Ongewenst door God en de duivel

Henry Kissinger wordt nog steeds beschouwd als een bron van diepe wijsheid en 'realpolitik' in westerse kringen van buitenlands beleid. Hij mag niet in het zonnetje gezet worden - hij zou juist in de gevangenis moeten zitten. Henry Kissinger is vandaag 100 jaar geworden. Kennelijk willen zowel God als de duivel hem niet.....



Henry Kissinger, die vandaag 100 jaar is geworden, wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke figuren in de internationale betrekkingen van de 20e eeuw. De in Duitsland geboren Amerikaanse diplomaat, geleerde en strateeg heeft een onuitwisbare erfenis achtergelaten in de wereldpolitiek die nog steeds fungeert als een bladwijzer voor wetenschappers op het gebied van internationale betrekkingen, studenten en hedendaagse beoefenaars van staatsmanschap.

Henry Kissinger is dus een eeuw oud en zijn honderdjarig bestaan leidt tot allerlei hosanna's over misschien wel de meest invloedrijke Amerikaanse buitenlandse beleidsmaker van de 20e eeuw. Het lijfblad van de Rothschild's, The Economist, merkte op dat "zijn ideeën de afgelopen kwart eeuw weer relevant zijn geworden."  Het Reformatorisch Dagblad schrijft dat "100-jarige Kissinger mengt zich nog altijd in het debat" en de NRC had geschreven dat "Kissinger laat zien hoe een leider de geschiedenis in de gewenste richting kan duwen." Op de website van het Internationaal Olympisch Comité noemt IOC-voorzitter Thomas Bach Kissinger een "groot staatsman" en "politiek genie" die ook een "groot sportliefhebber" is en al lang betrokken is bij de Olympische Spelen.

Gezien zijn leeftijd en zijn lange invloed op mondiale aangelegenheden, zijn er verschillende "anticiperende overlijdensberichten" geschreven. Sommigen loven de rol van Kissinger bij het vormgeven van de Oost-West-relaties terwijl hij in functie was als Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. En velen in hun commentaar op de decennia daarna blijven hem een "staatsman" noemen.

Vanaf het einde van de jaren zestig speelde Kissinger een belangrijke rol bij het vormgeven van het buitenlands beleid van de VS en het navigeren door de complexe dynamiek van het tijdperk van de Koude Oorlog. Zijn bijdragen aan de internationale betrekkingen hebben een blijvende impact gehad en hebben hem erkenning opgeleverd als visionair strateeg en diplomaat.

Weinigen zullen het er niet mee eens zijn dat de invloed van Kissinger op het buitenlands beleid van de VS enorm is geweest, vooral als denker en academicus. Maar zijn belangrijkste invloed had hij door zijn werk als staatssecretaris en nationaal veiligheidsadviseur van de Amerikaanse presidenten Richard Nixon en Gerald Ford. Een van zijn belangrijkste bijdragen was zijn werk voor toenadering van de VS tot de Volksrepubliek China, waarbij hij de historische reis van Nixon naar China in 1972 plantte door middel van geheime onderhandelingen en behendige diplomatie. Bewonderaars van Kissinger waarderen hem ook voor het pionieren van het beleid van ontspanning met de voormalige Sovjet-Unie en het creëren van de praktijk van "shuttle-diplomatie" als middel om de Jom Kippoer-oorlog te beëindigen.

Ze zullen ook vertellen dat Kissinger onderhandelde over de vredesakkoorden van Parijs, die uiteindelijk een einde maakten aan de betrokkenheid van de VS bij de oorlog in Vietnam. Wat ze daar niet bij vertellen is dat de oorlog in Vietnam vijf jaar – en vele miljoenen levens – eerder, in 1968, had kunnen eindigen als stille diplomatie van de Republikeinse Partij, waarin Kissinger een sleutelrol speelde, de eerste bijna-ondertekening van de vredesakkoorden van Parijs door de regering van Lyndon B. Johnson niet tot zinken had gebracht. Kissinger en anderen maakten zich zorgen dat als Johnson vrede zou bereiken in Vietnam en Amerikaanse jongens naar huis zou halen, dit zou resulteren in een zekere verkiezingsoverwinning voor Hubert Humphrey, Johnson's VP en Richard Nixon's rivaal voor de Amerikaanse topbaan dat jaar. Dus saboteerden Republikeinse handlangers de inspanningen van Johnson, in de hoop dat een gefrustreerd Amerikaans electoraat zich tot hun partij en kandidaat zou wenden als de volgende beste hoop om de oorlog te beëindigen.

Eenmaal in het Witte Huis breidde Nixon echter de oorlog in Vietnam uit en gaf groen licht voor het geheime, vijf jaar durende bombardement op Cambodja onder leiding van Henry Kissinger, zijn nationale veiligheidsadviseur. Deze nooit verklaarde oorlog, gekenmerkt door meedogenloze Amerikaanse vuurkracht die op een weerloze en vreedzame bevolking regende, veroorzaakte zoveel trauma's en zoveel ontheemding, dat het in feite geterroriseerde boeren in de handen van de Rode Khmer dreef, wat leidde tot de brute afslachting van drie miljoen mensen. Er zijn nog steeds vele tientallen miljoenen niet-ontplofte clusterbommen in Laos die nog steeds - elk jaar weer - honderden mensen, vaak kinderen, verminken en doden.

Naast de bombardementen en genocide in Cambodja zijn de vingerafdrukken van Kissinger overal te vinden waar de "Vuile Oorlogen" van de Koude Oorlog werden uitgevochten - conflicten die werden aangewakkerd en gefinancierd door de VS die dood en verderf brachten in Pakistaanse, Chileense, Argentijnse en Midden-Amerikaanse levens in de hele wereld gedurende de jaren '70 en '80.
Een onderzoek door The Intercept leverde bewijs van niet eerder gerapporteerde aanvallen waarbij honderden Cambodjaanse burgers om het leven kwamen of gewond raakten tijdens Kissingers ambtstermijn in het Witte Huis. Toen hem werd gevraagd naar zijn schuld voor deze sterfgevallen, reageerde Kissinger met grooty sarcasme en weigerde hij antwoorden te geven.

Toen het Amerikaanse Congres een afzettingsprocedure tegen Nixon begon wegens corruptie en belemmering van de rechtsgang, stelde de Democratische vertegenwoordiger van Michigan, John Conyers, voor om een artikel op te nemen over de illegale bombardementen op Cambodja - dat aanvankelijk geheim was gehouden voor het Amerikaanse publiek. Het voorstel werd met 26 tegen 12 verworpen. Zoals Conyers later dat jaar in een artikel weergaf, gebeurde dat omdat het aan de orde stellen van de kwestie van oorlogsmisdaden in Zuidoost-Azië "vorige regeringen" en het eigen falen van het Congres om de macht van de president in te perken, zou hebben betwist. Toen Nixon zijn ambt verliet, bleef Kissinger aan en bleef hij zijn hoogst ongebruikelijke dubbele rol vervullen als nationale veiligheidsadviseur en staatssecretaris voor Nixon's opvolger Gerald Ford. En elke president tussen Ford en Joe Biden – zowel Democraten als Republikeinen – heeft op een gegeven moment  Kissinger uitgenodigd om naar het Witte Huis te komen om kwesties van oorlog en diplomatie te bespreken.


De belangrijkste historische rol van Kissinger was echter niet alleen het mogelijk maken van genocide in de 20e eeuw. Het is onder hem dat het Amerikaanse militair-industriële complex de voeten vond waarop het nu over de hele wereld stampt en geweld toebrengt in eindeloze openlijke en geheime gevechten. Het Amerikaanse militair-industriële complex is bovendien onlosmakelijk verbonden met het wapengeweld dat de VS al decennialang teistert en sinds het bloedbad in Uvalde tot 650 massale schietpartijen en 40.000 doden heeft geleid.

Niet alleen in Indochina, maar ook in Noord- en Zuid-Amerika, met name in Chili, speelde Kissinger een belangrijke rol bij het organiseren en heimelijk ondersteunen van het met geweld afzetten van de democratisch gekozen regering van Allende, waar deze president werd vermoord bij een gewapende aanval op het Palacio de la Moneda, het presidentiële paleis van Chili, het equivalent van het Witte Huis, en het bloedige regime van dictator Pinochet werd geïnstalleerd. Dit had te maken met een andere door de CIA geïnspireerde grootschalige operatie, Operatie Condor, die zich uitstrekte van Peru tot Argentinië, van de Stille Oceaan tot de Atlantische Oceaan en van de tropen tot de Straat van Magellan, en resulteerde in het omverwerpen van gekozen regeringen en hun vervanging. met moorddadige en langdurige tirannieën.

Maar ook zijn track record in vooral Afrika is somber. In 1974 was een vorm van pendeldiplomatie nodig in zuidelijk Afrika toen duidelijk werd dat Kissinger de plaats van de regio in de wereldaangelegenheden en haar politiek verkeerd had ingeschat. Dit bleek uit een uitgelekt beleidsdocument uit 1969 waarin de Amerikaanse benadering van regionale aangelegenheden was uiteengezet. Het beleid adviseerde dat de VS "kantelen" naar de door blanken geregeerde en koloniale regimes in de regio om de economische (en strategische) belangen van de VS te beschermen.
Terwijl de mainstream media in het Westen vandaag Kissinger alle lof toe zwaaien, moeten zijn interventies in Zuid-Afrika als een mislukking worden beschouwd, aangezien hij destijds noch het kolonialisme, noch de minderheidsregering in de regio heeft beëindigd.

Onvoorstelbaar dat Henry Kissinger prijzen als de Nobelprijs voor de vrede (1973) heeft ontvangen; of wat te denken van de Presidentiële Vrijheidsmedaille (1977); en de Vrijheidsmedaille (1986). En wat moeten we vinden van het feit dat hij zijn eigen pagina op de website van het World Economic Forum (WEF) heeft en al tientallen jaren de beruchte, van het padje geraakte Klaus Schwab begeleidt. Op bijgaande foto maken Kissinger en Schwab openlijk plannen voor ons om "niets te hebben" en "gelukkig te zijn".

De belangen van Kissinger hebben grote invloed gehad op de parasieten die het in de wereld voor het zeggen hadden (ongeacht de politieke partij). Al in 1974 schreef hij zijn National Security Study Memorandum 200 over "gevolgen van wereldwijde bevolkingsgroei voor de Amerikaanse veiligheid en overzeese belangen." In dat document mijmert de Nobelprijswinnaar voor de vrede over "technologische innovaties" die de wereldbevolking zouden kunnen verminderen.


Kissinger heeft ook verklaard: "Ontvolking zou de hoogste prioriteit moeten zijn van het buitenlands beleid ten aanzien van de Derde Wereld, omdat de Amerikaanse economie grote en toenemende hoeveelheden mineralen uit het buitenland nodig zal hebben, vooral uit minder ontwikkelde landen." Vervang het woord "Amerikaanse" door "westerse" en veel puzzelstukjes in de hedendaagse politiek en economie vallen op hun plaats.

Willen we in dit kader toch nog even doorschakelen naar Bill Gates - nog zo'n psychopaat die grappen maakt en bedenkt met de moorddadige Henry Kissinger en zijn WEF-trawanten. Gates zou zichzelf kunnen zien als "The One" om Kissinger de "technologische innovaties" te bieden die de wereldbevolking zouden kunnen verminderen:


Klik hier om Gates deze woorden te zien en te horen zeggen, voor het geval u denkt dat het een verkeerd citaat is.

We kunnen het niet laten om nog een voorbeeld te geven van het soort man dat in de huidige samenleving een vredesprijs heeft gekregen.  Met een totale bevolking van bijna 30 miljoen zijn de Koerden de grootste etnische groep ter wereld zonder eigen land en zijn ze vaak gebruikt als geopolitieke pionnen. In 1975, midden in een grensgeschil tussen Irak en de sjah van Iran (een bondgenoot van de VS), gaf de toenmalige staatssecretaris Henry Kissinger in het geheim 16 miljoen dollar aan militaire hulp aan Iraakse Koerden.

De Koerden gingen uit van de oprechtheid van Kissinger en geloofden dat Washington eindelijk hun recht op zelfbeschikking steunde. In werkelijkheid gebruikten de Verenigde Staten de Koerdische rebellen om de middelen van het Iraakse regime uit te putten en hen tot een regeling te dwingen.  Die regeling kwam tot stand op de OPEC-top van 1975, toen de Verenigde Staten Irak beloofden dat de steun aan de Koerden onmiddellijk zou worden ingetrokken. Terwijl Irak de Koerdische rebellen wegvaagde, stuurde de Koerdische leider Mustafa Barzani een bericht naar Kissinger. Het luidde gedeeltelijk:
"Onze beweging en mensen worden op een ongelooflijke manier vernietigd, terwijl iedereen zwijgt. Wij zijn van mening, excellentie, dat de Verenigde Staten een morele en politieke verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van ons volk, dat zich heeft gecommitteerd aan het beleid van uw land."
We kunnen ons voorstellen dat Kissinger er klaar voor was om "excellentie"' genoemd te worden, terwijl hij wegdook bij het concept van "morele verantwoordelijkheid", maar hij antwoordde niet rechtstreeks naar Barzani. In plaats daarvan instrueerde hij een medewerker: "Beloof ze alles, geef ze wat ze krijgen en neuk ze als ze niet tegen een grapje kunnen." Toen hem werd gevraagd om de dubbelhartigheid van Amerika jegens de Koerden uit te leggen, gaf Kissinger een oneliner die zijn overtuigingen en het buitenlands beleid van de VS effectief samenvat: "Geheime actie moet niet worden verward met zendingswerk."

Ondanks alle kritiek heeft Kissinger standgehouden en wordt hij tot op de dag van vandaag door de mainstream media beschouwqd als een gerespecteerde wetenschapper en adviseur op het gebied van internationale betrekkingen. Nadat hij in 1977 de regering had verlaten, keerde hij terug naar de academische wereld en diende hij als professor aan de Harvard University. Dat hij ook dit jaar was uitgenodigd om het World Economic Forum in Davos toe te spreken (wat hij online deed), toont aan dat Henry Kissinger, hoewel verdeeld, zelfs vandaag de dag nog steeds een zeer invloedrijke figuur is.

De bewijzen voor Kissinger's misdaden zijn nooit in twijfel getrokken. Het is allemaal gedocumenteerd in openbare registers. Dus waarom heeft "Dr. K" nooit de binnenkant van een gevangeniscel gezien? De lelijkste waarheid over Kissinger is dat hij geen uniek monster is. Hij is een ongewoon openhartige vertegenwoordiger van een monsterlijk systeem van wereldwijde Amerikaanse hegemonie.
Dat hij als vrij man de leeftijd van honderd heeft bereikt, is geen vergissing; het is een symptoom van een veel diepere pathologie. De bereidheid om de wereldwijde regels te buigen – hier een moord te bevelen, daar wat dorpelingen af te slachten, een of twee gekozen linkse staatshoofden af te zetten in landen die er toch niet echt toe doen – was een integraal onderdeel van hoe de Verenigde Staten hun invloedssferen beheerden over de hele wereld lang voordat Henry Kissinger op het toneel verscheen.

We moeten onszelf zoals gezegd niet voor de gek houden door te denken dat hij uniek is. Je leidt niet zoveel decennia lang een wereldomvattend imperium, waarbij je geopolitieke rivalen, boerenrevoluties, opstanden in bezette landen en lastige kiezers in cruciale staten neerslaat, zonder veel mensen die je imperiale apparaat bemannen die denken zoals Henry Kissinger. Het kenmerkt de VS door de eeuwen heen.

Maar dat Kissinger nog steeds vrij rondloopt is een van de grootste aanklachten tegen het westerse politieke systeem.




[Alle links, bronnen, documenten en meer informatie uitsluitend voor abonnee's]



[27 mei 2023]

 

Afdrukken Doorsturen