Ongekende beurszeepbel op het punt van uiteenspatten

Deskundigen waarschuwen al maanden voor een ongekende beurszeepbel die op het punt staat uiteen te spatten. De meeste financiële adviseurs, politici en de mainstream media kijken de andere kant op..




Eén ding is zeker. Wanneer de huidige zeepbel op de aandelenmarkt uiteindelijk crasht, zal de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Jerome Powell, niet in staat zijn om voor het Congres te staan om de wetgevers te vertellen dat niemand het had kunnen zien aankomen. Wall Street-veteranen hebben de afgelopen maanden herhaaldelijk gewaarschuwd voor een komende crash.

Vorige week gaf Michael Burry - die aan het hoofd staat van het hedgefonds Scion Asset Management en werd vereeuwigd in de film "The Big Short" voor het maken van een fortuin door subprime-schulden te shorten vóórdat het instortte tijdens de crash van 2008 - op Twitter de recentste van deze waarschuwingen. (De tweets werden vervolgens verwijderd nadat ze volop werden gepubliceerd in de zakelijke media en werden geretweet.)

Op dinsdag tweette Burry dit:
“Mensen vragen me altijd wat er op de markten gebeurt. Het is simpel. Grootste speculatieve zeepbel aller tijden in alle dingen. Met twee ordes van grootte. #FlyingPigs360.”

Op donderdag gooide Burry er nog een schepje bovenop en waarschuwde hij dat de crash "de grootte van landen zou benaderen". Burry schreef:
"Alle hype/speculatie die wordt gedaan, is de retail binnenhalen voor de Moeder van alle Crashes. #FOMO Parabolen lossen niet zijwaarts op; Wanneer crypto van biljoenen daalt, of meme-aandelen met tientallen miljarden dalen, zullen #MainStreet-verliezen de grootte van landen benaderen. De geschiedenis is niet veranderd."

FOMO staat voor "fear of missing out".

De volgende dag, vrijdag 18 juni, tweette Robert Kiyosaki, auteur van Rich Dad, Poor Dad het volgende:
“Grootste zeepbel in de wereldgeschiedenis wordt groter. Grootste crash in de wereldgeschiedenis komt eraan. Koop meer goud en zilver. Wacht tot Bitcoin zakt naar $24k. Crashes de beste tijd om rijk te worden. Wees voorzichtig."

We zijn het niet helemaal met hem eens: niet alle crashes zijn de beste tijd om rijk te worden. Nadat de markt in 1929 instortte, duurde het 25 jaar voordat de aandelenmarkt de piek van 1929 herwonnen had. Wat betreft het kopen van Bitcoin voor $ 24.000, zou u het volgende kunnen overwegen: de slimste jongens in de klas noemen Bitcoin "rattengif in het kwadraat”, “een kolossaal pump-and-dump-oplichting” en “een grote criminele zwendel”, maar federale regelgevers kijken de andere kant op.

De waarschuwingen van vorige week waren slechts de laatste adviezen van langetermijnmarktwatchers. Op 9 april plaatste Phillip Toews, die al drie decennia investeringsmanager is, het volgende op de website van het bedrijf:
“Vroeger werden excessen gevolgd door depressies, waardoor inefficiënties uit het systeem konden worden weggewerkt. Door de inspanningen van de regering en de Federal Reserve lijkt de natuurlijke cyclus van "boom en bust" echter te zijn vervangen door een cyclus van hoogconjunctuur, onderbroken door sporadische en spectaculaire tijdelijke marktcrises.
Een samenloop van gebeurtenissen, waaronder gemakkelijk geld en overheidsstimulansen, heeft een situatie gecreëerd waarin we niet langer bijna vierhonderd jaar terug hoeven te kijken naar de tulpenmanie om ons af te vragen: 'Hoe kan zo'n waanzin zegevieren?'  We leven nu met realtime voorbeelden van moderne, digitale zeepbellen op tulpenniveau. Ondanks deze excessen, met heropening van economieën en nog steeds stromende fiscale stimuleringsmaatregelen, bevinden we ons misschien nog in de beginfase van wat later zou kunnen worden gezien als de zeepbel die alle eerdere zeepbellen overtreft….”

