Federal Reserve doet van alles, maar toezicht houden ho maar

De Amerikaanse Federal Reserve heeft onlangs 36 jaar aan geldgegevens gepubliceerd. Het laat zien dat een piek in repo-leningen een vroegtijdige waarschuwing is voor een komende crash van de financiële markten.Op 29 juli bracht de Federal Reserve haar jaarverslag over 2020 uit. De bijlage bevat 13 statistische tabellen waarvan wij steil achterover vielen.

Tabel G.5A. is echter een goed glas wijn, een comfortabel fauteuil en serieuze overpeinzingen waard. Die tabel is de weergave van een 36-jarige geschiedenis van onder meer de inzet van Repurchase Agreements (Repo leningen) door de Fed bij het uitbreken van een crisis; zijn Loans and Other Credit Extensions (leningen en andere kredietverlengingen); en haar Securities Held Outright (effecten aangehouden door de Federal Reserve banken)– die zijn geëxplodeerd sinds de Federal Reserve in 2008 Quantitative Easing (QE) heeft ingevoerd.
QE is de wankele uitdrukking van de Federal Reserve voor het opkopen van biljoenen dollars aan bankbiljetten en obligaties om de rentetarieven naar bijna nul te brengen, waardoor investeerders die geld willen laten rederen worden gedwongen terug te keren naar de aandelenmarkt, die voor het grootste deel in handen is van de top 10 procent van de rijkste Amerikanen. Met andere woorden, QE is een systeem voor vermogensoverdracht dat als monetair beleid door gaat.

Om onze analyse van tabel G.5A. zo duidelijk mogelijk te houden hebben we in de grafieken onder de eerste drie kolommen van de tabel geëxtraheerd. Merk op dat de terugkoopovereenkomsten (Repo Loans) explodeerden van 30,37 miljard dollar eind 1998 tot 140,64 miljard dollar eind 1999 – een stijging van 363 procent in één jaar.

Nu komen we bij de Openbaringen: het einde van 1999 was slechts 70 dagen verwijderd van het begin van de Dot.com-crisis. De Nasdaq-aandelenmarkt zou op 10 maart 2000 een slothoogte van 5.048,62 bereiken. De Nasdaq verloor vervolgens 78 procent van zijn waarde in de daaropvolgende 2,5 jaar. De Nasdaq bereikte op 9 oktober 2002 een laatste dieptepunt van 1.114,11.

Als u met de kennis van nu ten tijde van de piek in Repo-leningen bij de Federal Reserve juist had gehandeld had u aan het bloedbad van die "verdwenen" 4.000 punten kunnen ontsnappen.

Vervolgens keken we naar de explosie van repo-leningen van eind 2007 tot eind 2008. Ze gingen van 46,5 miljard dollar naar 80 miljard dollar – een stijging van 72 procent. Maar vergeet niet dat de Federal Reserve eind 2008 was overgestapt van het redden van Wall Street met Repo-leningen naar het wegpompen van geld via een wirwar van noodleningen.
We moeten dus ook naar de derde kolom kijken, "Loans and other credit extensions". Dat explodeerde van $ 72,6 miljard eind 2007 tot $ 1,6 biljoen (ja, biljoen) eind 2008. (U kunt de feitelijke uitsplitsing van die noodleningen zien op de H.4.1-balans van de Federal Reserve voor woensdag 24 december 2008 - link hier.)

De crash van Wall Street van 2008 was de ergste financiële ramp die de VS had meegemaakt sinds de Grote Depressie van de jaren dertig. Hierdoor waren miljoenen Amerikanen werkloos en niet in staat om hun hypotheek te betalen, wat resulteerde in miljoenen faillissementen en gedwongen huisuitzettingen. De crisis was het gevolg van het falen van de Federal Reserve en andere regelgevers om ongekende corruptie bij de banken te beteugelen. En zoals het zo vaak gaat in de financiële wereld: Wall Street-bankiers gebruikten miljarden dollars van de bailout-gelden om zichzelf miljoen-dollar-bonussen te laten betalen.

Van eind 2009 tot eind 2018 rapporteerde de Federal Reserve nul bedragen aan repoleningen omdat er geen catastrofale beurscrash had plaatsgevonden. Maar vanaf 17 september 2019 schoot de Fed weer in paniekmodus en begon met het doorsluizen van repo-leningen aan haar primary dealers (de handelshuizen die eigendom zijn van de megabanken op Wall Street), met honderden miljarden dollars.

Dit zijn enkele van de koppen van artikelen die we in die periode op Economedian plaatsten:

25 september 2019: Aandelen van banken van Wall Street Bank sloten gisteren in dieprood terwijl de Fed er nog eens $ 105 miljard aan liquiditeit naartoe sluisde

28 eptember 2019: Houdt de FED buitenlandse zombiebanken in stand?

7 oktober 2019: Fed zegt dat het $ 310 miljard meer aan termijnleningen aan Wall Street zal aanbieden, terwijl meer dan 68.000 banen worden geschrapt bij de grote banken

18 oktober 2019: Balans van de FED stijgt met $ 253 miljard, staat nu op $ 4.000 miljard

31 oktober 2019: FED tovert weer nieuw geldpersplan uit hoge hoed

6 januari 2020: FED smijt in 6 weken tijd 6 biljoen dollar naar Wall Street

Dit is slechts een kleine greep uit onze artikelenreeks gedurende de laatste vier maanden van 2019 en begin januari 2020. Sindsdien hebben we met regelmaat geschreven over de repo-leningen en bailout-operaties van de Federal Reserve.

Zoals onze abonnee's en vaste bezoekers van Economedian weten hebben we nu al twee jaar op de trom geslagen met betrekking tot het feit dat de massale inzet van repo-leningen door de Federak Reserve vanaf 17 september 2019, in feite de daadwerkelijke startdatum was van zowel de laatste Wall Street-crisis als de daaruit voortvloeiende bailout-operatie van Wall Street, in plaats van wat de meeste financiële deskundigen en de mainstream media beweren dat de Wall Street-crisis begon met de corona-pandemie.

Volgens de tijdlijn van Johns Hopkins van de pandemie werd het eerste geval van het coronavirus op 21 januari 2020 in de Verenigde Staten bevestigd – vier maanden nadat de Federal Reserve haar gigantische hoeveelheden repo-leningen had geïnitieerd. De repo-leningen groeiden exponentieel in september, oktober, november en december 2019. Maar zowel de Fed als de mainstream media hebben besloten om de mega-banken van Wall Street te karakteriseren als kracht bij de pandemie, in plaats van het ongemakkelijke feit dat hun bailout-operatie vier maanden eerder begon, dus voorafgaand aan de uitbraak van het coronavirus. Het is essentieel om te erkennen dat de Fed een mislukte federale toezichthouuder is van de megabanken van Wall Street en dat het Congres het regelgevingsregime radicaal moet herstructureren en de Fedweak Reserve moet beroven van haar toezichthoudende bevoegdheden op de banken.

De repo-leningen van de Fed in het najaar van 2019 werden gevolgd door een marktcrash in het eerste kwartaal van 2020. Van 1 januari 2020 tot 23 maart 2020 verloor de Dow Jones Industrial Average 35 procent van zijn waarde, maar de megabanken op Wall Straat verloor 40 tot 50 procent van hun marktwaarde. Die banken waren onder meer Citigroup, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Morgan Stanley en Bank of America.

Zoals het er nu uitziet, is het toezichthoudende werk van de Fed niets meer dan elektronisch geld creëren uit het niets en het met biljoenen dollars naar Wall Street gooien, telkens wanneer er iets ontploft bij deze sterk onderling verbonden megabanken.

En hier is het gevaarlijkste deel van dit niet-plan. Precies wie gaat de Fed redden?  Als u naar de eerste kolom in de bijgtaande grafieken kijkt, "Securities Held Outright", dan ziet u dat van 1984 tot 2000 de door de Fed aangehouden effecten zijn gestegen van $167,6 miljard naar $511,8 miljard – een stijging van 205 procent in die periode van 16 jaar. Maar van 2001 tot 2020, een periode van 19 jaar, groeide het bezit van effecten door de Fed astronomisch van $ 551,69 miljard tot $ 6,7 biljoen - een stijging van 1.114 procent.

Wie moet er in de buidel tasten om de Federal Reserve te redden als het zover zou komen? Het Amerikaanse volk natuurlijk. In mei vorig jaar legden we uitgebreid uit, aan de hand van verklaringen van de Fed zelf, waarom de Amerikaanse belastingbetaler voor 98 procent van de balans van de Fed opdraait. Op dat moment bedroeg de balans van de Fed $ 6,98 biljoen. Vandaag is de balans $ 8,28 biljoen.

De Federal Reserve moet terugkeren naar haar kerntaak als centrale bank, in plaats van te functioneren als de suikeroom van Wall Street.[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][16 augustus 2021]

 

Afdrukken Doorsturen