Yellen zal de derivatenbom niet ontmantelen

De voormalige voorzitter bij de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve, Janet Yellen, gaat als het aan de Wall Street Journal ligt in dat land aan de slag als minister van Financiën in Amerika. Zal zij het grootste financiële probleem van de VS aanpakken?


NU.nl meldde vandaag het volgende:

Janet Yellen, voormalig voorzitter van de Federal Reserve (Fed), zou minister van Financiën worden in het kabinet van de nieuwgekozen Amerikaanse president Joe Biden. Dat melden diverse leden van Bidens campagneteam dinsdag. Biden heeft het nieuws niet bevestigd.


Gistermiddag laat, terwijl de aandelenmarkt in New York nog open was, schreven drie journalisten van de Wall Street Journal een artikel met de volgende openingsverklaring: “Verkozen president Joe Biden is van plan de voormalige voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen, te benoemen, een econoom in de voorhoede van de besluitvorming in het drie decennia lang durende beleid, om de volgende minister van Financiën te worden, volgens mensen die bekend zijn met de beslissing."

Binnen een half uur herhaalden alle grote mainstream media en veel van de grootste kranten in de VS het verhaal van de Wall Street Journal. Het bericht van NU.nl zal daarvan zijn afgeleid.

De Wall Street Journal merkte op dat het Biden-kamp naar verwachting pas op 30 november een "formele aankondiging" van de Yellen-nominatie zou doen. Desalniettemin besloot de Journal dat het hetzelfde recht had om de plaats in te nemen van het Biden-transitieteam en de aankondiging een week van tevoren te doen.

Om zeker te zijn van een mooie grote beursrally volgend op het nieuws (de Dow sloot 327,7 punten in de plus), bevatte het Journal-artikel deze cruciale paragraaf:

Mw. Yellen is een "uitstekende keuze voor de minister van Financiën", zei Gary Cohn, voormalig economisch topadviseur van president Trump, in een verklaring. "Nu ik de kans heb gehad om samen te werken met toenmalige voorzitter Yellen, twijfel ik er niet aan dat zij de vaste hand zal zijn die we nodig hebben om een economie te promoten die voor iedereen werkt, vooral in deze moeilijke tijden."


Door het noemen van de naam van Cohn riep de Journal tegelijkertijd de goedkeuring van Goldman Sachs in. Voordat hij van de Trump-regering deel uitmaakte was Cohn de co-president van Goldman Sachs die toezicht hield op de handelsactiviteiten in de aanloop naar de crash van 2008. Terwijl Cohn een topmanagementfunctie bekleedde bij Goldman, verstrekte het concern voor miljarden dollars aan giftige subprime-hypotheekbewijzen aan onoplettende klanten (waarbij werknemers in e-mails zelfs naar een aanbieding verwezen als een "waardeloze deal"). Goldman ging short (gokte tegen) een aantal van de hypotheken die het aan zijn klanten verstrekt en aanbeval als een goede investering en het bedrijf stond het hedgefonds van John Paulson toe hetzelfde te doen nadat het hedgefonds hypotheken had geselecteerd waarvan men wist dat die zouden mislopen. Miljarden dollars van die waardeloze papieren werden verkocht aan openbare pensioenfondsen en andere institutionele beleggers.

In april 2011 bracht de Permanente Subcommissie voor Onderzoek van de Amerikaanse Senaat een rapport van 635 pagina's uit met details over de bedrieglijke en frauduleuze rol die Goldman Sachs speelde, onder meer bij het platbranden van Wall Street en de Amerikaanse economie tijdens de grootste ineenstorting sinds de Grote Depressie.

De redactionele en opiniepagina's van de Wall Street Journal hebben in grote mate de corrupte rol die banken van Wall Street speelden in de laatste crisis en/of hun voortdurende criminaliteit, niet erkend. Zoals we in 2015 schreven heeft de Wall Street Journal dit bericht consequent naar de grote banken van Wall Street gestuurd sinds ze het financiële systeem en de Amerikaanse economie in 2008 hebben laten crashen: "....ondanks dat jullie de grootste economische ineenstorting hebben veroorzaakt dins de grote depressie, hebben jullie geen "streng regelgevend toezicht" verdiend; ondanks jullie seriële misdaden sinds die ineenstorting hebben toezichthouders wel heel veel lef om het gordijn opzij te trekken voor de cultuur die jullie aan het kweken zijn in jullie geheime, financiële petrischaal; schenk geen aandacht aan deze nieuwsgierige jakhalzen, je kunt altijd op de opiniepagina's van de Wall Street Journal rekenen om de boodschapper neer te schieten en verzekerd te zijn van rugdekking."

