt uit cijfers van een audit van het Government Accountability Office (GAO).

Diep begraven in de GAO-audit ligt deze bom:
"Morgan Stanley-fondsen omvatten TALF-leningen via fondsen beheerd door FrontPoint LLC, dat eigendom was van Morgan Stanley op het moment dat TALF actief was."

TALF was één van de bailout-programma's van de Federal Reserve. Wat betekent dat de Federal Reserve FrontPoint subsidieerde met supergoedkope financiering, terwijl het de banken (die de Fed wanhopig probeerde te steunen met biljoenen dollars aan geheime leningen) shortte.

Hoe levensvatbaar was Morgan Stanley op het moment dat de Federal Reserve het overspoelde met noodleningen? Volgens het rapport van de Financial Crisis Inquiry Commission hadden zowel Lehman Brothers als Morgan Stanley eind 2007 een hefboomratio van 40:1 bereikt - “wat betekent dat voor elke $ 40 aan activa er slechts $ 1 aan kapitaal was om verliezen te dekken. Een daling van minder dan 3% van de activawaarden kan een bedrijf van de kaart vegen."

Neil Barofsky, de voormalige speciale inspecteur-generaal van het Troubled Asset Relief Program (TARP), schreef een boek over de crisis met de titel: Bailout: An Inside Account of How Washington Abandoned Main Street While Rescuing Wall Street. Barofsky schrijft in het boek dat de toenmalige minister van Financiën Hank Paulson hem vertelde "dat hij geloofde dat Morgan Stanley slechts enkele dagen verwijderd was van de ineenstorting, en Ben Bernanke, de voorzitter van de Federal Reserve, vertrouwde hem op dezelfde manier toe dat hij geloofde dat Goldman Sachs de volgende zou zijn geweest. Daarna zou het afgelopen zijn met alle weddenschappen op het financiële systeem van het land."

Dat brengt ons bij het heden. De New York Fed heeft weer de leiding over een groot aantal noodleningen. Het geeft geen informatie over aan wie of hoeveel het individueel heeft geleend in drie van die faciliteiten: de Primary Dealer Credit Facility; de Commercial Paper Funding Facility; en de Money Market Mutual Fund Liquidity Facility.

Bovenop deze faciliteiten begon de New York Fed vanaf 17 september 2019 - máánden voordat het eerste geval van COVID-19 in de Verenigde Staten (en de rest van de wereld) werd gemeld - een grootschalige nood-repo-operatie, die een cumulatieve stand van $ 6 biljoen aan leningen had bereikt tegen 6 januari.
(Zie ons artikel FED smijt in 6 weken tijd 6 biljoen dollar naar Wall Street.)
De Federal Reserve heeft gegevens verstrekt over de totale bedragen van de dagelijkse leningen, maar niet de namen van de ontvangers. Het enige dat zij loslaat is dat de leningen naar de 24 primry dealers gaan, de trading-units van de grote banken van Wall Street. De laatste keer dat we hun gegevens in maart optelden, had het cumulatief meer dan $ 9 biljoen naar deze tradinghuizen doorgesluisd.

Volgens een onderzoeksrapport dat in december werd uitgebracht door de Bank for International Settlements (BIS) waren vier grote banken en hedgefondsen verantwoordelijk voor de repo-explosie in september.

Dat brengt ons bij het Investor Advisory Committee on Financial Markets (IACFM) van de New York Fed, dat het in het midden van de laatste financiële crisis op 24 juli 2009 heeft ingesteld. Tegenwoordig zijn de helft van de deelnemers van het Comité bestuurders van gigantische hedgefondsen, waaronder: William A. Ackman, Chief Executive Officer  Pershing Square Capital Management, LP - Paul Tudor Jones, medevoorzitter en Chief Investment Officer Tudor Investment Corp . -  Ray Dalio, voorzitter en co-chief investment officer  Bridgewater Associates, LP - Dawn Fitzpatrick, Chief Investment Officer  Soros Fund Management - Bob Jain, Co-Chief Investment Officer  Millennium Management - Scott Minerd, Global Chief Investment Officer en Managing Partner, Guggenheim Partners.

De groep vergadert elk kwartaal. De notulen zijn zó samengesteld dat ze nauwelijks ook maar enig idee geven van wat er werkelijk is besproken. De notulen van de vergadering van 9 oktober 2019, die volgden op het begin van de enorme repo-leningoperaties van de New York Fed, bevatten de volgende gefröbelde beoordeling:
“Zij [de deelnemers] merkten ook op dat de repo-operaties van de Fed de financieringsproblemen hadden verlicht, hoewel ze gefocust bleven op de druk aan het einde van het jaar. Sommige van deze aanwezigen dachten dat sommige investeerders in de loop van de tijd geld opzij kunnen zetten om, in het geval dat de financieringsdruk zich opnieuw voordoet, het opnieuw in te kunnen zetten, wat in de toekomst ook een deel van deze druk zou kunnen verminderen. "

Sinds de oprichting van de Federal Reserve in 1913 is de statutaire rol van de Federal Reserve geweest om als laatste redmiddel te dienen voor commerciële banken - zodat die commerciële banken de algehele economie konden helpen door solide zakelijke en consumentenleningen te verstrekken. De statutaire rol van de Federal Reserve is nooit geweest om een laatste redmiddel te zijn voor de tradinghuizen van Wall Street of hedgefondsen. Maar vanaf de financiële crisis van 2007 tot 2010 heeft de New York Fed eenvoudigweg willekeurig besloten om de tradinghuizen van Wall Street onbeperkt geld te geven wanneer ze het risico lopen zichzelf op te blazen als gevolg van hun eigen overmoed.

Duidelijk is dat het Amerikaanse Congres nalatig is geweest in het beteugelen van dit misbruik. Het geeft ook de roekeloze onverantwoordelijkheid aan van wat de New York Fed heeft mogen blijven doen, met nauwelijks een kritisch geluid van het Congres of de mainstream media.