Waarom woede jegens niet-gevaccineerden opzettelijke psychologische manipulatie was

Een blik op een studie uit 2020, voor mensen die tegen corona gevaccineerd zijn en dat niet wilden.




Voordat (en nadat) de eerste golf van de coronapandemie in 2020 afzwakte, werd het verhaal verkondigd dat vaccins de enige uitweg waren. Maar zelfs voordat duidelijk was dat de vaccins voornamelijk op mRNA zouden zijn gebaseerd, aarzelden velen terecht om een ​​nieuw vaccin te krijgen dat met warpsnelheid was geproduceerd.

Omdat De Wetenschap™ er zo van overtuigd was dat hun oplossing de enige oplossing was, moest er iets worden gedaan om de acceptatie onder de bevolking te vergroten. Hoewel er veel tegengestelde meningen waren (die werden genegeerd) werd gedacht dat de pandemie waarschijnlijk zou worden verlengd zonder een hoge vaccinatiegraad.

Er moest iets worden gedaan aan de terughoudendheid inzake vaccins, dus kwam Yale University met een studie die in juli 2020 begon. De studie , die pas in oktober 2021 (toen iedereen was gevaccineerd) online werd gepubliceerd, moest testen "hoe persuasive messaging de intenties van de opname van COVID-19-vaccins beïnvloedt".

Recente onderzoeken hebben aangetoond dat het verklaren van groepsimmuniteit de bereidheid om een ​​vaccin te ontvangen deed toenemen en de tijd verkortte waarvan mensen zouden moeten wachten om zich te laten vaccineren. Uit ander werk bleek echter dat prosociale oproepen de vaccinatie-intenties niet verhoogden en dat prosociale zorgen afwezig waren in dichtbevolkte gebieden. Ze waren er niet zeker van of de boodschap van "laat je vaccineren om anderen te beschermen" de bereidheid om te vaccineren zou vergroten.

De auteurs van de studie suggereerden dat er iets anders nodig zou zijn om mensen ertoe te brengen hun naasten aan te moedigen zich te laten vaccineren en een negatief oordeel te vellen over degenen die zich niet lieten vaccineren.

“Vaccinatie bekijken door de lens van een probleem van collectieve actie suggereert dat naast het vergroten van de intenties van individuen om een ​​vaccin te ontvangen, effectieve boodschappen voor de volksgezondheid ook de bereidheid van mensen zouden vergroten om hun naasten aan te moedigen zich te laten vaccineren en om een ​​negatief oordeel te hebben over degenen die zich niet lieten vaccineren. Door hun naasten aan te moedigen zich te laten vaccineren (was de gedachte) bevorderen mensen zowel de naleving van sociale normen als hun eigen niveau van bescherming tegen de ziekte. Door degenen die niet vaccineren negatiever te beoordelen, oefenen ze ook sociale druk uit op anderen om coöperatief gedrag te bevorderen. Dit zou consistent zijn met theorieën over samenwerking, zoals indirecte wederkerigheid of partnerkeuze, die erop vertrouwen dat freeriders worden gestraft of verbannen voor hun acties in het verleden om prosociale resultaten aan te moedigen.

Dus verdeelden ze het onderzoek in twee experimenten. Het eerste experiment testte “een groot aantal behandelingsboodschappen. Een subgroep van boodschappen is gebaseerd op de ideeën dat massavaccinatie een probleem van collectieve actie is en benadrukt het prosociale voordeel van vaccinatie of de reputatieschade die men zou kunnen oplopen als men ervoor kiest zich niet te laten vaccineren. Een andere subgroep van boodschappen is gebaseerd op hedendaagse zorgen over de pandemie, zoals problemen met het beperken van persoonlijke vrijheid of economische veiligheid”.

De berichten die in het eerste experiment werden getest waren:

Basislijn
(Om een ​​einde te maken aan de COVID-19-uitbraak, is het belangrijk dat mensen zich tegen COVID-19 laten vaccineren wanneer er een vaccin beschikbaar komt. Als u het COVID-19-vaccin krijgt, is de kans veel kleiner dat u COVID-19 krijgt of het naar anderen verspreidt. Vaccins zijn veilig en worden veel gebruikt om ziekten te voorkómen en vaccins redden naar schatting elk jaar miljoenen levens.)

Eigenbelang
(Het stoppen van COVID-19 is belangrijk omdat het het risico verkleint dat u ziek wordt en sterft. COVID-19 doodt mensen van alle leeftijden, en zelfs voor degenen die jong en gezond zijn is er een risico op overlijden of langdurig arbeidsongeschiktheid. Denk eraan dat u zich laten vaccineren tegen COVID-19 de beste manier is om uzelf te beschermen tegen ziek worden.)

Belang van de gemeenschap
(Het stoppen van COVID-19 is belangrijk omdat het het risico verkleint dat leden van uw familie en gemeenschap ziek kunnen worden en overlijden. COVID-19 doodt mensen van alle leeftijden, en zelfs voor degenen die jong en gezond zijn is er een risico van overlijden of langdurige invaliditeit. Onthoud dat elke persoon die wordt gevaccineerd het risico verkleint dat mensen om wie u geeft ziek worden. Hoewel u het niet alleen kunt doen, kunnen we iedereen beschermen door samen te werken en zich te laten vaccineren.)

Communautair belang + schuldgevoel
(Stel je voor hoe schuldig je je zult voelen als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren en COVID-19 te verspreiden naar iemand om wie je geeft.)

Belang van de gemeenschap + schaamte
(Stel je voor hoe beschaamd je zult zijn als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren en COVID-19 te verspreiden naar mensen in je omgeving.)

Belang van de gemeenschap + Woede
(Stel je voor hoe boos je zult zijn als je ervoor kiest om je niet te laten vaccineren en COVID-19 te verspreiden naar iemand om wie je geeft. )

Geen moed
(Soldaten, brandweerlieden, verzorgend personeel en artsen zetten hun leven op het spel om anderen te dienen tijdens de COVID-19-uitbraak. Dat is moed. Maar mensen die weigeren zich te laten vaccineren tegen COVID-19 als er een vaccin beschikbaar is, omdat ze niet denken dat ze ziek zullen worden of zich er geen zorgen over maken, zijn niet dapper, ze zijn roekeloos. Door je niet te laten vaccineren, riskeer je de gezondheid van je familie, vrienden en gemeenschap. Er is niets aantrekkelijks en onafhankelijks aan het negeren van richtlijnen voor de volksgezondheid om het COVID-19-vaccin te krijgen. Als u het vaccin niet krijgt wanneer het beschikbaar komt, riskeert u de gezondheid van anderen. Om kracht te tonen, moet u het vaccin krijgen zodat u niet ziek wordt en middelen aanneemt van andere mensen die ze meer nodig hebben, of het risico loopt de ziekte te verspreiden naar degenen die risico lopen, van wie sommigen geen vaccin kunnen krijgen.)

Geloof in de Wetenschap
(Vaccinatie tegen COVID-19 is de meest effectieve manier om uw gemeenschap te beschermen. De enige manier waarop we COVID-19 kunnen verslaan, is door wetenschappelijke benaderingen te volgen, zoals vaccinatie. Vooraanstaande wetenschappers geloven dat vaccins, als ze eenmaal beschikbaar zijn, het meest effectieve hulpmiddel zijn om de verspreiding van COVID-19 te stoppen. De mensen die zich niet laten vaccineren, zijn meestal onwetend of verward over de wetenschap. Als u zich niet laat vaccineren, laat u mensen zien dat u waarschijnlijk het soort persoon bent dat niet begrijpt hoe een infectie zich verspreidt en die de wetenschap negeert of in de war is.)

