Achter de schermen wordt gewerkt aan robocop

In een gezamenlijk project met het Britse leger onderzochten de Duitse strijdkrachten de mogelijkheden van transhumanistische optimalisatie van soldaten. Dit moet duidelijk worden bevorderd, ongeacht ethische bezwaren. Het grootste ethische probleem: hier wordt gewerkt aan mens-machines die verondersteld worden te vechten tegen bevolkingsgroepen, niet tegen legers.




In een gezamenlijk project met het Britse leger onderzochten de Duitse strijdkrachten de mogelijkheden van transhumanistische optimalisatie van soldaten. Dit moet duidelijk worden bevorderd, ongeacht ethische bezwaren. Het grootste ethische probleem: hier wordt gewerkt aan mens-machines die verondersteld worden te vechten tegen bevolkingsgroepen, niet tegen legers.

Het Development, Concepts and Doctrine Centre (DCDC) van het Britse leger heeft in samenwerking met het Duitse Amt für Wehrplanung der Bundeswehr de toekomstige impact van menselijke augmentatie (HA) onderzocht om een basis te leggen voor meer gedetailleerd onderzoek en ontwikkeling op dit gebied.

Het gaat over alles wat mensen kunstmatig efficiënter kan maken, van augmented reality-brillen tot genetische manipulatie en genetische selectie tot hersen-machine-interfaces en medicijnen. Het DCDC heeft de resultaten van gezamenlijke reflectie en onderzoek gepubliceerd in een studie getiteld "Human Augmentation - The Dawn of a New Paradigm". Het voorwoord is geschreven door de directeur-generaal-majoor Wolfgang Gaebelein, directeur van het Amt für Wehrplanung, samen met zijn Britse ambtsgenoot.

De publicatie van de studie is te vinden op de website van de Britse regering en die van de Duitse strijdkrachten. De Duitse versie is zeer voorzichtig geformuleerd, de Britse spreekt duidelijke taal:

Het project omvat onderzoek door Duitse, Zweedse, Finse en Britse defensie-experts om te begrijpen hoe opkomende technologieën zoals genetische manipulatie, bio-informatica en de mogelijkheid van hersen-computerinterfaces de toekomst van de samenleving, veiligheid en defensie kunnen beïnvloeden. De ethische, morele en juridische uitdagingen zijn complex en moeten zorgvuldig worden overwogen, maar menselijke optimalisatie zou het begin kunnen zijn van een nieuw tijdperk van strategisch voordeel met mogelijke implicaties voor het volledige spectrum van de ontwikkeling van de strijdkrachten.


"De ethische, morele en juridische uitdagingen moeten zorgvuldig worden overwogen", staat er openhartig. Maar de "maar" erachter geeft al aan dat dit niet zo serieus bedoeld is, en in de studie zelf leest men dat de ethische rel die kan ontstaan er uiteindelijk niet toe doet, want:

De noodzaak om gebruik te maken van menselijke optimalisatie zou uiteindelijk niet kunnen worden ingegeven door een expliciet ethisch argument, maar door het nationaal belang. Landen moeten misschien technische optimalisaties van mensen ontwikkelen, anders lopen ze het risico om invloed, welvaart en veiligheid over te dragen aan degenen die dat doen. (…) De publieke opinie, vooral in democratieën, zal een grote invloed hebben op de bereidheid van een land om menselijke optimalisatie te accepteren, maar noch de publieke opinie, noch ethici zullen beslissen over de toekomst van menselijke optimalisatie. In plaats daarvan zullen regeringen waarschijnlijk beslissen op basis van het nationale belang bij welvaart, veiligheid en bescherming.


Het nationale belang bij welvaart staat voorop, dus het economische belang. Het is geen toeval dat dit doet denken aan rondzwervende meningen dat technisch geoptimaliseerde soldaten niet in de eerste plaats nuttig zijn voor het vechten tegen vijandige legers met vergelijkbare uitrusting. Daarvoor heb je tanks, drones, gevechtsvliegtuigen, raketten en bommen. Dergelijke soldaten zijn vooral nuttig wanneer een technisch superieur leger vecht tegen een bevolking en haar partizanen, of het nu in Afghanistan, Mali of hun eigen land is. Dit zijn voornamelijk technologieën voor burgeroorlogen en bezettingslegers.

Het is vooral de Britse overheid die de technologieën omschrijft:

Menselijke optimalisatietechnologieën bieden een breed scala aan mogelijkheden voor vandaag en voor de toekomst. Er zijn volwassen technologieën die tegenwoordig kunnen worden geïntegreerd met hanteerbare politieke overwegingen, zoals bijvoorbeeld gepersonaliseerde voeding, wearables en exoskeletten. Er zijn andere technologieën in de toekomst die een grotere belofte inhouden, zoals genetische manipulatie en hersen-computerinterfaces. Menselijke optimalisatie zal in de toekomst steeds relevanter worden omdat het de schakel is tussen de unieke mogelijkheden van mens en machine. De winnaars van toekomstige oorlogen zullen niet degenen zijn met de meest geavanceerde technologie, maar degenen die de unieke mogelijkheden van mens en machine het meest effectief kunnen integreren.


Het citeren van een instituut van het Amerikaanse leger maakt duidelijk naar welke vaardigheden gezocht wordt:

Als de huidige voorspellingen kloppen, heeft genetische modificatie verreweg het grootste potentieel voor menselijke verbetering. Volgens het United States Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), zou de genetische modificatie kunnen worden gebruikt om supersoldaten te creëren die "zonder genade doden, nooit moe worden, geen angst tonen en zich meer als een machine dan als een mens gedragen.


Opmerkelijk dat je als overheden zoiets vandaag de dag in Europa zoiets kunt publiceren zonder dat er een schandaal van komt.

Dergelijke verwerpelijke ideeën zijn ook ontsproten aan het nieuwe machtscentrum in de wereld, het World Economic Forum. Zo werkt een onderzoeksinstituut van het Canadese Ministerie van Arbeid, samen met topstudenten van het World Economic Forum, aan een soortgelijk horrorscenario van 'biologisch-digitale convergentie' op computergestuurde mens-machines of machine-mensen.

Dat klinkt monsterlijk en overdreven. Het is monsterlijk, niet overdreven. Policy Horizons Canada, een overheidsinstantie voor beleidsadvies, opgehangen aan het ministerie van Arbeid, publiceerde een jaar geleden een conceptuele studie met de titel "Exploring Biodigital Convergence". Sindsdien werkt het instituut aan het project.

Om meteen duidelijk te maken waar dit vandaan komt: één van de teamleden van het project is de directeur van Horizons Canada, Kristel van der Elst. Ze is voormalig hoofd van Strategic Foresight van het World Economic Forum en afgestudeerd aan het meerjarige elite-trainingsprogramma van het forum, Global Leadership Fellow. Naast de Canadese overheid adviseert zij ook de Amerikaanse overheid, de Europese Commissie en de OESO. Een ander teamlid is Nicholas Davis, die tot 2019 lid was van het Uitvoerend Comité van het World Economic Forum en hoofd van het Department for Society and Innovation. Samen met de Duitse World Economic Führer Klaus Schwab (dezelfde man waar westerse politici in rijen van drie achteraan lopen) publiceerde Davis in 2018 het boek 'Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution: A Guide to Building a Better World'.

Daar komt het dus vandaan. En dat u weet waar het over gaat de volgende citaten:


Er bestaan al robots met biologische hersenen en biologische lichamen met digitale hersenen, evenals mens-computer- en brein-machine-interfaces.
Nieuwe menselijke lichamen en een nieuw identiteitsconcept zouden kunnen ontstaan naarmate de convergentie vordert.
Door de mechanismen die ten grondslag liggen aan de biologie beter te leren begrijpen en beheersen, zouden we een verschuiving kunnen zien weg van vitalisme, van het idee dat levende en kunstmatige organismen fundamenteel anders zijn.



De brochure bevat een exemplarisch verhaal uit de verbeelde biodigitale toekomst van de mens, die het instituut als "optimistisch" omschrijft. Alleen degenen die Aldous Huxley's "Brave New World" als een optimistisch scenario begrijpen, zullen het daarmee eens zijn. Hier is een verkorte versie van de fictieve dagboekaantekening:

Ik stuur een hersenbericht om de app te openen die mijn insulinespiegels controleert en ervoor zorgt dat mijn alvleesklier optimaal wordt ondersteund. Een microben-transplantaat past zich automatisch aan en rapporteert mijn waarden. Alles ziet er goed uit, dus ik controleer de digitale interface van mijn hersenen om de droomgegevens te lezen die gisteravond in realtime zijn opgenomen en verwerkt. Mijn therapie-app analyseert de emotionele reacties tijdens mijn slaap. De samenvatting van de bewakingsbeelden van mijn bugbot laat zien dat mijn appartement gisteravond veilig was voor indringers (inclusief andere bugbots). Terwijl ik mijn tanden poets, vraagt Jamie, mijn persoonlijke AI, of ik een bezorgdrone wil om de melktand van mijn dochter op te halen, die twee dagen geleden uitgevallen is.

De epigenetische markers in kindertanden moeten worden geanalyseerd en gecatalogiseerd op de genetische blockchain van onze familie om in aanmerking te komen voor de korting op de ziektekostenverzekering, dus dat moet vandaag gebeuren. Ik vervang de slimme sticker die mijn bloedchemie, mijn lymfestelsel en mijn orgaanfuncties in realtime bewaakt. Ik geef toe dat het vies klinkt, maar het is een goede zaak dat de gemeenschap onze uitwerpselen uit de rioolbuizen onderzoekt. De microbioomanalyse van vandaag wordt weergegeven op de voorkant van mijn koelkast als ik de keuken binnenstap. Vandaag stelt ze miso-soep voor als onderdeel van mijn ontbijt omdat mijn bioom meer variatie nodig heeft als gevolg van de stress van de afgelopen dagen en het slechte dieet van gisteravond. Ik neem mijn slimme voedingssupplementen die net uit mijn bioprinter komen. De feedbacklus tussen mij en mijn bioprinter slaat ook de dagelijkse gegevens op in de cloud voor toekomstige preventieve gezondheidsstatistieken.



Van de nieuwe manieren om de geest, het lichaam en het gedrag van mensen te veranderen, wordt genoemd:
# "Het menselijk genoom veranderen - onze belangrijkste biologische kenmerken en karakteristieken", maakt het mogelijk dat door "vooruitgang in gensequencing en -verandering en machinaal leren, dat wetenschappers gehlpen worden bij het bepalen welke genen moeten worden gewijzigd."
# "Het observeren, manipuleren en veranderen van menselijke gedachten en gedrag" wordt mogelijk gemaakt door "Neurotechnologie die hersensignalen leest, en digitale apps die de geestelijke gezondheid helpen verbeteren."
En het beste van alles: volgens de eerste ervaring zou dit zelfs een democratiserend effect kunnen hebben. Democratie wordt echter gezien  als producten die velen zich kunnen veroorloven. De voorbeelden hiervan zijn ronduit grappig, bijvoorbeeld dat "genetische manipulatiepakketten voor beginners voor minder dan 70 dollar zelfs beginners in staat stellen om een gen in hun eigen keuken in een kwal te smokkelen die het doet schitteren."

In twee korte en vage paragrafen begint het team zich te verdiepen in de dystopische kant van dit alles door op te merken dat "het gemak waarmee veel partijen persoonlijke gegevens met betrekking tot het genoom, het bioom, gezondheidsmarkers en te maken hebben met de context van de individuen, nieuwe vereisten voor regelgeving zou kunnen rechtvaardigen.”

Meer in ons eerstvolgend weekend magazine.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[28 juni 2021]

 

Afdrukken Doorsturen