"Tijdelijk" is voor de Federal Reserve een rekbaar begrip

In alle stilte verwerkt de Amerikaanse Federal Reserve $1.000 miljard per dag in één van haar paradepaardjes: haar Reverse Repo Faciliteit!



Tijdens de financiële ineenstorting van 2008 waren geldmarktfondsen in het bezit van giftig papier dat niemand wilde kopen. Om paniekaanvallen op geldmarktfondsen te stoppen heeft het Amerikaanse ministerie van Financiën op 19 september 2008 een verklaring uitgegeven waarin stond dat het meer dan $ 3,5 biljoen aan geldmarktfondsen zou garanderen.

Toen de bezorgdheid over Covid-19 in maart vorig jaar wortel schoot en de aandelenmarkt kelderde, lanceerde de Federal Reserve op 18 maart 2020 een ander reddingsprogramma voor geldmarktfondsen. Het programma heette de Money Market Mutual Fund Liquidity Facility (MMLF) en werd uitgerold door de Federal Reserve Bank van Boston.

In de toekomst wil de Federal Reserve niet in de positie verkeren dat ze meer particuliere geldmarktfondsen financieel moet redden. Dus heeft de Federal Reserve geldmarktfondsen en andere financiële instellingen verleid om haar Overnight Reverse Repurchase Agreement-faciliteit te gebruiken voor de activa die ze nodig hebben om die zowel veilig als liquide te houden. De Reverse Repo-faciliteit staat intern bij de Federal Reserve bekend als de ON RRP.

Een Reverse Repo-transactie vindt plaats wanneer de Open Market Trading Desk bij de New York Fed een effect (meestal een schatkisteffect) verkoopt aan een van zijn goedgekeurde tegenpartijen met een overeenkomst om hetzelfde effect terug te kopen tegen een bepaalde prijs op een specifiek tijdstip in de toekomst - meestal de volgende dag. Het verschil tussen de verkoopprijs en de terugkoopprijs, gecorrigeerd voor de tijdsduur tussen de verkoop en aankoop, is de impliciete rentevoet.

Het verleidingsprogramma van de Federal Reserve heeft sinds maart van dit jaar verschillende vormen aangenomen:
- Op 18 maart 2021 geven FOMC-notulen aan dat de Federal Reserve toestemming heeft gegeven om de ON RRP-limiet per tegenpartij te verhogen van 30 miljard dollar per dag naar 80 miljard dollar per dag, terwijl de Fed-voorzitter die limiet naar eigen goeddunken tijdelijk kan verhogen.
- Op 30 april verlaagde de New York Fed, die de ON RRP voor de Federal Reserve beheert, het bedrag in dollars van haar geschiktheidscriteria voor gebruikers. Zo werd de eis dat deelnemende beleggingsfondsen over de voorafgaande zes maanden een nettovermogen van ten minste $ 5 miljard moesten hebben, teruggebracht tot $ 2 miljard.
- Op 16 juni verhoogde de Federal Reserve de rente die ze betaalde voor ON RRP's van nul naar 0,05 procent - waardoor het het best betalende risicoloze spel in het land werd.

De verleidingen hebben gewerkt. Bijna alle grote beleggingsfondsen staan nu vermeld als tegenpartij bij de ON RRP's van de Federal Reserve, waaronder: Alliance Bernstein, American Funds, BlackRock, Dreyfus, Federated, Fidelity, Franklin, Schwab, T. Rowe Price en Vanguard, samen met de eigen fondsen van de banken. Tegenpartijen zijn ook de mega-banken van Wall Street en door de overheid gesponsorde ondernemingen. Voor een volledige lijst van de ON RRP-tegenpartijen van de Fed, klik hier op de kleine blauwe cirkel onder "List of reverse repo-counterparties".

Om te laten zien hoe goed de verlokkingen hebben gewerkt, is de dagelijkse opname gestegen van minder dan $ 1 miljard per dag aan het einde van vorig jaar tot meer dan $ 1.000 miljard per dag (situatie half augustus van dit jaar). Het aantal deelnemende tegenpartijen varieert momenteel van 70 tot meer dan 80 op een willekeurige dag. Dat is een stijging van 40 tot 50 deelnemers sinds eind mei.

De nadelige gevolgen van de massale nieuwe interventies van de Federal Reserve in 'vrije markten' moeten nog worden getest. Zelfs de Federal Reserve zelf heeft bedenkingen. In een Fed-paper uit 2015 getiteld "Overnight RRP Operations as a Monetary Policy Tool: Some Design Considerations", merkten onderzoekers het volgende op:
"Het belangrijkste is dat een permanent uitgebreide rol voor de Federal Reserve op de kortetermijnfinancieringsmarkten de financiële sector zou kunnen hervormen op manieren die misschien moeilijk te anticiperen zijn en die onwenselijk kunnen blijken te zijn. Een permanente of langdurige faciliteit die een zeer aanzienlijke verdringing van kortetermijnfinanciering veroorzaakt, kan bijvoorbeeld leiden tot aantasting van de particuliere infrastructuur die deze markten ondersteunt. Gedeeltelijk als reactie op een aantal van deze zorgen heeft het FOMC duidelijk gemaakt dat een ON RRP-faciliteit niet bedoeld is om permanent te zijn…."

Quantitative Easing (QE) was ook niet bedoeld als permanent onderdeel van de Federal Reserve toen het werd ingevoerd na de financiële ineenstorting van 2008. En toch zijn we hier in 2021 met diezelfde Federal Reserve die QE gebruikt om voor $ 120 miljard per maand Treasuries en Agency Mortgage-Backed Securities op te kopen.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[16 september 2021]

 

Afdrukken Doorsturen