De waarschuwingen werden onderbroken door steeds groter wordende scheuren in het "loodgieterwerk", waardoor het schrikbeeld ontstond dat er op elk moment een grote barst zou kunnen optreden. In de laatste week van maart blies Archegos Capital Management, een hedgefonds dat voor niemand op de radar stond, zichzelf op, waardoor de aandelenkoersen van sommige van de aandelen die het had opgepompt met een hefboomwerking van 85 procent, met 50 procent daalden. Grote investeringsbanken hadden margeleningen met een hoge hefboomwerking aan Archegos verstrekt, waaronder Credit Suisse, Nomura, UBS, Morgan Stanley en anderen. Het kostte de banken meer dan $ 10 miljard aan verliezen toen Archegos de margeleningen niet kon voldoen.

Het debacle onthulde dat de megabanken van Wall Street weer bezig waren met hun oude spel - in het geheim hun balansen uitlenen om fondsen te hedgen, terwijl ze tegelijkertijd het publiek en de regelgevers in het ongewisse lieten waardoor die de enorme niveaus van geconcentreerd risico niet konden zien. (Zie Activiteiten hedgefondsen en grootbanken in VS doen denken aan 2008.)

Volgens de 13F-deponeringen die vijf van de grootste Wall Street-banken bij de SEC hebben ingediend voor het kwartaal eindigend op 31 december 2020, hebben ze een gecombineerde $ 2,66 biljoen aan aandelen - hetzij voor zichzelf, hun klanten of hedgefondsen met een hoge hefboomwerking zoals Archegos. De verdeling is als volgt:
Bank of America: $ 776,2 miljard
JPMorgan Chase: $ 680,6 miljard
Morgan Stanley: $ 647,47 miljard
Goldman Sachs: $ 388,6 miljard
Citigroup: $ 169,39 miljard.

Elk van deze financiële instellingen bezit ook federaal verzekerde banken. JPMorgan Chase is de grootste federaal verzekerde depothoudende bank in de Verenigde Staten (het houdt effecten aan en helpt bij het verhandelen van effecten). Naast zijn gewone aandelenbezit meldt de federale toezichthouder van nationale banken, het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), dat JPMorgan Chase op 31 december 2020 ook op $ 2,65 biljoen (!) aan aandelenderivaten heeft. Zoals we begin april meldden:
“Dat is een verbazingwekkend cijfer voor de grootste federaal verzekerde bank in de Verenigde Staten die blootstelling heeft aan de aandelenmarkt. Maar verbazingwekkender is het feit dat volgens de OCC de aandelenderivatencontracten van JPMorgan Chase 63 procent vertegenwoordigen van de totale $ 4,197 biljoen aan aandelenderivatencontracten die worden aangehouden door alle federaal verzekerde banken en spaarverenigingen in de Verenigde Staten. Anders gezegd: volgens de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) waren er op 30 september 2020 5.033 federaal verzekerde banken en spaarverenigingen in de Verenigde Staten. Maar slechts één van hen, JPMorgan Chase, is verantwoordelijk voor 63 procent van alle aandelenderivaten.
Om de situatie nòg indrukwekkender te maken: van de $ 2,65 biljoen die JPMorgan Chase aanhoudt in aandelenderivatencontracten, omvat 72 procent private, bilaterale contracten, bekend als over-the-counter-contracten. Dit betekent dat federale regelgevers waarschijnlijk weinig tot geen kennis hebben van de voorwaarden van die contracten, wie de tegenpartij van JPMorgan Chase is, of die tegenpartij ook hefboomwerking heeft verkregen onder vergelijkbare contracten bij andere Wall Street-banken en het risico loopt heel Wall Street op te blazen als het implodeert. (Denk aan Citigroup, AIG en Lehman Brothers in 2008.)”

Wat dit kaartenhuis van Wall Street al zo lang bij elkaar houdt, is de bereidheid (zelfs gretigheid) van de New York Fed (en in het verlengde hiervan de ECB) om bij het eerste teken van een crisis duizenden miljarden dollars tegen het probleem aan te gooien. De olifant in de kamer is dat de New York Fed letterlijk eigendom is van dezelfde megabanken van Wall Street, terwijl ze tegelijkertijd noodhulpprogramma's creëren en vervolgens het werk uitbesteden aan de banken die met bailouts worden gered.

Als er ooit het perfecte ontwerp was voor een herhaling van de Hindenburg, dan is dit het wel.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[21 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen