EU moet initiatief nemen tot onderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland

De weigering van het Westen om vredesbesprekingen tussen Oekraïne en Rusland te beginnen verlengt een oorlog die afschuwelijk en onnodig is.




Rusland viel Oekraïne binnen op 24 februari 2022. Deze oorlog is sterk te veroordelen, hoewel hij niet te vergelijken is met de verschrikkelijke vernietiging die is aangericht door het Amerikaanse bombardement op Irak (“shock and awe”) in 2003.

In de Gomel-regio van Wit -Rusland, die grenst aan Oekraïne, kwamen Russische en Oekraïense diplomaten op 28 februari van dit jaar bijeen om onderhandelingen te beginnen over een staakt-het-vuren. Deze gesprekken liepen op niets uit. Vervolgens kwamen de twee partijen begin maart opnieuw bijeen in Wit-Rusland om een ​​tweede en derde gespreksronde te houden.

Op 10 maart ontmoetten de ministers van Buitenlandse Zaken van Oekraïne en Rusland elkaar in Antalya, Turkije, en uiteindelijk, eind maart, ontmoetten hoge functionarissen van Oekraïne en Rusland elkaar in Istanbul, dankzij het initiatief van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Op 29 maart zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu: “We zijn verheugd te zien dat de toenadering tussen de partijen in elke fase is toegenomen. Over een aantal punten is wederzijds begrip en overeenstemming bereikt.”

Volgens een artikel in Foreign Affairs werd in april overeenstemming bereikt over een voorlopige interim-deal tussen Rusland en Oekraïne.

Begin april begonnen Russische troepen zich terug te trekken uit de oblast Tsjernihiv in het noorden van Oekraïne, wat betekende dat Rusland de militaire operaties rond Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, stopzette. De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk beweerden dat deze terugtrekking het gevolg was van militair falen aan de kant van de Russen, terwijl de Russen zeiden dat dit het gevolg was van de interim-overeenkomst. Het is met de beschikbare feiten onmogelijk om vast te stellen welke van deze twee opvattingen de juiste was.

Voordat de deal kon doorgaan, arriveerde de toenmalige Britse premier Boris Johnson op 9 april in Kiev. Een Oekraïens mediakanaal, Ukrainska Pravda, meldde dat Johnson twee berichten naar president Volodymyr Zelensky bracht: ten eerste dat de Russische president Vladimir Poetin “onder druk moet worden gezet, en er niet mee moet wordent onderhandeld” en ten tweede dat zelfs als Oekraïne overeenkomsten met het Kremlin zou ondertekenen, het Westen daar niet toe bereid was.

Volgens Ukrainska Pravda werd kort na het bezoek van Johnson "het bilaterale onderhandelingsproces afgebroken."

Een paar weken later bezochten de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken en minister van Defensie Lloyd Austin Kiev, en na de reis sprak Austin op een persconferentie op een geheime locatie in Polen en zei: "We willen Rusland verzwakt zien."

Er is geen direct bewijs dat Johnson, Blinken en Austin Zelensky rechtstreeks onder druk hebben gezet om zich terug te trekken uit de tussentijdse onderhandelingen, maar er is voldoende indirect bewijs om te suggereren dat dit het geval was.

Het gebrek aan bereidheid om Oekraïne toe te staan ​​om met Rusland te onderhandelen dateert van vóór deze bezoeken en werd samengevat in een artikel van 10 maart 2022 in The Washington Post, waarin hoge functionarissen in de regering van president Joe Biden verklaarden dat de huidige Amerikaanse strategie “is om ervoor te zorgen dat de economische kosten voor Rusland fors en duurzaam zijn, en om Oekraïne militair te blijven steunen in zijn poging om Rusland zoveel mogelijk nederlagen toe te brengen.”

Lang voor de Russische invasie van Oekraïne, sinds 2014, hebben de Verenigde Staten – via het Oekraïne Security Assistance Initiative van hun ministerie van Defensie – meer dan 19 miljard dollar uitgegeven aan het verstrekken van training en uitrusting aan het Oekraïense leger (17,6 miljard dollar sinds Rusland Oekraïne binnenviel op 24 februari).

Het totale jaarlijkse budget van de Verenigde Naties voor 2022 is $ 3,12 miljard, veel minder dan het bedrag dat de VS vandaag aan Oekraïne besteden. De bewapening van Oekraïne, de verklaringen over de verzwakking van Rusland door hoge functionarissen van de Amerikaanse regering en de weigering om enige vorm van onderhandelingen over wapenbeheersing te beginnen, verlengen een oorlog die afschuwelijk en onnodig is (en was).

Oekraïne en Rusland zijn buren. Dit betekent dat Oekraïne en Rusland tot een akkoord moeten komen en een oplossing moeten vinden om het conflict tussen hen te beëindigen.

In 2019 won Volodymyr Zelensky door een aardverschuiving (73%) bij de Oekraïense presidentsverkiezingen tegen de corrupte chocolademiljonair Petro Poroshenko, de favoriete kandidaat van het Westen. De TSN-nieuwsdienst meldde dat Zelensky in een tv-show, Pravo Na Vladu, voordat hij president werd zei: "We zullen onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne niet kunnen vermijden".



In december 2019 ontmoetten Zelensky en Poetin elkaar in Parijs, samen met de toenmalige bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, en de Franse president Emmanuel Macron (bekend als de “Normandy Four”). Dit initiatief was geïnitieerd door Macron en Merkel. Al in april 2019 had Macron betoogd dat het tijd was voor Europa om “… onze relatie met Rusland te heroverwegen” omdat “Rusland wegduwen van Europa een diepgaande strategische fout is”.



In maart 2020 zei Zelensky dat hij en Poetin binnen een jaar tot een overeenkomst zouden kunnen komen op basis van de Minsk II-overeenkomsten van februari 2015. “Er zijn punten in Minsk. Als we ze een beetje verplaatsen, waar kan dat dan toe leiden? Zodra er geen mensen met wapens meer zijn, stopt het schieten. Dat is belangrijk", zei Zelensky tegen de Britse The Guardian.

Tijdens een persconferentie in december 2019 zei Poetin: "Er is niets belangrijker dan de akkoorden van Minsk." Op dit punt zei Poetin dat alles wat hij verwachtte was dat de Donbas-regio een speciale status zou krijgen in de Oekraïense grondwet, en dat tijdens de verwachte ontmoeting tussen Oekraïne en Rusland van april 2020 de troepen aan beide kanten zich zouden hebben teruggetrokken, en dat hij instemde met "terugtrekking langs de hele contactlijn".

Het was Macron in 2020 duidelijk dat het punt van de onderhandelingen over méér ging dan alleen Minsk en Oekraïne; het ging over de creatie van een “nieuwe veiligheidsarchitectuur” die Rusland niet isoleerde – en ook niet ondergeschikt was aan Washington.

Macron ontwikkelde deze punten in februari 2021 in twee richtingen en sprak erover tijdens een interview met de Amerikaanse denktank de Atlantic Council. Ten eerste zei hij dat de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie "onze grenzen zo ver mogelijk naar het oosten heeft verlegd", maar dat de uitbreiding van de NAVO "er niet in is geslaagd de conflicten en dreigingen daar te verminderen". De uitbreiding van de NAVO naar het oosten, zo maakte hij duidelijk, zou de veiligheid van Europa niet vergroten.

Ten tweede zei Macron dat de eenzijdige terugtrekking van de VS uit het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag in 2019 – en Ruslands weerspiegeling daarvan – Europa onbeschermd heeft achtergelaten “tegen deze Russische raketten”. Hij zei verder: "Als europeaan wil ik een discussie openen tussen de Europese Unie en Rusland." Een dergelijke discussie zou de basis vormen voor een begrip van veiligheid na de Koude Oorlog, waardoor de Verenigde Staten buiten het gesprek met Rusland zouden blijven.

Geen van deze voorstellen van Macron kon vooruitgang boeken, niet alleen vanwege aarzeling in Rusland, maar vooral omdat ze door Washington niet gunstig werden beoordeeld.

Er bestond verwarring over de vraag of de Amerikaanse president Joe Biden welkom zou zijn in de Normandy Four. Eind 2020 zei Zelensky dat hij Biden aan tafel wilde hebben, maar een jaar later werd duidelijk dat Rusland er niet in geïnteresseerd was om de Verenigde Staten deel uit te laten maken van de Normandy Four. Poetin zei dat de Normandische Vier "zelfvoorzienend" waren.

Biden koos er ondertussen voor om de bedreigingen en sancties tegen Rusland te intensiveren op basis van de beweringen van inmenging van het Kremlin in de verkiezingen van 2016 en 2018. In december 2021 was er geen sprake meer van goede wederzijdse dialoog tussen Biden en Poetin.

Poetin vertelde de Finse president Sauli Niinistö dat er "onmiddellijk onderhandelingen moesten worden gestart met de Verenigde Staten en de NAVO" over veiligheidsgaranties.

In een videogesprek tussen Biden en Poetin op 7 december 2021 zei het Kremlin tegen de Amerikaanse president dat “Rusland serieus geïnteresseerd is in het verkrijgen van betrouwbare, wettelijk vastgelegde garanties die uitbreiding van de NAVO naar het oosten en de inzet van offensieve aanvalswapensystemen in staten grenzend aan de Rusland uitsluiten."

Een dergelijke garantie kwam niet van Washington. De gesprekken eindigden.

Uit het verslag blijkt dat Washington de initiatieven van Macron verwierp, evenals de smeekbeden van Poetin en Zelensky om problemen op te lossen door middel van diplomatieke dialoog. Tot vier dagen voor de Russische invasie zette Macron zijn inspanningen voort om een ​​escalatie van het conflict te voorkomen. Tegen die tijd had Moskou weinig trek meer in onderhandelingen en verwierp Poetin de inspanningen van Macron.

Een onafhankelijk Europees buitenlands beleid was eenvoudigweg niet mogelijk (zoals Macron had gesuggereerd en zoals de voormalige Sovjetleider Michail Gorbatsjov in 1989 had voorgesteld toen hij sprak over zijn visie voor een "gemeenschappelijk europees huis" dat zich zou uitstrekken van Noord-Azië tot Europa). Evenmin was een akkoord met Rusland haalbaar als het betekende dat de Russische zorgen niet serieus genomen zouden worden door het Westen.

In het conflict VS-Oekraïne-Rusland hebben de europese regeringsleiders vanaf het begin partij – voor de VS en Oekraïne. En ze steunen ook de oorlog - met wapens en geld van de zogenaamde "vredesfaciliteit". Nieuw is echter dat de EU nu ook traint voor oorlog . Vroeger was dit taboe, maar nu is dat vanzelfsprekend. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock voorzien de plannen in de opleiding van in totaal 15.000 Oekraïense soldaten.

"De recente willekeurige aanvallen van Rusland zullen onze vastberadenheid om Oekraïne te steunen niet aan het wankelen brengen, maar alleen versterken", zei Josep Borrell, hoofd van het buitenlands beleid van de EU, nadat hij had besloten over de missie van 106,7 miljoen euro. Met nog eens 500 miljoen euro wil de EU vooral wapens leveren, maar ook materieel voor de Oekraïense strijdkrachten. Tot nu toe is vijf keer 500 miljoen euro goedgekeurd, in totaal 2,5 miljard. "Oekraïne heeft meer wapens nodig - we zullen ze leveren", zei Borrell.

Hij zei niet wat Oekraïne met deze wapens mag doen - want de EU heeft geen enkele controle over de verstrekte gelden. Het minste wat het zou kunnen doen, is dat de regering in Kiev verantwoording aflegt over het gebruik van het verstrekte geld, het militaire materieel en Brussel meer laat weten over zijn militaire planning. De Amerikaanse regering heeft dit wel geëist, maar de EU-politici laten alles gebeuren zonder te klagen. Ook doen ze niets om tot een vredesoplossing te komen, zoals de bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken maar weer eens aantoonde. Er is zelfs geen oorlogsdoel gedefinieerd, dus het einde blijft open...

In de Belgische kernwapenopslag in Kleine Brogel, maar waarschijnlijk ook in Büchel in de Eifel, hebben zwaarbewapende NAVO-soldaten geoefend hoe ze B-61 waterstofbommen moeten vervoeren en afwerpen van straaljagers boven de Noordzee. Dat is volkomen normaal, stelt NAVO-secretaris-generaal Stoltenberg. Het betreft een routineoefening in nucleaire afschrikking. Niemand hoeft zich zorgen te maken. Maar EU-burgers maken zich wel degelijk zorgen, en terecht. Omdat de situatie in Europa niet normaal is, is het dodelijk. De situatie doet denken aan de Cubacrisis, toen er bijna een nucleaire oorlog uitbrak, zoals Biden zelf zegt.

In dit kader geven de VS en hun westerse bondgenoten precies het verkeerde signaal af. Ze moeten nu niet aantonen dat ze een nucleaire oorlog kunnen voeren - maar er alles aan doen om de nucleaire escalatie zo snel mogelijk te beëindigen. Dit alles toont aan dat de Europeanen blijven vertrouwen op de voortzetting en escalatie van de gevechten - ongeacht het groeiende gevaar van een nucleaire oorlog. Tot dusver heeft de EU zich niet eens uitgesproken over het risico van een nucleaire aanval op Europese bodem; de oproep tot een "preventieve aanval door de NAVO" bleef ook onopgemerkt.

De Russische inval in Oekraïne heeft al veel te lang geduurd. Niemand praat meer over vrede. Terwijl Rusland waarschuwt dat Oekraïne een "vuile bom" wil inzetten en de VS zich voorbereiden op een mogelijke militaire interventie, werkt de EU aan een plan voor wederopbouw. Wie is er nu gek?

Rusland, Oekraïne en de VS discussiëren openlijk over een mogelijke nucleaire oorlog in Europa. Maar de EU zwijgt – net als de slaapwandelaars in de Eerste Wereldoorlog rennen de europeanen naar de naderende catastrofe.

Oekraïners hebben een vreselijke prijs betaald voor het niet verzekeren van verstandige en redelijke onderhandelingen van 2014 tot februari 2022, die de invasie door Rusland in de eerste plaats hadden kunnen voorkómen, en als de oorlog eenmaal was begonnen, had kunnen leiden tot het einde van deze oorlog. Alle oorlogen eindigen in onderhandelingen, maar de onderhandelingen om een ​​einde te maken aan déze oorlog zouden zo snel mogelijk moeten beginnen.

Europese politici roepen continu dat men bereid moet zijn offers te brengen voor vrijheid, democratie en mensenrechten. De VS is bereid Europa daarvoor op te offeren.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[1 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen