De perfect uitgevoerde vernietiging van Sri Lanka

Zoals u ongetwijfeld hebt vernomen uit de reguliere media is Sri Lanka de afgelopen weken in chaos beland, is de economie ingestort en heeft de president het land verlaten te midden van felle protesten. Maar u heeft waarschijnlijk de echte redenen voor deze ineenstorting in de mainstream media niet gezien. In werkelijkheid sluit de situatie in Sri Lanka heel goed aan bij de wereldwijde opstand onder leiding van de Nederlandse boerenprotesten. En de stappen die de Sri Lankaanse regering nu neemt om de bevolking verder te controleren in naam van het herstellen van de orde in het land, bieden belangrijke inzichten in waar de globalistische agenda naartoe gaat.



Volgens het World Economic Forum ging alles goed in Sri Lanka, maar wat zien we vier jaar later: faillissementen, inflatie, wanbetaling, voedseltekorten, grondstoffentekorten, brandstoftekorten en straatgeweld. De premier van Sri Lanka riep de noodtoestand uit nadat president Rajapaksa en zijn vrouw uren voordat hij zou aftreden naar de Malediven waren gevlucht. Het land wordt geconfronteerd met de ergste economische crisis sinds het op 4 februari 1948 onafhankelijk werd van de Britten.

Voor de mondiale economische elite was Sri Lanka de parel van Azië. In 2018 prees het World Economic Forum het land in een artikel met de titel: "Sri Lanka Premier: zo maak ik Sri Lanka in 2025 rijk." Het artikel was stilletjes van de website van het WEF verwijderd, maar nadat sociale media daarover berichtten is het weer online gezet. Net zoals ze hun lof en verbinding met Vladimir Poetin hebben verwijderd. In vier jaar tijd van een veelbelovende toekomst naar het nu: het land is zo goed als failliet. Wat gebeurde er in die tijd?



Als het aan het WEF ligt is Sri Lanka er niet in geslaagd zich te concentreren op een sociale economie en miljoenen uit te geven aan de transformatie naar een nieuw soort kapitalisme. Ze zouden het gebruik van groene energie verdubbelen. Klinkt ons bekend in de oren.

Sri Lanka voerde ook belastingverlagingen in, maar liet de overheidsuitgaven stijgen. Om de grote reset van hun economie te voeden, begonnen ze zelfs contant geld bij te drukken op ongekende niveaus. Omdat ze naar een groene economie toewerkten moesten ze gewoon blijven leveren. En omdat alles groener moest worden, en ze het geld nú nodig hadden, hebben ze hun landbouw en landbouwproductie op de kop gezet. Klinkt ons opnieuw bekend in de oren. Alles moest biologisch en alles moest met nieuwe regels verbouwd worden.

En nu hun land instort, zijn de organisaties die hen steunden en in die richting duwden – de organisaties die deze ‘transformatie’ hebben aangestuurd en ondersteund, waaronder het IMF (Internationaal Monetair Fonds) en het World Economic Forum, gewoon weggelopen. Een waarschuwing voor de EU is hier op zijn plaats. De volgende keer dat de naam van Klaus Schwab hoort gaat het weer over de Great Reset. Telkens wanneer u hem (of zijn gehersenspoelde Young Global Leaders) dat hoort zeggen, wanneer u het afgezaagde verhaal hoort over Build Back Better, wanneer u hoort dat onze landbouwsector groener moet worden, wanneer u hoort hoe Rusland de gascrisis heeft veroorzaakt, dan is het zinvol even terug te denken aan wat er met Sri Lanka is gebeurd.

De recente aankondiging van de volledige ineenstorting van de economie van Sri Lanka zal voor velen als een verrassing komen. En vertrouwend op nieuws en informatie in de mainstream media, zouden de beelden van chaos die het land uitstroomden - met tienduizenden burgers die de straat op gingen en zelfs het kantoor van de premier bestormden - ongetwijfeld meer vragen hebben opgeroepen dan antwoorden.

Ook hier speelden de mainstream media in hun berichtgeving een bedenkelijke rol van deze "plotselinge" ommekeer. Neem bijvoorbeeld de BBC. In "Sri Lanka worstelen de theeboeren om te overleven", schreef de Sri Lankaanse correspondent Secunder Kermani, en noemde thee terecht als het belangrijkste exportproduct van het land, waarbij hij er ook op wees dat "het grootste deel van de thee in Sri Lanka wordt verbouwd door kleine boeren". Hij meldde ook dat deze kleine boeren "nog steeds lijden onder de gevolgen van een plotseling, ondoordacht overheidsbesluit vorig jaar om kunstmest te verbieden". Maar vervolgens liegt hij over de oorsprong van dit verbod op kunstmest en beweert hij dat het is ingesteld om de slinkende deviezenreserves van het land te beschermen."

Maar het verbod had helemaal niets te maken met "het beschermen van deviezenreserves". Ook werd de (Sri Lankaanse) thee-industrie niet getroffen door de "economische crisis". Het verbod was een bewuste politieke beslissing van de president, onderdeel van zijn agenda voor klimaatverandering, en werd uitgevaardigd om "over een aantal van de financiële toezeggingen aan het IMF en de Wereldbank te heronderhandelen in ruil voor de uitstekende emissie-rating."

Met andere woorden, de schuldenmaffia deed Sri Lanka een aanbod dat het niet kon weigeren: sluit je aan bij ons economisch zelfmoordpact of we draaien de geldkraan dicht. Daarom sloot Sri Lanka zich aan bij het zelfmoordpact. De in ongenade gevallen ex-president van het land hield zelfs een toespraak op de COP26-conferentie van vorig jaar in Glasgow, waarbij hij opschepte over de toewijding van het land aan de koolstof-eugenetica-agenda van de WEF-cultus. En nu is het land in chaos.

In feite vormt een marionet van het World Economic Forum het middelpunt van dit verhaal. In dit geval was het de Sri Lankaanse premier Ranil Wickremesinghe (vermeld als een "agenda-bijdrager" op de website van het World Economic Forum) die in 2018 een bijdrage aan het WEF schreef waarin hij - zoals we in het begin al meldden - verklaarde "hoe ik mijn land in 2025 rijk zal maken". Hij prees zijn door de Wereldbank gesteunde economische beleid "Vision 2025" en pochte dat de mengelmoes van door globalisten goedgekeurd beleid dat hij zou implementeren - van groene energieprojecten tot publiek-private partnerschappen tot regionale vrijhandelsovereenkomsten - een "sociale markteconomie zou ondersteunen die zou leiden tot economische dividenden voor iedereen.” Het heeft echter niet zo goed uitgepakt.

Maar geloof het of niet: dit hele debacle heeft de politieke carrière van Wickremesinghe niet geschaad. Integendeel zelfs. Hij is inmiddels tot president van het land gekozen (“ondanks zijn impopulariteit bij het publiek”, zoals de BBC schrijft met zijn kenmerkende gave van understatement). Dus wat gaat hij doen om de crisis op te lossen die hij heeft helpen veroorzaken? Natuurlijk de droom van het World Economic Forum vervullen, van tirannie van digitale ID's!

De regering van Wickremesinghe heeft met name besloten de orde in het land te herstellen door een "systeem voor brandstofrantsoenering" in te voeren dat afhankelijk is van QR-codes en digitaal toezicht (een vooruitzicht dat wij ook voor ons land zien weggelegd - Nederland en Sri Lanka zijn vanwege de gehersenspoelde WEF-regeringen - de kanaries in de kolenmijn die laten zien wat er allemaal staat te gebeuren als we eindelijk verstrikt raken in het web van de globalisten). Onder het nieuwe regime van koolstofeugenetica mag elke slaaf van de nieuwe technocratische gevangenisstaat een voertuigidentificatienummer koppelen aan zijn nationale identiteitskaartnummer. Boeren krijgen dan een QR-code toegewezen die moet worden gescand zodat zij het voorrecht krijgen om brandstof te kopen..... zolang het hun toegewezen dag is om te tanken. Het nieuwe systeem wijst mensen de dagen toe dat ze brandstof kunnen kopen op basis van het laatste cijfer van hun kenteken.

De vorige president van Sri Lanka, Gotabaya Rajapaksa, werd op 13 juli van zijn troon gestoten en gedwongen het land te ontvluchten, waarbij hij premier Wickremesinghe achterliet die hij had aangesteld om hem op te volgen, waardoor zijn immuniteit van vervolging werd verzekerd. De nationale verkiezingen werden twee jaar lang uitgesteld.

Een week eerder, op 6 juli, belde Rajapaksa nog met de Russische president Vladimir Poetin en verzocht hij om spoedleveringen van Russische brandstof naar het land - op krediet omdat Sri Lanka geen brandstof meer had en ook geen geld meer om ervoor te betalen.

De laatste Russische zending, 90.000 ton Russische ruwe olie om de enige maar failliete raffinaderij van Sri Lanka weer op te starten, was besteld bij tussenhandelaren en vervolgens in mei afgeleverd. De olie kon echter niet worden gelost totdat de regering het geld bijeen had gesprokkeld om ervoor te betalen. Rajapaksa's (toen nog) premier Ranil Wickremesinghe had aan de pers verteld dat als de VS of hun bondgenoten in het Midden-Oosten niet zouden instemmen met het leveren van verse ruwe olie of benzine, hij en Rajapaksa naar Moskou zouden gaan. “Als we het uit andere bronnen kunnen halen, zullen we het daar vandaan halen. Anders moeten we misschien nog een keer naar Rusland gaan", zei hij.

Achter de schermen probeerde Rajapaksa Poetin al weken aan de telefoon te krijgen, door in Colombo publiekelijk aan te kondigen dat hij klaar was om naar Moskou te vliegen. Poetins woordvoerder Dmitry Peskov antwoordde publiekelijk dat er geen persoonlijke ontmoeting mogelijk was. Op 6 juli stemde het Kremlin ermee in om de oproep aan Sri Lanka aan te nemen.

Rajapaksa was wanhopig; Poetin vrijblijvend. "Heb een zeer productief gesprek gehad met de Russische president, Vladimir Poetin", tweette Rajapaksa. "Terwijl ik hem bedankte voor alle steun van zijn regering om de uitdagingen van het verleden het hoofd te bieden, heb ik een aanbod van kredietondersteuning gevraagd om brandstof te importeren naar Sri Lanka bij het verslaan van de huidige economische uitdagingen. Verder heb ik nederig een verzoek ingediend om AeroflotWorld-operaties in Sri Lanka opnieuw te starten. We waren het er unaniem over eens dat het versterken van de bilaterale betrekkingen in sectoren als toerisme, handel en cultuur van het grootste belang was om de vriendschap tussen onze twee naties te versterken.”

"De presidenten", luidde het communiqué van het Kremlin, "bespraken lopende zaken van bilaterale handel en economische samenwerking, in het bijzonder op het gebied van energie, landbouw en transport... Er werd overeengekomen om de contacten op verschillende niveaus voort te zetten." Maar Moskou vermoedde een dubbele agenda. Het Kremlin vermoedde dat Wickremesinghe en Rajapaksa een openbare show opvoerden waarin ze zogenaamd om Russische hulp vroegen om Washington over te halen hen in plaats daarvan te redden.

Het Kremlin was ervan overtuigd dat de Sri Lankanen de kluit belazerden en bluften. De reden was dat op 2 juni op de luchthaven van Colombo een Aeroflot Airbus-vlucht SU-288, met meer dan tweehonderd Russen die terug zouden keren naar Moskou van vakantie in het land, werd verhinderd te vertrekken; het vliegtuig was tegengehouden door een bevel van een rechter van de Commercial High Court. Ogenschijnlijk handelde de rechtbank naar aanleiding van een rechtszaak die tegen Aeroflot was aangespannen door een Ierse vliegtuigleasemaatschappij genaamd Celestial Aviation Trading 10 Limited.

In feite was die entiteit een dekmantel voor AerCap, één van de dominantste luchtvaartleasemaatschappijen ter wereld, onder zeggenschap van het Amerikaanse General Electric; Celestial Aviation is een special purpose vehicle van AerCap; zijn claim tegen het Aeroflot-vliegtuig in Sri Lanka maakte deel uit van de sancties van Washington - en dat werd Rajapaksa en Wickremesinghe onmiddellijk verteld door Russische functionarissen. Ze beweerden dat het gerechtelijk bevel een "commercieel geschil" was "zonder betrokkenheid van de staat"; de Russen geloofden het niet. Het vliegtuig werd op 6 juni vrijgegeven en een gerechtsfunctionaris werd beschuldigd van corruptie. Maar een maand later, tegen de tijd dat Rajapaksa een beroep deed op Poetin, had Aeroflot zijn vluchten nog steeds niet hervat. Er zou ook geen Russische olie of krediet zijn om Rajapaksa te redden.

In Moskou werd de ondergang van Rajakpaksa en zijn vervanging door Wickremesinghe niet gezien als een regimewissel - nog niet. Russische functionarissen laten niets los of ze geloven dat er een voortdurend Amerikaans complot in het land is. Evenmin de regeringsfunctionarissen van India die het beste weten wat er al is gebeurd en wat er waarschijnlijk gaat gebeuren. De stilte uit Moskou en Delhi is veelzeggend.

Rajapaksa was Amerikaans staatsburger totdat zijn formele afstand van staatsburgerschap in 2020 van kracht werd. Rajapaksa was toen bijna een jaar president van Sri Lanka; zijn dubbele nationaliteit was enkele jaren daarvoor aangevochten in de Sri Lankaanse en ook de Amerikaanse rechtbanken. Hij had tussen 1998 en 2005 in de VS gewoond en gewerkt. Voorlopig mag Rajapaksa niet terugkeren naar de VS. De Sri Lankaanse luchtmacht vloog hem naar de Malediven en van daaruit vloog hij door naar Singapore.
Nu, zo'n twee weken na zijn aankomst in Singapore, is er geen openbaar bericht over zijn verblijfplaats. Zijn afzetting en vervanging door Wickremesinghe wordt in India gemeld als "de eerste dominosteen die valt in de Amerikaanse mythische "vrije en open Indo-Pacific".… om de economie van het eiland uit te bannen van Russische olie, de schuldenval te verdiepen en het IMF in staat te stellen het economische en handelsbeleid op dit eiland in het midden van de Indische Oceaan te bepalen”. Een westerse coup, zou je kunnen zeggen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon zochten actief naar Rajapaksa in de weken voorafgaand aan zijn afzetting. Een delegatie van Amerikaanse functionarissen onder leiding van staatssecretaris Victoria Nuland en de ambtenaar van het Pentagon die de leiding heeft over Sri Lanka, Amanda Dory, was op 22-23 maart in Colombo. "U bent een vitale partner van de Verenigde Staten op een belangrijk kruispunt in de Indo-Pacific," verklaarde Nuland, "en we staan ​​te popelen om u te steunen op dit kritieke moment... We delen een toewijding aan een vrije en open Indo-Pacific en zoals de minister van Buitenlandse Zaken zei, tot een op regels gebaseerde, democratische, internationale orde.”
In feite betekende dat verzet van de VS tegen de betrekkingen van Sri Lanka met China en Rusland. “Ik wil”, benadrukte Nuland, “in het bijzonder nota nemen van het feit dat de brute agressie van Rusland in Oekraïne voor ons allemaal het belang van de democratieën onderstreept, onszelf versterken en dat we samen staan ​​tegenover brutaal autocratisch gedrag, dwang, agressie. Of het nu uit Rusland komt, of van andere autocratieën over de hele wereld."

Nuland bedoelde ook het aanscherpen van de Amerikaanse militaire overeenkomsten met Sri Lanka “in de veiligheidsarena, die al sterk is in het maritieme domein, in het luchtvaartdomein. Zoals u weet, hebben we twee Amerikaanse schepen die nu in dienst zijn bij de Sri Lankaanse marine en er is er nog een onderweg die nu wordt uitgerust en uw matrozen en zeelieden zullen deze de komende weken hier varen."

De Amserikaanse Staatssecretaris Nuland had op 23 maart een ontmoeting met president Rajapaksa in Colombo (foto). Uitzonderlijk in hun gesprekken was dat Nuland de ambtenaar van het Pentagon, de plaatsvervangend adjunct-secretaris van Defensie voor Indo-Pacifische veiligheidsaangelegenheden Amanda Dory, had meegenomen. Nuland werd bij de vergaderingen ook vergezeld door haar plaatsvervanger in Washington voor de regio en de Amerikaanse ambassadeur in Sri Lanka, beiden etnisch Chinees. In april volgde Nuland met een officiële waarschuwing dat als de betrekkingen van Sri Lanka met Rusland of China de rode lijnen van Nuland zouden overschrijden, Rajapaksa met sancties zou worden geconfronteerd. “Maligne invloedslanden zouden elke VS-overeenkomst kunnen vernietigen die nog moeten worden ondertekend. We zullen dit risico beperken door verbonden te blijven met onze bondgenoten, vrienden en partners, samen met een constante betrokkenheid bij de Sri Lankaanse diensten om ervoor te zorgen dat de V.S. een partner bij uitstek blijft. Onderzoek door het Congres zou de hoeveelheid financiering die beschikbaar is voor Sri Lanka voor veiligheidssamenwerking/veiligheidshulp kunnen beperken.”



Nuland's strategie voor het land concludeerde: "[om] een deugdzaamheid in de hele economie te bevorderen die een verdere buffer zal bieden tegen buitenlandse naties die willen jagen op de financiële strijd van Sri Lanka en de locatie aan de belangrijkste vaarroutes van de Indische Oceaan voor hun eigen voordeel willen gebruiken.”

Rajakapsa begreep de toespelingen maar hem ontging de kracht van de waarschuwingen. Nuland, die in februari 2014 de afzetting van de Oekraïense president Victor Janoekovitsj had georkestreerd (en met $ 5 miljard had gefinancierd) omdat hij een overeenkomst met Moskou had gesloten die ze niet goedkeurde, was een waarschuwing aan het adres van Rajapaksa. Hij lette niet op: Rajapaksa is Janoekovitsj' lot gevolgd in de tweede van Nulands carrière coups d’état.

Heeft Nuland besloten dat Rajapaksa's oproep aan Poetin in het telefoongesprek van 6 juli te ver was gegaan? Had Poetin geconcludeerd dat Rajapaksa te dubbelhartig was om het waard te zijn om te steunen? Was de uitkomst van beide berekeningen een Amerikaans complot voor Sri Lanka dat Nuland en haar ondergeschikten net zo onstabiel controleren als zij in Oekraïne doen - en Moskou en Delhi weten het?

Russische en Indiase functionarissen zullen geen antwoord geven op vragen over de vervanging van Rajapaksa door Wickremesinghe en wat zij denken dat daarachter zit. De dag na het telefoongesprek tussen de presidenten vertelde Peskov aan het staatspersbureau Tass dat het Kremlin de tijd zou nemen om de situatie te bestuderen alvorens een beslissing te nemen over het openen van een kredietlijn voor de brandstofexport naar Sri Lanka. "Inderdaad, tijdens het gesprek van gisteren zijn dergelijke oproepen gedaan. Maar voordat we een standpunt formuleren, moeten we onze capaciteiten nog vergelijken, we moeten deze kwestie bestuderen.” Het is ook noodzakelijk om de situatie te beoordelen met de hervatting van Aeroflot-vluchten naar Sri Lanka, voegde Peskov eraan toe.

Hij werd gevolgd door een nieuwe quid pro quo van Alexei Tseleshchev, een ambtenaar van de Russische ambassade in Colombo. “Door Sri Lanka aan te sluiten op het financiële overmakingssysteem van de Bank of Russia en het Mir-betalingssysteem op het eiland te introduceren, zou directe financiële communicatie en valutawissel mogelijk zijn, transactieverliezen worden verminderd en het proces van bankoverschrijvingen veilig en stabiel worden gemaakt. De implementatie van deze mechanismen in Sri Lanka zou een vooruitstrevende impact hebben op de toeristenindustrie." Hoewel het aantal Russische toeristen naar het land al enkele jaren aan het dalen is, was Rusland in januari en februari van dit jaar de grootste markt voor de toeristische sector van Sri Lanka geworden.



De bomaanslagen van islamitische groepen van april 2019, gevolgd door de Covid-19-pandemie, en vervolgens de militaire operatie in  Oekraïne, zijn, gecombineerd met de binnenlandse economische ineenstorting, de oorzaak van de instorting van het toerisme geweest.


Tseleshchev ging verder: "'Sri Lanka kan deel gaan uitmaken van dit proces van herstructurering van de Russische export en de broodnodige producten verkrijgen. Bovendien kan Sri Lanka dienen als een maritiem knooppunt voor Russische exportgoederen', zei Alexey Tseleshchev. Hij wees er met name op dat Sri Lanka toegang zou kunnen krijgen tot cruciale importen zoals tarwe, brandstof en meststoffen uit Rusland door een rol te spelen in deze oefening.”

Een tweede poging van Sri Lankaanse functionarissen om te onderhandelen over reddingsvoorwaarden in Moskou, die gepland was tussen 10 en 16 juli, werd geannuleerd.

Indiase functionarissen zijn terughoudend om de Sri Lankaanse ontwikkelingen privé te bespreken. Een goed geïnformeerde Indiase bron vertelde: "India geeft wat hulp, maar dat is alles. Indian Oil heeft 220 benzinestations [in Sri Lanka] maar die raken leeg. Hetzelfde met de Chinezen. Zowel de Chinezen als de Indiërs wachten af ​​wanneer er politieke stabiliteit is en ze weten met wie ze zaken kunnen doen." Hij meldt geen teken van een gezamenlijke Indiaas-Russische olieleveringsovereenkomst met het land.

“[Minister van Buitenlandse Zaken Subrahmanyam] Jaishankar is een Tamil. Hij is zich zeer scherp bewust van elk aspect van alle externe invloeden. Maar de Indiase Tamils ​​willen nu niet over de situatie praten." De Twitter-stream van Jaishankar is stil geweest over zowel Rajapaksa als Wickremesinghe. De Indiase Hoge Commissie in Colombo is vrijblijvend over deze zaak geweest.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington heeft geen commentaar gegeven op de afzetting van Rajapaksa. De Amerikaanse ambassadeur in Colombo, Julie Chung, had bijna niets te zeggen. Op de dag van Rajapaksa's vlucht tweette Chung twee keer.

"Met het aftreden van Gotabaya Rajapaksa", twitterde ze op 15 juli, twee dagen nadat hij was gevlucht, "blijven we er bij alle partijen op aandringen om samen te werken, ervoor te zorgen dat de rechtsstaat wordt gehandhaafd en oplossingen te vinden voor de economische crisis. De VS blijven zich inzetten voor de democratische aspiraties van het Sri Lankaanse volk."

Op 21 juli, waarbij Wickremesinghe door Twitter niet bij naam genoemd wordt, tweette Chung: “We kijken ernaar uit om samen te werken met de nieuwe president [Ranil Wickremesinghe] In deze uitdagende tijden is het van essentieel belang voor alle partijen om hun inspanningen te verdubbelen om samen te werken de economische crisis, de democratie en verantwoordelijkheid hoog te houden en een stabiele en veilige toekomst op te bouwen voor alle Sri Lankanen.”

Op 25 juli erkende Poetin de opvolging van Wickremesinghe als president door ambassadeur Yury Materiy naar Wickremesinghe te sturen met een brief: “Gelieve oprechte felicitaties te aanvaarden ter gelegenheid van uw verkiezing tot president. De Russisch-Sri Lankaanse betrekkingen zijn van oudsher vriendschappelijk van aard. Ik reken op uw activiteiten als staatshoofd om de verdere ontwikkeling van de constructieve bilaterale samenwerking op verschillende gebieden te bevorderen in het belang van onze volkeren en in het belang van de versterking van de regionale stabiliteit en veiligheid. Ik wens u veel succes en een goede gezondheid en voorspoed."

De volgende dag bezorgde de Indiase Hoge Commissie een soortgelijke brief aan Wickremesinghe van de Indiase premier Narendra Modi.

Het bewijs dat zich nu in Dublin manifesteert, is dat de verdenking van het Kremlin jegens Rajapaksa en Wickremesinghe terecht was; Rajapaksa's disclaimers en last-minute remedies kwamen te weinig, te ongelooflijk, en toen te laat. Het is nog niet duidelijk hoe de regeling voor het in beslag nemen van het Aeroflot-vliegtuig is geregeld; details van de beschuldiging van corruptie die tegen een betrokken gerechtsfunctionaris is ingediend zijn niet openbaar gemaakt. Het is echter zeker dat de orders voor de operatie afkomstig waren van het hoofdkantoor van AerCap in Dublin, en dat Amerikaanse regeringsfunctionarissen actief hebben samengewerkt met AerCap en General Electric, haar 46% belanghebbende, om achter Aeroflot-vliegtuigen aan te gaan waar de Amerikaanse inlichtingendiensten ze kunnen vinden.

Het verloop van de rechtszaak van Colombo vanaf het begin op 2 juni om drie weken later afgerond te worden, is hier te vinden.

Ierse bedrijfsregistratiegegevens en de internationale luchtvaartpers onthullen dat Celestial Aviation Trading 10 Limited, de eiser in de rechtbank van Colombo tegen Aeroflot, een special purpose vehicle is voor AerCap.



Dit bedrijf was volledig eigendom van de dochteronderneming van General Electric, GE Capital Aviation Services (GECAS), de wereldleider in vliegtuigleasing tot afgelopen november, toen GE desinvesteerde en GECAS fuseerde met zijn concurrent, AerCap. In combinatie beweert AerCap nu ongeveer $ 70 miljard aan luchtvaartactiva te hebben - 1.800 vliegtuigen, 900 motoren, 300 helikopters en 300 klanten van luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigexploitanten. AerCap is genoteerd aan de New York Stock Exchange en heeft een huidige marktkapitalisatie van $ 10,7 miljard. Maar een jaar geleden was het het dubbele van die waarde. De Amerikaanse oorlog tegen Rusland doodt de waarde van het bedrijf.

Financial Times of London, eigendom van Nikkei in Tokio en een platform voor de anti-China en anti-Rusland propaganda van de Japanse regering, publiceerde deze week haar eerste goedkeuring van de regeringswisseling in Colombo, en meldde de verwijdering van Rajapaksa als de voorwaarde voor “pijnlijke hervormingen” - om een ​​reddingsoperatie van het IMF veilig te stellen en meer dan $ 50 miljard aan buitenlandse schuld te herstructureren... De pijnlijke hervormingen zijn een voorwaarde om een ​​reddingsoperatie van $ 3 miljard van het IMF af te sluiten, die nog eens $ 4 miljard aan financiering van de Wereldbank en de Aziatische Ontwikkelingsbank zou vrijmaken. Maar de ernst van de crisis betekent dat Sri Lanka ook op zoek is naar tot $ 1,5 miljard van zijn grootste bilaterale geldschieters - China, India en Japan - in de vorm van een overbruggingsfinanciering om onmiddellijk de invoer van brandstof en gas te hervatten." Dit is een signaal dat Japan, met steun van de VS, Wickremesinghe niet zal toestaan ​​om bilaterale overeenkomsten met Peking, Delhi of Moskou na te streven.

AerCap heeft zijn aandeelhouders en de New Yorkse aandelenmarkt verteld dat Rusland de schuldige is. Leidinggevenden van AerCap, wiens bonussen en opties afhankelijk zijn van de aandelenkoers van AerCap, hebben een persoonlijk vijandige opstelling. Op 17 mei meldde het bedrijf dat het een verlies van $ 2 miljard had afgeschreven op zijn Russische activiteiten, en voegde het een verklaring toe van zijn eigen oorlog tegen Aeroflot: "we hebben al onze lease-activiteiten aan Russische luchtvaartmaatschappijen stopgezet en hebben een last genomen die voornamelijk verband houdt met onze vliegtuigen en motoren die in Rusland blijven. We hebben verzekeringsclaims ingediend met betrekking tot deze activa en zullen krachtig alle beschikbare rechtsmiddelen nastreven om onze verliezen te verhalen.”

In het eerste kwartaalrapport van AerCap, dat veertien dagen voordat de rechtszaak in Colombo begon, werd gepubliceerd, zei het bedrijf: “In reactie op de Russische invasie van Oekraïne en sancties opgelegd door de Verenigde Staten, de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en andere landen, hebben we de leasing van al onze vliegtuigen en motoren bij Russische luchtvaartmaatschappijen beëindigd. Voorafgaand aan de Russische invasie hadden we 135 vliegtuigen en 14 motoren in leasing bij Russische luchtvaartmaatschappijen, die op 31 december 2021 ongeveer 5% van de vloot van AerCap vertegenwoordigden volgens de nettoboekwaarde. We hebben 22 vliegtuigen en 3 motoren uit Rusland verwijderd, en 113 vliegtuigen en 11 motoren blijven in Rusland.”

“Tijdens het eerste kwartaal van 2022 hebben we een last vóór belastingen van $ 2,7 miljard ($ 2,4 miljard na belastingen) opgenomen in onze winstcijfers, bestaande uit afschrijvingen en waardeverminderingen van vliegapparatuur, die gedeeltelijk werden gecompenseerd door de verwijdering van leasegerelateerde activa en passiva. We hebben een totaal verlies geboekt op onze activa die in Rusland en Oekraïne blijven en bijzondere waardeverminderingen op de activa die we hebben teruggevorderd van Russische en Oekraïense luchtvaartmaatschappijen.
We hadden kredietbrieven met betrekking tot onze vliegtuigen en motoren die op 24 februari 2022 waren geleased aan Russische luchtvaartmaatschappijen voor een bedrag van ongeveer $ 260 miljoen, bevestigd door negen financiële instellingen in West-Europa. Bij al deze instellingen hebben wij betalingsverzoeken ingediend. Tot op heden hebben we betalingen ontvangen van $ 210 miljoen in verband met deze kredietbrieven. We hebben een juridische procedure gestart tegen een financiële instelling die onze betalingsverzoeken heeft afgewezen met betrekking tot bepaalde kredietbrieven...
We hebben een verzekeringsclaim ingediend voor ongeveer $ 3,5 miljard met betrekking tot alle vliegtuigen en motoren die nog in Rusland zijn en zijn van plan om al onze claims onder deze polissen na te streven met betrekking tot onze activa die vanaf 24 februari 2022 aan Russische luchtvaartmaatschappijen zijn geleasd. Het tijdstip en het bedrag van eventuele terugvorderingen onder deze polissen zijn onzeker en we hebben geen claimvorderingen erkend op 31 maart 2022.”

AerCap-leidinggevenden in Dublin waren niet voorbereid om persvragen te beantwoorden over hun betrokkenheid bij de aanval op Aeroflot in Sri Lanka. Joseph McGinley, de woordvoerder van AerCap voor investeringsrelaties, beweerde in eerste instantie dat er geen relatie of associatie is tussen Celestial Aviation en AerCap. Toen hem werd verteld dat de Ierse bedrijfsgegevens anders aantonen, verbrak McGinley de telefoonverbinding.

AerCap's mediawoordvoerder Gillian Culhane werd vervolgens gevraagd om de relatie tussen Celestial Aviation en AerCap op te helderen. Ook werd haar gevraagd welke betrokkenheid AerCap had gehad bij het verzoek van de rechtbank in Colombo om het Aeroflot-vliegtuig vast te houden en of de juridische actie was goedgekeurd door AerCap. Ze erkende de betrokkenheid van AerCap en merkte op: "Op uw vraag over Celestial Aviation geven we geen commentaar op lopende juridische procedures." Culhane wist dat de rechtszaak in Colombo een maand eerder was geëindigd met afwijzing van de AerCap-vordering en de tegenvordering van Aeroflot.

Sergei Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken, diende in Colombo tijdens zijn eerste carrièrepost in het buitenland, en hij spreekt vloeiend Singalees. Tijdens zijn laatste bezoek aan het land in januari 2020 vroeg een Sri Lankaanse verslaggever hem: “Er is bezorgdheid dat er een proxy-oorlog is in Irak tussen de VS en Iran. Zou dat hier in Sri Lanka kunnen gebeuren? Zou er in Sri Lanka een proxy-oorlog kunnen komen tussen de VS en China, gezien de focus van de internationale gemeenschap op Sri Lanka op dit moment?”

Lavrov antwoordde: “Onnodig te zeggen dat niemand tevreden kan zijn met wat er gebeurt in de Golfregio, waar de nerveuze spanningen toenemen en al gevolgen hebben voor daadwerkelijke acties die leiden tot het verlies van mensenlevens. We kunnen natuurlijk niet negeren dat alles begon vanaf het moment dat de Verenigde Staten ondubbelzinnig zeiden dat alle problemen in de regio zonder uitzondering worden veroorzaakt door Iran, dat Iran de belangrijkste terrorist is (hoewel niemand dit kan bewijzen), en dat Iran moet stoppen met het uitoefenen van invloed op alles wat er rond zijn grenzen gebeurt.”

“Tegelijkertijd kwamen de Verenigde Staten hun verplichtingen in het kader van het gezamenlijke alomvattende actieplan (Joint Comprehensive Plan of Action - JCPOA) voor het nucleaire programma van Iran niet na en begonnen ze sancties op te leggen aan iedereen die legitieme handel met Iran voerde, wat ook de spanningen escaleerde. De illegale acties van Washington bereikten hun hoogtepunt met de moord op Qassem Soleimani, een officiële vertegenwoordiger van de Iraanse regering die op bezoek was in buurland Irak. Dit gaat verder dan het internationaal recht en het humanisme.”

“We zijn tegen de escalatie van spanningen, waar ze ook vandaan komen. We gaan niet 'ingrijpen', zoals u zei, in de betrekkingen tussen de VS en Iran, als u met dit woord fysieke actie bedoelt. We roepen de Verenigde Staten en Iran op om terughoudend te zijn en alle problemen door middel van dialoog op te lossen. Voor zover ik het begrijp, zeggen de VS dat ze klaar zijn voor een dialoog met Iran, maar 'zonder enige voorwaarden', hoewel wat zij verstikkende sancties tegen Iran noemen, toenemen tijdens voorstellen voor een dergelijke dialoog. Het gebeurt zo dat de Verenigde Staten, terwijl ze Iran uitnodigen tot een dialoog zonder voorwaarden vooraf, ze die zelf uitsluit door Iran via sancties onder druk te zetten.”

“We begrijpen de bezorgdheid van Sri Lanka over de negatieve gevolgen van het conflict in het Golfgebied, dat gevolgen kan hebben voor de export van traditionele goederen. Uw producenten zullen echter niet het enige slachtoffer zijn. De Golf heeft veel transportroutes die van strategisch belang zijn voor de wereldhandel van veel goederen, waaronder energiebronnen. Daarom is het in ons gemeenschappelijk belang om vertrouwen op te bouwen in de Golf en daarbuiten. Dat is het doel van het Russische voorstel dat we afgelopen september opnieuw hebben gepresenteerd op een speciale conferentie in Moskou. Ik verwijs naar het begin van de inspanningen om een ​​collectief veiligheidssysteem te creëren in de Golf en eromheen."

Destijds, zei Lavrov, hadden hij en Gunawardena gesproken over toenemende Russische militaire en inlichtingensamenwerking met Sri Lanka; deelname van de Sri Lankanen aan de Shanghai Cooperation Organization, en steun bij de Verenigde Naties "voor hun traditionele steun aan Russische initiatieven in de Algemene Vergadering van de VN over de onaanvaardbaarheid van verheerlijking van het nazisme." - een initiatief dat door zowel Oekraïne als de VS van de hand werd gewezen. Ze bleven praten over deze kwesties en over Russische financiële hulp toen Gunawardena voor het laatst telefonisch met Lavrov sprak op 7 juni 2021. Een paar weken later werd hij door Rajapaksa aan de kant gezet.

Op 22 juli keerde Gunawardena, een vriend van Wickremesinghe sinds zijn jeugd, terug als premier van Wickremesinghe. Russische en Indiase functionarissen kijken hoe het plan van de Sri Lankaanse regering om de oppositie in het hele land te onderdrukken, en Nuland's plan voor hun alliantie met de VS, zal uitpakken.

Opmerking: er is gebruik gemaakt van een ongebruikelijke manipulatie van de presidentiële grondwet van Sri Lanka om de opvolging van Rajapaksa tot september 2024 te regelen zònder nationale verkiezingen te hoeven houden. Dit interval is "de niet-verlopen periode van de ambtstermijn van de president die zijn ambt verlaat" - het wordt bepaald door artikel 40(a) van de grondwet. Maar een parlementaire afzettingsstemming, beoordeeld door het Hooggerechtshof en die leidt tot een snelle nationale verkiezing, is ook een alternatief geweest op grond van sectie 38. Rajapaksa, Wickremesinghe en Gunawardena hebben dit vermeden, met steun van de Amerikaanse ambassadeur Chung in Colombo en Nuland in Washington..





[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[31 juli 2022]

 

Afdrukken Doorsturen