Federal Reserve veegt alvast haar straatje schoon

De Federal Reserve wil dat het publiek kàn weten dat het informatie kan achterhouden op grond van een uitvoerend bevel en dat het straks met gemak dagvaardingen van rechtbanken en het Amerikaanse Congres kan afwimpelen.


De Verenigde Staten kennen de ergste pandemie sinds 1918.
De Amerikaanse economie maakt de ergste economische crisis door sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.
En het grote publiek probeert te stemmen bij de belangrijkste presidentsverkiezingen van hun leven met obstakels zoals nep-stembussen, wachtrijen van 5 uur en vernietigde postsorteermachines.
Wat doet de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, met haar vrije tijd op dit kritieke moment? Het herschrijft zijn regels voor het reageren op verzoeken van de Freedom of Information Act (FOIA) van het publiek en de media.

Na eerder dit jaar de eigen FOIA-regels van de Federal Reserve te hebben herzien, herschrijft de Fed nu de FOIA-regels voor het Federal Open Market Committee (FOMC). Dat is (niet) toevallig de entiteit die verantwoordelijk is voor het doorsluizen van die cumulatieve $ 9 biljoen (!) naar de grote banken van Wall Street, van 17 september 2019 tot maart van dit jaar. De Federal Reserve moet nog steeds informatie vrijgeven over welke specifieke banken het geld hebben gekregen en hoeveel elk ervan heeft gekregen. Maar de Fed wacht zeer waarschijnlijk tot de dag dat het voor die informatie wordt aangeklaagd of dat het Amerikaans Congres of de rechtbanken dagvaardingen uitvaardigen (wat waarschijnlijk niet zal gaan gebeuren).

Gisteren heeft de Fed de details vrijgegeven van wat zij voorstelt in wijzigingen in haar FOIA-regels voor de FOMC. Het publiek heeft 60 dagen de tijd om hier reacties op in te dienen. Daarvoor is het speciale email-adres FOMCregs.comments@FRB.gov in het leven geroepen.
Het is een uitgelezen kans voor Amerikanen om de Federal Reserve precies te vertellen wat ze vinden van haar geschiedenis van geheimhouding en belemmering. (Eerder schreven we hierover het artikel "Waarom Amerikanen de Fed niet vertrouwen: het is te verdomd geheimzinnig".

Terwijl de Federal Reserve probeert de indruk te wekken dat ze alleen maar bezig zijn met activiteiten die al onder de bestaande wet vallen, blijkt voor een goede verstaander dat de centrale bank van de VS benadrukt dat het informatie kan achterhouden op basis van een "Executive Order".
Heeft president Donald Trump toevallig zo'n uitvoerend bevel uitgevaardigd aan de Federal Reserve?

De herziene paragraaf zal als volgt luiden:
"§ 271.15 Vrijstellingen van openbaarmaking. (a) Soorten records die zijn vrijgesteld van openbaarmaking. Overeenkomstig 5 U.S.C. 552 (b), zijn de volgende verslagen van het Comité vrijgesteld van openbaarmaking op grond van dit deel. (1) Alle informatie die specifiek is geautoriseerd op grond van criteria die zijn vastgesteld bij een uitvoerend besluit om geheim te worden gehouden in het belang van de nationale defensie of het buitenlands beleid en die in feite naar behoren is geclassificeerd op grond van het uitvoerend besluit."
Dat uitvoerend besluit is de Executive Order.

Maar de Federal Reserve voegt ook een nieuwe sectie toe, §271.3, die het proces voor certificering en betekening van dagvaardingen beschrijft. Overweegt de Fed dagvaardingen onder een nieuw Congres volgend jaar?
Dit is waarom dat kan gebeuren:
Volgens de eigen website van de Federal Reserve heeft het geen gegevens op transactieniveau vrijgegeven over drie van zijn Sectie 13 (3) noodkredietprogramma's: de Primary Dealer Credit Facility; de Commercial Paper Funding Facility; en de Money Market Mutual Fund Liquidity Facility. Op grond van sectie 1101 van de Dodd-Frank Act van 2010 was het verplicht om die informatie binnen zeven dagen te verstrekken aan de Senate Banking Committee en de House Financial Services Committee, met regelmatige updates.

Sectie 1103 van Dodd-Frank vereist dat 13 (3) gegevens van de financieringsfaciliteit openbaar worden gemaakt een jaar nadat de faciliteit is beëindigd of twee jaar nadat de kredietverlening is beëindigd, afhankelijk van wat zich het eerst voordoet. Maar Fed-voorzitter Jerome Powell (foto) heeft herhaaldelijk voor het Congres getuigd dat de Fed nu volledige transparantie over deze programma's zou (gaan) geven.

De Federal Reserve lijkt de voorbereidingen te treffen voor de tijd wanneer de eerste rechtszaken tegen haar worden aangespannen en ook de eerste dagvaardingen tegen in de brievenbus vallen.

In de weekendnieuwsbrief bespreken wij het boek "Taming The Mega Banks" waarin wordt uitgelegd hoe rampzalig het honderd jaar oude bankenmodel in de VS in mekaar zit.Bronnen en links alleen beschikbaar voor abonnee's.


[15 oktober 2020]

Afdrukken Doorsturen