Federal Reserve lijkt macht over Amerikaanse economie kwijt te raken

Is de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, de macht kwijt over haar abnormale beleid? Voor maar liefst $ 2,7 biljoen (!) aan crisisbesparingen blijven opgepot door oplettende consumenten. Zij houden de hand op de knip.



Heeft de Federal Reserve de controle over de Amerikaanse economie verloren? En inflatie? Het antwoord is waarschijnlijk ja. We vertellen waarom wij denken dat dat het geval is.

De Covid-crisis is door de Amerikaanse overheid gebruikt als een excuus voor waanzinnige uitgavenniveaus in combinatie met enorme monetaire stimuleringsmaatregelen van de centrale bank, de Federal Reserve.

Een voorbeeld van het verlies van controle door de Federal Reserve zijn Amerikaanse spaargelden. Het model van de Fed is om spaarders aan te sporen tot consumptie, waardoor de productie wordt verhoogd en de bbp-groei toeneemt. Maar helaas, de Fed kan de angst van consumenten ten aanzien van Covid, Covid-lockdowns, winkelsluitingen en ontslagen, en vooral de laatste tijd snel stijgende prijzen, niet overwinnen.

Consumenten in Europa en de VS haasten zich niet om meer dan $ 2,7 biljoen aan spaargeld uit te geven dat tijdens de pandemie is opgepot, wat de hoop op een door consumptie gevoede boost voor de economische groei aan beide kanten van de Atlantische Oceaan weggeslagen heeft.

In het kielzog van de corona-versoepelinen tijdens en na de zomervakanties op het noordelijk halfrond, daalden de overtollige spaargelden op de bankrekeningen van burgers in de eurozone in augustus slechts marginaal, terwijl Italië noteerde nog steeds een stijging noteert, blijkt uit berekeningen van Bloomberg Economics. Ook in de VS is er geen sprake geweest van het massaal opnemen van spaartegoeden, blijkt uit de cijfers.

Het wereldwijd uitblijven van een consumptiestijging die door sommige economen was voorzien, zou kunnen pleiten tegen het vooruitzicht van een door centrale banken gevreesde blijvende inflatieschok. Terwijl hogere rekeningsaldi van huishoudens zouden kunnen helpen omgaan met torenhoge verwarmingsrekeningen kan een lauwe vraag van consumentenzijde het vermogen van bedrijven om permanente prijsstijgingen door te drukken, temperen (afbeelding 1).

In de VS zien we opgebouwde spaargelden ondanks bijna nul procent depositorente bij banken (afbeelding 2).

Om zeker te zijn, reageerde de Federal Reserve (overdreven) op de Covid-uitbraak door de geldhoeveelheid en hun aankoop van Treasuries en Agency MBS (mortgage backed securities - door hypotheken gedekte effekten) te vergroten, terwijl de federale overheid als een gek geld uitgaf.

Maar met duizenden miljardenen aan stimulerende overheids-uitgaven en gelddrukken van de Federal Reserve, hebben de knelpunten in de economie (die blijkbaar niet eerder bekend waren…) bijgedragen aan enorme prijsstijgingen die niet snel zullen verdwijnen.

Kijk eens hoe het monetaire beleid van de Federal Reserve veranderde nadat de huizenzeepbel barstte en zorgde voor een financiële crisis/Grote Recessie. Vóór 2008 stelde de Federal Reserve regelmatig haar Fed Funds-doelrente vast. Maar sinds eind 2008 hebben we nauwelijks beweging gezien van de Fed (behalve in 2017-2020 toen Trump president was).
Vóór Obama:



Hier volgt een blik op de cijfers van de Federal Reserve onder Obama, Trump en Biden. De Fed verhoogde haar streeftarief slechts één keer onder Obama totdat Trump werd gekozen. Daarna verhoogde de Federal Reserve de rente 8 keer. Daarna begonnen ze weer te laten zakken (5 keer), wat leidde tot een grote daling toen Covid kwam. Dus vóór Trump veranderde de Fed haar streeftarief 13 keer in vergelijking met 1 tariefwijziging onder Obama en geen enkele onder Biden.



En de bovenstaande grafiek is alleen de streefrente van de Federal Reserve. Ons punt is dat Yellen er niet in slaagde om de tarieven onder Obama te verhogen, wat heeft geresulteerd in de stimulerings-uitgaven die we vandaag de dag in de VS zien. Let eens op het verschil in het beleid van de Federal Reserve vóór de financiële crisis. De VS zouden moeten terugkeren naar een normaal Fed-beleid in plaats van het hyperinflatoire nultarief te handhaven, het quantative easing-beleid sinds 2008.



M2-omloopsnelheid van geld (bbp/M2-Money) blijft dichtbij een historisch dieptepunt.



Gezien de bestedingen van de Amerikaanse regering en de dieptepunten voor M2 Money Velocity zal de Fed biljoenen aan schulden moeten blijven kopen tegen lage rentetarieven. De abnormale Obama-jaren (Bernanke/Yellen) is het NIEUWE normaal op financieel gebied geworden.





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[18 oktober 2021]

 

Afdrukken Doorsturen