In een poging om de vrolijkheid op Wall Street gisteren tegen te gaan met het Yellen-nieuws, dat zou kunnen worden geïnterpreteerd door progressieven dat Biden zich aan Wall Street heeft overgeleverd, tweette Elizabeth Warren het volgende om 16:34 uur lokale tijd. gisteren, toen de krantenkoppen van Yellen van kust tot kust verschenen: “Janet Yellen zou een uitstekende keuze zijn voor de minister van Financiën. Ze is slim, stoer en principieel. Als één van de meest succesvolle Fed-voorzitters ooit heeft ze zich verzet tegen de banken van Wall Street, onder meer door Wells Fargo verantwoordelijk te houden voor het bedriegen van werkende gezinnen."

Geloof een politicus nooit op zijn of in dit geval haar woorden. In werkelijkheid heeft geen enkele federale toezichthouder de banken van Wall Street verantwoordelijk gehouden in de regering van Obama of Trump. JPMorgan Chase heeft zojuist zijn 4e en 5e misdrijf in zes jaar tijd te verwerken gekregen; Goldman Sachs is zojuist strafrechtelijk aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie in een internationaal schandaal over omkoping en smeergeld; en Citigroup heeft het slechtste en grootste strafblad in zijn eeuw van bestaan.

Warren's lovende gevoelens over Yellen waren gisteren niet bepaald Warren's mening op 15 juli 2014 toen Fed-voorzitter Yellen voor de Senaatscommissie voor het bankwezen verscheen om haar halfjaarlijkse rapport over monetaire zaken te presenteren.
Er vond toen een gespannen discussie plaats tussen Yellen en Warren over de zogenaamde "living wills" voor de megabanken op Wall Street. Na Yellen eraan te hebben herinnerd dat Section 165 van de Dodd-Frank-wetgeving oplegde dat de megabanken van Wall Street jaarlijkse, "geloofwaardige" plannen moesten indienen bij de Federal Reserve waarin werd uitgelegd hoe ze snel konden worden afgebouwd als ze in ernstige financiële problemen kwamen, merkte in plaats daarvan Warren op hoe massaal sommige van deze banken waren gegroeid sinds de crash van 2008. Lehman Brothers, zei Warren, had $ 639 miljard aan activa en 209 dochterondernemingen toen het in 2008 failliet ging en het duurde drie jaar om de bank in faillissement af te wikkelen. Volgens Warren had JPMorgan Chase vanaf juli 2014 $ 2,5 biljoen aan activa en 3.391 dochterondernemingen.

Yellen vertelde Warren dat sommige van deze "levende testamenten" tienduizenden pagina's' omvatten. Warren antwoordde Yellen met het volgende: "Ik moet zeggen, voorzitter Yellen, dat ik denk dat de taal in het statuut vrij duidelijk is, dat u verplicht bent, dat de Federal Reserve verplicht is, om elk jaar van deze instellingen te eisen dat zij een geloofwaardig plan hebben - en ik herinner u eraan dat er zeer effectieve instrumenten zijn waarover u beschikt en die u kunt gebruiken als die plannen niet geloofwaardig zijn, zoals het dwingen van deze financiële instellingen om hun structuur te vereenvoudigen of hen te dwingen een deel van hun activa te liquideren - met andere woorden, ze op te splitsen.
En ik wil nog één ding zeggen over dit proces, de plannen zijn niet alleen bedoeld om te worden beoordeeld door de Federal Reserve en de FDIC, maar ook om een soort vertrouwen te geven aan de markt en aan de Amerikaanse belastingbetaler dat er in feite echt een plan is om iets te doen als een van deze banken begint te imploderen."

Op 13 december 2017 hield Janet Yellen haar laatste persconferentie als voorzitter van de Federal Reserve. (President Donald Trump had Jerome Powell genomineerd om haar op te volgen als voorzitter toen haar termijn van vier jaar eindigde in februari 2018.) Tijdens de persconferentie vroeg Steve Liesman van CNBC aan Yellen of er "zorgen waren bij de Fed over de huidige marktwaarderingen", dat wil zeggen of de markt zich in bubble-gebied bevond.

De reactie van Yellen op Liesman is verontrustend voor iemand die, als hij daadwerkelijk door Biden wordt voorgedragen en door de Senaat wordt bevestigd, niet alleen de Amerikaanse minister van Financiën is, maar ook voorzitter is van de Financial Stability Oversight Council (F-SOC). (Volgens de financiële hervormingswetgeving van Dodd-Frank van 2010 die F-SOC creëerde zit de minister van Financiën dat orgaan voor.)
F-SOC omvat alle grote federale toezichthouders op banken en markten in de VS.

Yellen zei het volgende over de bubble-markt: Dus laat ik beginnen met de aandelenmarkt in het algemeen, Steve. De aandelenmarkt is dit jaar natuurlijk enorm gestegen en we hebben de afgelopen maanden het algemene niveau van de activawaarderingen als verhoogd aangemerkt. Dat weerspiegelt eenvoudigweg de beoordeling dat we, als we naar koers-winstverhoudingen en vergelijkbare maatstaven voor andere activa dan aandelen kijken, ratio's zien die in het hoge segment van de historische bandbreedtes liggen. En dat is dus de moeite waard om erop te wijzen.
Maar economen weten niet goed wat gepaste waarderingen zijn. We hebben geen geweldige staat van dienst. En het feit dat die waarderingen hoog zijn, betekent niet dat ze noodzakelijkerwijs overgewaardeerd zijn.
We bevinden ons in een - ik heb dit in mijn openingsverklaring vermeld en we hebben er herhaaldelijk over gesproken - mogelijk klimaat van lage rentetarieven, lager dan we in de afgelopen decennia hebben gehad. Als dat het geval blijkt te zijn, is dat een factor die hogere waarderingen ondersteunt.
We ervaren een solide economische groei met een lage inflatie en de risico's in de wereldeconomie lijken meer evenwichtiger dan zij in vele jaren zijn geweest.
Dus ik denk dat we moeten nadenken en proberen na te denken over een aanpassing van de activawaarderingen op de aandelenmarkt, welke impact zou dat hebben op de economie en zou dit aanleiding geven tot bezorgdheid over de financiële stabiliteit.
En ik denk dat als we naar andere indicatoren van financiële stabiliteitsrisico's kijken, daar niets rood of mogelijk zelfs oranje knippert.
We hebben een veel veerkrachtiger, sterker banksysteem en we zien geen zorgwekkende toename van de hefboomwerking of kredietgroei op buitensporige niveaus. Dit is dus iets waar het FOMC [Federal Open Market Committee] aandacht aan besteedt, maar als je het mij vraagt, is dit een belangrijke factor die het monetaire beleid nu vormgeeft. Terwijl het op de lijst met risico's staat is het geen belangrijke factor."

Kort nadat Yellen deze verklaring had afgelegd, meldde de federale regulator van nationale banken, het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), het volgende:
“Een totaal van 1.364 verzekerde Amerikaanse commerciële banken en spaarverenigingen rapporteerden derivatenactiviteiten aan het einde van het vierde kwartaal van 2017. Een kleine groep grote financiële instellingen blijft de derivatenactiviteit domineren in het Amerikaanse commerciële banksysteem. Tijdens het vierde kwartaal van 2017 vertegenwoordigden vier grote commerciële banken 89,4 procent van het totale bankwezen in nominale bedragen en 85,9 procent van de "huidige actuele kredietvordering van de industrie".

Die vier banken waren: JPMorgan Chase met $ 48.550.000.000.000 ($ 48,5 biljoen) aan notionele (nominale waarde) aan derivaten; Citigroup met $ 48,5 biljoen; Goldman Sachs met $ 41,3 biljoen; en Bank of America met $ 18 biljoen.

Volgens het laatste kwartaalrapport van de OCC voor het kwartaal dat eindigde op 30 juni 2020, zag de dystopische situatie van de banken er als volgt uit: JPMorgan Chase had zijn blootstelling aan derivaten verhoogd tot $ 52,6 biljoen nominaal; Goldman Sachs was met $ 43,3 biljoen opgeschoven naar de tweede plaats; Citigroup stond op $ 41,1 biljoen; en Bank of America zat met $ 18,5 biljoen iets hoger dan het eerdergenoemde niveau.

Deze enorme, geconcentreerde blootstelling aan derivaten bij vier megabanken van Wall Street heeft door zowel de Democratische als de Republikeinse regeringen kunnen voortduren, ondanks het feit dat derivaten een centrale rol speelden bij het opblazen van de Amerikaanse economie in 2008.

Totdat ze in het Amerikaanse Congres eens wakker worden en werk maken over het herstel van de Glass-Steagall Act (die federaal verzekerde, depositobanken zou scheiden van de handelscasino's op Wall Street) loopt het financiële systeem van de Verenigde Staten - en de hele wereld - een enorm groot risico, ongeacht wie er aan het roer zit van de toezichthouders. Zéker nu wij alweer visioenen van oververhitte drukpersen en kruiwagens vol met waardeloos geld zien dansen in onze hoofden.




[Bronnen en links alleen bestemd voor abonnee's]



[24 november 2020]





Afdrukken Doorsturen