Cryptowaanzin naar nieuw hoogtepunt

Een getuige voor het Amerikaanse House Financial Services’ Subcommittee on Oversight and Investigations liet gisteren een bom vallen tijdens een hoorzitting: hedgefondsen krijgen een hefboomwerking van 100 tegen 1 op cryptocurrencies.
Gisteren hield het Amerikaanse House Financial Services’ Subcommittee on Oversight and Investigations een uiterst belangrijke hoorzitting over de crypto-rage die de Amerikaanse financiële markten heeft overspoeld. De hoorzitting was getiteld: “America on ‘FIRE’: Will the Crypto Frenzy Lead to Financial Independence and Early Retirement or Financial Ruin?” ("Zal de Crypto-waanzin leiden tot financiële onafhankelijkheid en vervroegd pensioen of financiële ondergang?")

Voordat de getuigen konden getuigen, leverde het Republikeinse lid van de Subcommissie, congreslid Tom Emmer uit Minnesota, openingsopmerkingen die de legitieme zorgen van de hoorzitting bagatelliseerden en crypto effectief kenmerkte als de beste innovatie sinds het gesneden brood. (Emmer is een voormalig geregistreerd lobbyist in Minnesota en zijn campagnekas voor het Congres zit vol met geld uit de financiële dienstverlening.)  Het duurde echter niet lang voordat die kluchtige beoordeling instortte onder het gewicht van de getuigenis van een Wall Street-veteraan, Alexis Goldstein, de huidige directeur financieel beleid van een non-profitorganisatie, het Open Markets Institute.

Goldstein werd door congreslid Maxine Waters gevraagd naar een onderzoek dat eerder dit jaar door accountantskantoor PwC werd uitgebracht, waaruit bleek dat 1 op de 7 hedgefondsen 10 tot 20 procent van hun totale vermogen onder beheer heeft geïnvesteerd in crypto. (Al even beangstigend: uit hetzelfde onderzoek bleek dat 86 procent van de hedgefondsen die momenteel in crypto investeren van plan zijn om tegen het einde van dit jaar meer kapitaal in te zetten.)

Goldstein antwoordde dat het publiek dit jaar al getuige was van de ineenstorting van het family office hedgefonds Archegos, dat aantoonde dat wanneer banken prime brokerrelaties hebben met hedgefondsen, dit verliezen kan veroorzaken bij de banken die federaal verzekerde  deposito's aanhouden. (Grote wereldwijde banken verloren meer dan $ 10,4 miljard toen Archegos in maart in gebreke bleef met zijn margeleningen aan de banken.)

Goldstein legde het volgende uit:
“Als hedgefondsen verder in crypto gaan, geven ze niet om richting. Ze gaan long, ze gaan short. Ze kunnen een hefboomwerking gebruiken. Er zijn veel cryptocurrency-beurzen zoals FTX en Binance en vele andere waarmee mensen waanzinnige hoeveelheden hefboomwerking kunnen gebruiken - 100 keer tot 1...  Dus wat gebeurt er als een groot aantal hedgefondsen prime broker-relaties heeft met too-big-to-fail banken [en] zich allemaal in vergelijkbare cryptoposities bevinden, of het nu long of short is en er enorme volatiliteit is op de markt. Mogelijk moeten ze een deel van hun andere activa verkopen. Het kan leiden tot margestortingen in hun niet-crypto-activa, wat zou kunnen leiden tot gedwongen liquidaties en een soort overboeking naar de banken zelf in de vorm van tegenpartijrisico.”

We willen er niet al te veel over te zeggen, maar het tegenpartijrisico heeft geleid tot de financiële besmetting die Wall Street in 2008 deed instorten, wat leidde tot de ergste economische crisis in de VS sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. (Om even het schrikbeeld voor ogen te halen van hoe waanzinnige hefboomwerking en interconnectiviteit er destijds uitzagen, is hier een grafiek van de derivatenblootstelling van Goldman Sachs aan andere banken vanaf juni 2008.)

Waters vroeg Goldstein vervolgens of er enige transparantie was over welke specifieke hedgefondsen de grootste posities in crypto hadden en wie hun tegenpartijen zijn. Goldstein antwoordde dat crypto momenteel niet wordt gerapporteerd op de 13F-formulieren die hedgefondsen moeten indienen bij de SEC, dus regelgevers tasten momenteel "volledig in het duister".

Hmmm. Duisternis en een hefboomwerking van 100 tegen 1. Wat zou er mis kunnen gaan?

Goldstein rondde dit potentiële doemscenario af in haar schriftelijke getuigenis voor de Subcommissie. Goldstein legde uit hoe de megabanken op Wall Street, die margeleningen en effectenleningen verstrekken aan hedgefondsen in het kader van een programma dat ze ouderwets 'prime broker'-diensten noemen, zelf een 'groeiende aanwezigheid op de markt voor cryptocurrency's innemen. Goldstein schreef:
“...Too Big To Fail banken zijn ook een groeiende aanwezigheid in de cryptocurrency-markt. Goldman Sachs is van plan een cryptocurrency trading desk te openen, Bank NY Mellon staat haar klanten toe om Bitcoin aan te houden vanaf 19 februari, Wells Fargo zal professioneel beheerde cryptocurrency-fondsen aanbieden voor gekwalificeerde beleggers. Morgan Stanley's Europe Opportunity Fund meldde dat het 28.298 aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust bezit, volgens een aanvraag van 28 juni. Venture Capital-bedrijven hebben tot nu toe in 2021 al $ 17 miljard geïnvesteerd in cryptocurrency-bedrijven, meer dan drie keer zoveel als wat ze in heel 2020 hebben geïnvesteerd. Bovendien roept de concentratie van bepaalde cryptocurrency-activa in een klein handjevol adressen zorgen op over machtsconcentraties. Om een ​​voorbeeld te noemen, er zijn verschillende zeer grote 'whales' ('walvissen') in de Dogecoin-cryptocurrency, waaronder een enkel adres dat meer dan 36,7 miljard DOGE (of ongeveer 28% van de totale Dogecoin) bevat met een waarde van meer dan $ 8 miljard. Vanaf februari bezaten de 20 grootste Dogecoin-adressen de helft van het totale aanbod van deze cryptocurrency."

Het memorandum van de subcommissie, vrijgegeven als achtergrond voor de hoorzitting, bracht een ander alarmerend aspect van de crypto-rage naar voren: veel van wat je denkt te zien is misschien niet echt. Het memorandum verklaarde:
“Sommige cryptocurrency-beurzen hebben naar verluidt hun volumes overdreven om meer deelname aan te trekken. Een studie van Bitwise Asset Management uit 2019 suggereerde dat 95% van het handelsvolume van Bitcoin dat wordt weergegeven op de digitale activaprijs en volume-aggregator CoinMarketCap.com nep of niet-economisch van aard is.
Een studie uit 2020, gepubliceerd in de Journal of Finance, voerde aan dat een manipulator van de interne markt waarschijnlijk de helft van de prijsstijging van Bitcoin in 2017 heeft aangestuurd, waardoor de prijs bijna $ 20.000 bedroeg. Voor deze vermeende manipulatie werden Bitfinex en Tether geconfronteerd met een class action-klacht waarbij in totaal $ 1,4 biljoen (!) aan schadevergoeding werd geëist en wordt onderzocht door federale en staatsregelgevers."

In een beknopte verklaring aan het begin van de hoorzitting zei congreslid Brad Sherman, democraat uit Californië: "Cryptocurrencies hebben de politieke steun van de patriottische anarchisten die zich inzetten voor belastingontduiking. Ik hoop dat we uitschakelen."

We zijn er vrij zeker van dat Sherman de term 'patriottische anarchisten' sarcastisch bedoelde.
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][1 juli 2021]

 

Afdrukken Doorsturen