Persoonlijke vrijheid
(COVID-19 beperkt het vermogen van veel mensen om hun leven te leven zoals zij dat nodig achten. Mensen hebben bruiloften moeten annuleren, geen begrafenissen kunnen bijwonen en andere activiteiten stopgezet die belangrijk zijn in hun dagelijks leven. Bovendien heeft het overheidsbeleid om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, onze vrijheid van vereniging en beweging beperkt. Onthoud dat elke persoon die wordt gevaccineerd, de kans verkleint dat we onze vrijheden verliezen of dat de maatschappij weer op slot gaat. Hoewel u het niet alleen kunt doen, kunnen we allemaal onze vrijheid behouden door u te laten vaccineren.)

Economische vrijheid
(COVID-19 beperkt het vermogen van veel mensen om te blijven werken en voor hun gezin te zorgen. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, hebben minder uren gewerkt en zijn banen misgelopen omdat bedrijven geen personeel aannemen. Overheidsbeleid om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen heeft ervoor gezorgd dat bedrijven niet meer open konden. Denk eraan dat elke persoon die wordt gevaccineerd, de kans verkleint dat we onze vrijheden weer verliezen of dat de maatschappij weer op slot gaat. Hoewel u het niet alleen kunt, kunnen we allemaal blijven werken en de kost te verdienen door ons te laten vaccineren.)

Economisch voordeel voor de gemeenschap
(Het stoppen van COVID-19 is belangrijk omdat het onze economie verwoest. Duizenden mensen hebben hun baan verloren en zijn niet in staat om hun rekeningen te betalen. Vele anderen zijn ontslagen door hun werkgevers en weten niet wanneer ze zullen worden opgeroepen om weer aan het werk te gaan. Bedenk dat iedereen die zich laat vaccineren het risico verkleint dat iemand anders ziek wordt. Hoewel u het niet alleen kunt, kunnen we allemaal een einde maken aan deze uitbraak en de nationale economie versterken door samen te werken en ons te laten vaccineren.)


Dit was een grote proef. Meer dan 4.000 deelnemers werden willekeurig toegewezen aan een van de behandelgroepen of een placebogroep die keek naar de effectiviteit van vogelvoer.

De eerste basislijn-mededeling beschreef hoe belangrijk het was om een ​​vaccin te krijgen om uw eigen risico te verminderen en overdracht te verminderen. Het benadrukte ook dat het veilig en effectief was en miljoenen levens heeft gered.

De subgroep van mededelingen was gericht op "wat andere mensen zouden kunnen denken van iemand die ervoor kiest een free rider te zijn door zich niet te laten vaccineren".

De vierde, vijfde en zesde mededelingen voegden een aanroep van een emotie, schuld, schaamte of woede toe aan het bericht van gemeenschapsbelang. Deze berichten zetten mensen ertoe aan na te denken over hoe ze zich zouden voelen als ze ervoor zouden kiezen om zich niet te laten vaccineren en COVID-19 in de toekomst aan iemand anders te verspreiden. Emoties worden verondersteld een rol te spelen bij samenwerking, hetzij door een persoon te motiveren om een ​​actie te ondernemen vanwege een gevoel dat ze ervaren, hetzij door hen ervan te weerhouden een actie te ondernemen vanwege de emotionele reactie die het bij anderen zou oproepen. Verder is aangetoond dat verwachte emotionele toestanden verschillende gezondheidsgedragingen bevorderen, zoals vaccinatie.

De zevende en achtste mededelingen riepen bezorgdheid op over iemands reputatie en sociaal imago, wat van invloed is op hun aantrekkelijkheid als coöperatieve partner voor anderen. De zevende, een Not Bravery-boodschap, herformuleerde het idee dat niet bang zijn voor het virus geen moedige actie is, maar in plaats daarvan egoïstisch, en dat de manier om moed te tonen is door je te laten vaccineren omdat het kracht en zorg voor anderen toont (“Om kracht te tonen door het vaccin te nemen zodat je niet ziek wordt en middelen aanneemt van andere mensen die ze méér nodig hebben”). De achtste meedeling was een Geloof in de Wetenschap-mededeling dat benadrukt dat wetenschappers geloven dat een vaccin een effectieve manier zal zijn om de verspreiding van COVID-19 te beperken.

De laatste drie mededelingen waren gebaseerd op zorgen over beperkingen van vrijheid en economische activiteit die wijdverbreid waren tijdens de COVID-19-pandemie. Een paar berichten gericht op hoe vaccinatie een herstel van persoonlijke vrijheid mogelijk zou maken (“Overheidsbeleid om de verspreiding van COVID-19 te voorkomen beperkt onze vrijheid van vereniging en beweging”) of economische vrijheid (“Overheidsbeleid om de verspreiding van COVID-19 te voorkómen heeft het openhouden van bedrijven tot gevolg gehad"). Deze mededelingen hebben een waarde die vaak wordt ingeroepen bij het besluit van individuen om zich niet te laten vaccineren en vaccinatie opnieuw te formuleren als iets dat feitelijk de ontnomen vrijheden zou herstellen.

De auteurs ontdekten dat de basislijn-mededeling slechts een bescheiden toename van de intentie om te vaccineren opleverde. Berichten over gemeenschapsbelang plus schuld, schaamte, woede, geen moed, vertrouwen in de wetenschap en persoonlijke vrijheid hadden echter allemaal de grootste effecten, waarbij berichten over niet-moed, gemeenschapsbelang en schaamte het meest veelbelovend waren. Er werd voorspeld dat het gebruik van die berichten de opname van vaccins met 10,4-15,9 procent zou verhogen.

Toen ze keken naar de effecten van de mededelingen voor het adviseren van een vriend om een ​​vaccin te krijgen en het effect voor het negatief beoordelen van iemand die weigert er een te ontvangen, hadden de berichten Geen Moed, Vertrouwen in de Wetenschap, Persoonlijke Vrijheid, Gemeenschapsbelang, Schuld en Schaamte allemaal grote effecten op de uitkomsten. De gênante boodschap verhoogde de opname met 27 procent. De Geen Moed-boodschap verhoogde de opname met 21 procent als we kijken naar het negatieve oordeel van niet-vaccinators.

Ze hebben het zelfs verder uitgewerkt en onderzocht wat het beste zou werken voor degenen die vrijheid onderschreven, mannen versus vrouwen, leeftijd, risiconemers, democraten versus republikeinen enz. Vervolgens namen ze de best presterende mededelingenen en testten ze op een landelijk representatieve steekproef in september 2020.

Deze keer werkten berichten over gemeenschapsbelang + schaamte het beste voor de opname van vaccins. Als het ging om het geven van advies aan anderen en negatieve beoordelingen van niet-vaccinators, leverden Geen Moed, Vertrouwen in de Wetenschap en beide mededelingen van het gemeenschapsbelang de gewenste effecten op. De meest effectieve boodschap bij het adviseren van anderen was de boodschap Gemeenschapsbelang + Schaamte en de Geen Moed en Vertrouwen in de Wetenschap waren het beste voor het beoordelen van niet-vaccinators.

Met de Vertrouw de Wetenschap-mededeling merkten de auteurs op dat het "grote effecten had op overtuigingen en acties jegens anderen, maar niet effectief leek in het veranderen van het eigen voorgenomen vaccinatiegedrag van een persoon".

De auteurs concluderen dat
Door te benadrukken dat vaccinatie een prosociale actie is, neemt niet alleen de acceptatie toe, maar het vergroot ook de bereidheid van mensen om anderen onder druk te zetten om dit te doen, zowel door directe overreding als door een negatief oordeel van niet-vaccinators. De laatste effecten van sociale druk kunnen worden versterkt door te benadrukken hoe gênant het zou zijn om iemand anders te besmetten nadat hij niet is gevaccineerd.

Onze bevindingen komen overeen met het idee dat vaccinatie vaak wordt behandeld als een sociaal contract waarin wordt verwacht dat mensen zich laten vaccineren en degenen die dat niet doen, worden gesanctioneerd. Naast mededelingen die de nadruk legden op het prosociale element van vaccinatie, zagen we dat mededelingen die reputatieproblemen opriepen, succesvol waren in het veranderen van het oordeel van degenen die zouden meeliften op de bijdragen van anderen. Dit werk zou ook kunnen helpen verklaren waarom effecten van sociale normen de prikkel om mee te rijden lijken te overweldigen wanneer de vaccinatiegraad hoger is. Dat wil zeggen, berichten die de intenties om te vaccineren vergrootten, verhoogden ook de moralisering van niet-vaccinators, wat suggereert dat ze fundamenteel met elkaar verbonden zijn.

Het blijft belangrijk om het grote publiek te overtuigen van de veiligheid en werkzaamheid van COVID-19-vaccins om ervoor te zorgen dat de drempel voor groepsimmuniteit wordt bereikt. Onze experimenten leveren robuust bewijs dat een beroep op het beschermen van anderen gevolgen heeft voor de intenties om zich te laten vaccineren en om sociale druk uit te oefenen op anderen om dat ook te doen.


De bewoordingen in dit onderzoek zijn vrijwel identiek aan die van de afgelopen jaren.

“Veilig en effectief”
“Vaccinatie is de beste manier om jezelf te beschermen”
“Verkleint het risico dat leden van uw gezin ziek worden en overlijden”
"Hoe schuldig zou jij je voelen?"
"Hoe beschaamd zou jij je voelen?"
"Hoe boos zou je zijn?"
“Mensen die zich niet laten vaccineren zijn niet dapper maar roekeloos”
"Er is niets aantrekkelijks en onafhankelijks aan het negéren van richtlijnen voor de volksgezondheid"
“Je riskeert de gezondheid van anderen”
"Vertrouw op de wetenschap"
“Mensen die vaccinatie afwijzen zijn onwetend of verward over de wetenschap”
"Als je je niet laat vaccineren, ben je waarschijnlijk het soort persoon dat de wetenschap niet begrijpt"
“Het verkleint de kans op lockdowns”

Hoe vaak heeft u iemand een of meer van de bovenstaande regels bijna woord voor woord horen napraten?

U heeft misschien naïef gedacht dat de angst, de druk en de psychologische tol van de pandemie ervoor zorgden dat uw vrienden, familie of collega's op een onherkenbare manier handelden, maar het was allemaal zorgvuldig gepland. Er is een studie uitgevoerd (en we weten zeker dat dit niet de enige was) om te zien welke drukpunten het beste zouden werken op verschillende delen van de bevolking en ze lieten vervolgens zorgvuldig bergen propaganda los (gefinancierd door u) om uw vrienden, collega's, kennissen en familie op te zetten tegen u. Deze duwtjes werden allemaal gedaan om u een vaccin te laten nemen waarvan u besloot dat u het niet wilde.

De ethische verklaring in de studie zegt dat de experimenten zijn uitgevoerd onder een door de universiteit verleende vrijstelling. Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. Of massale vaccinatie nu de enige uitweg uit de pandemie was of niet, het was niet de manier waarop een beschaafde samenleving had moeten handelen.

Ze wilden dat u boos werd om gevaccineerd te worden, maar ze faalden. Maar ze wilden dat u boos werd, dus werd u boos. Boos worden dat de bevolking psychologisch werd gemanipuleerd om zich tegen elkaar te keren. Boos worden dat uw vrienden en familie werden aangespoord om de zinnen die in het onderzoek werden gebruikt na te praten om u schuldig, dom of beschaamd te laten voelen. Boos worden dat u sociaal bent verbannen en niet bent uitgenodigd voor evenementen. Boos worden dat uw collega's u uw baan hebben laten verliezen. En als u één van degenen was die iemand probeerde te overtuigen om zich te laten vaccineren, wordt dan boos dat u zo gemakkelijk gemanipuleerd werd.







[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[12 november 2022]

 

Afdrukken Doorsturen