Is de EU nu in oorlog met Rusland?

De laatste tijd hebben de mainstream media dagelijks bericht over de massale wapenleveringen aan Oekraïne, waarbij het meestal alleen om  zware wapens ging. Zelden wordt gehoord dat Oekraïense soldaten op deze wapens worden getraind door Amerikaanse specialisten in onder meer Duitsland. Opgeleid in een NAVO-land door NAVO-experts, maar vanuit het oogpunt van de NAVO is dit natuurlijk geen inmenging in de oorlog in Oekraïne. Geen enkele politicus of militair zegt publiekelijk dat Rusland de zaken anders zou kunnen zien en wat de gevolgen zouden kunnen zijn (we willen niet eens nadenken over het worstcasescenario). Dat zou voor onnodige opwinding zorgen.Feit is in ieder geval dat de VS inmiddels Duitsland de oorlog in heeft gesleept. Het trainen van Oekraïnse soldaten met westerse wapens op Duitse bodem kan volgens het internationaal recht deelname aan een oorlog inhouden. Dat blijkt uit een rapport van de wetenschappelijke dienst van de Duitse Bondsdag, meldde de Duitse staatstelevisie in het programma “Tagesschau” (het Duitse journaal, zeg maar).
Wetenschappers zijn het er over eens dat westerse wapenleveranties alleen niet meetellen als deelname aan een oorlog vanuit het oogpunt van internationaal recht - zolang er geen directe deelname aan gevechtsoperaties is. Die is er nu dus wel.

Toch ontkent de Duitse federale regering dat ze betrokken is bij de oorlog. Volgens de regeringswoordvoerder is trainen niet hetzelfde als de oorlog ingaan. Dit is echter een politiek statement - de Duitse regering wil niet in de oorlog worden meegesleurd. Juridisch danst Berlijn echter op een smal koord, zoals uit het bovenstaande blijkt. In feite is de situatie echter duidelijk omdat Duitsland al lang het middelpunt van de oorlog is. Al is het niet uit eigen vrije wil - maar dankzij de VS, die via Ramstein de bewapening van Oekraïne organiseert.

Op de Amerikaanse oorlogstop in Ramstein vorige week heeft de Duitse federale regering zelfs een oorlogshulde gebracht in de vorm van tanks. Maar de belofte van bondskanselier Olaf Scholz om zware wapens aan Oekraïne te leveren, zou wel eens van geen enkele waarde kunnen blijken te zijn. De Oekraïense ambassadeur in Duitsland Andriy Melnyk had tegen de Berliner Zeitung gezegd: "We weten niet of het een ongeluk was, maar de federale overheid ging pas dinsdag op zoek naar munitie voor de beloofde Cheetah-tanks. We weten nog steeds niet of het mogelijk is om deze munitie voor de luchtafweertanks heel snel te krijgen. Zonder munitie zijn de apparaten natuurlijk waardeloos voor ons.”

Inderdaad, u heeft het goed gelezen. De luchtverdediging in ons buurland bestaat uit een luchtafweertank uit de jaren 70, waarvoor Duitsland de munitie niet zelf kan vervaardigen - dat wordt uit Zwitserland geïmporteerd. Zwitserland heeft echter al aangekondigd dat ze om redenen van neutraliteit geen munitie zullen leveren.

Voor opwinding zorgde het nieuws dat de Amerikaanse president Biden het Amerikaanse Congres om in totaal 33 miljard dollar aan extra hulp heeft gevraagd, naast de wapenverkopen van de VS aan Oekraïne in de orde van grootte van 3,7 miljard dollar die al zijn overeengekomen. Daarvan is ongeveer 20 miljard voor militair materieel, de rest voor economische hulp (en de diepe zakken van de oligarchen).

De goedkeuring van de fondsen moet als zeker worden beschouwd, omdat in deze context een wet uit 1941, de "Land Lease Act", door het Congres opnieuw werd geactiveerd met bijna geen tegenstemmen. Deze wet is bedoeld om het voor de Amerikaanse regering gemakkelijker te maken om wapens aan Oekraïne te leveren. Om de "democratie te verdedigen en mensenlevens te redden", wordt gezegd.

Wat die mensenlevens betreft: de plannen om door te gaan met de evacuatie van burgers uit de Azovstal-fabriek in Marioepol zijn in de wachtkamer gezet omdat het industriële complex in de havenstad aan de Zee van Azov - waar de Russen verwachten Amerikaanse biolaboratoria aan te treffen - zwaar onder vuur kwam te liggen.Eerder gisteren was dikke zwarte rook te zien die opsteeg boven het fabrieksterrein, veroorzaakt door artilleriebeschietingen vanaf zee.

Er zijn 56 mensen - met hulp en instemming van de Russische strijdkrachten - in veiligheid gebracht. Russische separatisten in Donetsk lieten weten dat 200 evacués elders uit Marioepol onderweg zijn naar de oostelijker gelegen kustplaats Bezimenne. Daar maken Russen de dienst uit. De afgelopen weken zijn er een reeks kortstondige wapenstilstanden in de fabriek geweest, voornamelijk om de naar schatting enkele honderden of maximaal 1.000 burgers veilig te laten ontsnappen, aan de buitenkant gefaciliteerd door Russische troepen die het gebied bovengronds controleren.
Daarnaast zijn er nog talloze Azov-neofascistische strijders in het complex aanwezig, met naar verluidt NAVO-personeel met verschillende westeuropese nationaliteiten en natuurlijk Amerikanen. Uit betrouwbare bronnen vernemen wij dat de gepensioneerde Canadese luitenant-generaal Trevor Cadieu is gevangengenomen in Azovstal. Cadieu werd gearresteerd toen hij probeerde te ontsnappen via een rioolbuis in de Azovstal-fabriek. Hij leidde 18 biolaboratoria die zich bezighielden met dodelijke virussen zoals Ebola en hij schijnt voor berechting naar Moskou te zijn overgebracht.
Cadieu is van groot belang voor de Russen in verband met zijn connectie met zowel Heinz Feldmann, een NAVO-generaal, als Heinz Feldmann, diens zoon en biowetenschapper (virologie en betrokken bij o.a. de ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen SARS-CoV-2).

De VS lijken in ieder geval geen tijd te willen verspillen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi samen met haar criminele zoon Paul afgelopen zaterdag de Oekraïense president Zelensky op zoek naar de laptop van Joe Biden's zoon Hunter in Kiev bezocht. Een woordvoerder van Pelosi zei: "Onze delegatie is naar Kiev afgereisd om een ​​ondubbelzinnige en klinkende boodschap aan de hele wereld te sturen: Amerika staat stevig aan de kant van Oekraïne". En vergeet niet: naast de VS leveren 40 andere (westerse) landen wapens aan Oekraïne.

Je kunt echt duidelijk zien wat het plan erachter is. Het hangt niet af van de Oekraïners. Het punt is om Rusland te verzwakken. En als nu wordt beweerd dat de NAVO zich niet zal bemoeien met de oorlog in Oekraïne, dan zijn dat toezeggingen met een vervaldatum. Uiterlijk wanneer Rusland verzwakt is en lijkt te wankelen, zal de NAVO het zogenaamd gewonde Rusland aanvallen - omdat hun eigen verliezen dan minimaal worden ingeschat.
Bovendien hebben de VS het grote voordeel dat de oorlog op Europese bodem wordt uitgevochten - ver verwijderd van Amerikaans grondgebied. Tenzij het worstcasescenario zich zou voordoen, namelijk een nucleaire aanval. Dan zou iedereen er last van hebben.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, de Groene "pacifist" Baerbock, heeft al gezegd dat ze een nucleaire aanval "niet volledig zou uitsluiten". Waarom de EU of Europa meedoet aan dit perfide spektakel tart sowieso alle logica. De EU moet op zijn minst de economische nevenschade dragen van de sancties tegen Rusland; de EU verzwakt zichzelf economisch – en vrijwillig. Of was het druk vanuit de VS? En als de oorlog escaleert, zal deze zich uitbreiden naar de EU en Groot-Brittannië.

Eén van de eerste stappen van Rusland zou waarschijnlijk zijn om de buitenlandse wapenleveringen af ​​te sluiten. Met raketten en bommen. Of misschien wel: stoppen met de gastoevoer. Verklaringen van een aantal EU-landen dat ze geen Russisch gas voor roebels zullen kopen, hebben geleid tot een intensieve gastransfer van het ene naar het andere land binnen de Europese gasmarkt. Wat belangrijk is - het is voornamelijk gas uit Rusland.

De Britse krant "Financial Times" schrijft dat enkele van de grootste energiebedrijven in Europa zich voorbereiden om voor gas te betalen in roebels, maar volgens critici ondermijnt een dergelijke "schending van EU-sancties" de eenheid van de Europese Unie. Ze geloven ook dat betalen voor gas in roebels betekent "de Russische economie financieren". Maar de Europeanen hebben niet direct een optie om Russisch gas te vervangen door gas uit andere bronnen. Daarom is de wederverkoop van dit gas van land tot land begonnen, wat niet eerder gebeurde.

Polen weigerde in roebels te betalen en verklaarde zelfs dat "het geen gas uit Rusland nodig heeft". Gazprom reageerde hierop: we weten hoe Polen, nadat de directe gasleveringen uit Rusland waren stopgezet, op 29 april hetzelfde Russische gas uit Duitsland begon te ontvangen. Het volume is ongeveer 30 miljoen kubieke meter per dag, wat precies overeenkomt met het gasvolume voor de behoeften van Polen, als de bevoorrading uit het grondgebied van Rusland zou komen. Ook werd overeengekomen dat Duitsland en Griekenland bereid zijn de gasleveringen aan Bulgarije en Polen te verhogen nadat die landen weigerden in roebels te betalen, schrijft de Financial Times. Tegelijkertijd is Griekenland bereid Rusland rechtstreeks te betalen, zodat de gasleveringen aan het land niet worden verstoord, en deze kwestie zou tegen eind mei moeten zijn opgelost. De Griekse regering is van mening dat "tegen die tijd de houding van beide EU-landen en Europese bedrijven volledig zullen worden verduidelijkt met betrekking tot de betalingstechnische details, dat wil zeggen - de conversie van euro's in roebels, waarmee we op verzoek van het Russische bedrijf hebben betaald."

Om nog even op de wapenleveranties terug te komen: de bevoorrading van wapens creëert nog een ander probleem: er worden niet alleen tanks, houwitsers, mortieren en soortgelijke spullen, waaronder munitie, geleverd. Met andere woorden, toestellen waar maar een kleine groep kopers voor is. Vanuit het oogpunt van criminelen zijn zogenaamde handvuurwapens - pistolen, aanvalsgeweren, machinegeweren plus munitie, explosieven, handgranaten, draagbare pantserdoordringende wapens en dergelijke - buitengewoon waardevol. Bijvoorbeeld voor criminele bendes en voor terroristische organisaties.
En vergeet niet: in Oekraïne is er zeker maar een beperkt toezicht op de gebruikte en/of geleverde wapens, hetzij uit eigen voorraad, hetzij geleverd door het Westen. Daarom is de vraag al lang gesteld: bereiken de geleverde wapens de "klant" wel? Dus komen die wel terecht bij  het Oekraïense leger?

Een van de Amerikaanse inlichtingendiensten – hoewel niet officieel actief in Oekraïne – meldde onlangs heel duidelijk via CNN dat er “een extreem aantal niet-gemelde oorlogsuitrusting verloren is gegaan, die is onderschept en op een bloeiende zwarte markt wordt verhandeld, hergebruikt en vervolgens doorverkocht”.

Voor dit soort zaken is Oekraïne de ideale plek. Corruptie en de zwarte markt bestaan ​​daar op een hoog niveau. De leden van de regering en de niveau's daaronder - tot en met de arbeider in de fabriek - zijn geen uitzondering. Volgens de Global Organised Crime Index staat Oekraïne op de derde plaats van 44 Europese landen wat betreft misdaad. Over de wapenhandel zegt men: "Met een aanzienlijk wapenarsenaal, weinig belemmeringen voor de toegang tot wapens en miljoenen handvuurwapens en lichte wapens op de zwarte markt, wordt Oekraïne beschouwd als een van de grootste wapensmokkelmarkten in Europa…”
[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's][3 mei 2022]

 

Afdrukken Doorsturen